You are currently viewing Diabetes, keto en meer voorstellen voor je gezondheid

Diabetes, keto en meer voorstellen voor je gezondheid

 Artikel uit 2019.
Zielig ben ik en erg ook. Jawel. Ik mag he-le-maal geen brood, geen spaghetti, geen bulgur, geen rijst en ik moet allemaal roomboter eten. Laaaaaaadingen vet moet je, als je van de diabetes type 2 af wilt. Ik zei het al: bijzonder zielig. Het dieet heeft een naam ook: ketogeen of afgekort keto. Als je dit uitprobeert en je er goed bij voelt, dan heb je ergens een ziekte lopen. Dat kan niet anders, want een gezond mens eet brood bij de maaltijd. En spaghetti, cake, rijst, bulgur, koekjes en gebak! Toen ik lang geleden wel eens bij vrienden ging helpen op het land met de tabaksteelt, namen we altijd een homp fetakaas mee, een bak olijven, heet water voor koffie en brood! Die mensen hadden een zwaar leven, maar eten deden ze wel! Ketoperikelen vandaag en uiteraard ideeën om niet voor niks zo’n dieet te starten, want dat is heel hard nodig!

smiley-yuk
Bah!

En had ik al eens verteld van het schattige Griekse omaatje dat ook ergens in die tijd tegenover me in de trein naar Joegoslavië (toen nog) zat? Die had zo’n rok aan met een schort. En toen het etenstijd was, ging ze met haar hand in de zak van het schort en toverde ze er allemaal delicatesses uit. Ik heb geloof ik nog nooit zó gelachen: eerst een gekookt ei dat ze ging zitten pellen, toen een homp brood, een tomaat en daarna ook nog een stuk kaas (feta uiteraard). Ze had zelfs zout bij zich, in een servetje gevouwen. Het wordt nog cooler: ze had óók een reuze-echt mes bij zich in die zak-van-het-schort. En een lading servetjes die als bord diende. Dát is traditioneel eten! Geen bord vol paddestoelen, kokosmeelpannekoekjes en mascarpone zonder smaak brrrr. Dat eet je toch niet voor je lol man?

 

Wat ís een ketodieet en hoe werkt het in je lichaam?

Aan de andere kant mag je dus wel allemaal vet hebben. Dat moet zelfs, want daar blijk je geen dichtgeslibde aderen van te krijgen! Die worden juist meer geassocieerd met een te hoog glucosegehalte in je bloed. Daar ben ik het trouwens niet mee eens en daarom ga ik ook vertellen hoe ik denk dat je het beste kunt ketoën. Wat er gebeurt als je heel weinig koolhydraten eet, dat is dat je lever daar geen energie meer uit kan brouwen, want het is simpelweg te weinig. Wat de lever dan gaat doen, is energie uit vet trekken en dat gaat met een proces dat ketose heet: er komen ketonen vrij. De lever breekt het vet in tweeën: glycerol en vetzuur. Uit de vetzuren (omega 3, 6 en 9 weet je nog?) wordt dan in een proces dat ketogenese heet, glucose getoverd. Ketonen zijn een soort zuren. Je hersenen houden van ketonen, wordt tegenwoordig gezegd. Zij krijgen zogenaamd liever energie daaruit dan uit koolhydraten. Onzin is het, maar daarom ga ik je ook vertellen hoe je voor kórte tijd kunt ketoën, zoals ik het genoemd heb, en daarna weer normaal doen. Deze meneer hier legt het uit. Hij vertelt ook waarom je bij diabetes type 1 géén ketodieet moet volgen, want dan gebeurt er iets wat ketoacidose heet: een constant tekort aan insuline, dat flink griezelig kan worden. Je kunt in coma raken of zelfs doodgaan.

