Waar zullen we het vandaag eens over hebben? Ik heb bijna een week geen artikel kunnen schrijven door alweer ziekte. Niemand heeft echter gevraagd hoe het met me gaat, dus vertellen dat ik samen met Costas een werkelijk enórme tumor uit mijn ruggemerg heb gehaald, hoef ik niet te doen. Laten we het eens over het koningshuis hebben. Dan zal ik mijn witwassende commentaar erop geven. Lijkt me wel zinnig. Alleen dán gaan de doofpotten immers open, zoals jullie weten. Dit stuk gaat niet over andere zaken, alleen maar over hoe de Koning mogelijk denkt.
Kønigen en køniginnen
Zo. Beginnen we met The Queen, want die was woensdagmiddag in het ziekenhuis opgenomen. Gistermiddag werd ze alweer vrijgelaten. Uiteraard mogen we niet weten wat ze had, maar ze had gisteren een tripje naar Noord-Ierland op d’r program en dat heeft ze ervoor afgezegd. Het was dus vast wel iets wat niet wachten kon en niet álles is Covid natuurlijk.
Dan de Nederlandse koning. Er wordt altijd gezegd dat die zo weinig macht heeft en dat het al generaties lang gewoonte is dat hij alle voorgestelde wetten tekent. Jah als je het zo bekijkt! Maar weten jullie eigenlijk wel dat Willem-Alexander iedere week een middagje met Mark Rutte doorbrengt? Net als met Beatrix en Juliana is dat nu nog steeds op de maandagmiddag. Rutte bespreekt dan niet alleen met de koning waar Den Haag mee bezig is, maar de koning dient dan leiding en sturing te geven. Dus hij is het eens met alles wat ze daar bekokstoven, weet het veel eerder dan wij, omdat Rutte het niet nodig acht dat het plebs weet wat ze daar doen – zelfs de Kamer kan geen stukken opvragen! – én hij is het er roerend mee eens. (Dat had ik al gezegd, verschooning) Dan hoeft hij inderdaad niet meer te weigeren nieuwe wetten te ondertekenen. Logisch. Maar hoe zit het nou écht?
Als u nou gewoon eens kijkt naar hoe die man zich gedraagt sinds dat lastpak van een gepland virus de wereld binnenkwam. Het volk toespreken is er niet bij, hij gaat de hele tijd op vakantie, zo vaak dat hij zelfs wel eens wordt teruggeroepen en het enige dat van zijn gezin naar buiten komt, zijn frivole kiekjes: hij laat zich letterlijk op een zijspoor zetten. Hij zegt ook niets over de miljoenen die hij jaarlijks krijgt en die zijn dochter Amalia over een paar maanden ook krijgt. Alleen zijzelf heeft gezegd dat ze het geld wil terugbetalen en ik denk dat dat heel moedig is. Aangezien de koning iedere week dat overleg met Rutte heeft, zou je zeggen dat hij het ermee eens is. Maar hij en zijn gezin zitten in een dwangbuis en Máxima zit diep tot over haar oren in de VN en het WEF. Over haar is er geen twijfel: die is het met de regering eens en heeft de tijd van haar leven daar in dat paleis.
De macht van de Koning
Toch zegt puur mijn gevoel me dat het voor Willem-Alexander anders ligt. Het Koningshuis onderdrukt altijd alles wat een mening zou kunnen uitdrukken, want de familie moet zogenaamd boven de politiek staan en neutraal zijn. Dat is natuurlijk belachelijk, want je bent de leider van het land of je bent het niet! Willem-Alexander is zijn leven lang zó onder druk gezet dat hij waarschijnlijk niet eens weet wat hij vindt. Maar misschien weet hij het ook wel, maar weet hij niet hoe hij zich moet uitdrukken. Zijn familie zit al honderden jaren in de schandalen en hij zal echt niet zomaar geloofd worden, als hij bijvoorbeeld zegt dat hij het coronabeleid abnormaal vindt. Er wordt van hem verwacht dat hij zich erin schikt én dat hij het voorbeeld geeft van een brave burger, die keurig netjes de regeltjes opvolgt. Aan de andere kant: als hij het écht oneens is met de regering: zou hij dat dan niet kenbaar maken? Misschien heeft hij het wel gedaan en is hij daarom zo op een zijspoor gezet. Zullen we eens kijken?
