Al heel lang wil ik meer over België schrijven. Het lukt me alleen steeds niet, maar de wil blijft. Nederlanders snappen nooit wat ik aan België vind, maar ze snappen ook niet wat ik met schildpadden heb. Tja, Grieken hebben zowel schildpadden als een band met België, omdat daar veel van onze mensen wonen. Dus het is eigenlijk heel logisch, als u het maar weet. België is een zinderend en opulent land, alleen lijkt het niet zo als u er komt. Ik ga er vandaag eens een kijkje nemen via de opbouw van hun regering, hun inkomsten en wat zij met dit alles doen. Maar eerst een stukje Nederlandse overheid, die minstens net zo onlogisch is als de Belgische.
Wat weten we eigenlijk van de Néderlandse overheid?
Vandaag gaan we iets ontdekken wat óók logisch wordt als je eenmaal weet hoe het werkt: de Belgische overheid. Wij denken in Nederland altijd dat het hier allemaal zo duidelijk en transparant georganiseerd is, maar toen ik een stuk wilde schrijven over de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag, bleek de logica ver te zoeken. Want wat zíjn de Provinciale Staten eigenlijk? Wel … dat blijken dus groepen van volksvertegenwoordigers te zijn. Om het gemákkelijk te maken, zijn er in iedere provincie ook nog weer andere partijen dan in Den Haag. In iedere provincie is één zo’n groep en een “groep van volksvertegenwoordigers” noemen we meestal een parlement, nietwaar? Nederland heeft dus niet twee, maar 14 parlementen. Dat zijn er zes meer dan onze zuiderburen er hebben! Alleen weten wij er niets van.
De Provinciale Statenleden kiezen de leden van de Eerste Kamer en een groep Gedeputeerden, die leiding geven aan gemeentes en door hen ook weer ontslagen kunnen worden. Dus het is hartstikke belangrijk wie u kiest in de Provincies, ook al gaan die officieel gezien alleen maar over infrastructuur en water. Dat klopt niet helemaal, want de gemeentes gaan over bijna alles wat een mens aangaat en de door de Provincies gekozen Gedeputeerden geven leiding aan gemeentes. Ziet u wel hoe logisch?
Die gemeentes zijn in de afgelopen paar decennia uitgegroeid tot ondoorzichtige, maar oppermachtige en geldverslindende miniregerinkjes en niemand die er een speld tussen krijgt. Transparantie? Mwah. Democratie? Niet echt hè? Weet u wat ook zo lekker ondoorzichtig is? Die nieuwerwetse veiligheidsregio’s waar niemand iets van snapt en waar állerlei raden en commissies zijn, die mét elkaar en tégen de burgers werken. We weten ook niet wat de provinciale parlementen doen en waarom daar niet dezelfde mensen in zitten als in de Haagse Tweede Kamer. Toch zijn er wel parlementsleden die ook Statenlid zijn, maar dat vinden we belangenverstrengeling. Toch is dat in landen als Amerika, Frankrijk, Duitsland en Griekenland ook zo. Parlementariërs hebben daar een functie voor het hele land, maar ook voor de regio waar ze vandaan komen. Waarom het dan in Nederland niet net zo geregeld is, is voor mij een groot vraagteken. Misschien heeft niemand er nog aan gedacht.
Nederland is óók ingewikkeld met andere woorden en vooral ontzettend intransparant. In België wéét u tenminste in welke chaos u leeft. Dat is een stuk duidelijker, laten we eerlijk wezen!
België: 6 regeringen en 8 parlementen
We zeggen wel eens over mensen dat ze 12 beroepen hebben en 13 ongelukken. Wel, België heeft 6 regeringen en 8 parlementen. Dat is ongeveer hetzelfde, zou u kunnen zeggen. Ik heb ze op een rijtje gezet en ben aan het proberen ze te doorgronden. Alleen het op een rijtje zetten van de overheidsstructuur van België is al een hele uitdaging, want ze zijn daar niet zo bijzónder effectief als in Nederland. De helft van de links op de overheidswebsites werkt niet en informatie is soms gewoon fout. Maar we komen er wel achter en we hoeven ook niet álles uit te spitten in één artikel.
Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:
Via Whydonate:
De Walen zijn lastig!
Je hebt in België dus een federale regering, één voor Vlaanderen, één voor Wallonië, één voor het Duitse gebied bij Spa en één voor Brussel apart. Hé, dat zijn er maar vijf! We moeten het anders aanpakken om de Belgische overheid te doorgronden en daarbij is de uitleg over de Nederlandse provincies zo handig. Die gaan immers over infrastructuur en water, maar niet over onderwijs, buitenlandse zaken, politie, defensie enzovoort. In België hebt u ook geen hele regeringen, maar gedeeltelijke. Het Waalse Gewest is een regering met 9 posten en kijkt u eens op hun website: die is in het Frans, Duits en Engels, maar niet in het Nederlands! Het Vlaamse Gewest heeft maximaal 10 ministers. Zoals u ziet, is zelfs de opbouw van de regeringen niet gelijk. Alleen de federale regering is een volledige, die over alle posten gaat. Dan hebben wij dus:
- de Federale Regering
- De Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest
- Het Waalse Gewest
- De Franse Gemeenschap
- De Duitstalige Gemeenschap
- Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Er zijn dus gewesten en gemeenschappen te onderscheiden. Deze gaan over een aantal portefeuilles, niet over alle. En kijkt u eens goed? Dan ziet u dat de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest samengegaan zijn, maar de Waalse niet. Wie zijn er dus lastig? Ja: de Walen! Dat wordt nog duidelijker als u de parlementen op een rijtje zet. De twee federale parlementen heb ik vet gedrukt.
- De Kamer van Volksvertegenwoordigers of kortweg “Kamer” (Nederlandse Tweede Kamer of Lagerhuis)
- De Senaat (Nederlandse Eerste Kamer)
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Parlement Duitstalige Gemeenschap
- Parlement Franstalige Gemeenschap
- Waals Parlement
- Parlement Franstalige Brusselaars
- Raad Vlaamse Gemeenschapscommissies (kortweg “Vlaams Parlement”)

Wie heeft er hier maar liefst drie parlementen? De Walen! Dus wie zijn er lastig? Ja, die! Walen willen geen Nederlands leren, werken vinden ze ook maar zo-zo en politiek samenwerken doen ze ook niet. Het is een beetje zwart-wit bezien, maar er zit enige waarheid in. Wel hebben ze Kuifje (Tintin), die dan wel weer moet opboksen tegen Suske en Wiske.
Als u op het kaartje hiernaast kijkt, ziet u dat het tweetalige Brussel eigenlijk in Vlaanderen ligt. Soms zit ik wel eens te denken dat al die regeringen en parlementen van België, die veel te veel belastinggeld opslokken, best wat minder zouden kunnen. Degenen die moeilijk doen, zijn de Walen. De meeste Vlamingen spreken behoorlijk goed Frans, maar vind maar eens een Waal die Nederlands kent. Er zijn landen waar veel meer talen gesproken worden, maar waar niet zoveel haat onder elkaar is en ook niet zoveel problemen op een klein stukje grond ter grootte van een halve postzegel.
Ik heb Frans gestudeerd, vind het een prachtige taal en kan goed overweg met de Fransen, maar de situatie in België is onredelijk. Ik weet wel hoe het moet! Er moet of één nationale taal zijn of anders moeten overheidsdocumenten tweetalig zijn. Drietalig eigenlijk, ook nog Duits. Aangezien de federale regering zich in Brussel bevindt en dat in Vlaanderen ligt, zou Vlaams de logische taal ervoor zijn. Het is kinderachtig om te zeggen dat Frans een meer internationale taal is en de waarheid gebiedt te zeggen dat dat tegenwoordig niet eens meer zo is. Dat zou ook niet van belang moeten zijn binnen België, aangezien Frans en Nederlands hun talen nu eenmaal zijn. Bovendien, als ik de baas in België zou zijn en het zo zou regelen, zou iedereen mij een enorme dictator vinden en zou ik hoogstwaarschijnlijk wel rap in een cel belanden met mijn regelzucht.
