kippenopstok

Complottheorieën en fake-news: wat gelooft u ervan?

Hot is het al een aantal jaar: complottheorieën en fake-news die verspreid zouden worden door complotdenkers. Dat gaat van geloof in buitenaards leven via geloof dat het Coronavirus bewust gecreëerd zou zijn om de wereldbevolking uit te dunnen tot geloof in chemtrails (witte vliegtuigstrepen) in de lucht, die veroorzaakt zouden worden doordat er ‘gif’ in de lucht gesproeid wordt. Ik heb een aantal theorieën op een rijtje gezet en vertel na iedere theorie wat ik er zelf van denk. En óf ik er wat van denk, want van sommige theorieën weet ik niet of ze kloppen of niet of ik vind het irrelevant. U kunt uzelf hier ook eens mee testen! Een punt van kritiek op het benoemen van complottheorieën is dat de overheid ons mensen wil dwingen in bepaalde zaken te geloven, die niet waar zijn namelijk en dus is het goed om er eens objectief naar te kijken. Bovendien zijn er redenen waarom mensen in complotten geloven en in plaats van hen schizofreen of paranoia te noemen, kunnen we ook eens kijken naar die redenen. Vandaag en hier dus!

Ten eerste zijn mensen die geloven dat er politieke samenzweringen zijn, in de meeste gevallen intellectuelen. Het zijn mensen die het reguliere nieuws, maar ook andere nieuwsbronnen bekijken, veel lezen en met elkaar discussiëren. Die trekken niet zomaar allerlei rare conclusies. Ik heb nog maar heel weinig mentaal instabiele mensen gezien, die in complotten geloofden en juist wél zulke mensen die twijfelloos op de overheid vertrouwden. Aan het schandaal over toeslagen bij de belastingen kunt u zien dat er ook inderdáád corruptie is. De regering die er direct aan heeft meegewerkt dat dit schandaal 10 jaar heeft gesudderd en die met hun doofpotmentaliteit duizenden mensen financieel heeft geruïneerd, weigert zelfs nog af te treden. Zó erg is de corruptie dus! Aanstaande vrijdag gaan ze dan eindelijk beslissen of het kabinet opstapt en wij moeten verplicht geloven dat zij oprecht zijn. Anders worden we voor gek verklaard en aan de kant gezet.

Eén van de kamerleden die deze toeslagenaffaire heeft onderzocht, is Pieter Omtzigt van het CDA. Hij wilde óók graag eens een eerlijk praatje over die zólang nagalmende vraag of oud-justitiebons Joris Demmink nou betrokken was bij pedofiele schanddaden of niet. Vervolgens mocht hij niet meer de partijleider worden en de mond werd hem hardhandig gesnoerd door Mark Rutte zelf. Als u heel eerlijk bent tegen uzelf, moet u toch wel toegeven dat dat alles niet heel erg zuiver riekt, toch? Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar anders moet ik een boek schrijven en dat ben ik niet van plan. Het feit dat discussie over alles wat anders is dan het kabinet ons wil doen geloven, totaal onmogelijk is in Nederland. In de hele media zie je nóóit één item staan dat een andere mening of een ander, wellicht dieper inzicht weergeeft. In de VS is echt een deepstate, dat hebben we nu wel gezien bij de presidentsverkiezingen. De hele overheid in het hele land luistert naar de Democrats, ongeacht wie de president is en hetzelfde geldt voor de CIA en de FBI. Miljoenen stemmen zijn gewoon via een telmachine die online was (dat is verboden!), via Italië van Donald Trump op Joe Biden overgebracht en de hele media doen net alsof de hele Republikeinse partij – 60% van het land! – paranoia heeft.

 

Hier komt ‘ie:

  1. Het nieuwe supersnelle 5G-internet vereist dat er hele bossen gekapt worden, omdat er anders geen optimaal bereik zou zijn. Ook zou dit internet straling op een bepaalde frequentie met zich meebrengen, die ziektes veroorzaakt. Bijvoorbeeld het coronavirus. Hier een bericht erover uit het AD.

Mijn mening: Voor mij hoeft het internet niet zó snel te zijn en letterlijk overal bereikbaar, hoewel het wel geweldig is. Maar ik geloof niet dat 5G de natuur zou schaden of mensen ziek zou maken.