Wat hij níet vertelt, is dat een ketodieet niet zo gezond is als ons wel wordt verkocht. Ik heb een Grieks artikel gevonden, waarin dat wordt uitgelegd, want een Nederlands artikel is er gewoon niet van. Hier is het altijd propaganda tot en met, net zolang totdat er weer een nieuwe hype komt. Critici komen niet aan het woord en alle kritiek wordt weggewuifd. Daarom is het goed om zelf na te denken! Hier is het Griekse artikel en ik zal je vertellen wat die mevrouw Jenny die het geschreven heeft, vertelt. Ze zegt dat veel mensen het ketodieet gebruiken om af te vallen. Dat lukt in het begin helemaal goed, want dan raak je vocht kwijt. Het gewicht blijft ook weg door de ketose, doordat je lever dus blijft proberen energie uit vet te halen. Je hebt minder honger, want dat is het gevolg van het veel eten van vet. Ik kan het nu al beamen, terwijl de ketose bij mij nog niet eens begonnen is. Dat duurt namelijk een dag of twee tot vijf. Na een tijdje krijg je wél honger, maar ja … je wilt niet weer aankomen en dus ga je jezelf uithongeren. Dat hou je niet vol en dus krijg je – wat denk je? – jawel: vreetbuien! Terug bij af en je lijf totaal in de war. Niet doen, alsjeblieft! O en als je tijdens je zwangerschap ketoot, heb je kans op een zwakbegaafd kind. Aan keto zitten grenzen, net als aan alles.

 

Zo haal je diabetes type 2 onderuit

Het plan is dat je éven kort ketoot, nadat je de diabetes eruit hebt getherapiet. Als je wilt afvallen, kun je echt beter geen ketogeen dieet volgen. Je komt er immers niet meer af, want dan word je weer moddervet en ook als je niet stopt, krijg je uiteindelijk vreetbuien. Het is ook een onnatuurlijk dieet en daarom moet je dat nooit voor lange tijd doen. Afvallen doe je door al je verdriet bij langs te gaan en te verwerken! Door met lieve mensen om te gaan en de akelige je leven uit te smijten, want oorzaak nummer 1 voor overgewicht – en ook ondergewicht trouwens! – is een gebrek aan liefde en warmte. Daarnaast kun je gaan leren om ook lief voor jezelf te zijn. Daarmee hoef je geen shopaholic te worden, want lief zijn voor jezelf kan ook betekenen dat je lekker een eindje gaat wandelen, fietsen, zwemmen of lekker op de bank hangen met een niet al te grote zak chips. In Amerika eten ze ijs hè, tijdens vreetbuien! Ik moet er altijd om lachen, als ik dat in films zie.

Als je echter diabetes type 2 hebt, ben je behoorlijk ziek. Dan weer zo’n vervelende hypo waarbij je wegzakt in uitputting en dan weer een hyper, een hoog suikergehalte in je bloed. Daarbij word je helemaal nerveus, moet je de hele tijd naar de w.c., maar heb je ook dorst. En dan mag je niet iets zoets nemen, want dan wordt het nog erger. Ik moest het gisteravond wel, want dan kon Costas de ziekte uit me trekken. Nou, ik wist niet waar ik bleef! Maar na een paar uur was het afgelopen. De hele diabetes is nog niet weg, maar ik ben wel een heel stuk meer in balans. Maar ja, healing mag tegenwoordig niet meer, want dat wordt direct geassocieerd met hocuspocus, zweverig gezever en Reiki waar je zieker van wordt in plaats van beter. De medische sector wil niet dat je beter wordt en daar heeft letterlijk iedereen zich aan geconformeerd. Het staat namelijk bijzónder matuur als je stoer zegt dat je nu eenmaal diabetes hebt en dat dat niet te genezen is. Dat het niet waar is en je jezelf voor niets opzadelt met een ziek lijf, kan niemand wat schelen. Jíj bent immers degene die ziek is en anderen voelen niet wat jij voelt.

