manipulation
Manipulatie

De media verdraaien en wij draaien terug: nieuws uit Oekraïne

Ooit ben ik afgestudeerd op twee scripties, waarvan één over hoe de media allerlei psychologische en taalkundige trucs uithalen om kijkers en lezers te beïnvloeden in hun mening over allerlei nieuwsitems. Het ging over hoe de grote media te werk gaan om ons eigenlijk gewoon te belazeren met het nieuws. Misschien ben ik daarom wel altijd alert geweest op wat ik tegenkwam op teevee en in de kranten. Ik hou het in mijn voorbeelden bij de oorlog in Oekraïne, maar het manipuleren gebeurt op alle onderwerpen. Tijdens het uitleggen hoe de trucs werken, praat ik je bij over het nieuws uit Oekraïne.

Nederland is altijd een oligarchisch land geweest. Oligarchie – ολιγαρχία – is een Grieks woord, dat betekent ‘regering door weinigen’ oftewel door een kleine elite. Een echte democratie is het nooit geweest hier, want de elite, vroeger regenten genoemd, hadden het voor het zeggen en het volk kon hun alleen iets schelen als het zo boos werd dat het oproer veroorzaakte. Het was vroeger wel gezellig met koningin Juliana aan het hoofd, maar ook toen was het zo dat als de regerende elite je moest hebben, je eraan ging. Alleen had je toen nog geen internet waarop je kon protesteren als de kranten het verrekten om je je verhaal te laten doen. Dan moest je circulaires uittypen, ministeries aanschrijven en dat soort dingen. Misschien kreeg je dan wat je wilde, maar publiciteit kreeg je in geen geval. Tegenwoordig krijg je een schaduwban van Google en de sociale media of word je er helemaal afgekegeld, als je kritiek op de overheid hebt. Dan kun je gillen als een speenvarken, maar als je geen publiek hebt dat je steunt, krijg je géén aandacht en dat is dat. Zelfs als je wél publiek hebt, kom je niet ver. Dat zie je aan de alternatieve media, die het grote publiek ook niet bereiken.

 

Haatzaaien in de journalistiek

Gisteren (het is net over twaalven dus voor mij voelt het nog als vandaag) bleek dat een Chileense journalist die al een paar jaar in Oekraïne woont en van daaruit verslag doet over de oorlog in de oostelijke provincies Donbass, opgepakt is door de Oekraïense veiligheidsdienst of door de Nazi’s van het Azovbataljon en wel zo goed als zeker vermoord. Ik kende de man niet, maar zocht hem even op. Hij kwam op me over als een vrolijke man die vol leven zat en die niet tegen onrecht kon. Gonzalo Lira heet of heette hij en ik kan alleen maar hopen dat hij héél misschien nog leeft. Kijk maar eens wat er over hem getwitterd werd door een Amerikaanse (transgender) journaliste, die ook in Oekraïne zit, maar de Nazi’s steunt en ontzettend boosaardig is over de Russische zijde. Zij is degene die antwoordt ‘Yes Patrick must go’. Ik kan haar niet uitstaan om de dingen die ze zegt, maar nooit zou ik haar verraden aan de Nazi’s of aan wie ook die haar zou martelen en vermoorden. Daar moet je een slecht mens voor zijn. Wie die Patiperro_ua is, is onbekend, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ze dat zelf is. Veel  journalisten hebben een geheim account om informatie in te winnen.

De Patrick die er ook aan moet volgens de twee booswichten hierboven, dat is de man in de video hieronder Hij is een Amerikaanse ex-militair, die nu al heel lang journalist is en in Oekraïne het echte leven filmt. Hij waagt dagelijks zijn leven om mensen te interviewen, probeert te helpen waar hij kan en informeert iedereen die wil weten hoe de oorlog daar écht is en hoe de mensen over het Oekraïense en Russische leger denken. Hij laat ze spreken en allemaal zeggen ze dat ze doodsbang zijn voor het Oekraïense leger, maar dat de Russen vriendelijk tegen ze zijn en ze helpen. Hier is een video van hem, mocht je hem nog niet kennen. Hij is hier (afgelopen woensdag) op nog geen 100 meter van de frontlijn verwijderd, terwijl de allerlaatste gevechten om Mariupol bezig zijn. Inmiddels zijn die afgelopen en zijn de Russen bezig iedereen uit de ondergrondse catacomben van de gigantische staalfabriek Azovstal weg te krijgen. Daar zitten Nazi’s en die schijnen er burgers gegijzeld te houden. Ook schijnt er een biolab te zitten.