Uw mening:

 

2. Het coronavirus is in een laboratorium gemaakt en is bewust verspreid, met als doel om de wereldbevolking uit te dunnen.

Mijn mening: Ik heb er heel veel over zitten lezen en wilde niet geloven dat het virus expres gemaakt was. Dat leek me zo bizar dat het gewoon niet kon. Toch hoorde ik laatst luitenant-generaal Michael Flynn, een behoorlijk betrouwbare figuur die ik nog nooit wilde theorieën heb horen verkondigen, horen zeggen dat we nu toch wel zeker weten dat het virus in Wuhan in dat enorme futuristische laboratorium gemaakt was. Mijn hersenen willen er nog steeds niet aan, dus ik hou het erop dat ik het antwoord op deze vraag niet weet.

Uw mening:

 

In dezelfde link uit het AD hierboven staat nog een verwijzing naar het verhaal dat ‘de Russen’ zouden hebben meegewerkt aan de verkiezingscampagne van president Trump van de VS in 2016.

Mijn mening: Nou, dat geloofde ik toen al niet, maar al die mensen die zogenaamd géén complotdenkers zijn, geloofden het wél. Dát was nou een complottheorie! De waarheid is intussen aan het licht. Het was madame Clinton die nogal schaduwrijke zaken met Rusland deed en de smoes verzon om Trump zwart te maken. Dan kon zij mooi president worden en lekker overal oorlogvoeren op kosten van de Amerikaanse belastingbetalers. We mogen echt eens ophouden met Rusland bashen als het aan mij ligt! Gisteren stond net in het nieuws dat de Russen het jarenlange conflict tussen Armenië en Azerbeidjan zo goed als mogelijk is, hebben beslecht. Dat heeft de EU hun nog nooit nagedaan en de VS ook niet.

Uw mening:

Het coronavaccin is in bijzónder korte tijd gemaakt, waarbij nogal wat testfases overgeslagen zijn. Zo is er niet getest op ouderen en die zijn nu het meest kwetsbaar. Ook is er niet getest op zwangere vrouwen. De technologie die ervoor gebruikt wordt, mRNA, is nieuw en dus vinden veel mensen dat het dan niet veilig is om zo’n vaccin zó snel al toe te dienen en wel op de gehele wereldbevolking. De regering blijft maar proberen om het vaccin verplicht te stellen, ondanks vele beloftes, waaronder meerdere moties.

Mijn mening: Ik ben het hiermee eens dat het niet veilig is. In het algemeen ben ik níet tegen vaccinaties en ik heb er zelfs eens een artikel over geschreven. Dit vaccin vind ik echter onzinnig, vooral omdat de coronamaatregelen – heftige lockdowns – ook na het vaccin niet stoppen en mensen nog altijd vatbaar blijven voor het coronavirus. Bovendien kan dit mRNA andere ziektes veroorzaken, omdat het niet alleen cellen binnengaat die eventueel aangetast zijn door Covid, maar ook gezonde. Mensen worden bovendien gezond ingeënt. Ik heb hier veel over gelezen en naar een heleboel artsen geluisterd. Het is een gedegen mening.

Uw mening:

 

Veel mensen geloven niet in Global Warming, dus dat onze planeet opwarmt doordat we te weinig om het milieu denken. Klimaatbeheersing via verminderen van CO2-uitstoot en stikstofuitstoot is niet iets waar iedereen het mee eens is. Het twijfelen aan deze theorie wordt echter als complotdenken gezien, dus hier is hij.

Mijn mening: Er is heel veel twijfel in alle landen en bij alle lagen van de bevolking over de vraag of het verhaal van klimaatopwarming waar is. Ik vind het daarom zeer kwalijk dat overheden het de mensen opdringen om te geloven dat het waar is. Discussie over dit onderwerp is toch niet verkeerd? Het gaat ons allemaal aan! Het gedoe om CO2-uitstoot en stikstof vind ik paniekzaaierij en ik ga u zeggen waarom: we waren juist ongelofelijk goed bezig met ons allen, door duurzaam te proberen te leven. We namen (bijna) geen plastic zakken meer, gingen ons afval scheiden, kochten duurzame meubels en andere spullen, biologische voeding en kleding, fairtrade koffie, bloemen en nog veel meer producten kwamen in de winkels te liggen en vonden gretig aftrek. Mensen gingen ook meer fietsen of met het openbaar vervoer dan met de auto overal heen. Er werd hard gewerkt aan een structurele oplossing voor milieubewuste energie. Dat was een enorm goede trend, die mijns inziens gewoon doorgezet had kunnen worden.

