Scale-diet

Hoe moeilijk is gewicht verliezen eigenlijk?

Al vaak heb ik geschreven over overgewicht en hoe je daar weer af kunt komen. Zelf ben ik niet het allerbeste voorbeeld daarvoor, want vorig jaar verloor ik na zeker een decennium (zo niet twéé) oorlog met mezelf eindelijk acht-en-een-halve kilo, maar daarna bleef mijn gewicht hardnekkig op hetzelfde niveau staan. Er moet nog 29 kilo af, maar ik ben nog altijd te ziek om te lopen en fietsen en trouwens dat helpt toch niets. De oorzaak van overgewicht kan ingewikkeld in elkaar steken! Ik heb meerdere mensen van hun overgewicht en ook ondergewicht afgeholpen, dus ja: het kan. Door naar de oorzaken te kijken en scheldende medemensen geen ruimte te gunnen in uw leven.

 

 Heel even aanvulling: er stond een compleet dom stuk over overgewicht op Nu.nl, dat gedeeld was op Twitter. Dat was mijn aanleiding om dit artikel te schrijven. Nadat ik het af had, keek ik weer even op Twitter en wat dacht u? Allemaal haatreacties van negatieve mensen die zelf geen last hebben van overgewicht en gelijk hun mening klaar hebben dat iedereen die overgewicht heeft, vreet. Nou, als dát waar was, zou overgewicht niet zoveel verdriet en pijn veroorzaken en zou iedereen simpel kunnen afvallen. Maar zo is het dus niet! Nog erger: ik werd ook beledigd dat ik mezelf zogenaamd zomaar journalist zou noemen. Nou, ik heb daarvoor een universitaire studie voltooid.

 

Een trage schildklier: een tragedie

In míjn geval is mijn trage schildklier al in 2013 gespot in een bloedtest. Een gemenigheidje was het, want er zijn drie hormonen voor de schildklier, maar daarvan meten de artsen er meestal maar één: TSH heet die. Bij mij staat dát hormoon goed, maar de T3 niet en de T4 is nog nooit gemeten. Ik heb bij anderen gezien dat bij hen de T3 en T4 óók niet gemeten werden. Dan zegt de dokter: “Nou mevrouw, meneer, u hebt géén trage schildklier, dus u éét gewoon te veel. Ik ga u op dieet zetten”. Dan gaat u óf jojo-en óf u raakt geen gram kwijt en in beide gevallen gaat u zichzelf haten! Daarna raakt u helemaal niets meer kwijt, want haat zorgt dat u het teveel aan vocht en eventueel vet blijft vasthouden.

Er is nog iets veel ergers als een schildklier – traag of snel – niet gezien wordt: hij kan allerlei andere ziektes veroorzaken. Bij mij ging mijn prachtige gebit eraan, ik kreeg beroertes en hartaanvallen en mijn geheugen stopte ermee. Jarenlang dacht ik dat ik Alzheimer had en misschien was dat ook wel zo, maar de oorzaak lag in mijn schildklier. Dit gebeurt echt niet alleen bij mij! Anders zou u dit immers niet vinden met een goede zoektocht in het Engels via Google Scholar. Een defecte schildklier kan u doodziek maken, maar gelukkig kunt u het zelf wel een beetje zien. Als uw nek enorm opgezet is, kán het zijn dat u een trage schildklier hebt. Laat u een bloedtest doen, vraag dan expliciet naar een test van alledrie de schildklierhormonen, of kruis ze zo nodig zelf aan op het formulier. Als uw huisarts weigert, zegt u dan maar dat journaliste Natassa Vassiliou bijna is overleden aan haar trage schildklier en dat ze daarbij ook nog uitgescholden werd voor veelvraat (!) door zowel haar huisarts als de “internist” in het MCL (Leeuwarden).