Vandaag kwamen er een paar tweets voorbij die me aan het denken zetten. Gisteren bedoel ik, want het is nacht nu ik zit te typen. Ten eerste een videofragment van de troonrede uit 1979, waarin Koningin Juliana al meldde dat het land vol was en aanmoedigde tot emigreren. Ik meende dat ik haar hetzelfde al eens had horen zeggen in 1951, maar kon het niet precies vinden. Wel zei ze in de opening van de zitting van de Staten-Generaal, waar ze haar troonrede ging houden, dat landen offers moeten brengen voor internationale samenwerking. Dat is het plan van de machten op de wereld immers: dat er één land is en wel een ijzeren dictatuur. Daar riep Juliana toen al toe op, dus dan kan ze het er niet helemaal mee óneens geweest zijn, toch?
Dit is dan het fragment uit de troonrede van 1979, waarin de Koningin letterlijk zegt dat het land vol is. Ze roept op tot emigreren, terwijl de instroom van moslimmensen in volle gang was. Het lijkt wel alsof ze wilde dat Nederlanders plaats zouden maken voor hen. Je weet het gewoon niet. In de tekst op de video staat juist dat ze mogelijk verkapt opriep tot vreemdelingenhaat. Het lijkt me vreemd, maar kun je er ooit achterkomen wat de waarheid is?
De Koning en de SER
Ik had er nooit meer aan gedacht sinds de geschiedenislessen op school, maar we hebben nog altijd een adviesraad die SER heet. Die bestaat uit 33 leden: 11 afgezanten van werkgevers, 11 afgezanten van werknemers (dat zijn mensen van vakbonden) en 11 kroonleden. Ik heb altijd begrepen dat het een comité was dat de vakbonden van werkgevers en werknemers hielp bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden en salarissen, maar ik pakte de site er even bij en wat dacht u?
“De Sociaal-Economische Raad (SER) is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken. In de SER werken werkgevers, werknemers en onafhankelijke kroonleden samen”.
Natassa News is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa News vecht heel hard voor een betere wereld en heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:
Via WhyDonate:
Niet alleen dat: Koning Willem-Alexander kiest de 11 kroonleden, die zogenaamd zo onafhankelijk zijn. Dat zijn altijd van die types met een ambt, zoals rechters, hoogleraren, commissarissen van dit en dat enzo. Die zijn nou niet echt onafhankelijk te noemen, zal ik maar zeggen, wel? En die moeten de regering, maar ook het parlement – dus de Eerste en Tweede Kamer – adviseren op sociaal-economische onderwerpen. Zo te zien gaat dat dan over ingroeiquota, diversiteitsbeleid, klimaatneutraliteit en dat soort toestanden. Als je daarvoor mensen kiest die het roe-rend met de regering eens zijn, is het wel héél gemakkelijk om allerlei wetten op te dringen aan het volk. Vooral omdat diezelfde SER dus óók de Tweede Kamer adviseert, die het kabinet dient te controleren. Best lastig als je er dezelfde adviseurs op nahoudt! Nog gekker: de regering stelt de afgezanten van werkgevers en werknemers aan. Ze adviseren dus zichzelf!
De Koning, de Nederlandsche Bank en de Raad van State
De Nederlandsche Bank is de hoofdbank van Nederland. Die bepaalt het beleid van de andere banken en als u op de website kijkt, ziet u nog veel meer wat ze allemaal regelen en aansturen. Alles wat er met geld gedaan moet worden en hoe de economie eruit moet zien en alles. Volgens hun website werken ze vooral aan vertrouwen. Hoe dan ook: ze hebben een president, Klaas Knot op dit moment, en nog een paar leden. “Maximaal vijf” zeggen ze, dus dan weet je nog niks. Op deze pagina stelt het stel zich voor. En wie kiest die directieleden? Jawel: de Koning.