Daar kwam een jaar of vijf geleden plotseling de klad in, doordat iemand begon te stressen over CO2-uitstoot. Opeens deden we alles fout en kijk nu wat een puinhoop: de hele veestapel in Nederland wordt momenteel maar liefst in allerijl gehalveerd en we mogen niet meer normaal rijden op de snelweg. Dat wat de overheden zouden móeten aanpakken, dat doen ze niet: het vliegverkeer aan banden leggen. Ik geloof niet echt heel diep dat de aarde opwarmt door de mens, maar vind wel dat we aan het milieu dienen te denken. Alleen wel graag op een rustige en juiste manier; niet in paniek! En laten we dat Schiphol eens inkrimpen en mensen er bewust van maken dat ze niet vijf keer per jaar naar de Canarische Eilanden hoeven. Dat dat het milieu te veel belast.

Uw mening:

 

Mensen geloven dat op 9/11 niet een paar vliegtuigen door de Twin Towers in New York vlogen, maar dat het gebouw opgeblazen is.

Mijn mening: Ik heb hier geen mening over, want ik was er niet bij en weet het gewoon niet. Wel vind ik het een enorm raar gebeuren dat er zomaar twee gigantische torens van ‘s werelds grootste World Trade Center nota bene, omvallen en er een vliegtuig op het Pentagon afvliegt. Het is iets waar je dermate van schrikt, dat je maar één ding kunt doen: tot op de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en daarbij niet alles wat je minder leuk vindt als complottheorie afdoen. Ik vind het heel goed dat sindsdien het terrorisme is aangepakt, maar er is heel erg tegen de islam geageerd en dat heeft kwaad bloed gezet bij álle moslims. Velen zijn toen geradicaliseerd en zijn nog veel meer aanslagen gaan plegen, waarna men in het westen weer zei dat de islam zo’n gevaarlijke godsdienst is. Daar hebben wijzelf toch wel aan bijgedragen! Of 9/11 nou waar is of niet, dit hele gebeuren had veel vreedzamer aangepakt moeten worden. Bijvoorbeeld een open discussie over de vraag waaróm moslimlanden vaak buitengesloten worden in de internationale handel en wat zij daaraan zelf kunnen doen.

Uw mening:

 

De vliegtuigramp met de MH17, een vliegtuig op weg van Amsterdam naar Maleisië dat in Oekraïne is neergestort, zou wel of juist helemaal niet door de Russen veroorzaakt zijn.

Mijn mening: Hoe moet ik nou weten welke theorie daarover waar is? De autoriteiten weten het zelf niet en zij hebben de boel onderzocht. Wat ik zie, is dat zowel de Russen als de Nederlanders informatie over de vlucht en het ongeluk achterhouden. Zolang dat het geval is, weet je dus niet of dat vliegtuig min of meer bewust is neergehaald of niet en wie dat dan gedaan zou hebben. Wel vind ik het vreemd dat dat vliegtuig überhaupt over Oekraïne vloog, want er waren waarschuwingen uitgegaan om niet over dat gebied heen te vliegen. Raar dat zoiets dan toch gebeurt en wel met een passagiersvliegtuig!

Uw mening:

 

Er is een geheime organisatie die Illuminati heet en die beheerst de hele wereld. De Bilderbergconferentie en de G20 zijn daar uitingen van en er worden geheime zaken besproken die het volk aangaan. Dit leidt tot een wereldwijde dictatuur, de Nieuwe WereldOrde, kortweg NWO genoemd.