 

 

Trouwens: vrijdagochtend 22 april blijkt dat Gonzalo Lira nog leeft. Hij is vrij maar zijn telefoon en laptop zijn ingenomen. Hier is een interview met hem door Alex  Christoforou, Cypriotisch (en dus Grieks) vlogger.

Denk er even aan dat ik een onafhankelijk crowdfunded journalist ben! Abonneer je op mijn artikelen, deel ze en doe een donatie voor mijn werk:

 

 Natassa News is een onafhankelijke nieuwswebsite, die volledig draait op crowdfunding. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan. Natassa Vassiliou vecht met haar unieke frisse blik en enorme kennis heel hard en uiterst effectief voor een betere wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help Natassa News echter blijven bestaan en steun haar met een eenmalige of beter nog maandelijkse donatie. Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

 

Waterdicht narratief

Ik noemde het voorbeeld van hoe journalisten in een oorlog verraden worden, omdat ze niet alleen de Amerika goed uitkomende ‘visie’ laten zien, maar ook de werkelijkheid. Net als bij alle oorlogen die de Amerikanen gevoerd hebben, stikt het ook in Oekraïne weer van de desinformatie overal in de media. Heel af en toe begint er iets van waarheid door te sijpelen of beginnen de brave journalisten van de gevestigde orde zich dingen af te vragen. Hier bijvoorbeeld vraagt men op CNN zich af wat er eigenlijk gebeurt met al die tonnen met wapens, die door westerse landen allemaal maar zo huppaaa de grens met Oekraïne over worden gedumpt. Niemand kan zien wat er daarna mee gebeurt en ja heus: op CNN vraagt men zich af of die wapens niet in handen van criminelen terechtkomen. Een beetje laat natuurlijk na twee volle maanden, maar beter laat dan nooit. Weet je wat óók opvalt? Ze denken niet eens dat de Russen de wapens inpikken. Dat ís natuurlijk ook niet zo, maar ik vind het heel wat dat CNN dat niet denkt met hun enorme haat tegen Rusland:

 

 

Ik heb eerlijk waar altijd gedacht dat er toch wel énige controle op die wapens was. Dat ze netjes in Lviv, een stad in het westen van het land of een andere stad vlak over de grens met Polen, aankwamen en dat er dan een of andere delegatie was, die ze opving en uitdeelde aan het leger en aan de vrijwilligers uit allerlei landen, die daar zijn. Maar zelfs dát is kennelijk niet zo, want als een zo regeringsvaste nieuwszender als CNN dat al toegeeft, moet het wel zo zijn en nog veel erger. Vanaf het moment dat de wapens de grens met Oekraïne overgaan, is er géén controle meer over, zeggen de twee dames hierboven op de video letterlijk. Ik was erdoor geschokt. Noem me nu nog maar eens complotdenker of Poetinknuffelaar als je durft!

Zal ik gewoon eens een gooi doen naar waar deze wapens mogelijk terechtgekomen zijn? Ik zeg niet dat het waar is, maar noem simpelweg een voorbeeld van een groepering die nú bezig is met militaire aanvallen. Turkije! Dit monsterlijke land is een paar dagen geleden Iraaks Koerdistan zo even binnengevallen “om PKK-strijders op te pakken”, die zij tegen alle internationale bepalingen in bestempelen als ‘terroristen’. In Iraaks Koerdistan is de KDP de baas, een pro-Turkse (!) partij die maar wat graag helpt met het opruimen van iedereen die ook vindt dat de Koerden als volk van 40 miljoen mensen eens recht op hun eigen land hebben. De Turken kunnen goed wapens gebruiken, want daarvan heb je er nooit genoeg en er zijn er nogal wat kapotgegaan in de strijd tegen Griekenland vorig jaar. Plus ze hebben er heel wat ingezet tegen Armenië, ook vorig jaar en ze hebben onlangs wapens aan Oekraïne geleverd.

