vanilla-flower

Chronische vermoeidheid, je ijzerpeil en … vanille!

Al zo’n acht jaar ben ik ziek, ziek en nog eens ziek. Ik genees een ziekte en hup! daar komt de volgende bovendrijven. Het was een hele stapel chronische ziektes die me teisterde en ik moest daarbij bovendien zien uit te vissen hoe je die dan wel geneest. Enfin, je kent het verhaal inmiddels wel: ik overwon MS, een dubbele hernia, een aantal enorme infecties in mijn gebit, mijn geheugen kwam deels terug en de rest weet ik niet eens meer uit mijn hoofd. Daarbij genas ik een heleboel anderen ook van ziektes en klachten waar niemand anders een oplossing voor heeft. IJzer speelde en speelt nog steeds een basisrol bij mijn genezing en dat geldt voor heel veel mensen.

Eén van de bases van heel erg veel ziektes en klachten, vooral wanneer vermoeidheid er een rol in speelt, is een laag ijzergehalte. Je ijzer bestaat uit vier onderdelen: je ijzer zelf (ferro), ferritine (een eiwit dat zorgt dat je ijzer in je cellen wordt opgenomen en dus niet alleen aanwezig is, maar ook daadwerkelijk functioneert), de grootte van je rode bloedcellen en hemoglobine of hb (het ijzergehalte in je bloed).

  • Over het hemoglobine zijn we het eens: dat hoort tussen de 7,5 voor vrouwen – 8,5 voor mannen – en 10 mmol/l te staan.
  • Het ijzer zelf idem dito: 14-28 nmol/l voor mannen, 10-25 voor vrouwen, 17-40 voor kinderen.
  • Verder worden je rode bloedcellen gemeten om te zien of ze groot genoeg zijn: zo niet, dan heb je een ijzertekort ofwel bloedarmoede.
  • Artsen vinden dat je ferritine – onderdeel van je ijzermeting – niet zo hoog hoeft te staan: zo tussen de 15 en maar liefst 150 nmol/l – mannen 25-250 – vinden ze prima. Maar iedereen die ik tot nu toe heb leren kennen en die altijd moe is, heeft dat ferritine nooit hoger staan dan maximaal rond de 30 nmol/l. Dat is de eenheid waarin het gemeten wordt. Als iedereen die zo’n laag ferritinegehalte heeft, altijd moe is en niets voor elkaar krijgt, dan is dat dus een te lage stand. Heel simpel. Bij mij staat de ferritine altijd tussen de 5 en 8, maar de keren dat ik ‘um net boven de 15 wist te krijgen, kon ik nog steeds niet veel meer op een dag doen dan toen hij bijna op 0 stond. Hij moet echt wel rond de 50, zo niet 80 staan om te kunnen zeggen dat je ijzer in orde is.
vanillestokjes
vanillestokjes

Stel, je huisarts zegt dat je ijzer te laag staat en geeft je pilletjes. Dat is dan eigenlijk altijd ferritine. Op het pakje staat ferrofumaat. Daarin zit dus dat eiwit ferritine, dat mogelijk maakt dat je ijzer je cellen binnen kan gaan om daar de boel in actie te krijgen. IJzer is immers je kracht – je levenskracht en zonder dat functioneert niets. Dan lig je hondsmoe op de bank en geen bom die je ervan af krijgt! Ik weet er alles van. Maar nu heb je dan die ferritinepilletjes en daar neem je er trouw twee per dag van. Netjes volgens de regeltjes een half uur voordat je eet en je neemt ze in met sinaasappelsap. Als je ze wel eens gehad hebt, weet je wel wat er na een paar dagen gebeurt: OBSTIPATIE!!!! Je ontlasting pikzwart en even later kun je niet meer naar het toilet. En een pijn dat het allemaal doet! Dat is het moment waarop je even moet stoppen met de pilletjes, want dit is je teken dat je er te veel van binnen hebt gekregen. Wat doe je dan?

Wat je dan doet? Wel, even naar natassavassiliou.eu gaan, want die heeft een aanvullende oplossing om je ijzer aan te vullen. Natassa denkt namelijk na over de dingen des levens en zo bedacht zij dat er toch meerdere oorzaken kunnen zijn voor een (ijzer)tekort. Zo kun je er te weinig van opnemen uit je voeding, zo kan je ijzer niet goed vervoerd worden door je bloed en dus niet overal komen of zo kan het niet je cellen binnenkomen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met z’n dagelijkse werk: alle onderdelen van je lichaam de kracht geven om goed te functioneren. Als je zo snel na het beginnen met ferritinepilletjes al verstopt raakt, is de opname in je cellen het probleem mogelijk niet. Dan heb je nog twee opties over, die je kunt uitproberen. Geconcentreerd bosbessensap drinken om te zorgen dat je ijzer overal komt of (vers) sinaasappelsap drinken om je ijzer goed te laten opnemen uit je darmen. Toch heb ik nog iets beters voor je: iets wat in alle bovenstaande gevallen werkt. Dan hoef je niet zo te zoeken.

