blueberries

Chronische ziekte van Lyme: een uitbraak 10 jaar geleden

In Friesland is een tekort aan vogels, zo zeggen kenners. Het schijnt te komen omdat de akkers te dicht opeen liggen en er te weinig lekker hoog gras voor ze is. Inderdaad zie je er niet zoveel. Er zit alleen een uil ergens altijd op hetzelfde hek van een akker en op het dak van ons huis zitten altijd twee mereltjes, die tweemaal per dag een concert geven. Tussen twee concerten door schrijf ik nog eens iets over de ziekte van Lyme, want die had de helft van de bevolking een jaar of 10 geleden plotseling.

De uitbraak van de ziekte van Lyme is rond 2005 begonnen en duurde tot ergens in 2015. Maar toen ik hem gediagnosticeerd kreeg in 2013, was er nog niet zo heel veel over bekend en iedereen deed wilde suggesties dat je deze ziekte ook wel kon krijgen van een horzelsteek, van een bij of ‘van alles wat steekt’, dat je er verlamd door kon raken en meer. Tja, er was geen specialisatie voor artsen in auto-immuunziektes en dus moest je maar zien dat je de kennis ergens vandaan haalde. Veel mensen die verlamd waren geraakt en (mijns inziens) waarschijnlijk MS hadden, liepen rond met de diagnose ‘Lyme’ en werden daardoor niet serieus genomen. Ik geloof dat die specialisatie er nu wél is, maar veel verder dan je aan het sporten zetten terwijl je MS hebt of CVS (vermoeidheidsziekte) komen ze nog steeds niet in de Nederlandse medische wereld. Bij de ziekte van Lyme is sporten uit den boze, want die veroorzaakt een ijzertekort. Mijn arts uit die tijd had dan ook een eigen praktijk en had zijn kennis in Engeland en Amerika opgedaan via cursussen aan verschillende universiteiten.

 

 Natassa News is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa News vecht heel hard voor een betere wereld en heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

Via BackMe.org door hier te klikken.    OF

 

Moeilijk te diagnosticeren

Tot op de dag van vandaag zijn er op de hele wereld maar een handjevol laboratoria waar die vervelende borreliabacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, opgespoord kan worden. Het ettertje verstopt zich namelijk in uw bloed en daardoor kan een normale bloedtest hem niet vinden. U moet zulks maar net weten, want als u gebeten bent door een teek – dat is toch echt het enige beest dat u deze ziekte kan bezorgen – en u niet netjes een rode kring rond de plek van de beet hebt of de teek er nog aan vindt, weet uw huisarts hoogstwaarschijnlijk niet waar u naar toe kunt voor een degelijke diagnose van wat u mankeert. Omdat de ziekte van Lyme de meest uiteenlopende varianten kent en dus ook allerlei symptomen kan veroorzaken, zult u niet zo snel op het idee komen dat het deze ziekte is die u kwelt.

Gelukkig komt het niet meer zo vaak voor tegenwoordig. Dat is heel simpelweg omdat ook de ziekte van Lyme, net als de vogeltjesgriep en het coronavirus – en mogelijk nog wel meer uitbraken ook bij dieren – opgezet was. Tenminste dat denk ik, omdat degenen die deze ziekte hebben, meestal niet geholpen worden en er tegen ze gezegd wordt dat ze zich zouden aanstellen. De opzetters zullen wel vet gebaald hebben dat er niemand doodging aan hun ingenieuze ziekte en dat er al vrij gauw artsen en ook half reguliere – half alternatieve therapeuten kwamen, die wél wisten wat het was. De ziekte genezen kon en kan niemand behalve ik, maar dat komt omdat niemand naar mij wil luisteren. Dom natuurlijk, want als er iemand is die het wél genezen krijgt, ben je toch echt een kniesoor als je dan gaat zeuren dat ik het niet mág weten, omdat ik toevallig net even geen arts ben. Ik wéét het, dus wees dankbaar en maak gebruik van mijn kennis! Neep. Men wil de kennis van mij stelen en dan zelf het krediet opstrijken.

 

Wat doe je eraan?

Maar ach, het enige dat je in de beginjaren van de uitbraak van de chronische ziekte van Lyme kon doen om die ziekte genezen te krijgen, was je erop concentreren zodat je de veroorzakers zag en die dan weghalen. Dat kan ik toch niet leren aan artsen en therapeuten, die te bokkig zijn om een klein uitje richting de psychologie te maken. En een Lymepatiënt gaat ook niet naar een psycholoog. Bovendien is de uitbraak er nu niet meer en moet je, áls je de ziekte nog oploopt, nu naast het in concentratie weghalen van de veroorzakers, ook natuurlijke medicijnen gebruiken. Overigens wordt de ziekte van Lyme chronisch, als u of uw arts hem niet gelijk herkent en u niet gelijk een zak vol antibiotica krijgt. Overigens kan hij dan óók chronisch worden, want zo’n kuur slaat niet altijd aan. Maar als u op tijd bent, hebt u wel kans dat het lukt. Als u onderstaande adviezen daarbij gebruikt, hebt u weer meer kans en vergeet de concentratie dus niet.

Een goed medicijn is kamillethee, als u het kunt hebben met een schep honing en wat vers citroensap erin. En 1 à 2 maal daags een klein glaasje geconcentreerd bosbessensap om op kracht te komen. Twee keer per week een groot glas vers sinaasappelsap helpt daar ook enorm bij en in sommige gevallen is een vitaminekuurtje nodig van vitamine C, D en soms zink of ijzer. Borreliabacteriën eten namelijk uw ijzer op. Maar voor vitamines verwijs ik u naar uw (huis)arts. Ik vind het niet verstandig om die zomaar te nemen, zonder te meten wat u eigenlijk nodig hebt en terwijl u deze vitamines ook via bovengenoemde sappen binnenkrijgt. Over de ziekte van Lyme zelf heb ik hier een inhoudelijk artikel geschreven.

 

 

donations-natassa-news

You can also donate through the well-known Dutch donation platform BackMe.org by clicking here.

OR

 

 

 

 

 

Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.