Mijn mening: Dit is waarvan je steeds meer ziet dat er waarheid in zit. Er zijn superrijke mafketels met te veel macht, die zich in de politiek mengen. Nou, kijk maar naar George Soros, die onder andere in Griekenland, Hongarije, Polen en de Filippijnen een hoop kwaad heeft gedaan. Of Bill Gates die wel bijzónder veel verdient aan al die vaccins die hij verkoopt en érg veel druk zet dat we allemaal dat Covidvaccin moeten nemen. De manier van zakendoen van zijn voormalige bedrijf Microsoft is allesbehalve zuiver, dus waarom zou hij opeens ‘goed’ geworden zijn?
Ik ben altijd van mening geweest dat we niet bij alles wat de regeringen doen, vraagtekens moeten zetten. Maar de laatste tijd zie ik met eigen ogen hoe de NWO voor onze ogen wordt uitgerold, met het belachelijke coronabeleid en de oneerlijke verkiezingen in Amerika. Het constante bashen van de grootste president van de wereld, president Trump, klopt totaal niet. De man heeft heel erg veel goeds gedaan in zijn land en daarbuiten. Waarom mogen we dat niet zeggen zonder uitgescholden te worden voor rotte vis?

Uw mening:

 

De aarde is plat. Echt waar, er zijn mensen die dit geloven! Hier is de Flat Earth Society voor je, die zelfs een voetbalclub heeft.

Mijn mening: De aarde is rond! Wat moet ik daar nou nog meer van zeggen? Dat zie je toch op foto’s uit de ruimte. Als iets een feit is, moet je daar niet aan tornen, vind ik. Dat is nou echt onzin. Zó zet je mensen op het verkeerde been en creëer je verwarring. Niet doen joh.

Uw mening:

Conclusie:

Ik laat het hier even bij, want anders wordt het artikel onleesbaar. De meeste van de onderwerpen die als complottheorie worden beschouwd, zijn dingen die we maar moeten geloven of aannemen. Omdat er momenteel een grote actie is tegen het verspreiden van nepnieuws, is er daarmee ook een tendens geboren om mensen te dwingen bepaalde zaken te geloven. Over het klimaat bijvoorbeeld, over terrorisme en nog wel meer onderwerpen. Op scholen wordt er met cijfers gestraft als je er anders over denkt. Dat heb ik met eigen ogen gezien, toen ik iemand hielp met een werkstuk over Rusland: de leraar, een heel aardige man overigens, zei doodleuk dat die leerlinge een onvoldoende zou krijgen, als ze iets positiefs over de Russische regering zou schrijven. Dat vind ik kwalijk! Rusland hoort bij de wereld, maar ook bij Europa.

Waarom mag een mens niet genuanceerd denken over het klimaat bijvoorbeeld? Ik zat in 1982 al in het bestuur van Milieudefensie (als jongste bestuurslid ooit!) en heb dus best veel nagedacht over milieukwesties in mijn leven. Daar heb ik dus af en toe zelf een mening over en ik vind niet dat die gemanipuleerd mag worden door de regering. Het feit dat veel mensen geloven dat vaccinatie niet goed is, komt door de houding van het consultatiebureau zelf! Die zijn tientallen jaren lang oneerlijk geweest over dit onderwerp en nu opeens wordt iedereen die twijfelt aan het goede van vaccins in een kwaad daglicht gesteld. Nee, steek je hand in eigen boezem en ga de open discussie aan met deze mensen! Wees eerlijk tegen ze en communiceer openlijk. Demoniseer een ander niet, maar práát met elkaar in alle respect en openheid. Zo bevorder je wereldvrede, niet door mensen in een hoek te drukken. Zoals we nú bezig zijn, gaat de democratie eraan en de vrijheid van meningsuiting. Dát is pas kwalijk!

 

De vraag of er buitenaards leven is en hoe de ruimte er uitziet, heeft vele kunstenaars geïnspireerd tot prachtige werken. Hier een stukje uit een schitterende opera van Vangelis (Papathanassiou) naar aanleiding van een missie naar Mars door de NASA in 2001. Als er ergens bovendien ongenadig over gespeculeerd is, dan is het wel over dit stuk muziek! Zoals u ziet, hebben luisteraars er tekst bij verzonnen, die Vangelis niet heeft geschreven en die ook niet gezongen wordt. De Mythodea voor u, acte 9:

 

 

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.