 

Diabetes type 2: niet alleen maar door een verkeerd eetpatroon

Diabetes type 2 wordt vaak verward met een verkeerd eetpatroon. Natuurlijk is het mogelijk dat u daarvan diabetes krijgt. Het is bewezen en dan kan dat het geval zijn. Maar het hoeft niet! Juist als u overgewicht hebt, haat u zichzelf omdat u denkt dat u de wilskracht en de zelfdiscipline mist om af te vallen. In mijn ervaring echter kunt u heel moeilijk afvallen zolang de diabetes er nog is. Uw suikers liggen dan immers overhoop en dan hebt u constant honger. Ik ontdekte dat dat komt door een chroomgebrek, waar artsen niet in geloven. Een chroomgebrek zorgt er tevens voor dat u niet gezien wordt en dat mensen u niet respecteren. Meer mensen dan u denkt hebben hier last van. Het is wel degelijk waar dat u een chroomtekort kunt hebben. Daarom zijn er immers ook chroompillen op de markt. Als u die een weekje uitprobeert en u hebt dan niet meer zoveel honger, weet u wat de oorzaak voor uw overgewicht is.

Zelf heb ik mijn diabetes geownd door vijf dagen lang een ketodieet te volgen, net totdat mijn systeem eraan ging wennen. Dat gaat met een innerlijke explosie, dus dat voelt u wel! Daarna ben ik rustig aan weer normaal gaan eten en toen was de diabetes verdwenen. Eenvoudig was het absoluut niet, want keto is verschrikkelijk en heel erg tegennatuurlijk. Als u keto blijft eten, valt u even af, maar na ongeveer een jaar komt u weer aan en dan zit het overgewicht zo mogelijk nog erger vastgeplamuurd. U vermoeit uw lichaam er bovendien enorm mee, want het moet dan uit vet glucose zien aan te maken. Dat is heel veel werk en zoals ik zei: onnatuurlijk en dús ongezond. Plus u pakt de diepste oorzaak voor uw gewicht niet aan en dan wordt u steeds wéér te zwaar.

Er is nóg een oorzaak voor diabetes type 2 en dat is een nare jeugd. Vooral mishandeling en misbruik of gescheiden worden van uw ouders zorgen dat u op latere leeftijd diabetes krijgt en daarmee enorm overgewicht. Een trauma kan ook van een ongeluk komen. Als u niets aan uw trauma’s doet, kan de diabetes u helemaal slopen en zelfs doden. Een buurman van ons uit Wageningen is eraan overleden, dus het is waar dat dat mogelijk is. Suikerziekte is echt geen grapje en wordt bijna nooit alleen maar veroorzaakt doordat mensen te veel of ongezond eten. Dat eetpatroon komt meestal voort uit een onverwerkte traumatische jeugd. Ik heb bij meerdere mensen de diabetes weten te genezen, dus ook dát is mogelijk.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Andere medische oorzaken voor overgewicht

Een voormalig patiënte van me kwam eens met een verhaal over een hormoon dat de naam leptine draagt. Dat hormoon zorgt ervoor dat u, wanneer u voldoende gegeten hebt, een vol gevoel krijgt en stopt met eten. Als dat hormoon niet of in te weinige mate wordt aangemaakt, gaat u maar door met eten. Ik heb nog nooit een arts of een diëtist hierover gehoord en dat vind ik heel kwalijk! Op het internet kunt u het wel vinden, maar dan moet u eerst weten dat dit hormoon bestaat en misschien wel de oorzaak van uw overgewicht kan zijn. En daarna moet u weer uitvissen waaróm u te weinig leptine aanmaakt. Zonder oorzaak kunt u het euvel immers niet repareren.

En de oorzaak is simpel, maar ook weer iets wat artsen meestal niet accepteren. Overgewicht bestaat maar al te vaak helemaal niet uit vet, maar uit vocht. Leptine wordt in het vet van uw lichaam aangemaakt, maar als u weinig vet hebt, is er dus ook geen leptine. Kinderlijk eenvoudig. Als u het gauw koud en/of warm hebt en als u gauw blauwe plekken oploopt, kan het zijn dat u weinig vet hebt. En ja, dan kunt u tóch overgewicht hebben. En: vocht is zwaarder dan vet, dus dat verklaart ook uw enorme teveel aan kilo’s.

