smoothies
Smoothies zónder spinazie: heerlijk!

Klimaatmanagement: de waarheid of het oplossen van een crisis?

Mijn leven lang heb ik de waarheid altijd het allerbelangrijkste gevonden. Nu op mijn ouwe dag begint het besef door te dringen dat je, om uiteindelijk bij de waarheid uit te komen, vaak niet regelrecht moet volhouden, maar beter al draaiend en slingerend erheen kunt bewegen. Dit betrekkend op de stikstofcrisis vraag ik me momenteel af wat de snelste manier is om het óf op te lossen óf de quatsch de wereld uit te helpen. Er is op dit moment heel simpelweg geen draagvlak om in de politiek te stellen dat er geen probleem is met stikstof of CO2. Om de tweedeling van wel- en niet-gelovers op te lossen, moet er dus gepolderd worden. Dat is wat ik ervan denk.

 

Geoengineering

Wetenschapper op dit gebied ben ik zeker niet, maar ik heb wel zo mijn mening over stikstof, CO2 en het nieuwste weer: methaangas. Het klimaat verandert altijd al en ik kan gewoon niet geloven dat wij als mensen daar invloed op hebben door ons dagelijks gedrag. Wat ik wél geloof en waar ook bewijzen van zijn, dat is dat wetenschappers, maar nog wel meer partijen ook, aan geoengineering doen. Dat beïnvloedt het klimaat wel degelijk en dat is ook de bedoeling. En wat overheden doen, is achterstallig onderhoud bij bijvoorbeeld dijken, dammen en rioleringen. Daardoor raakt de boel verstopt en kun je overstromingen krijgen. Het is weer april en het heeft de hele winter als een gek geregend, dus we zullen straks de jaarlijkse overstromingen vooral in Duitsland wel weer in het nieuws krijgen. Dan staan de kranten vol met indianenverhalen over dat het klimaat zo op dreef is, maar eigenlijk moet er alleen maar beter onderhoud gepleegd worden. Niet alles wat u in de media vindt, klopt.

Er wordt aan geoengineering gedaan om de vermeende klimaatverandering tegen te gaan, zoals u hier kunt lezen op de site van de Europese top voor Duurzame Ontwikkeling en Klimaattransitie (hé weer een nieuw woord). Hier kunt u een hele pdf downloaden met argumenten waarom geoengineering met als doel om de temperatuur op aarde lager te houden, geen oplossing op het probleem is. Het gaat hier om het in toom houden van de zonnestraling en jawel, dat heet in het Engels SRM: solar radiation management. U zou denken dat het een grap is, maar het is echt bloedserieus. Volgens de pdf hierboven gooit men dan ‘deeltjes’ het universum in, als een soort confetti ofzo, om de straling van de zon te verminderen.

Ik vind dit onbegrijpelijk, aangezien de zon leven betekent en tevens onze enige bron van degelijke vitamine D. Hoe cool u het slikken van pillen ook mag vinden, maar liefst 90% van uw vitamine D moet via de zon door uw huid aangemaakt worden. Dan is het niet echt handig om die zon te gaan blokkeren. Bovendien zorgt dit gegoochel met deeltjes voor verstoring van regenseizoenen in landen waar je zoiets hebt, zo zegt het pleidooi. Iets anders wat gedaan wordt, is zeewaterdruppels in de lucht sproeien om de zon minder krachtig te maken. Tenslotte wordt er CO2 uit de lucht weggehaald, hetgeen ook geoengineering heet. Zelf hoef ik de rest al niet meer te weten, want dit is reden genoeg om geen gedeeltjesgooi te willen.

Maar ik heb wel eens eerder verteld dat er in Spanje in ieder geval óók aan geoengineering wordt gedaan om het toerisme te beïnvloeden. Dan is het ‘s zomers droog, maar spookt het ‘s winters. Hier vindt u daar meer over. Het is zelfs in de Spaanse wet verankerd dat er met het weer gemanipuleerd mag worden. Spanjaarden zelf willen dit absoluut niet en eerlijk gezegd vraag ik me af of dit in andere toeristische landen ook gedaan wordt. Gisteren stond er in het nieuws dat er momenteel enorme droogte heerst in Spanje. Uiteraard wordt er nergens met één woord gerept over geoengineering, maar dat zou er heel goed mee te maken kunnen hebben. Eventjes zoeken op het internet levert de kennis op dat er in minstens 50 landen wordt gegoocheld met geoengineering. Nergens staat een lijstje met welke landen dat dan zijn, maar Mexico vindt het maar niks en China wil ook geen gedoe met deze techniek.

