Vandaag weer eens Nederlands bij een oerhollands onderwerp: de boeren. Maar als je mij kent, dan weet je dat ik altijd de angel uit problemen haal en ze dan oplos. Dus we beginnen met bekijken waarom dat rare stikstof- en o ja we vergaten het bijna: CO2-beleid er eigenlijk gekomen is. Ondertussen valt er alwéér zo’n gigantische en voor mijn gevoel tegennatuurlijke stortbui bij ons in het dorp in Friesland. Gelukkig kunnen boeren daar wel tegen!

 

Economisch verval en natuursloperij door eigen blunderbeleid

flowershop
Geen romantische winkeltjes meer

U ziet het: overal op de wereld wordt gevochten om de economie. In sommige landen is de strijd er om die economie op te bouwen, in andere om die met grote ijver te slopen. Er zijn immers plannen voor grote veranderingen in westerse landen en eigenlijk wil men die overal: een energietransitie, die inhoudt dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Die stoten te veel CO2 uit en stikstof enzo en ondanks dat nu toch wel overduidelijk bewezen is dat wind- en zonne-energie niet alleen nog slechter voor het milieu zijn, maar ook nog eens niet afdoende om de energiebehoeftes te vervullen, moeten en zullen de plannen uitgevoerd worden. Als er domme en ongekozen mensen aan de top van de wereld staan, krijg je dat ze de boel afbreken en dat zien we nu dus.

Bossen op de hele wereld worden omgekapt, want we moeten toch in ieder geval net doen alsof we groene energie gebruiken. Biomassa heet dat dan: een of andere pulp gemaakt van omgehakte bomen, die opgebrand wordt ter opwekking van energie. Wat ze met de enorme hopen as doen, is me eigenlijk ook nog een raadsel, maar als je een beetje rondstruint op het internet, zie je al gauw dat vooral de Baltische landen en Rusland volkomen leeggekapt worden. Het enige doel daarvoor is dat de energie die die bomen opwekken, “groen” genoemd wordt. Het is het allesbehalve, maar het heeft het labeltje en domme mensen doen immers altijd alles voor de show en niet voor de inhoud. Bomen en bossen vol met bomen zijn er voor de zo noodzakelijke zuurstof! Iedereen zeurt dat er niet genoeg zuurstof in de lucht zit, maar de conclusie trekken dat dat misschien wel eens zou kunnen komen omdat we nergens op de wereld meer een bos van enige omvang hebben, is er niet bij.

Dus wat is het plan nou? Niet lachen, okee? De bomen moeten dus overal weg en in Nederland moeten er dan van die stuifzandplekken voor in de plaats komen. Want dat is dan weer ergens goed voor, wordt gezegd. Ik heb niet onthouden waarvoor, want wat we nodig hebben, is bos en dat weet een kleuter. De bomen moeten dus de biocentrale in, over de as maakt men zich geen zorgen en wat ook moet, dat is dat de boeren weg moeten. Nederland heeft te veel boeren, roept men in Den Haag, want dat zeggen de vreemdsoortige rekenmodellen die ze daar hebben. Het zijn allemaal alfa’s zoals ik, dus niemand die snapt hoe je wél een rekenmodel maakt en – ook best van belang – gebruikt. Daarom vraagt een alfa met verstand altijd aan een bèta om het rekenwerk te doen. Nadat de boeren verdwenen zullen zijn, moeten er dan nog meer wegen komen en héúl veul huizen. Want, zo redeneert men in Den Haag, er kunnen nog best een paar miljoen inwoners bij in het Nederlandse. Huizen bouwen, wegen aanleggen en dan al die miljoenen mensen die hun tuintjes dichtgooien met cement is natuurlijk helemaal níet belastend voor het stikstofgehalte of voor de CO2. En het binnenhalen van mensen, die geen vluchteling zijn en ook geen kans maken op de arbeidsmarkt in dit land, is ook helemaal geen vette dreun voor de economie ofzo. Néú!

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website. Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to continue by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you can donate:

 

Een economie na de boeren

Moet u maar eens hier kijken wat een superslim plan onze minister voor Sociale Zaken heeft: we halen even het teveel aan immigranten uit Frankrijk naar Nederland. Kijken hoe de economie dán opbloeit! Ze heeft er vast niet over nagedacht wáár die jongeren dan moeten werken, zonder dat ze een woord Nederlands spreken – een probleem dat ze in Frankrijk in ieder geval níet hebben – of diploma’s hebben. Dit is dan de toekomst van Nederland zonder boeren. De helft van 55.000 boeren, dus zo’n 27.000, maakt plaats voor nog eens 2,5 miljoen inwoners uit verre landen, die zich hier niet weten aan te passen en op sociale voorzieningen moeten leven. De meesten vinden dat zelf ook niet leuk hoor!