Nog een partij? In Pakistan is vorige week de premier afgezet, Imran Khan. Hij werkte samen met de Russen op het gebied van handel en dat vond Amerika niet echt wat. Weg met die man, dachten ze en daar ging hij. Eén stemming in het Pakistaanse parlement en de man die zoveel stabiliteit gebracht had en de economie eindelijk een beetje had weten op te krikken, lag eruit. En wat denkt u dat er gisteren in het nieuws stond? Ja, je moest er eventjes naar zoeken, want dit komt het algemene narratief van de heersende macht – oftewel de Amerikanen – niet zo goed uit, maar dan had je ook wat. Jawel, er was een bomaanslag van IS middenin een volle moskee in de stad Mazar-i-Sharif. IS heeft óók wapens “nodig” om voor de zoveelste keer weer als een feniks uit hun bloedige as te herrijzen en dat doen ze al vanaf vorig jaar augustus, toen Biden zijn troepen uit Afghanistan terugtrok. Zomaar een paar ideetjes van groeperingen die wapens willen hebben, maar die niet kunnen betalen. Of ze die ook inderdaad uit Oekraïne weg weten te halen, weet ik niet. Ik suggereer alleen dat ze het wel zouden willen, dat er geen controle is op die wapens én dat Oekraïne wel héél zwak is tegenover Rusland. Dan krijgen zij vast die wapens niet.

 

Achteraf komt de waarheid altijd uit …

Aan de andere kant kwamen er een paar verhalen van vrijwilligers die in Oekraïne gingen vechten, door in de media. Eén soldaat vertelde op video dat de vrijwilligers als levend schild werden gebruikt en zonder wapens (!) zomaar naar plekken werden gestuurd waar door de Russen gebombardeerd werd, “om te vechten”. De Russen hadden de Oekraïners ondertussen gewaarschuwd dat ze op die plekken gingen schieten, maar dat wisten die nieuwkomers niet. Die werden zo naar buiten gestuurd en kwamen om in de hagel van het Russische leger, dat er niet op had gerekend dat de Oekraïners zoiets ergs zouden doen als die arme mensen laten vermoorden. Zoiets verzin je toch niet? Maar een dag na dat bericht verscheen er een commandant, die zei dat het verhaal van de soldaat zogenaamd gelogen zou zijn en dat het een deserteur zou zijn. Heel weinig getuigenissen van deze mensen hebben het daarna nog gered, totdat er een Engelsman gevangen werd, die ook voor de Oekraïners gevochten had en tevergeefs geprobeerd had te deserteren. Het was hem niet gelukt. Dit is een interview met Aiden Aslin. Ik zie da tde video alweer weg is. Hij heeft nu ook een eigen YouTube-account. Dat vindt u hier.

 

 

Ook moesten de onwillige media toegeven dat “Poetin” de strijd om Mariupol gewonnen had. Ze zetten dan gelijk weer iets kwaadaardigs over de Russen in zo’n artikel, want o wee als ze toch eens moesten toegeven dat de Russen gelijk hebben dat Oekraïne vergeven is van de Nazi’s, die hun eigen bevolking al 8 jaar uitmoorden. Nee nee nee, dat moet met élk middel onderdrukt worden, want anders komt uit dat Amerika de schuld heeft aan deze oorlog en dat mag natuurlijk niet. Dan kunnen mensen zoals jij en ik nog zo vinden dat je geen kwade dingen moet doen als je er later niet op gepakt wilt worden, maar de Amerikaanse regering komt daar al tientallen jaren mee weg. Waarom moet dat nu opeens veranderen dan?, zo vinden zij. Ja, eens een schurk, altijd een schurk!

