capitol
Het Capitool

Impeachment Donald Trump – Het Amerikaanse parlement

Vandaag begonnen de hoorzittingen voor de aanklacht tegen Trump om hem af te zetten, terwijl hij niet eens meer ‘aan’ is. Het slaat allemaal nergens op en dat is het enige waar iedereen het over eens is. Toch wordt de zaak er doorgepusht door schimmige figuren zoals Nancy Pelosi, die altijd weer een dubbele agenda blijken te hebben. 81 jaar en nog steeds is ze met geen bezem weg te krijgen uit het Amerikaanse Congress. Misschien goed om heel kort even uit te leggen hoe dat georganiseerd is.

 

Het Amerikaanse Congress

In Amerika kennen ze een volksvertegenwoordiging – legislature geheten – die uit twee Kamers (Chambers) bestaat: The Upper House of Senate, de Eerste Kamer en The Lower House of Representatives of kortweg The House. Dat is de Tweede Kamer of het Parlement. Ik noem ze het liefst Senaat en Parlement in het Nederlands. Tezamen heten de twee Kamers dus wel legislature, waarbij de mensen die er deel van uitmaken legislators heten: wetmakers. Ook heten beide Kamers samen wel Congress en zo wordt het Amerikaanse systeem ook vaak in het Nederlands genoemd. De Senaat bestaat uit 100 afgevaardigden: voor iedere staat 2. En dan is er nog nummer 101: de Vice-President, op dit moment Kamala Harris. Wanneer er gestemd wordt over een onderwerp en er geen meerderheid is, moet de Vice-President de doorslag geven. Op dit moment hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 50 senatoren.

In het Parlement zitten 435 afgevaardigden. Iedere staat heeft er een aantal, gebaseerd op het aantal inwoners van die staat. Op dit moment zijn de Democraten in de meerderheid met 221 zetels. De Republikeinen hebben er 210. Dat is samen 441, waar er 6 vanaf worden getrokken, die niet stemmen. Die afgevaardigden zijn van Puerto Rico dat half bij de VS hoort, van Washington DC dat geen staat is en van nog een paar eilandengroepen: Guam, de Virgin Islands, Amerikaans Samoa en de Noordelijke Mariana-eilanden. Democraten stemmen eigenlijk altijd met hun partij mee, maar Republikeinen niet altijd. Als er nu iemand is, bijvoorbeeld een afgevaardigde of een minister die zich raar gedraagt en waarvan er stemmen opgaan om die af te zetten, moet daar in het Parlement eerst een meerderheid voor bestaan. Daarna moet ook de Senaat erover stemmen. De Eerste Kamer heeft dus een grotere invloed dan in Nederland. De senatoren kunnen ook wetsvoorstellen indienen.

 

De sfeer in Amerika vandaag

Om u te laten zien hóé hard en gemeen de tegenstelling in het Witte Huis en de hele Amerikaanse politiek is, heb ik even dit voorbeeldje. Er is een doventolk in het Witte Huis, die berichten voor doven interpreteert. Amerikaanse Irma! Zij is gisteren ontslagen, omdat ze toevallig had getolkt voor Right Side Media, een mediakanaal voor Trumpsupporters. Een doventolk! Hier is het bericht. Er wordt verder gespeculeerd dat voormalig president Trump een socialemediawebsite wil openen. Hij zal dan een nieuw platform starten of een al bestaand opkopen, aldus nieuwswebsite Breitbart. Voordat u het aan iedereen vertelt: niets is nog zeker!

Om nog verder de sfeer te tekenen waarin we ons momenteel bevinden: de werkeloosheid stijgt als een paddestoel uit de grond, vooral in Californië en Bidens politiek vult vacatures op met buitenlandse arbeiders. Ook de nieuwe wet die er bijna door is, waardoor het minimumloon $15 per uur moet worden, zal naar verwachting 1,4 miljoen banen doen verdwijnen. Biden wil dat allemaal weer ‘goedmaken’ met nog weer een staatsinjectie van $1,9 biljoen (duizend miljard), maar om dat te kunnen betalen, moet hij heel veel geld bijprinten. Dat zal weer inflatie tot gevolg hebben. Met andere woorden: er is geen enkel vertrouwen in de politiek en de economie in Amerika momenteel. De staat South-Dakota is bezig met een aantal rechtszaken tegen een aantal van de 42 decreten van Joe Biden, net als Texas en nog een aantal staten. Dat is “normaal” in Amerika, wanneer de president zijn exclusieve macht gebruikt om zaken af te dwingen. Dan gaan de staten, die behoorlijk zelfstandig zijn op veel vlakken, die aanvechten en komt er meestal een soort compromis uit. Dure en tijdrovende business!