Maar er is meer.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Paniekvoetbal!

Aan één kant zou u zeggen dat er wel een flink probleem moet zijn, aangezien er zulke draconische maatregelen tegen alleen al de kracht van de zon genomen worden. Daar kunt u dan weer tegen inbrengen dat er in de jaren ’80 ook een hardnekkig verhaal rondging over zure regen, waar weinig tot niets van waar bleek te zijn. Bovendien is er heel erg veel gedaan om uitstoot van kwalijke stoffen in de lucht te beperken en om het water overal op de wereld biologisch te zuiveren. Ik weet nog dat het in Griekenland aan het einde van de jaren ’90 overal gedaan werd en dat het water er nu een stuk beter van kwaliteit is. De uitstoot van lood door auto’s werd drastisch beperkt door loodvrije of loodarme benzine en zo is er nog veel meer op te noemen wat zelfs wereldwijd gedaan is voor een beter milieu. We hebben niet stilgezeten.

Daarnaast waren we prachtig op weg om steeds duurzamer te gaan leven. Zonder gedram erover en zonder paniekvoetbal, zoals Geert Wilders altijd zo mooi zegt. Maar toen raakten er mensen toch in paniek, omdat duurzaamheid namelijk ook weer een lucratief verdienmodel bleek voor sommige sectoren. Die wilden dat er opgeschoten werd met ‘het klimaat’, want dan kregen zij subsidies en konden zij tonnen vol zonnepanelen en windmolens afleveren. Zo raakte men dan toch nog in paniek over het klimaat en nu is er niet eens meer een draagvlak om het gezever af te schaffen en weer terug naar normaal te gaan, zoals in het eerste decennium van deze eeuw.

Hoezeer ook blijkt dat zonnepanelen én windmolens eerder slecht voor het milieu zijn dan goed, we komen er niet meer zo gemakkelijk af. De apparaten gaan gewoon niet lang mee en zijn bijna of zelfs helemaal niet te repareren, zo blijkt. Om nog maar te zwijgen over de arme kindertjes in Congo die tegen een hongerloontje een gat in de grond in moeten om het voor de apparaten benodigde cobalt op te halen. Mensen die opletten, wisten dit alláng, maar ja de belangen … Die blijven iedere keer de ogen van machthebbers maar weer sluiten. Lastig hoor, op een planeet leven met zoveel geldwolven. We moeten dus terug naar toch maar weer kernenergie, hetgeen hortend en stotend gaat met véél mopperende boze gezichten. Wat ik zelf ontzettend onbegrijpelijk vind, is dat de biomassa maar niet gestopt wordt. Daar worden alle bomen op de wereld aan opgeofferd, iedereen weet dat het slecht is, maar stop het project maar eens. Dat mensen zó aan de centen kunnen vastzitten en álles wat hún kleinzielige belangetjes in de weg staat, met hun leven beschermen, is onvoorstelbaar voor een normaal mens.

 

Verplicht veganisme “voor het klimaat”

De hele wetenschap wordt gewoon bij de oren gevat en letterlijk gecompromitteerd om de mensen maar van het vlees af te krijgen. Het is iets wat ik ook niet kan begrijpen, vooral niet dat er zoveel mensen intrappen. Er wordt bij hoog en bij laag beweerd dat koeien, varkens, kippen en andere dieren die gegeten worden, simpelweg te veel stikstof uitstoten en te veel plek innemen. Nu heb ik zelf ook wel eens verteld dat in de oudheid mensen met schapen en geiten alles door hun dieren lieten kaalvreten en geen nieuwe planten en gras neerzetten. Dat daardoor onder meer de Sahara zo enorm groot is geworden en nog veel meer woestijnen en andere kale, onherbergzame plekken. Dat is waar, maar tegenwoordig planten we wél weer nieuwe planten en bomen. Dat hoeft dus geen probleem meer te zijn. En die stikstof, daar kunnen we heel wat aan doen door goede voeding aan het vee te geven en nog wat andere dingetjes. Vervuiling omdat we zo nodig vlees moeten eten is met andere woorden een drogargument. Vis kweken we tegenwoordig en hoeft ook geen probleem meer te zijn voor het milieu.

