sint-piet-geheim

Een Piet zo zwart als een roetveeg

Sinterklaas en zijn vrienden zijn alweer richting Nederland gekomen en alwéér is er discussie over hoe dat nou toch moet. Eén Amerikaanse mevrouw van de VN die zichzelf slordig geïnformeerd had, bepaalde inmiddels alweer 10 jaar geleden dat onze leukste attractie in Nederland, Zwarte Piet (jawel met hoofdletters!), niet meer mocht. Racisme was het en zíj kon het weten, want zij was óók zwart. Een blanke priester met een zwarte dienaar: dat kon toch niet meer in de 21e eeuw! Ze zag een paar dingetjes over het hoofdje.

sintenpietopdak
Sint en Piet op je dak!

Zo is die leuke zwarte meneer bijvoorbeeld geen dienaar, maar de grote vriend van Sinterklaas. En nog een handelspartner ook verdraaid nog aan toe zeg, want hij pakt maar mooi zeer vakkundig al die cadeautjes in voor alle kinderen van heel Nederland. En België en Suriname en de Antillen! Hij zorgt dat iedereen dat krijgt wat hij of zij gewenst heeft, inclusief professioneel gedicht, grappen en schitterende salto’s. Dat is toch niet niks, dames en heren! Een goed geolied bedrijf is het, wat ik u brom.

En dan hebben we nóg zo’n issue: de kleding van de zwarte pieten. Die zou discriminerend zijn. Nu wil het toeval dat je vroeger een volk had, dat ‘Moren’ genoemd werd. Een verbastering van het Griekse woord voor zwart, μαύρος (mavros). Die mensen kwamen onder andere uit de kustgebieden van het huidige Marokko en Algerije, indertijd Mauretanië geheten, om ons in Europa een beetje cultuur te brengen. Wij waren daar niet zo voor in, want ze brachten ook de islam en we hadden hier al een godsdienst. Ook wilden we liever zelf baas in eigen land zijn, want ze hielden de Spanjaarden en Portugezen wier land ze bezet hadden, als slaven en bijvrouwen. Zo verzetten die zich tegen hen en verjoegen ze de Moren na 7 eeuwen onderdrukking. Daarvan stamt onze Zwarte Piet gewoon af: een exotisch Afrikaans volk dat het Iberische schiereiland 700 jaar lang overheerste.

sinterklaas-schoen-snoep
Een wortel voor het paard in je schoen!

De Moren waren zwart en droegen van die kleurige korte broeken en zo’n baret met een veer, zoals we kennen van Zwarte Piet. Dat was in die tijd hot & hip bij de adel in Europa. Slaven? Nee hoor! Dus waarom onze Zwarte Piet dan discriminerend zou zijn voor zwarte mensen, dat zie ik niet. Het is eerder discriminerend voor blanke mensen, want zo aardig waren de Moren niet. Zij zouden het bovendien ook heel leuk kunnen vinden om hun geschiedenis uit de middeleeuwen helemaal in Nederland te zien herrijzen. Ja toch? En heel eerlijk: de Marokkanen, hun nakomelingen, klagen niet over Zwarte Piet en vinden het een geweldig feest. Ik weet overigens wel waarom sommige mensen per abuis van racisme spreken: in Amerika heb je Blackface: dat is een blanke acteur die de rol speelt van een zwart persoon, door zijn gezicht zwart te schminken. Dit werd 100 jaar geleden gedaan in films en toneelstukken, omdat zwarten toen geen acteurs mochten zijn. Dát was inderdaad discriminatie. Maar onze Zwarte Piet is het tegenovergestelde van Blackface!

 

Een Spaanse Sinterklaas? Uit “Turkije”?

En wat dacht u dan van Sinterklaas zelf? Dat was een Griekse aartsbisschop, later tot heilige verklaard, uit de 3e eeuw n.C. Zeker geen Spanjaard uit de 16e eeuw. De man gaf de erfenis van zijn ouders weg aan arme mensen, door in hun schoenen, die ze buiten het huis lieten staan, een cadeautje of wat geld te stoppen. Een hartstikke lieve man, die best geëerd mag worden. Maar het is toch niet opeens discriminatie of zelfs racisme als hij naar Spanje wordt getransporteerd, omdat hij buiten Griekenland ook wordt geëerd? Geen Griek die boos is hoor. We zijn alleen wél boos, wanneer Nederlanders zeggen dat de man een Turk was. Dat is minderwaardig en zeer pijnlijk voor ons na 400 jaar verschrikkelijke Ottomaanse overheersing. De Heilige Nicolaos kwam uit Klein-Azië, een gebied in Griekenland dat tegenwoordig bezet is door Turkije. Er waren daar in die tijd nog lang geen Turken (die kwamen in de 11e eeuw pas) en Turken zijn bovendien niet christelijk. Maar het eren van deze heilige met een sprankelend kinderfeest is juist een geweldig idee!

Maar sinds die Verena Shepherd van de VN aan onze leukste traditie zat te knoeien, zijn bij ons allemaal akelige breinen gaan draaien. Het Sinterklaasfeest moet blijven, vindt zo ongeveer iedereen in ons land, maar we moeten niet voor racisten uitgemaakt worden door de ene dan wel de andere pief uit Verweggistan, die onze feesten niet kent, zo oordeelde onze regering. In plaats van aan de rest van de wereld uitleggen waar Zwarte Piet voor staat, wat juist een eer zou zijn voor zwarte mensen, bedacht iemand dat ze dan maar blank moeten zijn met roetvegen. Een vies gezicht joh! En wat hádden we vroeger een lol, wanneer we ons tot Piet gingen schminken met een pot schoensmeer. Tien jaar na dato is het ieder jaar nog steeds maandenlang oorlog in het hele land om Zwarte Piet! Het feest is een traditie in Nederland, dat al in de middeleeuwen bestond. Er komt totaal geen racisme aan te pas en we hebben hier al zo weinig tradities. Laten we dit feest dan toch intact houden, lieve mensen! En wie is er nou beledigd als een klein kind hem Zwarte Piet noemt? Hij is een held, daar wil je toch gráág naar genoemd worden?

We zijn zelfs al zover dat er mensen opstaan, die vinden dat kerst discriminatie is. En de paashaas mag ook niet meer. Dat zijn doorgedraaide moslims en hun Nederlandse aanhang, die ons hun Suikerfeest in de maag gesplitst hebben en daar nog niet genoeg aan hebben. Ik heb niets tegen het Suikerfeest, maar het is geen Nederlands feest. Al die honderden jaren dat er Joden in in ons land wonen, hebben we zelfs nog geen Chanoeka met hen meegevierd. Laat iedere bevolkingsgroep gewoon z’n eigen feesten vieren. Besteed er wat aandacht aan op school, zodat kinderen wat van elkaars cultuur leren, maar wij hoeven toch geen islamitische feesten te vieren? Ik als Griekse dring ons Pasen – een schitterend feest en christelijk bovendien – toch ook niet op? Als iemand het leuk vindt, nodigen we die uit om met ons mee te vieren en klaar!

Beter dan ik zegt deze video hoe waardevol Zwarte Piet is. Nog een stukje cultuur ook, want hier gaan een paar pieten fierljeppen: slootjespringen op z’n Fries. Een betere bezigheid is er gewoon echt niet voor kinderen! Het is in Akkrum, een prachtig sfeervol dorp niet ver bij ons vandaan, midden tussen de meren. Het is heel grappig, kijk maar!

 

 

Dit jaar voor mijn part geen geneuzel en gewoon Sinterklaas vieren, zoals altijd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.