sint-piet-geheim

Een Piet zo zwart als een roetveeg

Sinterklaas en zijn vrienden komen binnenkort weer richting Nederland en alwéér is er discussie over hoe dat nou toch moet. Eén Amerikaanse mevrouw van de VN die zichzelf slordig geïnformeerd had, bepaalde een paar jaar geleden dat onze leukste attractie in Nederland, Zwarte Piet (jawel met hoofdletters!), niet meer mocht. Racisme was het en zíj kon het weten, want zij was óók zwart. Een blanke priester met een zwarte dienaar: dat kon toch niet meer in de 21e eeuw! Ze zag een paar dingetjes over het hoofdje.

sintenpietopdak
Sint en Piet op je dak!

Zo is die leuke zwarte meneer bijvoorbeeld geen dienaar, maar de grote vriend van Sinterklaas. En nog een handelspartner ook verdraaid nog aan toe zeg, want hij pakt maar mooi zeer vakkundig al die cadeautjes in voor alle kinderen van heel Nederland. Hij zorgt dat iedereen dat krijgt wat hij of zij gewenst heeft, inclusief professioneel gedicht, grappen en schitterende salto’s en dat is toch niet niks, dames en heren! Een goed geolied bedrijf is het, wat ik u brom.

En dan hebben we nóg zo’n issue: de kleding van de zwarte pieten. Die zou discriminerend zijn. Nu wil het toeval dat je vroeger een volk had, dat ‘Moren’ genoemd werd. Een verbastering van het Griekse woord voor zwart, μαύρος (mavros), toen nog uitgesproken als mauros. Die mensen kwamen onder andere uit de kustgebieden van het huidige Marokko en Algerije, indertijd Mauretanië geheten, om ons in Europa een beetje cultuur te brengen. Wij waren daar niet zo voor in, want ze brachten ook de islam en we hadden hier al een godsdienst. Ook wilden we liever zelf baas in eigen land zijn, want ze hielden de Spanjaarden en Portugezen wier land ze bezet hadden, als slaven. Zo verzetten die zich tegen hen en verjoegen ze de Moren na 7 eeuwen onderdrukking. Ze hadden ons trouwens wel wat te leren hoor: prachtige muziek kwamen ze brengen, die we nu nog kennen als Andalusisch. Hygiëne, waar wij hier op dat moment in de geschiedenis niet zoveel mee op hadden. Prachtige architectuur kenden deze Moren en heerlijke warme baden. En daarvan stamt onze Zwarte Piet gewoon af: een volk dat barstte van de cultuur.

sinterklaas-schoen-snoep
Een wortel voor het paard in je schoen!

Maar die Moren waren in onze ogen ‘zwart’, oftewel ze hadden een donkerdere huidskleur dan de meeste Europeanen. Deze mensen nu droegen van die kleurige korte broeken en zo’n baret met een veer, zoals we kennen van Zwarte Piet. Dat was in die tijd hot & hip bij de adel in Europa. Slaven? Dus waarom onze Zwarte Piet dan discriminerend zou zijn voor zwarte mensen, dat zie ik niet. Misschien heb ik een bord voor mijn kop, maar ik zie het gewoon niet, echt niet. Ze zouden het eigenlijk ook heel leuk kunnen vinden om hun geschiedenis uit de middeleeuwen helemaal in Nederland te zien herrijzen. Ja toch? Ik weet het antwoord overigens wel: in Amerika heb je Blackface: dat is een blanke acteur die de rol speelt van een zwart persoon, door zijn gezicht zwart te schminken. Dit werd in de eerste helft van de vorige eeuw zo gedaan in films en toneelstukken, omdat zwarten toen geen acteurs mochten zijn. Maar onze Zwarte Piet is geen Blackface! Onze Zwarte Piet is een Moor, een Marokkaan zou je kunnen zeggen en de grote vriend van onze heilige Nicolaas. Ik heb nog geen Marokkaan horen klagen over Zwarte Piet!

