karakoram-highway
Karakoram Highway, de langste snelweg ter wereld, die ook door Xinjiang gaat

Hoe staat het eigenlijk met de Oeigoeren in China?

Al heel lang wilde ik eens uitzoeken hoe het nou écht gesteld is met de Oeigoeren, een Turks islamitisch volk dat in China woont. In westerse media staat altijd dat ze ver-schrik-ke-lijk onderdrukt worden, maar China zegt dat het terroristen zijn en dat het een klein percentage van de Oeigoeren is, dat geradicaliseerd is.

Vanochtend hoorde ik de Amerikaanse kolonel McGregor in de podcast van Stephen Gardner zeggen dat het om zo’n 5% van de bevolking van de provincie Xinjiang gaat, waar de Oeigoeren wonen. En weet u wat hij óók vertelde? Ik stond helemaal verbijsterd, want ik dacht dat ik wel nooit bewijs zou vinden van de bijzondere camera’s waarmee ik met mijn familie praat. De video zet ik hier gelijk onder en zo tussen 9:30 en 15 minuten heeft de majoor het over China en ook de Oeigoeren. En hij vertelt dat de Chinezen tegenwoordig een stuk of 30 satellieten hebben met bijbehorende militaire apparatuur, “waarmee ze grafstenen kunnen lezen” aan de andere kant van de wereld. De camera’s van mijn ouders en man (en ik heb nog veel meer mensen gezien die ze ook hadden), maken dus deel uit van een of ander militair systeem en ik wist al dat ze via een satelliet werkten. Daar hebt u uw bewijs dat ik mijn verhalen ook hier weer niet verzin. Ik had nooit gedacht dat iemand zo op camera over deze uiterst geheime apparatuur zou durven praten.

 

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

McCarthy en de Oeigoeren

Ik moest heel erg lachen, toen ik de kolonel zo langs zijn neus weg hoorde zeggen dat de nieuwe voorzitter van de House – De Amerikaanse Tweede Kamer – Kevin McCarthy naar Taiwan was gegaan. Het was pertinent tegen de wil van China en Xi had al gewaarschuwd voor repercussies. Maar hij ging dus ook naar China zelf en … daar bezocht hij linea recta de Oeigoeren. Wat hij zag? Nou, een zootje veroordeelde criminelen, die in ‘t gevang zaten omdat ze voor ISIS hadden gevochten. China is net zo beducht op moslimterroristen als de rest van de wereld en terecht ook. Volgens de kolonel is rond de 5% van de Oeigoeren geradicaliseerd. De rest loopt vrolijk rond in de provincie Xinjiang waar hun thuis is en niemand achtervolgt hen.

Maar als u zo zeker mogelijk wilt weten wat er écht gaande is in Xinjiang, is het handig om wat meer te lezen. Ik heb mijn bronnen onderaan dit artikel gezet, maar nummer 2 is een pdf van de OHCHR, wat staat voor Office of the High Commissioner for Human Rights van de VN. En deze top van de commissie voor mensenrechten stelt zo klaar als een klontje en onomwonden op de eerste twee pagina’s van dit metersdikke pdf-boek, dat in China geen Oeigoer onterecht gevangen zit en dat China te maken heeft met nogal wat radicalisatie in de provincie Xinjiang. De OHCHR vertelt dat de Chinese regering heel oprecht heeft meegewerkt aan een onderzoek naar de situatie in 2022 en dat daaruit kwam dat in China alle mensen gelijkwaardig behandeld worden.

Het is zelfs zo dat minderheden, zoals de Oeigoeren, destijds van het éénkindbeleid waren uitgesloten. Soms werd daar misbruik van gemaakt en moesten er gedwongen abortussen worden uitgevoerd. Dat is uiteraard verschrikkelijk, maar er wonen 25 miljoen mensen in die provincie – waarvan bijna 9 miljoen Oeigoeren. De provincie is bijna 25 keer zo groot als Nederland, maar erg bergachtig en met grote droge vlaktes en steppes. China loopt over van de mensen. Als je meer dan één kind mag hebben, hoef je er nog niet direct 10 te krijgen. Er werd ook geconcludeerd dat er economische groei is in Xinjiang, dat de meeste mensen er gelukkig leven, dat er culturele bloei is en sociale rust.

