mosaic-gaziantep
Romeins mozaïek in Gaziantep van Okeanós en Tethys

Aardbeving Koerdische regio Turkije en Syrië

De serie hevige aardbevingen in de Koerdische gebieden in Turkije en het noorden van Syrië is echt verschrikkelijk. Iedere paar uur blijken er nóg meer doden gevallen te zijn en de teller staat inmiddels al over de 6000. Hieronder een paar indrukken van de gigantisch trieste verwoesting die de ramp heeft achtergelaten, een idee om hulp te sturen en een video van mij over de situatie.

Gaziantep-earthquake
Het getroffen gebied

Hiernaast ziet u een kaartje van het getroffen gebied van Google Maps. Het is niet helemaal in het oosten van Turkije, eerder redelijk dichtbij de zee en dichtbij de Syrische stad Aleppo die vlak over de grens ligt. Het in Syrië getroffen gebied ligt in Rojava, het gebied waar de Koerden min of meer enige autonomie hebben. Dat maakt de zaak nog moeilijker, aangezien de Syrische regering onwillig is om deze regio dan te steunen. Enfin, u hoort mijn verslag wel op de video, want dieptriest is de situatie zeker. Het uploaden van de video gaat langzamer dan ooit.

Er was op Twitter verder nog discussie over de vraag of deze aardbevingen natuurlijk waren of gecreëerd. Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar er blijkt een techniek te bestaan om aardbevingen uit te lokken. Ik wil daar even bij stilstaan om te zien of dat mogelijk zou zijn. Eigenlijk denk ik dat als de aardbeving uitgelokt zou zijn, die dan in de eerste plaats in één van de grotere steden zou zijn, zoals Istanbul of Ankara. En wie zou dat dan gewild hebben? De NAVO, omdat Turkije een stokje steekt voor het lidmaatschap van Zweden (en Finland)? Heel eerlijk: ik weet het niet. Het lijkt me vergezocht.

Dan is er nog de mogelijkheid van een uitgelokte aardbeving door te intensief boren naar aardolie, door hydraulisch fraccen (kraken) of injectie van afvalwater uit hydraulisch kraken. Het is een techniek om aardgas uit de grond te rammen. Wat het precies is, kunt u hier lezen. Ook op deze website vindt u er meer over, maar dat gaat allemaal over Amerika. In of vlakbij Gaziantep wordt geen aardolie gevonden, dus dat kan het niet zijn. Wel gaat er een pijpleiding langs, maar die schijnt nog in orde te zijn, ondanks een flinke explosie – zo meldt Reuters. Ik heb al wel vaker ontdekt dat er dingen in het geheim worden ondernomen, maar ik denk niet dat deze aardbeving gecreëerd is. Ook al dacht de burgemeester van Ankara dat 5 jaar geleden bij een andere aardbeving wel. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor.

 

Hier mijn video op YouTube:

 

En op Rumble (nog bezig met uploaden):

 

 

 

Vergeet niet ook Untold Times te steunen! Dit is immers een volledig crowdfunded nieuwswebsite waar hard voor gewerkt wordt.

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou MA, a Greek journalist in the Netherlands who writes meaningful articles about issues that matter. Thank you very much for the donations that are coming in! But do help Anastasía to become even better known, by supporting her work with a monthly or once-only contribution to Untold Times. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Hulp sturen

Als u hulp wilt sturen, kan dat eigenlijk het beste in geldvorm. De Turkse overheid houdt namelijk konvooien met spullen tegen en werkt in het algemeen bijzonder hard tegen bij het verlenen aan hulp aan de getroffen regio in het Koerdische gebied in het land, dat zo hard getroffen is. Hier kunt u de gegevens vinden van Heyva Sor ê Kurdistan oftewel de Koerdische Halve Maan. Er zijn uiteraard nog veel meer manieren om geld of spullen te sturen, maar ik wil deze er graag aan toevoegen. Mogelijkerwijs is het gemakkelijker om geld dat gelijk naar het gebied zelf gaat, in te zetten voor hulp.

 

Pazarcik: zeer beperkte hulp en die kwam bovendien laat op gang

Indrukken van de getroffen gebieden

Het is onmogelijk om beelden van Koerdische nieuwswebsites hier te delen. Hier vindt u er een paar. En hier op de website Koerdischnieuws vindt u een verslag, video’s en foto’s. (Paar weken later alles verdwenen van de hele site).

Ik vind het verschrikkelijk om aan te moeten zien hoe de konvooien met hulp gewoon tegengehouden worden en tegengewerkt door de Turkse autoriteiten. Gelukkig is het beter in Syrië, maar dat gebied is ook niet erg stabiel en ik vraag me af of de hulp via daar wel beter geregeld kan worden. Dat is eigenlijk nog het allergrootste probleem. Dan heb je een grote internationale gemeenschap die graag hulp wil bieden en dan werkt de regering tegen om er te komen. Duizenden mensen liggen onder het puin en stelt u zich maar eens voor hoeveel kinderen daartussen zitten. Ik kan er heel moeilijk over schrijven, zo triest als ik het vind.

 

Hulp uit Kenia

Kenia heeft ook nieuws over de ramp uitgezonden. Dat vindt u hieronder en ze vragen om hulp te sturen vanuit Kenia. Dat vond ik bijzonder om even te delen! Meestal zie je dat Afrika om hulp vraagt, maar ze geven het ook aan anderen.

 

 

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.