Dan hebben we het buitenlandersbeleid van Biden, dat zegt dat illegale ‘aliens’ – het blijft een mooi woord voor buitenlanders! – niet opgepakt mogen worden. Zelfs niet als het verkrachters of moordenaars zijn. Veel berichten komen vandaag uit het krantje NeonNettle, want die nemen vaak verschillende krantenberichten bij elkaar en maken er één overzichtelijk verhaal van. Het staat allemaal ook zeker op andere mediawebsites. En dan laat ik u nog heel even lachen op de valreep: in Iran beweert een imam dat je homoseksueel wordt van het Covid19-vaccin. Dat mag natuurlijk niet gebeuren, want de koran schijnt homoseksualiteit te verbieden. Beetje raar natuurlijk, want zo worden mensen geboren. Je kunt toch ook geen mannen gaan verbieden? Maar goed, een lachtertje is het wel.

Laatste nog leuk misschien: het zeer omstreden parlementslid Ilhan Omar uit Somalië (Minnesota) schijnt ooit getrouwd geweest te zijn met haar eigen broer. Ze veroorzaakt aan één stuk door schandalen en kraamt een hoop onzin uit iedere dag, maar ze blijft maar steeds aan. Maar nu heeft ze meer dan een miljoen dollar aan campagnegeld aan haar inmiddels alweer derde echtgenoot doorgesluisd en dat mag toch echt niet.
Aller-, allerlaatst nog iets wat wel belangrijk is, denk ik. Ik meldde net vanmiddag dat de WHO een onderzoek aan het doen is om te kijken of ze China ook kunnen ontzien qua aanstichters van het coronavirus. Dat onderzoek is blijkbaar gestopt, want de WHO acht de kans zeer klein dat het virus ontsnapt is uit dat laboratorium in Wuhan. In december 2019 wist allerlei medisch personeel al dat het virus er was en dat het gevaarlijk was, zeggen ze. De bewijzen dat het virus wél uit dat Wuhanse lab komt, stapelen zich op, maar de WHO werkt niet mee.

 

congress
Stemming in het Congress

De aanklacht tegen Trump

Het was een hele toer om uit te vissen of het eigenlijk wel mogelijk is om iemand die niet meer president is, aan te klagen met als doel hem af te zetten. In Nederland gaat zoiets meestal via jurisprudentie, dus of zoiets al eens voorgekomen is of hoe het beleid is. Maar in Amerika wordt de grondwet op de letter nauwkeurig gelezen. Daar vond men geen antwoord en toen bleek dat er ooit een senator was afgezet nadat hij al verdwenen was. Het was niet duidelijk uit het vonnis of alleen een senator in zo’n geval toch nog afgezet kon worden of dat het ook met een president zou kunnen. Dat werd stemmen en de Senaat stemde dat het toch mag. 56 tegen 44 ging het. Ondertussen is Joe Biden aan het proberen de advocaten van de heer Trump te laten ontslaan. En zo gaat dat in Amerika: het lijkt wel Nederland …

Via CNN kunt u via livestream en zéér gekleurd het hele circus volgen. Dat wil zeggen: de aanloop ernaar toe, want de voorstelling is nog niet begonnen. Ja, het is een mediacircus. Eén grote show die helemaal nergens op slaat. De Democraten willen alleen maar dat Donald Trump zich nooit meer verkiesbaar kan stellen en ook niemand uit zijn entourage. Ze willen doorgaan en doorgaan met het afbreken van het land. De Republikeinen denken maar aan één ding en dat is “eerlijk” zijn. Mensen die al te eerlijk zijn, denken altijd negatief over zichzelf en denken bij alles wat ze doen, dat het verkeerd is. Die zullen Trump niet steunen, want ze hebben niet eens onderzocht wat er nou eigenlijk gebeurd is op 6 januari, toen het Capitool bestormd werd door Antifa verkleed als Trumpsupporters. Die laatsten konden er niet eens bij zijn, omdat de president nog aan het spreken was toen de “bestorming” begon, waarbij de Antifaleden gewoon binnengelaten werden overigens. De Trumpsupporters hadden er pas een uur later kunnen zijn, omdat de toespraak van de president heel ver weg was bij het Capitool vandaan. Trump heeft ook nooit iemand aangeraden het Capitool binnen te gaan en al helemaal niet met geweld.

Ik kan nu niets meer vertellen dan dit, want het is inmiddels alweer 18:00 uur geweest in Washington en de hoorzitting zal morgen wel verdergaan. Tot dan! Op NewsMax kunt u uiteraard ook kijken. Op geen enkele zender is het puur uitzenden van wat er gebeurt. Het zijn allemaal reportages en interviews met mensen die een mening hebben van zus of zo.

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Post Has 2 Comments

  1. Ann Kerremans

    Knap onderzoek en de waarheid Natassa