groningen-martinitoren
Groningen met de beroemde Martinitóren

Groningen: de pronkjewail en het gas

Groningen is niet alleen de provincie waar ik opgegroeid ben, maar het is een prachtprovincie die bovendien volzit met gas. Het toerisme bloeit er volop en wat bloeit er eigenlijk niet. Al met al is Grönn, zoals de Groningers hun provincie zelf noemen, een kip met een haile bult gouden eieren. Het is een soort van mooi meisje dat ook nog slim is én geld heeft.

 

Ain pronkjewail mit gold’n raand

Het is daarnaast ook de provincie met het schitterende volkslaid: Ain pronkjewail mit gold’n raand. Ik laat het hier horen, gezongen door de weergaloze Wia Buze.

 

 

En toen kwam het gas

Toen ik nog op de lagere school zat in Hoogezand(-Sappemeer), vertelde de meester ons wel vaak over het gas. In die tijd werd dat blij Slochteren gewonnen, een dorp dat vlakbij Hoogezand lag. Als je erlangs reed, stond alles vol met jaknikkers en die kon je bij ons op de sportvelden al zien. Tegenwoordig wordt in het hele oostelijke deel van de provincie gas gewonnen, zoals je op het kaartje op deze website kunt zien. Of hier op Twitter.

In mijn Groningse jeugd, die van 1971 tot 1981 duurde – 10 intensieve jaren – waren wij al boos dat ons gas naar de rest van Nederland ging, terwijl onze provincie er geen rooie cent aan overhield. Exploitatiebedrijf de NAM was immers in Assen gevestigd en hoewel de Drenthen best aardige mensen zijn, zijn het toch geen Groningers met hart voor onze zaak. De NAM is ook een naar bedrijf met het ene schandaal na het andere en erg veel burnout personeel. Wij kregen als provincie geen cent extra om ons te ontwikkelen tot wat Groningen nu is: een bruisende provincie vol positieve mensen, die dan wel vaak import zijn, maar toch proberen een woordje Grönnings mee te knauw’n en die heel veel van de prachtprovincie houden. Die hele ontwikkeling is gedaan en betaald door de mensen zelf.

Ach en oh, laten we gelijk even afrekenen met het flauwe vooroordeel dat Groningers kouwe, afstandelijke mensen zouden zijn. Juist niet! De Friezen zijn afstandelijk en accepteren geen nieuw volk, maar de Groningers zijn veel gemoedelijker en vriendelijker. Een beetje meer zoals de Drenthen, zeg maar. Ik ben er opgegroeid en kan nog altied plat praot’n. Dat was schrikken toen mijn illegale pleeg”ouders” in 1981 naar Kampen verhuisden, waar je 500 jaar gewoond moet hebben voordat ze je zelfs maar groeten. Plat Kampers heb ik dan ook niet geleerd en Frysk in bytsje.

 

Eventjes Untold Times steunen met een deelactie en een donatie!!!

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Gaswinning kan toch veilig gedaan worden?

Ja, dat hoor ik Wybren van Haga altijd zeggen en die is ingenieur. Dan zou je zeggen dat hij er in ieder geval íets meer vanaf weet dan ik als alfa, edoch dit is niet het geval. Als je gas uit ondergronds gesteente haalt, dan krimpt dat gesteente, net als dat je bladzijden uit een boek scheurt. Dat kun je eventueel weer aanvullen met bijvoorbeeld stikstof of nog andere substanties, maar die kunnen ook weer gaan reageren met andere substanties en al wat dies meer zij in de grond. Er is gewoon nog niet genoeg onderzoek naar deze methode gedaan om die even toe te kunnen passen, zo blijkt nu ik even op Twitter informatie heb gekregen en weet waar ik moet zoeken. Op deze website zie je een heleboel vragen over het Groningse gas met antwoorden daarbij en documentatie.

https://twitter.com/AgBlanken/status/1580968498020249612

 

Die aardbevingen zijn toch niet zo erg?

Ondanks de 10 jaar dat ik voor elkaar heb gekregen om in mijn eigen land Griekenland te wonen, ben ik verre van een expert op het gebied van aardbevingen. Ik weet dat de schaal van Richter die meestal gebruikt wordt om ze te meten, niet echt handig is. In Thessaloniki donderde het eigenlijk zo’n beetje altijd wel en de ene keer was het met 4 Richter eng met uitval van telefoon en elektriciteit, terwijl er een andere keer met 5 Richter niets aan het handje was. Bij een enorme aardbeving van 7,9 was er ooit es een één muur ingestort en dat was de buitenmuur van een voor de Griekse grond veel te hoge woningbouwflat. Ik bedoel maar. Een aardbeving kan z’n epicentrum diep in de grond hebben of minder diep. Ook kan de grond horizontaal bewegen of juist verticaal. Dat geeft nogal een verschil in uitwerking, net als wanneer het epicentrum zich in zee bevindt.

In Californië gebruiken ze een andere schaal, namelijk die van Mercalli. Deze schaal geeft beschrijvend weer wat er eigenlijk aan schade is opgetreden in een gebied. De aardbevingen in Groningen zijn op de schaal van Richter zo tussen de 1,5 en 3. Omdat de grond echter vaak van klei is – een taaie toestand dat spul! – wordt de aardbeving over een groter stuk land verdeeld. En zo kun je er nog veel meer over zeggen. Ik verwijs u naar de website van Kor Dwarshuis, die er heel erg veel over weet en vertelt. Hij heeft bovendien iets moeilijks met energie gestudeerd aan de universiteit van Groningen, dus hij begrijpt ook inhoudelijk waar de aardbevingen over gaan. In ieder geval kan ik zeggen dat de Groningers zich niet aanstellen. Dat is hun aard niet en misschien moet ik er nog aan toevoegen dat de eveneens heldhaftige Friezen iets ten westen van waar wij wonen in de omgeving van Franeker ook doorzakkende huizen hebben. Hier komt het door zoutwinning en het is minder erg dan in Groningen, maar het fenomeen is er wel. En er wordt wel over gesproken, maar niet gezeurd.

 

De Groningers hebben ook een oplossing voor het gasprobleem zonder Gronings en Russisch gas in te zetten. Het staat in een pdf van 97 pagina’s, dus ik heb het antwoord vooralsnog nog niet voorhanden, maar er zijn plannen. Daar hou ik het voorlopig even op.

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.