En wat dacht u dan van Sinterklaas zelf? Dat was een Griekse aartsbisschop, later tot heilige verklaard, uit de 3e eeuw n.C. Zeker geen Spanjaard uit de 16e eeuw. De man gaf de erfenis van zijn ouders weg aan arme mensen, door in hun schoenen, die ze buiten het huis lieten staan, een cadeautje of wat geld te stoppen. Een hartstikke lieve man, die best geëerd mag worden. Maar het is toch niet opeens discriminatie of zelfs racisme als hij naar Spanje wordt getransporteerd, omdat hij buiten Griekenland ook wordt geëerd? Geen Griek die boos is hoor. We zijn alleen wél boos, wanneer Nederlanders zeggen dat de man een Turk was. Nee, hij kwam uit Klein-Azië, een gebied in Griekenland dat tegenwoordig bezet is door Turkije. Er waren daar in die tijd nog lang geen Turken (die kwamen in de 11e eeuw pas) en Turken zijn ook niet christelijk. Het is leuk dat we die man ieder jaar nadoen en er een sprankelend feest van maken voor de kinderen!

Maar sinds die Verena Shepherd van de VN aan onze leukste traditie zat te knoeien, zijn bij ons allemaal breinen gaan draaien. Het Sinterklaasfeest moet blijven, vindt zo ongeveer iedereen in ons land, maar we moeten niet voor racisten uitgemaakt worden door de ene dan wel de andere pief uit Verweggistan, die onze feesten niet kent, zo oordeelde onze regering. En zo bedacht iemand dat ze dan maar blank moeten zijn met roetvegen. Een vies gezicht joh! En wat hádden we vroeger een lol, wanneer we ons tot piet gingen schminken met een pot schoensmeer. Zeven jaar na dato is het ieder jaar nog steeds maandenlang oorlog in het hele land om Zwarte Piet! Het feest is een traditie in Nederland, dat al in de middeleeuwen bestond. Er komt totaal geen racisme aan te pas en we hebben hier al zo weinig tradities. Laten we dit feest dan toch intact houden, lieve mensen! En wie is er nou beledigd als een klein kind hem Zwarte Piet noemt? Hij is een held, daar wil je toch gráág naar genoemd worden?

We zijn nu zelfs al zover dat er mensen opstaan, die vinden dat kerst discriminatie is. Dat zijn moslims en hun Nederlandse aanhang, die ons hun Suikerfeest in de maag gesplitst hebben en daar nog niet genoeg aan hebben. Ik heb niets tegen het Suikerfeest, maar het is geen Nederlands feest. Al die honderden jaren dat er joden in in ons land wonen, hebben we zelfs nog geen Chanoeka met hen meegevierd. Laat iedere bevolkingsgroep gewoon z’n eigen feesten vieren. Besteed er wat aandacht aan op school, zodat kinderen wat van elkaars cultuur weten, maar wij hoeven toch geen islamitische feesten te vieren? Ik als Griekse dring ons Pasen – een schitterend feest – toch ook niet op? Als iemand het leuk vindt, nodigen we die uit om met ons mee te vieren en klaar!

Beter dan ik zegt deze video hoe waardevol Zwarte Piet is. Nog een stukje cultuur ook, want hier gaan een paar pieten fierljeppen: slootjespringen op z’n Fries. Een betere bezigheid is er gewoon echt niet voor kinderen! Het is in Akkrum, een prachtig sfeervol dorp niet ver bij ons vandaan, midden tussen de meren. Het is heel grappig, kijk maar!

 

 

Dit jaar voor mijn part geen geneuzel en gewoon Sinterklaas vieren, zoals altijd!

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou looks with her unique fresh insight at trends in society and politics. She studied Greek & French Literature, with law ethics & specialised in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, coffee & bougatsa. Also cherries, apes, boeren & experts. No to Jeugdzorg, pox, dipshits & digital ID's. Proud Greek and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction here (English, ελληνικά, français, deutsch, Nederlands, italiano):

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.