Daarnaast is Koning Willem-Alexander bovendien de voorzitter van de Raad van State. Ik citeer even van hun website: De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. De Afdeling advisering houdt ook onafhankelijk toezicht over de Europese begrotingsregels. Verder toetst de Afdeling advisering het klimaatbeleid van de regering op basis van de Klimaatwet die vanaf september 2019 geldt.
Heb je naast de Raad van State eigenlijk nog wel iemand nodig, als die op zo’n beetje alle vlakken de regering adviseert? Het is een ingewikkeld spinnenweb van afdelingen van advisering, bestuursrechtspraak en in totaal zo’n 60 staatsraden, zeggen ze zelf. Sommige leden zitten in meerdere raden en kom er maar eens uit wat die allemaal doen. En in het nieuws komen ho maar! Zij moeten de democratie bewaken en dat hoeft niet verteld te worden in dit land. Raar toch? Ik vind het helemaal niet onafhankelijk, vooral niet als je die leden eens bekijkt en dan opzoekt wat ze nog meer voor “onafhankelijke” functies hebben. Het is één grote belangenverstrengeling als u het mij vraagt en je komt er niet wijs uit, hoewel sommige mensen daar heel goed in zijn. Hier kunt u naar hartelust graven in de medewerkers.
Wat vinden we hier nu van en hoe zou de Koning eigenlijk denken?
Als ik dit zo zie, dan geeft me dat te denken. Ik vind die mevrouw hierboven van Twitter iets te hard oordelen, want de Koning heeft een ceremoniële taak, net als veel presidenten van andere landen. Hij zit de Raad van State voor, maar als voorzitter ben je zelf geen adviseur. Hij kiest mensen voor de SER en de Nederlandsche Bank en voor zover ik meekrijg wat dat voor types zijn, dan zijn dat nooit mensen die kritiek op de regering hebben. Dus altijd mensen met een mening à la D’66, CDA of VVD zo ongeveer. Nooit iemand die Forum voor Democratie omarmt en ook niet iemand van de Partij voor de Dieren, zal ik maar zeggen. Dat is nu eenmaal wat het midden wordt genoemd in Nederland en als je daar mensen uit kiest, heb je zo weinig mogelijk discussie.
En dat is ook precies het probleem: we schieten hier geen bal op met al die gemiddelde grijze muizen, want die kiezen altijd weer voor het verkeerde beleid. Iemand die echt gelooft wat één van die partijen zegt, is gewoon corrupt. Het kan niet anders óf hij is dom, maar dat zijn ze niet als hoogleraren, rechters enzovoort. Het is eigenlijk gewoon oud-Hollandsch polderen wat de Koning doet en hij durft geen enkel risico te nemen, door eens iemand met een frisse gedachtengang aan te stellen als kroonlid of als lid van de Nederlandsche Bank. Waarom hij dat doet?
Echt, zeker weten doe ik het niet, want ik ken de man niet persoonlijk. Maar het komt op mij over alsof Willem-Alexander helemaal niet zoveel in de melk te brokkelen heeft en bang is om eens wat andere mensen aan te stellen. Mensen met een echte visie, die iets goeds voor het land willen. Ik denk dat hij dat niet eens begrijpt, zo onderdrukt is zijn denkvermogen. Hij kan alleen maar altijd het midden kiezen, ook als het midden feitelijk gezien eerder extreemlinks is. Ik geloof niet dat deze man ontzettend kwaadaardig is. Dan zouden de mensen niet zoveel kritiek op hem hebben. Mensen hebben kritiek op iedereen, maar Rutte eens afzetten komt in niemands hoofd op. Híj is degene die het slecht voor heeft met Nederland én de wereld en híj is degene die weg moet. Dat is wat ik ervan denk.