Ik heb ooit eens ingevallen bij biologieles op de mavo in verschillende klassen. Heb daar heel veel van geleerd en één ding daarvan is dat wij als mensen een halflang darmstelsel hebben en daarom alleseters zijn. We hebben met andere woorden vlees en vis nodig om te overleven, zeker een paar keer per week. Toen ik ging zoeken naar een bron om dit te ondersteunen, kwam ik eerst een video tegen van dr. Neil Nedley, die zegt dat onderzoek uitwees dat het allerbeste middel tegen depressie is dat u veganistisch eet. In dat onderzoek is echter niet nagedacht over het feit dat voeding de situatie wel iets kan verbeteren, maar als u met zo’n dieet stopt, wordt u weer depressief. Ik ben er altijd voor geweest om problemen bij de wortel aan te pakken. Daar kan een dieet bij helpen, maar het kan nooit de basis zijn. Bovendien heeft een veganistisch dieet een héleboel nadelen die ik hier toch even wil noemen.

 

Gezondheidsrisico’s door een veganistisch of vegetarisch dieet

Daarom plak ik hier een andere video onder van een jongedame die een artikel dat u hier kunt lezen, uitlegt. Het komt van de website van een mevrouw die gespecialiseerd is in voeding en daarop afgestudeerd is aan de universiteit, Carrie Forrest. Ik vind dat het meisje op de video het zo leuk doet, dat ik dit met u wil delen. Maar omdat ze erg snel praat, noem ik de nadelen van een veganistisch dieet nog even hieronder op.

 

 

De nadelen van een op planten gebaseerd dieet volgens Carrie Forrest die het uitzocht. Wat ik zo bijzonder vind, is dat zij net als ik zegt dat veganisme een extreem dieet is en ook dat u er een ijzergebrek van krijgt. Letterlijk iedereen heeft het alleen maar over B12, maar het allerergste is toch echt een ijzergebrek. Dat levert u namelijk bloedarmoede op en ik kan uit ervaring melden dat dat beslist heel vervelend is. Bijvoorbeeld dat u zomaar opeens flauwvalt midden in een winkel ofzo en iedereen zich het apezuur schrikt of dat men een ambulance belt. Echt niet aan te raden hoor. In een vegadieet mag u geen vlees, geen vis, geen zuivel en eieren (die eigenlijk ook zuivel zijn) en zelfs geen honing hebben. Wat u dan nog wél eet, is echt heel weinig.

 

