rain-geo-engineering

Geo-engineering: wat moeten we ermee?

Dat geo-engineering tegenwoordig in het openbaar gedaan werd, had ik wel meegekregen. Toch blijft het een raar idee dat er soms gewoon in de krant staat dat het de laatste tijd zulk mooi weer was, omdat er van alles in de lucht is gespoten of eruit weggehaald. Het weer wordt dus echt gemanaged en het excuus ervoor is dat er minder CO² uitgestoten zou moeten worden om de aarde te redden van de ondergang. Ik laat vandaag de gekte ervan zien, maar ook hoe het werkt. Daarbij heb ik het expres niet over H.A.A.R.P., want dat is een boek op zich voor een volgende keer.

 

Geo-engineering of gewoon weermanipulatie … oeps weermodificatie

De bronnen die ik gebruik voor dit artikel staan onderaan het artikel. In ieder geval is er een fenomeen dat de naam geo-engineering draagt en dat ervoor zorgt dat het soms tijdenlang niet regent. Daarna wordt het project losgelaten en krijg je me de wolkbreuk van de eeuw over je heen! In Spanje werden er in 2015 vragen over gesteld in het Europese Parlement, want als de zomers kunstmatig warm en droog worden gehouden vanwege het toerisme, dondert het in de winter. Een verschijnsel dat in Spanje gota fría – koude druppel – wordt genoemd en allesbehalve populair is.

Wel is het zo dat de technologie mogelijk is en dat je dan wetenschappers hebt, die het moeten en zullen gebruiken. Die vinden altijd wel de een of andere manier om hun zin door te drijven, hetgeen niet altijd even goed is voor onze mooie blauwe planeet. Ik hoef het bijna niet meer te zeggen na de gigantische stortbuien vanochtend en vanmiddag hier in Nederland. Er zijn dan ook zowel mensen die waarschuwen tegen geo-engineering als mensen die het pushen. Zo vertelde het voormalig hoofd van het WTO (Wereldhandelsorganisatie), Pascal Lamy, in mei dit jaar in The Guardian dat hij vindt dat geo-engineering gereguleerd dient te worden, wat hem betreft. Zelf vraag ik me bij een dergelijk bericht af sinds wanneer deze handige zakenman expert is op technisch gebied. De Wikipedia legt daarbij uit dat één van de methodes voor geo-engineering is dat men CO² uit de lucht plukt. Een behoorlijk kostbare operatie en vergelijkbaar met het dragen van water naar de zee, als je het mij vraagt, maar dat vindt de top van de wereld dan.

 

Waarom toch die weersaanpassingen?

De krant in Qatar heeft in 2019 een flink stuk reclame voor geo-engineering gepost, maar vindt het toch ook maar een ‘gevaarlijke afleiding’. Ik kan niet anders dan me daarbij aansluiten, maar het argument is dat de hoeveelheid CO² die we uitstoten – even geen stikstof vandaag! – voor de helft moet worden verminderd vóór 2050. Anders vergaat de wereld, zo denkt men bij de VN, in het WEF en meer van dat soort denktanks en clubs. Die uitstoot verminderen door industrieën schoner te maken schijnt wat moeilijk te zijn en dus moeten we dan maar in de lucht gaan lopen hannesen eigenlijk. Je haalt er dan koolstofdioxide uit met het risico dat de mensen die ónder die lucht wonen, gigantisch rampenweer te verduren krijgen. Watersnood, droogte, cyclonen en orkanen, waarbij verzekeringen het steeds vaker laten afweten om de schade aan huis en bezit te vergoeden. Geo-engineering is allesbehalve een verstandige oplossing, waarbij er totaal niet naar het volk gekeken wordt of dat de keerzijde ervan wel kan dragen.

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou. Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Die gele lastpak in het heelal!

In 2018 publiceerde Eén Vandaag een dermate simplistisch stukje over weermanipulatie door het witter maken van wolken, dat zelfs ik snap hoe kortzichtig dit is. Je maakt de wolken eventjes witter, tralala, en dan beschermen ze tegen zonlicht. Ja zonlicht! Dat prachtige licht waar onze hele planeet op leeft, van die prachtige gasballon aka vuurzee in het midden van ons zonnestelsel. Dat licht dat desinfecteert, leven mogelijk maakt en je ‘s zomers dat mooie bruine kleurtje bezorgt. De wetenschappers die zich met geo-engineering bezighouden – en helaas niet alléén die – vinden zonlicht maar een factor die de temperatuur op aarde doet stijgen. Een lastpak, die gele bal in het heelal, zo zien zij dat.

Wat ik ervan denk: we hebben meer humor nodig. Te veel mensen zijn chagrijnig en irriteren zich aan letterlijk alles. Zelfs de zon is tegenwoordig een zwart schaap en we maken er ruzie mee. Ik hoef niet eens te zeggen dat het klimaat altíjd verandert en dat één graadje warmer niet het einde van het leven betekent. Zonder die opmerking is de gekte over het klimaat al zot zat. Daarom heb ik hier Michael McIntyre voor je met een stukje stand up comedy over hoe je het weerbericht zou kunnen proberen te vatten – geen eenvoudige taak als je het hem vraagt. Als je op het knopje CC drukt, verschijnen er ondertitels in het Engels. Klik je daarna op Auto Translate, dan kun je voor Nederlands kiezen. Het is even vogelen, maar dan heb je ook wat.

 

 

 

 


 

Bronnen:

Parliamentary question about geo engineering in Spain, EU.
Qatar: geo engineering is a dangerous distraction, MENAFN.
Geo-engineering, Wikipedia (Nederlands).
-Geo-engineering maakt wolken witter …, EEN Vandaag.
Climate geoengineering must be regulated, The Guardian.

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.