Erbil-Kurdistan
Erbil-Kurdistan

Een prachtig oud lied

Meer dan 25 jaar geleden, toen ik nog in Griekenland mocht wonen, hoorde ik bij een paar Koerdische vrienden een prachtig lied met een vrouwenkoor en een viool. Het stond op een krakend oud cassettebandje. Het kwam uit het door Irak bezette gedeelte van het land, werd me erbij verteld en niemand herinnerde zich de naam van de artiest. Of ik ben hem vergeten, dat kan ook.

 

Kurdistan delal

Nu wil het toeval dat ik al jarenlang wist dat ik dit lied moest terugvinden, want dat zou al dat kwaad binnenin me van de macht van die satanistenclub of krentenclub zoals ik ze gedoopt heb, verbreken. Met andere woorden: als ik dat lied terugvond, zouden mijn familie en ik en daardoor ook u en de rest van de mensheid, weer eens een leuk leven krijgen. Maar ja, vind dat maar eens terug na zoveel jaar en op YouTube bovendien. Omdat ik bleef zeuren, stuurde Costas een mailtje aan zijn Koerdische vriend en die … wist wat we bedoelden.

kurdistan-map
De kaart van Koerdistan bij benadering

Waarom ik zoveel van Koerdistan hou. Ik heb eens geprobeerd het onder woorden te brengen, maar dat lukte niet echt. Hier is nog een poging. De Koerden zijn bescheiden wanneer ze uittekenen hoe hun bezette land eruit zou moeten zien, maar ik denk dat het veel groter hoort te zijn dan zij denken. Qua taal, cultuur en uiterlijk zitten ze dicht tegen India aan en ook tegen de Grieken. Dat zou betekenen dat niet alleen dit kaartje hier rechts, maar ook heel Perzië – of Iran en Afghanistan tegenwoordig – hun toebehoort.

 

Kunst en wetenschap uit Koerdistan

Alles aan wetenschap en kennis waarvan we zeggen dat het uit het oude Perzië komt, is in feite uitgevonden door de Koerden. De bouwstijl uit het Midden-Oosten, veel wiskunde, het cijfer 0, het schaakspel, heel veel astronomische kennis en ook van alles wat met muziek te maken heeft. Ik heb even een link gezet naar een artikel over de nul, want iedere keer wordt daarover gezeurd. Koerden zijn gek op muziek, dansen, feesten en moppen tappen. Ik denk dat ik daarom zoveel van ze hou: het zijn mooie mensen en hun taal is ook zo mooi. Ze staan altijd klaar om je te helpen en kijk nou in wat voor eindeloos treurige staat hun schitterende land verkeert …

 

 Natassa News is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa News vecht heel hard voor een betere wereld en heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

Via BackMe.org door hier te klikken.    OF

 

Bezet door vier zeer dictatoriale, onontwikkelde en boosaardige landen: Turkije, Irak, Syrië en Iran. Het is een enorme prestatie dat ze hun taal en stukjes van hun cultuur hebben weten te behouden na duizenden jaren oppressie, moorden, geweld en constant oorlog. U kunt nu wel gehoord hebben dat de PKK een terroristische organisatie zou zijn (dat zijn ze overigens al sinds 2005 niet meer), maar wat zou ú doen als Nederland bezet werd en uw volk werd verkracht, vermoord en uitgebuit? Vooral de Turken houden de ene genocide na de andere op de Koerden en Saddam had er ook een handje van. Dat was echt niet alleen maar in de stad Halabja, waar hij even een chemische bom op gooide in 1988. Wat bezielt die morons eigenlijk? Alleen maar omdat er olie in Koerdistan zit en ze die voor zichzelf willen hebben? Nee, beste mensen, die olie is van de Koerden en als je die wilt hebben, moet je zaken met ze doen. Zo hoort dat op de wereld.

