Madeleines-ginger
Madeleines met citroen en gember!

Echte madeleines met citroen en gember!

Hoe vaak heb ik nu al geen Echte Franse Madeleines gemaakt en vraagt iedereen om het recept? Ja vaak dus. En hoe vaak gebeurt het niet dat ik op Twitter een teleurgestelde reactie krijg à la: “maar dat zijn cupcakejes!”. Ho ho, nee nee nee! Dat wat ik maak, zijn geen ordinaire cupcakejes. Dat zijn echte Franse dames met een professioneel recept in het Frans uit Algerije. En dan aangepast naar onze smaak uiteraard. Hier dan toch maar eens het recept!

 

De kokende journaliste

Deze titel kan twee dingen betekenen, beseft u dat? 1. de journaliste die zó kwaad is dat ze kookt van woede en 2. de journaliste die naast schrijven ook wel van koken houdt. U mag kiezen vandaag, terwijl ik het recept voor u neerkalk.

Uiteraard kunt u een heleboel variaties maken of zelfs toevoegen aan het recept. Creativiteit is een mooi talent, dus ik zou zeggen: ga uw gang. In het originele recept zitten er stukjes abrikoos in de madeleines. Wij houden daar niet zo van, maar u kunt het natuurlijk best doen in plaats van de gember. U kunt ook één derde van de roomboter vervangen door volle yoghurt of de citroen vervangen door sinaasappel, mandarijn of zelfs kumquat. Zelf vonden wij juist de citroen heerlijk fris erin, maar smaken verschillen. De vanille kunt u vervangen door kaneel, eventueel met kruidnagelen erbij (poeder) en u kunt ook alles weglaten en gewoon naturel madeleines met niks maken.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Het recept!

 

Ingrediënten voor ongeveer 25 madeleines:

-400 gram bloem
-150 gram suiker
-150 gram roomboter
-4 eieren
-1 citroen
-een half potje gembersiroop
-een half zakje bakpoeder
-twee zakjes vanillesuiker
-een mespuntje zout

Verder nodig vormpjes, een bakplaat of anders een laagje alufolie op het ovenrooster en de oven zelf die u vast op 180° mag zetten. Als u het rooster gebruikt, haal dat van alvast uit de oven, zodat het niet te heet wordt om vast te pakken.

 

Bereiding:

Maak de boter zacht. Ik doe dat altijd door hem in een pannetje iets op te warmen. Voeg dan de suiker en daarna de eieren toe (voorzichtig dat de boter niet te heet is, dan hebt u immers gebakken ei) en klop het geheel luchtig.

Doe het meel in een schaal of bak met het bakpoeder en het zout. Schaaf de citroenschil en doe het schaafsel bij het meel. Pers dan het sap eruit en voeg dat ook toe. Voeg ook de zakjes vanillesuiker toe aan het meel. Neem het eiermengsel erbij en voeg het meel erbij (of andersom). Meng het deeg goed met de deeghaken van de mixer, met een garde of lepel.

Zet de vormpjes op de bakplaat of het rooster van de oven met de alufolie. Schep het deeg in de vormpjes. U kunt dat in één keer doen en dan de gembersiroop daarbovenop doen. Ook kunt u de helft van het deeg in het vormpje scheppen, dan een beetje gembersiroop en dan de rest van het deeg. Vul de vormpjes niet meer dan tot de helft, want ze gaan nog iets rijzen.

Zet de madeleines in de oven en laat ze ongeveer 15 tot 18 minuten bakken. Als ze van boven lichtbruin zijn, zijn ze klaar. Haal de plaat met de madeleines uit de oven en laat hem even afkoelen. Daarna kunt u ze op een schaal of in een trommel doen en eten.

 

 Eet smakelijk! – Καλή όρεξη!

 

En vergeet niet even Untold Times te steunen door dit recept te liken, delen, becommentariëren, u in te schrijven voor de nieuwsbrief en te doneren.

 

 

donaties

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.