zussen

Clarice Gargard en het proces van de 25 haters

Een Liberiaanse dame, als klein kind naar Nederland gekomen, met ongekend internationaal succes op zeer jonge leeftijd, is een paar jaar geleden beledigd op Facebook. Clarice Gargard, dochter van een vertrouweling van de Liberiaanse president die veroordeeld is voor ernstige schending van mensenrechten, heeft alles mee. Ze heeft journalistiek gestudeerd op het hbo Windesheim in Zwolle en heeft op de leeftijd van 32 jaar een dijk van een carrière, die zich zelfs uitstrekt tot functies bij de VN en het ontvangen van de Black Achievement Award in 2019. Toch klaagt zij al jaar en dag over vermeend racisme tegen haar en worden er momenteel 25 mensen veroordeeld voor beledigingen aan haar adres. Hoe heeft dit zover kunnen komen?

Wel, in november 2018 kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet aan in Amstelveen en gaf zij daar live commentaar op, uitgezonden via haar persoonlijke Facebookaccount. Clarice hoort bij de groep mensen die van mening zijn dat Zwarte Piet hetzelfde zou zijn als de Amerikaanse Blackface – hetgeen feitelijk niet het geval is. Het is een Nederlandse traditie die al dateert uit de middeleeuwen, zoals ik laatst las in het boekje Rituelen van Jef de Jager uit 1981. Sinterklaas was toen niet echt aardig en Piet was een boze demon, die bijna net als Lucifer uit de gelijknamige serie op Netflix kinderen die stout geweest waren, met de roe gaf. Later werd hij de Sints knecht, gekleed als een Moor uit Spanje en de Moren … waren de báás in Spanje en Portugal. Geen zwarte slaven, maar zwarte heersers die 7 eeuwen lang blanke mensen als slaven hielden en zware terreur uitoefenden tot Frankrijk aan toe. Daarom werd Zwarte Piet toen als knecht gemaakt, om de Heilige Nicolaas, die voor het christendom stond, kracht bij te zetten, door een Moor als knecht neer te zetten. In de 20e eeuw veranderde hij in de beste vriend van de Sint en een uiterst capabel logistiek bedrijf, dat cadeautjes voor alle kinderen inpakt, van een gedicht voorziet en op tijd bij hen thuis brengt. Wat is daar racistisch aan?

Blackface is een zwartgeverfde blanke acteur die de rol van een zwarte persoon speelde in het aan het begin van de 20e eeuw nog behoorlijk racistische Amerika. Toen ik voor het eerst van Blackface hoorde, moest ik stiekem lachen, want in mijn eigen Griekse geschiedenis hadden we iets vergelijkbaars: in de oudheid tot en met de middeleeuwen aan toe mochten vrouwen geen actrice zijn. Mannen speelden vrouwenrollen met een masker voor hun gezicht. Dat moet een vertoning geweest zijn! Niemand in het huidige Griekenland is nu echter nog beledigd, omdat vrouwen vroeger niet het theater in mochten. Wij vrouwen lachen daarom en ooit moet er een moment komen, waarop zwarte mensen óók kunnen lachen om Blackface. De héle geschiedenis door zijn er bazen en knechten geweest; elite en volk. Er werd om het hardst gediscrimineerd en naar beneden getrapt, net zoals dat er omhoog gelikt werd. Mensen hielden slaven in een bepaalde tijd en in een andere tijd waren ze zelf slaaf. Ieder volk, óók zwarte Afrikanen, is zowel slavendrijver als slaaf geweest. Toen de slavernij afgeschaft werd – op verzoek van de blanke bevolking! – heeft het nog een tijdje geduurd totdat de verhoudingen gelijk en eerlijk waren. Nu ís het al heel lang zover: geniet ervan, beste mensen en hou op met zeuren over dat je zo gediscrimineerd wordt. Dat heeft meer met je eigen gedrag te maken dan met het racisme van anderen. Eén van mijn favoriete acteurs is Will Smith … en hem heb ik nog niet horen zeuren over racisme.

Terug naar Clarice Gargard. Zij komt uit een heel fout gezin uit Afrika via Amerika naar Nederland en wil hier onze cultuur op de schop gooien. Ze ként de Nederlandse cultuur niet eens en dat werd in 2017 al tegen haar gezegd door Peter Louter. Dat is hoe ik het zie, wanneer ik naar de feiten kijk. Ze heeft hier letterlijk alle kansen gekregen om op te bloeien en een prachtige carrière op te bouwen, hetgeen ze ook gedaan heeft. Lang niet iedereen krijgt die kansen! Dat wordt haar van harte gegund, maar op het moment dat ze aan onze cultuur komt, stopt de goodwill. Ik lees in de kranten dat ze behoorlijk beledigd is en voor rotte vis uitgemaakt, toen in 2018. Ook ik heb een Facebookaccount en ik weet dat mensen daar soms heel lelijk kunnen schelden. Wat ik ook weet, is hoe vreselijk het is als er een lastercampagne tegen je gevoerd wordt. Alleen ís dit geen lastercampagne, want in tegenstelling tot mij indertijd heeft Clarice heel Nederland ook daadwerkelijk helemaal zelf te kakken gezet. Ik begrijp dat het niet leuk was voor haar om daar tegengas op te krijgen, maar ze is wel journaliste, die ook vaak op tv is en zou in die hoedanigheid iets meer gewend moeten zijn aan kritiek.