 

 Bovendien: als je geen ijzertekort hebt, heb je ook geen vitamine B12-tekort of andere tekorten.

 

Vanille: je dagelijkse bron van koper

zoetigheid-diwaliEr is nog een andere mogelijkheid: je lens eten aan alles waar vanille in zit! Vanille???, zie ik je al denken! Ja, vanille. Je hebt het goed gelezen. Dat is ook een geneeskrachtige plant namelijk, ook al is ‘ie niet zo bekend. Hij moet nog ontdekt worden en dat is nu gebeurd door mij! Vanille zit bommetje vol met koper en dat houdt je ijzergehalte op peil. Daarom zijn Tibetaanse klankschalen van koper gemaakt! Niet alleen vanwege de mooie klanken die er uit koper komen, maar ook omdat ze je ijzer op peil houden. Klankschalen vertellen je hersenen eigenlijk dat ze eens moeten letten op je ijzerpeil en daarin zonodig correcties aanbrengen. Je hersenen sturen immers al je lichaamsprocessen aan en die moeten dus je petitie om meer ijzer te ontvangen, ondertekenen en uitvoeren.

diwaliVandaag was het Diwali, het prachtige Indiase feest van het licht. Iedereen heeft overal lichtjes aanstaan, kaarsjes en waxinelichtjes en de mensen eten zoetigheid daarbij. Ik dacht: als het Diwali is, mag ik best een dagje flink overdrijven met zoetedingeneten. Ik maakte dus een bak met mierzoet Grieks gebak en deed er een vette lading vanille door. En dat voel je hoor! In vanille zit niet zoveel ijzer, maar het koper doet je voelen en zelfs proeven wat ijzer is.

Ik eet nu al een hele tijd behoorlijk veel vanille en die gooi ik in een soort cakes die ik maak. Het is een recept van de kerk, van de heilige Fanourios. Die kerkvaderen van vroeger waren meestal arts en die hadden toen nog van die heel oude kennis die we nu kwijtgeraakt zijn! In plaats van boter gaat er olijf- en zonnebloemolie in, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik er nóg dikker van word. Het is immers hoogst zuur dat je je ijzer op peil moet hebben om ooit te kunnen afvallen, maar dat je kilo’s zoete troep met vanille moet eten om dat voor elkaar te krijgen! Daarom is het goed om te weten dat je gewoon driekwart deel van de boter in een cake kunt vervangen door yoghurt of olie. Olijfolie en zonnebloemolie worden prima verteerd; daar word je niet dik van.

Je kunt vanille door de yoghurt of andere toetjes doen, door het sap dat je drinkt, door de koffie en je kunt er zelf toetjes en gebak mee maken. Tot zover reikt mijn eigen fantasie, maar misschien heb je zelf nog meer ideeën voor vanille. Verder kun je van die stokjes ervan kopen en die koken; je kunt vanillesuiker nemen of vloeibare vanille. Je vindt het allemaal bij de bakspullen in je supermarkt! Als echter het onderliggende probleem waaróm je ijzerniveau zo laag is, niet is opgelost, zal het alleen éven helpen. Daarna ben je weer even moe en slap als altijd.

Zoals ik enige tijd geleden al opmerkte, is ijzer niet alleen je levenskracht! Het is ook je magnetisme, want ijzer is immers het meest magnetische metaal dat bestaat. Als je er te weinig van hebt of het niet goed overal in je lijf terechtkomt, raakt het die eigenschappen van kracht en magnetisme kwijt. Dan trek je niet automatisch – zoals het hoort – een mooi leven aan met vrolijkheid, geluk, gezondheid en geld enzo. Positieve mensen om je heen, geld op de bank, een gezin … ach alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat hoor je zonder het te merken ‘gewoon’ aan te trekken. Dat is niet die kul van de wet van aantrekkingskracht, maar heel simpelweg de kracht van het ijzer binnenin je. Niks zweverig gedoe van dat je dan allerlei buitenaardse kunsten kunt doen enzo, maar heel eenvoudig trek je dan een goed leven aan en heb je ook de kracht om lekker te leven.

O ja voordat ik het vergeet: ik zeg dus niet dat je niet naar je (huis)arts moet gaan! Natuurlijk wel, want artsen weten ook wel eens iets en dat wat ik vertel in een artikel, kun je naast andere methodes gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.