Dan heb ik hier een afstudeerscriptie van een Nederlandse studente over Xinjiang. Zij beweert dat China misbruik maakt van het moslimterrorisme om te stellen dat de Oeigoeren zulke oproerkraaiers zouden zijn en dat de Chinese regering hen massaal opsluit in kampen. Ik vind het héél opvallend dat deze jongedame op dit verhaal afgestudeerd is, maar tegenwoordig moet je verplicht nablaten wat de grootste mediakanalen vertellen. Anders zak je voor tentamens én ja zelfs scripties. Ook als je politicologie studeert of iets wat daarop lijkt. Het slagen van deze studente met een manke scriptie is dus te wijten aan de hoogleraar die haar erbij begeleidde; niet of een stuk minder aan haarzelf. Zó zwart-wit is de situatie in de Chinese provincie Xinjiang niet. Zoveel is wel duidelijk. Anders zouden er geen serieuze mensen zijn, die de verhalen over onderdrukking van de Oeigoeren tegenspreken.

 

Wat China zelf vertelt over de Oeigoeren

Ik vind altijd dat je, als je over iemand praat, diegene zelf ook om zijn mening dient te vragen. Daarom heb ik hier ook de Chinese Ambassade in Canada voor u, die de situatie in Xinjiang uitlegt. Het is geschreven door Weijian Shan, een voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Pennsylvania en directeur van PAG, een organisatie in Azië voor gelijke rechten voor de bevolking. Om te beginnen bij dat éénkindbeleid in de afgelopen decennia, waren de Oeigoeren daarvan inderdaad uitgesloten. Zij mochten drie kinderen hebben en hun bevolkingsaantal is dan ook aanzienlijk gegroeid. Als er genocide op hen gepleegd werd, zou dat niet het geval zijn, zo betoogt Shan.

De belangrijkste opstandige organisatie in Xinjiang is de ETIM: East Turkestan Islamic Movement. Deze beweging wil een gigantisch Turks-islamitisch land stichten, waar Xinjiang deel van uitmaakt en stukken van alle andere Turkse staten, zoals Kazachstan, Oezbekistan en Turkije zelf. Niet het meest realistische idee, zal ik maar zeggen. De ETIM heeft banden met Al Quaeda, de Taliban en ISIS. In de oorlog in Syrië zijn duizenden strijders uit Xinjiang gevonden en ook vochten ze tegen de Amerikanen in Afghanistan. De terroristen gingen daarna terug naar Xinjiang om zich daar tussen de gewone mensen te verstoppen en jongeren gek te maken om zich aan te sluiten bij hun bende. Ze hebben heel veel aanslagen gepleegd in heel China, waarbij er honderden doden en gewonden vielen.

Wat Weijian Shang ook vertelt, is dat die opleidingskampen tot in 2017 gebruikt werden. Daarna zijn ze tot scholen omgebouwd, volgens de Chinese regering. Sindsdien zijn er geen terroristische aanslagen meer gepleegd, dus het lijkt erop dat ze succes gekend hebben. Het was inderdaad wel wat repressief allemaal, maar de mensen leerden er Mandarijn Chinees, een vak om een normale baan te kunnen krijgen, Chinese wetten en ze werden gederadicaliseerd. Heel eerlijk gezegd kun je met zulke doorgedraaide mensen ook niet heel zachtaardig omgaan, want dan lopen ze over je heen. Geen enkel land behalve China is het nog gelukt om geradicaliseerde moslims te deradicaliseren en alle mensen die de training gehad hebben, zijn weer terug in de maatschappij.

 

Conclusie

Wat ik zelf denk, is dat China inderdaad grote problemen met moslimradicalisering heeft gehad. Het land is nou niet echt democratisch te noemen ofzo, maar de regering denkt op haar manier wel degelijk aan het welzijn van haar inwoners. Ik zit een serie te kijken op Netflix met enórm veel afleveringen, Qin Empire. Dat speelt zich af in de vierde eeuw voor Christus en daar zie je exact dezelfde manier van denken bij de overheid: door u, voor u, zonder u, maar wel met de eerlijke intentie om de mensen een gelukkig leven te laten leiden. Politici denken eraan om ze niet te veel te belasten, om te zorgen dat ze genoeg verdienen om goed te leven, dat het niet steeds oorlog is, dat ze kunnen studeren en dat het sociaal stabiel en rustig is. Het is een andere manier van denken, die blijkbaar toch werkt, ondanks dat ik het ook niet geheel kan inschatten. De meeste mensen in China schijnen redelijk tevreden te zijn over hun leven. Er is geen vrije pers in China, maar als die er wél was, zou je weer overal al die westerse woke lezen. Dat is net zo goed vreselijk irritant.

 


 

Bronnen:

The Uygurs, China and Islamist Terrorism, Foreign Policy Research Institute
Permanent Mission of The People’s Republick of China to the United Nations, OHCHR
Uyghurs’ Suffocating Cycle of Silence, scriptie student van de UU
Xinjiang: what the West doesn’t tell you about China’s war on terror, Chinese Embassy in Canada

 

donations Untold Times

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.