Er gaat momenteel een petitie rond op Avaaz Burgerpetities om haar een eerlijk proces te geven. Daar staat een tranentrekkend verhaal bij over hoe verschrikkelijk zij wel gediscrimineerd zou worden en hoe vreselijk racistisch Nederland wel zou zijn. Ik vind dat stuitend! Clarice Gargard heeft helemaal zelf Zwarte Piet staan beledigen en het is heel jammer dat de livestream van toen niet meer te vinden is. Ik weet niet wat ze gezegd heeft, maar als ze alleen maar heel kalm had verteld dat ze zich beledigd voelde door Zwarte Piet, had ze nooit zulke boze reacties ontvangen. Ik vraag me serieus af of haar eigen handelen niet strafbaar is. Bovendien kun je hierboven in het NRC lezen dat bijna alle 25 mensen die haar beledigd hebben, hun uitspraken terug hebben genomen, excuses hebben aangeboden en hebben uitgelegd dat ze enorm geschrokken waren, toen ze huilende kinderen zagen op de video en haar boze commentaar daarbij. Toen Akwasi zijn uitspraken, die hij overigens nog steeds meent, terugnam, werd hij opeens niet meer veroordeeld voor de strafbare feiten die hij heeft gepleegd. Alle honderden mensen die Geert Wilders precies zo erg hebben beledigd en met de dood bedreigd, werden óók al niet aangeklaagd. Zij hebben hun uitspraken níet teruggenomen. Waar is precies het racisme, Clarice Gargard?

Bovendien lees ik tot mijn verbijstering in de Volkskrant dat Gargard dit proces al jarenlang met die omstreden Officier van Justitie Jacobien Vreekamp heeft voorbereid. Vele lange gesprekken had ze met haar. Hoe erg gaat dát wel niet tegen de rechtsstaat in? Mevrouw Vreekamp sprak bovendien rapper Akwasi vorige week vrij en er bleek sprake van belangenverstrengeling te zijn. Toen is zij van Gargards zaak afgehaald, wat juridisch toch correct is. Deze OvJ was jarenlang directeur van het Amsterdamse Meldpunt voor Discriminatie, waar zij samenwerkte met de ook al zo boze Mitchell Esajas. Deze mensen worden nooit gestraft voor hun wandaden en voor het bewust kapotmaken van onze cultuur. Voor het beledigen van het volledige blanke ras, dat volgens hen van binnenuit racistisch zou zijn en nooit zal kunnen veranderen. Accepteer je dat niet als blanke, dan ben je je nog niet bewust van je slechte innerlijk, zo bazuinen zij rond. Is dat dan geen opruiing en haatzaaierij? Ik zie hatelijke tweets voorbijkomen, waarin alle blanken – uiteraard uitgescholden voor ‘witten’ – losers zouden zijn, middelmatig, dom en talentloos. Zelfs Televizierringen mogen zij niet winnen in hun eigen land, want dan is de Wokebeweging beledigd. Nu weer door onbekend actrice Anna Nooshin, die uit Iran komt en blank is.

Beste Clarice en beste mensen die denken dat Nederland een racistisch land is: als je het hier zo naar hebt met je prachtige carrière, gezin, familie en eigen huis, waarom blijf je hier dan? Ik ben óók buitenlands, ondanks mijn vitiligo waardoor ik lichtgekleurd ben en niet zo opval, maar ik ben nog nooit gediscrimineerd om het feit dat ik Grieks ben of in het algemeen buitenlands. Daarin ben ik verre van de enige en zoals je ziet, zijn er ontzettend veel buitenlandse, gekleurde (of denkend dat ze gekleurd zijn) en zwarte mensen in Nederland met een geweldig leven. Waarom kun je niet gewoon gelukkig zijn en dankbaar voor alle kansen die je juist in dit land gekregen hebt? Ik heb ze niet gehad hoor! Ik moest alles op eigen kracht doen en moest hard werken om mezelf en mijn gezin staande te houden – nog steeds, terwijl ik ook een mooie opleiding en talenten heb. Er zijn zoveel mensen net als ik, die jouw kansen nooit krijgen en die een moeilijk leven hebben. Hou op de mensen die je groot gemaakt hebben, aan te vallen, vergeef de mensen die boos op je werden, omdat je hun cultuur en ook hun gezin bedreigde met je lelijke uitingen over hun kinderfeest en maak iets moois van je leven! Het is in jouw handen om verder te gaan als een boos mens of als een gezellig mens. Ik zou het wel weten in jouw plaats!

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.