Eigenlijk is het nog erger: de plánnen om het boerenland dat vrijkomt te vervangen, zijn inderdaad dat er nóg meer immigranten moeten worden geplaatst in Nederland. Maar als je dat zégt, dan ben je een racist, extreemrechts en dan mag je eigenlijk geen doctorstitel meer dragen, zoals Raisa Blommestijn die een onhandige poging deed op Ongehoord Nederland om het probleem uit te leggen, overkwam. Deze meneer van Hart voor Den Haag overleeft zijn tweet zo te zien wél:

Dit is wat links Nederland ervan vindt. Deze mensen zijn van mening – die geloven immers niet in feiten, weet u nog? – dat voeding in de super groeit of in een lab chemisch nagemaakt wordt. U ziet wat ervan komt. Harriet Duurvoort is nota bene journaliste, oeps een collega, en bemoeide zich een jaar of twee geleden ook al met jeugdzorg, waar ze eveneens niets van begrepen had. Wij zaten toen met een groep moeders achter d’r aan om haar het juiste op te laten schrijven in haar artikel. Helaas was het met mijn oude account, dus terugvinden gaat me niet lukken. Maar dit tekent ook veel en I rest my case:

 

world grain production
Uit de Wikipedia, maar ik weet niet welke pagina.

Graan uit Oekraïne was het toch?

Mensen zeggen altijd dat sociale media zo dom zijn. Nou, ik leer er enorm veel. Kijkt u hier maar eens naar hoeveel graan er eigenlijk in Oekraïne geproduceerd wordt. Het land blijkt slechts op nummer 8 van de wereldproductie te staan, met landen als China, Argentinië en India, maar ook de Verenigde Staten ver boven zich. Iemand anders vroeg zich weer af hoe het kan dat er wel wapens het land ín kunnen komen, maar dat het graan er niet uit kan. Op zich een goede vraag! Dat komt natuurlijk omdat die wapens per trein via Polen komen en het graan er graag per schip uit wil. De Zwarte Zee zit vol met zeemijnen, door de Oekraïense regering daar geplaatst voor de “veiligheid” (dat is vast óók heel goed voor het milieu!) en de Russen doen hun best om toch per dag een aantal schepen erdoorheen te loodsen. Anders heeft het land immers bijna geen inkomsten dit jaar.

Van de landen in Noord-Afrika weet ik, doordat ik er mensen ken, dat ze veel graan uit Italië importeren. De verhalen dat Noord-Afrika zo’n graanprobleem krijgt deze zomer zijn dan klaarblijkelijk niet waar of veel minder erg dan gezegd wordt. In het Midden-Oosten komt het graan vaak uit Rusland en daar wordt een gigantisch goede oogst verwacht dit jaar. Ook geen probleem. In Europese landen wordt ook best wat graan verbouwd. Laten we eens kijken hoeveel!

Volgens deze EU-website werd er in 2020 in de EU 286,5 miljoen ton (miljard kilo) graan verbouwd. Dat is vooral tarwe, maar ook zeker gerst, mais en andere granen. Dit was 12,9 miljoen ton minder dan in andere jaren door droogte op de Balkan. Normaliter dus zo’n 300 miljard kilo. 120 miljard kilo daarvan was tarwe en op deze website ziet u dat dat iets meer is dan de hoeveelheid tarwe die wordt geconsumeerd (ruim 100 miljard kilo). Nu kijken hoeveel er geëxporteerd wordt, want dan weten we ook hoeveel er nog bij geïmporteerd wordt uit bijvoorbeeld Rusland of Oekraïne. Dát bedrag ligt tussen de 23 en 30 miljard kilo. Simpel rekensommetje: als we dit jaar nou eens 20 miljard kilo minder tarwe zouden exporteren vanuit de EU-landen, zouden we helemaal zelfvoorzienend zijn en is er geen man overboord. We kunnen dan zelfs nog wat aan Oekraïne leveren, mochten die daar een tekort hebben door de oorlog.

 

graan-nl
Graanproducite in Nederland

En hoe zit het dan in Nederland?

Hier wordt rond de 1% van het graan van de EU geproduceerd. Nederland is dan ook meer een zuivelproducent, maar we hebben het steeds over een graancrisis, dus daar moeten we het ook over hebben. Bovendien is het graan uit Nederland niet van zulke goede kwaliteit, wordt gezegd. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn pleegouders in Kampen vlak tegenover de molen woonden en ik daar vaak meel haalde. Dat kwam gewoon uit Nederland en je maakte er prima pannekoeken mee. Het artikeltje van RTL-nieuws in de link hierboven is dus wel gezellig, maar wat mij betreft niet zo waarheidsgetrouw.

Dus er wordt ongeveer 1,7 miljard kilo graan verbouwd hier en de consumptie stond tussen 2012 en 2016 op bijna 200 gram per dag. Dat vermenigvuldigd met 365 geeft een uitkomst van 73 kilo per jaar en dat keer 17 miljoen mensen: 1,241 miljoen kilo is mijn uitkomst. Dus mochten we ons eigen graan opeten, dan konden we ruim 99% daarvan aan de dieren geven en exporteren.

