glass-of-water

Mijn pleegouders dronken vroeger iedere avond een glaasje van ‘t een of ‘t ander. Mijn pleegvader nam altijd droge sherry en mijn pleegmoeder meestal witte wijn. Tot op het moment waarop de nieuwe rage om twee liter water per dag te drinken ook hen bereikte: hij hield het bij de sherry, maar zij ging ‘s avonds acht glazen water drinken. En de hele nacht naar de w.c. uiteraard. Hoe gezond ís water eigenlijk?

Dit zou je het liefst aan een arts of aan een wetenschapper willen vragen, dat weet ik best. Maar die weten alleen maar wat de laatste inzichten zijn. Ik heb er welzeker ook iets over te zeggen, want ik heb jarenlang mensen genezen met behulp van oeroude kennis en zie dan onder veel andere ook wat hun eetgewoontes zijn. Plus ik heb traditionele kennis over gezondheid meegenomen uit Griekenland. Mensen die ontzettend veel water drinken, verdrinken zichzelf letterlijk en ik weet niet wat u daarvan vindt, maar ík als gezondheidscoach vind dat niet gezond! Het betekent namelijk dat ze ontzettend overdrijven met het drinken van water.

U denkt nu natuurlijk dat het meest natuurlijke om te drinken toch water is? En dan zeg ik: ja, maar … in de middeleeuwen, in de oudheid en eigenlijk in de hele geschiedenis dronken mensen geen water hoor! Daar baadden ze in en ze wasten er hun kleding in. Ze deden er ook hun behoefte in, dus dat kon je echt niet zomaar drinken. Daarom maakten ze licht bier en lichte wijn met een laag alcoholgehalte. Dát dronken ze! Thee en koffie waren er nog niet, maar wel cichorei: eikeltjeskoffie of koffie gemaakt van granen of iets dergelijks. Kruidenthee dronken ze ook en melkdranken. Dat is even afgerekend met de idee dat water het natuurlijke zou zijn om te drinken: nee dus! Als je letteren studeert, krijg je ook geschiedenis en beschavingskunde, dus ik weet dit sowieso al van mijn studie.

Wat mensen door de geschiedenis heen óók niet deden, was liters drinken op een dag. Ze dronken iets bij het ontbijt, bij het middageten, het avondeten en wat tussendoor. Dat is bij elkaar zo’n anderhalve liter per dag ongeveer aan vocht dat ze binnenkregen. Nú drinken erg veel mensen twee liter water op een dag en daarnaast nog vruchtensap, koffie en thee! Als u dat in het licht van de geschiedenis beziet en van een afstandje bekijkt, ziet u wel in dat dat niet echt gezond is. En denk ook eens aan al dat plastic afval in onze zeeën en rivieren, waar vissen, walvissen en schildpadden in stikken? U drinkt immers mineraalwater en niet gewoon uit de kraan? Okee, we bestaan uit zo’n 70% vocht. Maar wil dat zeggen dat u dan zóveel moet drinken? Hier even wat tegengas.

Haal er maar eens een flesje water bij: dan ziet u wel wat erin zit, behalve H²O, dus puur water bestaande uit waterstof en zuurstof. Ik heb hier een fles water van het Basicmerk van Albert Heijn en daar staat: Calcium++, Magnesium++, Kalium+, Natrium+, SO4- (sulfaat), HCO³- (bicarbonaat), Chloor-, Fluor-, NO³- (nitraat). Ook heb ik een fles Quellbrunn van de Aldi staan en daar staat hetzelfde op, plus nog NO²- (stikstofdioxide). Fluor zit er niet in. Calcium, magnesium en kalium lijken wel goed te zijn, maar vergeet niet dat de bijbehorende stoffen níet in het water zitten. Dan doen deze mineralen niets voor je. Van natrium weet u misschien dat het opgeslagen wordt in de cellen en dan vocht vasthoudt. Oftewel: daar wordt u dik van. Ook zie ik vaak een opslag van natrium in de voorhoofdsholte bij mensen. Daar krijgen ze hoofdpijnen van, door stress en zorgen. Ook niet goed dus. Over de andere stoffen hoef ik het niet eens te hebben, denk ik! Die krijg je helemaal liever niet binnen.

U wordt echt niet dun met een dieet van water. Dat is een fabel. Weet u wanneer u dun wordt van water? Wanneer u uzelf uithongert door water te drinken in plaats van normaal te eten! Ik heb nu al zó vaak uitgelegd dat u dik wordt van verkeerde vetten en van het vasthouden van vocht. Hoe komt dat? Heb ik ook uitgelegd: doordat je verkeerde vetten eet, zoals bijvoorbeeld slaolie, palmvet en kokosvet, waarvan iedereen toch wel weet dat dat ongezond is. En toch blijft de superfoodindustrie maar volhouden dat het gezond zou zijn. Nee, het zit vol met verzadigde vetten en die blijven in je darmen achter als slakken. Daardoor wordt de vitamine B12 niet goed opgenomen uit uw darmen en ook het water (vocht) uit uw voeding wordt niet afgevoerd. Zó wordt u dik. Vocht vasthouden is het gevolg en er is nóg een oorzaak voor het vasthouden van vocht: als uw kalium-natriumbalans niet goed is. Dan hebr u te veel natrium, dat vaak in uw voorhoofdsholte gaat zitten, zoals ik net vertelde. Waar het ook vaak blijft zitten, is in uw lymfestelsel. Dat is ervoor bedoeld om vocht af te voeren, maar als het vol met natrium zit, blijft het vocht erin zitten en dan wordt u dus dik. Van water en van verkeerd zout (Jozo of Keltisch zeezout)!

Dus … wilt u echt gezond blijven en ook slank zijn? Honger uzelf dan niet uit en drink niet zo vreselijk veel water! Als u aankomt wanneer u normaal eet, hebt u ergens een shockervaring meegemaakt, waardoor u te veel vocht (en vet) vasthoudt. Dan moet u dááraan werken in plaats van verkeerd te gaan eten, waardoor u uzelf helemaal uitput. u moet uw lichaam vertellen dat het uw overgewicht loslaat. Of dat het uw ondergewicht loslaat, waardoor u aankomt. Dat doe je niet met water, maar door normaal te eten, normaal te bewegen in plaats van dagelijks te zweten in de sportschool uit angst om aan te komen en door aan shockervaringen te werken. Het is niet goed om vanuit angst te functioneren! Ik deed dat verwerken heel simpel door nare ervaringen van mijn patiënten zelf voor ze te verwerken. Dan zijn ze in een mum van tijd weg en hebben ze alleen nog de herinnering zonder pijn. En hun lichaam gaat weer gezond functioneren, waardoor ze steeds fitter en gezonder worden. En slanker! Helaas kan ik dat werk nu niet meer doen zonder gevaar voor valse aanklachten, daarom heb ik een artikel en een video gemaakt waarmee u het zelf kunt doen.

Wat uw dieet betreft: als u erop staat dat u water moet, neem dan twee glazen per dag. Niet meer! Drink verder goed vruchtensap, sterke koffie, sterke zwarte thee, eet goed brood, fruit, groente en neem iets aan volle zuivel. Wees niet bang voor een beetje (riet)suiker. Een normaal dieet is het allergezondst en ik schrijf er de komende tijd meer over. Hou mijn website maar in de gaten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.