Maar als je toch een poging wilt doen om zonder echte genezing toch te genezen, dan kun je dus ketogeen gaan eten. Is geen sinecure, vooral niet als je een gezin hebt, maar dat kun je doen. Denk er alleen aan dat je dit niet langer dan hoogstens een week moet doen! Eigenlijk is dat al te lang, maar dat merk je vanzelf wel. Als je vreetbuien begint te krijgen, ben je te laat met je ontdekking. Ik weet wel dat ik gemeen ben, maar wat wil je dat ik zeg als letterlijk íedereen dit zeer onevenwichtige dieet aanprijst? En als iedereen dan vervolgens tegen míj zegt: “Jij hebt geen medische opleiding en bent ook geen diëtist, dus wie denk je dat je bent dat je ons de les leest?”. Nou, ik ben toevallig één van twee unieke mensen op de wereld, die nog heel oude kennis bezitten van hoe je écht geneest en bovendien heb ik al érg vaak gelijk gekregen, ook van de wetenschap. Bovendien hebben degenen die tegenwoordig allemaal ‘afslankcoach’ zijn en dat soort hippe beroepen meestal óók nauwelijks een opleiding in iets met scheikunde en voeding. Plus die worden helemaal volgegooid met propaganda over één bepaald dieet waarmee ze kunnen ‘helpen’ en zoals je weet, kun je goed ziek worden als je verkeerd eet.

 

Hoe werkt een ketodieet?

Hoe je dat doet? Je koopt een kilo Hollandse kaas. Zo’n leuke bol en vólvet! Die eet je binnen een week op in je uppie en wel zonder je te schamen! In Griekenland eten we vaak fruit met kaas, dus dat zou je ook kunnen doen. Vooral zomerfruit leent zich hier prima voor en watermeloen is de kampioen. Normale porties volle zuivel mag je ook. Als je yoghurt eet, eet dan ook yoghurt en geen water met een smaakje! Geen kilo’s of liters per dag, want zuivel geldt als proteïne of eiwitrijk voedsel en dus neem je er normaal van. Eén keer per dag ofzo.

Dan koop je een paar pakken roomboter, een fles goeie olijfolie en een fles zonnebloemolie. Daarin kun je ook frituren, want zolang je het vet niet hoger dan 175 graden verwarmt, is het niet gevaarlijk of wat ook. Doe overal maar roomboter in, zelfs in de koffie doen mensen het, dus go your gang zou ik zeggen. Denk er echter wel aan dat dit een tijdelijk dieet is en dat je straks weer normaal gaat eten. Geniet er maar van zolang als het duurt, zou ik zeggen. Ik hou uiteraard wel een slag om de arm, want ik schrijf dit hier zo’n beetje aan iedereen. Als je wat voor aandoening ook hebt waardoor je niet tegen vet kunt of het niet mag, moet je het uiteraard niet doen! Mijn visie is sowieso om dit alleen te doen als je diabetes type 2 hebt. Vlees mag je ook en vis, dus neem er maar van. Ik zou dit dieet liever niet ook nog vegetarisch of veganistisch doen, want dan ben je echt helemaal uit balans.

Vervolgens ruim je alles uit je voorraadkasten, koelkast en diepvries op wat riekt naar granen. Havermout, maisgries, koekjes, brood, macaroni, rijst, bulgur, gebak … Ja! Bougatsa mag je wel, je moet het alleen wel zelf maken. Hier heb je het recept. Voor een grote ovenschaal vol heb je maar 100 gram maismeel nodig, dus dat kan wel. En als je ieder vel bladerdeeg lekker volsmeert met roomboter, wordt ‘ie ongelofelijk knapperig. Gun jezelf dat maar eventjes! Even zien: fruit mag je wel, want dat zijn dan wel koolhydraten, maar geen granen. Niet te veel, één of twee porties per dag zou ik doen. De vezels in fruit heb je namelijk wel nodig, omdat je van een ketodieet nogal obstipatie kunt krijgen. En groente mag je vrijelijk nemen, dus koop je maar los, zou ik zeggen! Kokosmeel, amandelmeel en hazelnotenmeel geloof ik heb je ook nog en dat mag je hebben. Ik heb het wel eens gebruikt, maar altijd in combinatie met tarwemeel. Weet dus niet wat er gebeurt als je pannekoeken met alleen zulk meel maakt, maar dat merk je wel. Er zijn ook genoeg recepten op het internet te vinden voor echt van alles!

