We weten allemaal wel dat Britse logica eerder lollig dan logisch is. Beslist een contradictio in terminis. Het hele Verenigde Koninkrijk is in 2020, alweer drie jaar geleden inmiddels, in z’n geheel de EU uitgestapt. Een harde Brexitdeal hebben ze genomen, helemaal los zonder welke afspraken met de rest van Europa ook. En dan heb je daar dus Noord-Ierland, dat geografisch gezien vastzit aan de rest van Ierland, dat wél bij de EU hoort. Als we daar Britse logica op loslaten, wordt het een soapserie en dat is precies wat er in het echt gebeurt.
Vanochtend staat het dan te gebeuren: de nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft een vrij weekend genomen om flink adem te halen en dan gaat hij nu de nieuwe afspraak met Brussel voor Noord-Ierland aan de Noord-Ieren vertellen. Wat is er nu aan de hand daar? Wel, Noord-Ierland hoort bij het VK en daarmee niet meer bij de EU. Er is een harde Brexit gekomen, dus één zonder afspraken met de EU over bijvoorbeeld handel met de EU, waardoor over alles wat men daar in- of uitvoert rechten moeten worden betaald. Dat is geografisch gezien kennelijk lastig op het Ierse eiland, aangezien de ene helft ervan bij de EU hoort en de andere niet.
Volgens de Britse logica is het geen goed idee om een harde grens met controles enzo tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek te leggen. Dat vind Ierland zelf niet en ook Noord-Ierland maalt daar niet om. Het zijn de Britten die dat vinden. Dat hebben ze dus ook niet gedaan in 2020. Er is wél een wat hardere grens tussen Schotland en Noord-Ierland gekomen, waardoor er oponthoud ontstond bij de grens in de haven van Belfast en een hoop ontevredenheid bij de mensen. Logisch natuurlijk. Het zou een fluitje van een cent moeten zijn om dat even op te lossen, maar zulks is niet het geval in het land der Britten.
Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:
Via Whydonate:
Daar houdt men van soapboxopera’s, van emmeren en van meieren. Dus maakten ze die harde grens met controles enzo vóórdat je Noord-Ierland binnenkwam. Want dat was dan zogenaamd beter voor de eenheid van Ierland. Weet u wát goed is voor de eenheid van Ierland? Dat dat eiland helemaal bij de Ierse Republiek hoort, maar dat wordt dan weer níet gedaan. Als ik de Londense premier was, zou ik tegen Ierland zeggen: “Kijk es, hier heb je de rest van het eiland terug. Veel plezier ermee!”. Mij ontgaat de logica hier volledig en ik vat het probleem ook niet, maar het zal ongetwijfeld aan mij liggen.
Hoe nu verder met Noord-Ierland?
Nou, ze gaan het nu nóg logischer doen in het Verenigde Koninkrijk. Ze gaan een groen pad maken in de havens van Noord-Ierland en een rood pad. Jawel. Als u een vrachtwagen bestuurt met spullen voor alleen Noord-Ierland, moogt gij het groene pad nemen. Hedde-gij producten die misschien ook wel ergens anders heengaan, dus naar Ierland of zelfs naar andere EU-landen (tja wie weet), dan neme-gij het rode pad. Het lijkt wel België, daar zijn ze ook zo goed in dit soort quaestes. Het is vooral ook heel handig voor vrachtwagenchauffeurs die niet weten of hun producten in Noord-Ierland zullen blijven of niet. Zoiets weet je toch niet? En wat als er nou mensen uit Ierland naar Noord-Ierland komen om daar van alles te kopen? Er is geen harde grens tussen de twee en als het om een pak koffie gaat, is het wellicht niet zo erg, maar wat als ze massaal cocaïne gaan kopen?
Hoe dan ook: vandaag gaat Rishi Sunak zijn strakke logische plan tezamen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die daartoe speciaal helemaal naar Engeland vliegt, aan de grootste Ierse partij de DUP (Democratic Unionist Party) voorleggen. Deze partij was heel erg voor de harde Brexit en wil dus totaal geen gedoe aan de grenzen met Schotland of Engeland. Dit nieuwe idee, dat al jaren geleden door Theresa May – drie premiers terug – was voorgesteld en afgewezen, zal in ieder geval geen blijheid veroorzaken bij de meerderheid van Noord-Ierland in deze DUP.
En ik begrijp het ook niet. Ik bedoel … de EU stopt na Noord-Ierland. Dan zet je dáár toch je harde grens-met-controle neer? Wat kan het schelen dat Ierland één eiland is? Óf je geeft Noord-Ierland – of voor mijn part een deel ervan – terug aan de Ieren óf je maakt er een harde grens, maar je kunt daar geen compromissen maken. Dan krijg je smokkel en onvrede, dat snapt een kleuter. Zonet vertelde ik op mijn video dat ik niet zeker weet of ik een rechte rug zou kunnen houden als ik politica was, maar in dit geval hier zou ik me toch echt houden aan wat ze in Noord-Ierland kennelijk graag willen: een harde grens met de EU en zoveel mogelijk eenheid met de rest van het Verenigd Koninkrijk.
De uitkomst
Terwijl ik aan het schrijven ben, komt het eerste nieuws van The Independent binnen. En ja hoor, wat dacht u? Jawel, een onvervalste Britse oplossing. Rishi Sunak gaat proberen de grootste Noord-Ierse partij – oftewel de wil van het Noord-Ierse volk – te omzeilen en de nieuwe deal erdoor te jassen. Wedden dat dat een idee van Ursula is? Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt! Hij had de Noord-Ieren beloofd dat er géén grenscontroles zouden komen. Het lijkt Nederland wel!