Ze schrijven nu dus weer dat Rusland de aanval op die staalfabriek, waar allemaal catacomben onder zitten die vol zitten met Oekraïense nationalisten en Nazi’s, die er ook burgers gevangen schijnen te houden, stopgezet heeft. Ze doen dan net alsof Rusland te slap zou zijn om die militairen aan te kunnen, terwijl de waarheid heel eenvoudigweg is dat er burgers zijn. Niet alleen dat: er schijnt ook een biolab te zitten onder die fabriek. Of het waar is, weet niemand met 100% zekerheid, maar dat wordt al weken verteld door kritische media en door de Russen. En als die fabriek nu niet gebombardeerd wordt, is één van deze dingen of allebei vast de reden daartoe. Hoe gevaarlijk is het bovendien niet om soldaten in ondergrondse krochten te laten binnengaan, waar je mogelijkerwijs geen kaart van hebt en waar ze hoogstwaarschijnlijk verrast zullen worden door de tegenstanders, die daar al wekenlang zitten en de weg wél kennen? Er is geen andere manier om ze eruit te krijgen dan door ze de tijd te geven er zelf uit te komen, door ze te beloven dat ze niet gedood zullen worden. Dat is wat de Russen doen. Helemaal niet zo dom eigenlijk en ook niet kwaadaardig.

 

Bijgepraat

Je bent weer bijgepraat aangaande de strijd in Oekraïne. Ik wil nog iets zeggen: degenen die zeggen dat ze ‘voor Oekraïne’ zijn en die heel erg tegen Rusland gekant zijn, beseffen niet dat het nu juist de Oekraïense regering is, die de bevolking daar totaal minacht en maar zo doodschiet. De schietpartijen, bommen en raketten die op burgerdoelen zoals flatgebouwen en op mensen zelf worden uitgevoerd, worden door het Oekraïense leger gedaan. We zijn er inmiddels al dagen achter dat de leiding van dat leger niet in handen van Oekraïense commandanten is, maar van NAVO-bazen van Amerikaanse en Engelse komaf. De eigen regering heeft dús niet veel te vertellen en de Nazi’s van vooral Azov, maar ook Right Sector en nog een paar clubjes worden feitelijk losgelaten op de bevolking daar. Dat zijn niet alleen separatisten uit de Donbassregio, maar alle Oekraïners.

Dus als je het met Rusland eens bent in deze oorlog, ben je ook vóór Oekraïne. Maar als je ẗegen Rusland bent, ben je ook tegen Oekraïne en dat beseffen heel veel mensen nog altijd niet. Die Nazi’s werken, zo weten we nu, samen met de Amerikanen, waar ze ook door getraind worden en maken het hele land kapot. Niet Rusland. En waar al die treinen vol met wapens uit Europese landen en Amerika terechtkomen, weet ook al niemand. Hoe slim de psychologische en taalkundige wendingen van de media ook zijn om ons te laten denken dat Rusland de dader is, de waarheid komt toch wel uit en voor de eerste keer in de geschiedenis gebeurt dat TIJDENS deze oorlog en niet erná.

Help dus al het echte nieuws over de toestand in Oekraïne verspreiden – ja ook dat van mij! – want zo help je mee aan een zo snel mogelijk einde aan deze horror. De Amerikanen en de EU willen de oorlog zo lang mogelijk rekken, want ze willen Rusland alsnog economisch kapot hebben en dan president Poetin afzetten. Dat zou een gigantische ramp zijn, want Rusland is het enige land ter wereld dat weerstand kan bieden tegen de alomheersende Amerikanen. Dat is hard nodig! Plus het is in het voordeel van het land zelf én van de hele wereld dat die oorlog zo snel mogelijk stopt. Dat gebeurt zodra de waarheid er helemaal uit is óf wanneer Rusland de Donbassrepublieken Donjetsk en Lugansk bevrijd heeft van Oekraïense tirannie. Wij moeten de grote media te slim af zijn en dat doen we door het echte nieuws overal rond te delen. Deel dit artikel dus overal waar je kunt en waar het past en steun mijn werk met donaties. Ik hoor immers bij de kleine groep journalisten die de zaken vertellen zoals ze echt zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.