En dan Turkije, dat altijd vindt dat ieder stukje van de wereld van hen is. U ziet wat ze constant aan het doen zijn met onze eilanden, die ze per se moeten en zullen hebben. Nee, Turkije: jullie mensen moeten terug naar de Aziatische steppes waar jullie vandaan komen en ieder zijn eigen land. Turkse volkeren wonen van oorsprong helemaal van de Kaukasus ten noorden van Armenië tot aan Mongolië aan toe en helemaal door Siberië heen. Dát is hun land en dat is enórm groot. Als ze nu eens gaan leren het te bewerken, wordt het een rijk en prachtig gebied. Probleem is dat zij dit dus niet doen en alleen maar alles kapotmaken. Maar dat is niet óns probleem. Maak jij een rommetje van je leven, dan ga je dat zelf opruimen en zit je op andermans land, dan ga je daar netjes weg en help je de rechtmatige eigenaren om het weer op te bouwen. Dat is hoe het werkt!

Koerdistan heeft niet alleen maar aardolie, maar is ook een prachtig groen land. Of eigenlijk wás het een mooi groen land, voordat de bezetters het vertrapten. Tegenwoordig zie je er nauwelijks bomen meer, want die werden al in de oudheid door allerlei koningen van Libanon tot Perzië gekapt om daar hun paleizen mee te versieren. De bergen werden kaalgevreten door geiten en schapen, tot op de dag van vandaag is Koerdistan de graanschuur van alle bezetters, waardoor de grond is uitgeput en zo onstond er erosie. Het land moet hoognodig worden opgeknapt, verzorgd en bewerkt.

 

Koerdische muziek: heel bijzonder

In Iran zijn de Koerden de enigen die muziek kunnen maken. Waarom weet ik niet, maar Perzen kunnen wel heel kundig op allerlei fantastische instrumenten spelen, maar dat wat ze spelen, wordt nooit muziek. Het klinkt nergens naar, zoek het maar eens op op YouTube. Ze hebben een magnifiek snaarinstrument dat tar heet en enigzins op een sitar lijkt. Maar muziek komt er niet uit, dat moeten de Koerden doen. Om al deze redenen mogen deze minstens 40 miljoen mensen hun land dus niet terug, want d’r is niks an zonder hen, ziet u.

Hoe dan ook: toen ik het lied dat u hieronder kunt beluisteren, terughoorde, knapte er van alles binnenin me. Er is veel mooiere Koerdische muziek, maar dit lied deed me iets. Al mijn verdriet kwam uit me tevoorschijn, mijn pijn en mijn woede over al het onrecht dat ik zelf heb moeten lijden, maar ook dat van dit vriendelijke volk. Zij mogen hun intellectuele erfenis herontdekken en ik hoop ontzettend voor ze dat ze hun land terugkrijgen. Dat wordt toch echt eens tijd, nadat ze duizenden jaren lang alleen maar bij tijden een stuk van hun land konden heroveren. Ze weten helemaal niet meer hoe groots ze zijn, dus dat wordt een mooie verrassing.

 

 

Of u het mooi vindt, weet ik niet, maar voor mij komt met dit lied een mooie oude herinnering terug. Het lied is traditioneel Koerdisch en heet Narîn, hey Narîn. Het gaat over een meisje dat Narien heet en dat lief en mooi is. Deze versie dateert nog helemaal uit 1984 en kraakt er lekker bij. De artiest is Tîpa Duhok, met zijn orkest en vrouwenkoor.

 

 

 

donations-natassa-news

You can also donate through the well-known Dutch donation platform BackMe.org by clicking here.

OR

 

 

 

 

 

This Post Has 2 Comments

  1. Ann

    Een sterk onderbouwd artikel. Je spreekt weerom de waarheid., die zeker naar buiten mag komen.

    1. Natassa Vassiliou

      Dank je wel Ann, ik doe mijn best om alles zo goed mogelijk te onderbouwen en bewijzen. Het is lastig als je alles weet wat er gedaan wordt, maar veel ervan niet hard kunt maken. Maar langzamerhand komen de bewijzen toch naar buiten! Liefs, Natassa

Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.