 

Hoe kom je weer van de keto af?

Zoals ik in het vorige artikel al zei en eigenlijk altijd, dien je ook bij diabetes weer te kijken naar de allerdiepste oorzaak ervan. Type 2 krijg je geheid als je als klein kind misbruikt bent. Vreselijk, maar als je er weer af wilt, moet je echt je trauma’s verwerken. Ik heb de methode uitgeschreven hoe je het kunt doen zonder healing. Als je een bikkel bent, kun je het misschien wel zelf, anders met een vriend of vriendin. En: ik weet hoe moeilijk het is. Moest er ook doorheen en af en toe moet ik nog weer trauma’s verwerken. Maar zonder dat genees je niet en dan zit je of met een ontzettend ongezond dieet of met constante schommelingen in je bloedsuikerspiegel waar je niet vrolijk van wordt!

Ook als je niet misbruikt bent, kun je uiteraard diabetes type 2 krijgen. Altijd is het van het grootste belang dat je kijkt naar nare ervaringen uit je leven. Dat je die goed verwerkt met mijn methode, want anders zijn ze niet weg. Alleen als ze echt weg zijn, begin je met genezen. Nummer drie van de oorzaken is stress! Ga maar eens na waar je stress ervaart in je leven en probeer die te reduceren. Minder uren werken, een andere functie, je zorgen delen met iemand, hulp regelen daar waar je het nodig hebt … Doen hoor! Ook diabetes is een ziekte waarbij je heel lief voor jezelf mag zijn. Dat mag natuurlijk altijd, maar diabetes is een aandoening waarbij je het extra nodig hebt. Probeer rust in je leven te krijgen en wees maar lief voor jezelf. Zoek ook positieve mensen op en niet van die azijnflessen, die je onzeker maken! Wat de overgang naar weer normaal eten betreft: kamillethee doet wonderen voor je spijsvertering. Neem er maar zoveel van als je kunt hebben. Liefst met een beetje vers citroensap en met honing – als je het niet kunt hebben, uiteraard zonder.

Als je dit doet, genéés je de diabetes en kun je na een poosje van je ketodieet af. Ga dan niet in één keer weer vol aan het brood en alles, maar bouw het even een weekje lang op. Anders kun je flinke last van je maag en darmen krijgen en misschien ook hoofdpijn, misselijkheid en nog wel meer klachten. Precies weet ik het niet, maar het is nooit goed om abrupt een ander dieet te gaan volgen. Vergeet niet dat je dan niet meer zoveel boter mag! Olijf- en zonnebloemolie kun je goed verteren, dus dat kun je blijven nemen, maar met roomboter moet je voorzichtig zijn. Als je allergisch reageert op granen, is je vitamine B12 nog te hoog. Wat je dan kunt doen, is een tussenvorm tussen keto en normaal, waarbij je wel wat granen eet, maar bijvoorbeeld één keer per dag. Op glutenvrije granen ben ik niet zo gek, want gluten horen bij zwavel en die moet je er mijns inziens liever niet uithalen. Dan kun je beter geen of heel weinig granen eten – op voorwaarde dat je het hebben kunt uiteraard. Als je nog allergisch bent, betekent het waarschijnlijk dat je nog meer oud zeer hebt om te verwerken! Lekker aan de therapie. Maak er maar een gezellige boel van met wat lekker eten erbij, een warme deken, een heel zacht achtergrondmuziekje als je daartegen kunt enzo.

 

Veel succes ermee en laat maar weten hoe het je vergaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.