Verder zijn er bepaalde soorten kanker waarvan u kunt opzwellen. Hier vindt u ze. Ook kan het andersom zijn: kanker kan ook veroorzaakt worden door overgewicht. Daarover vindt u hier informatie. Tenslotte kan overgewicht veroorzaakt worden doordat u meer eet, maar niet meer beweegt. Het lymfestelsel heeft als taak om het vocht uit uw voeding op te nemen uit de dikke darm. Het is echter een trage stroop, die lymfe en om die in beweging en dus aan het werk te krijgen, is het nodig om te bewegen. Anders wordt het vocht niet opgenomen en zet het u aan. Dus een gezond evenwicht tussen voeding en beweging is óók belangrijk voor een goed gewicht, maar het is niet meer en niet minder dan één van de oorzaken voor overgewicht of obesitas. Als u immers zoveel eet, kan de leptine verstoord zijn of kunt u diabetes hebben, ziet u?

 

Fatshaming!

Er zijn nog wel meer aandoeningen waarvan u kunt opzwellen, maar tegenwoordig is het helemaal hip om mensen met overgewicht uit te schelden via het walgelijke fatshaming. Ze worden uitgemaakt voor lui en vadsig en op sociale media maak ik wekelijks meermalen mee dat mensen wordt verteld dat ze maar eens van die luie bank moeten komen om te gaan sporten. Ik kan daar kort over gaan: zelf heb ik mijn leven lang al chronische bloedarmoede en dan mág je niet eens sporten. Dan kun je immers flauwvallen. Lopen kan ik bijna niet doordat mijn rug ooit gebroken is geweest en na zoveel genezing nóg altijd bijzonder veel pijn doet. Fietsen gaat ook bijna niet en buikspieroefeningen doen ook te veel pijn, dus daar ga je al met je sport. Ik ben hier echt niet de enige in.

Laat u niet uitschelden. Hier op Twitter vanochtend zag ik een ontzettend stóm bericht van Nu.nl met de vraag of body positivity – dus van je lichaam proberen te houden, ook al is het niet perfect – misschien wel een slecht effect zou hebben op overgewicht. Dus met andere woorden dat mensen zogenaamd lui zouden worden, omdat ze zich niet meer zo rot voelen over hun volumineuze uiterlijk. Ik heb er een scherpe reactie onder gezet, want er stond een hele ris reacties onder van idioten die het met de stelling eens waren. Nee: als u zich minder rot voelt over uw gewicht, kunt het gemakkelijker kwijtraken. Op een positieve manier met respect voor uzelf en uw gezondheid. Lief zijn voor uzelf is al een enórme genezende factor, want zoals ik al schreef: trauma’s en pijn zijn de eerste oorzaak voor overgewicht op latere leeftijd en dat is wetenschappelijk bewezen ook.

Hou op met mensen uitschelden vanwege hun overgewicht. De meesten wéten niet eens dat ze waarschijnlijk een onderliggende aandoening hebben, die maakt dat het gewicht er niet af wil. Zoals ik al zei, worden bloedtests niet goed gedaan. Ikzelf was in het MCL in Leeuwarden bij de door mij genoemde “dikheidskliniek”, waar ik werd uitgescholden door een mokkel van amper 25 dat beweerde internist te zijn. Ze had maar één schildklierhormoon gemeten en mijn suikers niet op een nuchtere maag. Verder keek ze niet naar leptine, oedeem of welke andere oorzaak ook. Ik had toen ook nog de ziekte van Crohn, die maakt dat je niet gezond kunt eten en je uitput. Gelijk schelden dat ik maar eens op dieet moest. Als je overal zulke gasten meemaakt, hoe wil je dan afvallen? Aardig zijn voor iemand die obesitas heeft, is het allereerste wat tot genezing en gewichtsverlies leidt.

 

Zelf trauma’s verwerken

Hieronder hebt u nog even een keer mijn video, waarop ik uitleg hoe u zelf trauma’s kunt verwerken. Simpel is het niet voor iemand die het niet gewend is, maar ik heb het zelf ook geleerd. Dat kunt u net zo goed! U kunt het ook samen met iemand anders doen.

 

 

 

 

donaties

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou is the inventor of how to heal all diseases. To thank her, the Dutch government destroyed her life, her three businesses and stole her two beloved sons away. This after kidnapping her as a child from her family in Greece. Education: Greek & French Literature. Career: 4 years music, 25 years education, 13 years traditional medicine, 3 years journalism. Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren & experts. No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.