Nu zuivel! Als u van cijfertjes houdt, heb ik hier een geweldige pagina voor u van het CBS. De statistieken gaan tot en met 2016 en in dat jaar werd er 14,3 miljard liter melk naar de zuivelfabrieken gebracht. Daar begint zuivel immers mee! We hebben het éven niet over eieren. Nu de consumptie: volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid eet een gemiddelde Nederlander 333 gram zuivel – allemaal gemaakt van melk immers – per dag. Ik kom op 2.066.265.000 kilo per jaar voor heel Nederland, 2 miljard kilo. Als dan, zoals vaak gezegd wordt, 70% van de Nederlandse zuivel uitgevoerd wordt, hoeven we niets meer in te voeren en hebben de dieren ook nog genoeg zuivel.

 

Nu alles door de helft

Het gaat de regering vooral om melkveehouderijen die moeten verdwijnen, maar ik zal de granen ook meenemen. Nederland produceert overigens ook tuinbouwzaden en die zijn nogal wat waard, las ik in het artikel van RTL-nieuws zonet. Verder niet te vergeten bloemen en zelfs kalebassen en paddestoelen. Ja! Als je nou circa 7 miljard liter melk produceert in plaats van 14 miljard en je hebt 2 miljard nodig voor eigen consumptie plus voor de dieren, zeg 3 in totaal, dan hou je 4 miljard liter melk over om te exporteren. We hebben het nog niet gehad over de vraag of dat rauwe melk is of dat er ook toetjes, kaas en yoghurt tussen zitten. Ik hou het maar op melk! Nu exporteren we ongeveer 10 miljard, dus dat zou zelfs nog minder dan de helft zijn. De waarde van de export van melk was in 2020 7,5 miljard euro. Daarvan zou zo’n 3 miljard overblijven en dat is een enorme hap voor zo’n klein landje.

Nu de landbouw en ik vind zelfs een overzicht van alles wat met landbouw te maken heeft en uitgevoerd wordt. Weer van het onovertroffen CBS. In 2021 was de opbrengst van alle landbouwproducten iets meer dan 100 miljard euro, maar daarvan was rond de 75 miljard van Nederlandse makelij. Dat bedrag houden we dus aan. Er zitten ook zuivel, eieren en vlees bij. Als u dat door de helft doet, even voor het gemak, want precies weten doet u zulke dingen toch niet in de toekomst, dan komen we op 37,5 miljard euro en als we er ingevoerde en door ons hier bewerkte producten bij optellen, 62,5 miljard. Kan de Nederlandse economie zo’n klap wel dragen?, zou u zich mogen afvragen. Vooral omdat al die opbrengst wordt vervangen door dingen die alleen maar geld kosten en weinig opleveren: nóg meer mensen, nóg meer huizen en nóg meer wegen.

 

Maar er is meer! Wat dacht u van het toerisme?

Opbrengst toerisme
Opbrengsten toerisme, van nu.nl.

Boeren in Nederland zijn echt niet alleen maar harde werkers van een heleboel landbouw- en veeteeltproducten! Ze creëren ook een grote hoeveelheid natuurschoon en gezelligheid. Boeren organiseren vaak leuke en zelfs leerzame fietstochten, waarbij je gratis van alles mag proeven en ze trekken ook toeristen. Kamperen bij de boer bijvoorbeeld, maar de molens in Kinderdijk en op een heleboel andere plaatsen worden ook druk bezocht door buitenlandse toeristen. De Keukenhof, het ondanks alles toch prachtige natuurgebied op de Flevopolders en de schitterende bloemenkwekerijen met hun felle kleuren, de kaasmarkten in Gouda en nog veel meer steden en de leuke kaaswinkeltjes, in alle steden en dorpen wel aanwezig.

Hoeveel toeristen denkt u dat er nog zullen komen als de Keukenhof gehalveerd wordt? Als de molens nog maar deels draaien, als er bijna nergens meer koeien en schapen in de wei staan en er dus ook bijna geen leuke Hollandse winkeltjes meer overblijven? Juist: het toerisme wordt dan ook gehalveerd, om nog maar niet te zeggen dat het gewoon helemaal stopt. D’r is niks meer an immers. Holland, dat ís landbouw voor de mensen uit de rest van de wereld. Dat is hoe ze Nederland kennen! Van de koeien, de klompen, de bloemen en de kaas. De zee is vaak te koud om in te zwemmen, stranden zijn bommetje vol en onze steden verloederen. Er is niks te doen in Holland zonder de boeren. De coronacrisis heeft al gezorgd voor een halvering van inkomsten uit buitenlands toerisme.

Als er nog minder geld binnenkomt aan toerisme én ook nog aan export van landbouwproducten, moeten we ons echt gaan afvragen wat we gaan doen voor de kost. We hebben dan immers nog 62,5 miljard euro over van 100 miljard aan landbouwexport plus 34 miljard aan buitenlands toerisme, dus 134 miljard euro. Dat is nog minder dan de helft.

 

Oplossing?

Dus wat moeten we doen? Wel, blijven protesteren samen met de boeren en ook dit artikel, dat de angel uit het probleem weghaalt waardoor het bespreekbaar wordt en we de logische proporties weer terug kunnen vinden, lezen en delen. En mij STEUNEN!!!!!!!! Dat kan hier gelijk onder.

 

 

donations Untold Times

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.