Vrede, maar ten koste van de economie
De Belgische situatie is moeilijk te begrijpen voor een buitenstaander. Het enige is dat ik me van vroeger toen ik een kind was, nog goed herinner dat je op teevee altijd mensen in België zag ruziën over de nationale taal. Wát er ook voor oplossing voorgesteld werd, of de Vlamingen of de Walen waren het er niet mee eens. Ik had in die tijd een Waals vriendinnetje met wie ik correspondeerde. Zij schreef Nederlands, ik Frans. Dat ging goed totdat zij erachter kwam dat je als Echte Waal de Vlamingen hoorde te haten en ze geen Nederlands meer wilde schrijven. Ze schreef toen steenkolenengels waar ik niets van begreep en toen was de lol eraf. Ik was te koppig om Dunglish terug te gaan schrijven en zo stierf onze correspondentie een tragische dood.
De enige oplossing die wél werkt, is dat ze uit elkaar gegaan zijn. Nu is er vrede, maar zes regeringen en acht parlementen kosten de Belgische kas veel te veel geld. Nederland heeft inkomsten uit melk- en vleesproductie, uit bloementeelt en de kenniseconomie (landbouw en infrastructuur), maar waar verdient België eigenlijk zijn inkomen mee? Ze hebben geweldige artiesten in België, zoals Stromae, Tamino, Lara Fabian die overigens in Canada zit tegenwoordig en een heleboel meer van de jongere generatie. Maar dat is niet genoeg voor het inkomen van een land. Laten we dus eens kijken waar de Belgen hun geld vandaan toveren!
Belgische inkomsten
Op een Nederlandse website vindt u vervolgens het antwoord op de vraag en we wisten het eigenlijk wel. België verdient aan de export van …
- Diamanten
- Belgische chocola
- Bier
En nu wat u mogelijk níet wist:
- België is de grootste exporteur van … tapijten ter wereld!
- Bouw en constructie (net als Nederland)
- Chemische en farmaceutische producten
- Grondstoffen: steenkolen, maar ook zink
- België verdient ook een aardig centje aan toerisme
- en aan voetbal door de grote winsten van de Rode Duivels of Les Diables Rouges
- en ook de aanwezigheid van de Europese Gemeenschap in Brussel levert een aardig centje op aan verkoop en verhuur van woningen en luxeproducten.
En veel van die inkomsten gaan naar …
Al met al is België beslist geen arm land en staat het ook internationaal gezien flink op de kaart. Zelf klagen de Belgen steen en been dat ze het zo arm hebben, maar ze hebben de keuze gemaakt om al die weelde om te zetten in zes regeringen en acht parlementen. Dat is omdat geld geen vrede garandeert in het land. Mijn mening hierover is dat die regeringen naar mijn idee best teruggebracht zouden kunnen worden naar drie met één parlement (nou ja twee federale, die ook regionaal werken).
Een constructie zoals in Nederland met provinciale staten zou ook een optie zijn. Een beetje aangepast naar Belgische maatstaven en wat transparanter dan het hier geregeld is wellicht. Dan heb je één regering, maar hebben de provincies meer zeggenschap dan nu. Die kunnen dan zelf regelen hoe ze hun eventuele meertaligheid regelen. Maar de situatie kan ook gewoon zo blijven als ze is! Ten slotte is er nu vrede en rust in het land en daar waar België op het punt van een faillissement stond in de jaren ’80, gaat het er nu economisch prima. Het geld is alleen altijd op aan die regeringen en parlementen. Er blijft niets over om betere wegen aan te leggen en die prachtige middeleeuwse steden eens goed op te knappen. Dat zijn keuzes!
Bronnen. De meeste informatie komt van deze websites en verder uit informatie die ik al wist:
- Vlaams Parlement
- La Wallonie
- Belgium.be
- Rijkdom en welvaart: waarom is België een rijk land? Infonu.nl