 1. U kunt het lekkendedarmsyndroom van krijgen als u te veel groente eet. Dan neemt u onder andere geen voedingsstoffen meer op. Het leuke is dat ik dat al jaren roep en iedereen me voor gek verklaart. Nou, het is waar, u ziet het. Ik ben zelf ook jarenlang vegetarisch geweest en het zou best kunnen dat dat een factor is geweest bij mijn latere MS, thalassemie en ziekte van Crohn.
 2. Risico op depressie door gebrek aan omega-3-vetzuren. Nu wees ander onderzoek door die dr. Nedley dus uit dat omega-3 geen effect heeft op depressie, dus in hoeverre dit klopt, weet ik niet.
 3. Forrester zegt ook dat u mogelijk magnesiumtabletten nodig hebt als u vega eet. Dat schijnt dan weer te helpen tegen stress. (En u weet hoe erge hekel ik aan voedingssupplementen heb. Het kan best af en toe even een kuurtje, maar als u altijd supplementen neemt, doet u toch iets verkeerd met uw voeding, mijns inziens).
 4. Risico op een tekort aan vitamine B12 met weer allerlei gevolgen, zoals weer een andere soort bloedarmoede door een B12-tekort. Forrester schrijft dat u ook om uw vitamine B2 en B3 moet denken als u vega eet. Een hoop gedoe!
 5. Er is ook een risico op een tekort aan zink én dat u zelfs geen zink meer kunt opnemen. Ze zegt dat zink nodig is voor uw immuunsysteem en mijn onderzoek wees uit dat zink nodig is om uw DNA te repareren en goed te houden (ik hoop dat ik het goed zeg).
 6. Ook krijgt u te weinig jodium binnen bij een veganistisch of ook vegetarisch dieet. Dat kan een trage schildklier teweegbrengen.
 7. Een calciumtekort behoort tevens tot de risico’s. Daardoor kunt u gemakkelijker geblesseerd raken en botten breken en ook uw gebit wordt er niet beter van.
 8. Een tekort aan proteïnen van hoge kwaliteit. Die vindt u nu eenmaal alleen maar in rood vlees, omdat proteïnen, als ze al in plantaardig voedsel zitten, niet goed opneembaar zijn. U schijnt er niet alleen sterker van te worden, maar ook minder last te hebben van (vr)eetbuien en gemakkelijker af te kunnen vallen. (Ik ga het gelijk uitproberen!).
 9. Een veganistisch of vegetarisch dieet kan resulteren in een obsessie voor gezond eten, orthorexie genaamd. Dat kan zo erg worden als een mentale aandoening.
 10. Iets wat dr. Nedley ook noemde: soja is een heel erg bewerkt voedsel (sojamelk en tofu bijvoorbeeld) en daarom lang niet zo gezond als wel wordt gedacht. Gecombineerd met fyto-oestrogenen die er ook in zitten, kan soja allerlei hormonale sores met zich meebrengen.
 11. Op de video hoorde ik ook nog iets over dat veganisten vaak erg veel noten eten en daardoor allergieën kunnen oplopen. Inderdaad kunnen noten een anafylactische reactie oproepen en dat is allesbehalve cool. Die reactie komt door een allergie voor één van de proteïnen die zich in noten bevinden. Beter dus om proteïnen uit vlees te halen! Overigens is een snelle oplossing tegen een anafylactische reactie het inademen van munt. Wat muntolie op een watje of als u dat niet hebt, een takje munt onder uw neus houden en dat inademen.
 12. Iets wat Forrester niet noemde, is dat zaden die veganisten ook erg veel eten, in uw darmen kunnen blijven zitten als slakken. De B12 gaat er dan bij zitten, waardoor er histamine of afgestuurd wordt door uw hypofyse om de B12 los te weken. Maar van histamine wordt een mens geprikkeld en het kan ook allergisch maken. Zaden zijn alleen gezond als u voldoende ijzer hebt en dat is zeker niet het geval als u veganist bent.
 13. Had ik de dikke buik al genoemd? Ja, vleeseters hebben altijd een mooie slanke buik, maar planteneters hebben een bierbuikje!

 

Er zijn nog meer lastige kwesties als gevolg van zo’n extreem dieet als veganisme:

 

 • Geïsoleerd raken van familie en vrienden omdat u zo extreem eet.
 • Een intolerantie voor histamine, die een glutenintolerantie oplevert (het verhaal dat ik vertelde over allergieën, veroorzaakt door te veel histamine).
 • Te weinig vitamine D binnenkrijgen doordat u geen gluten kunt verdragen en in plaats van het probleem op te lossen maar glutenvrij gaat eten.
 • Wat ik ook nog zie, is dat ook Carrie Forrester een ongediagnosticeerde schildklierziekte heeft, waardoor ze met overgewicht kampt(e). Ik vertelde al vaker dat artsen ijskoud weigeren om alledrie de schildklierhormonen te testen in bloedtests. Dus voor kenners: naast de TSH ook de T3 en T4. Het is een fluitje van een cent om dat even te doen. Heel veel mensen – ik ontdek er steeds meer – hebben een goede TSH, maar wel een te lage of te hoge T3 en/of T4, maar artsen weigeren die op te meten. Ik kreeg het één keer voor elkaar om per gratie de T3 te laten meten en bingo. Ongelofelijk is het. Van een schildklieraandoening kunt u hartaanvallen krijgen, beroertes, u kunt uw geheugen kwijtraken, longproblemen krijgen en wat eigenlijk niet. Niet veganistisch eten hoor. Einde tirade!

 

De oplossing: klimaat of niet?

Ik ben nog steeds van mening dat klimaatverandering niet door de mens komt, behalve dan door geoengineering. Net zoveel anderen vinden dat het wél bestaat en bewijzen van wel of juist niet is onmogelijk. Daarom denk ik dat er maar één oplossing is om tot elkaar te komen als mensen. Degenen die wél in het klimaat geloven, raken namelijk in paniek als er gezegd wordt dat het klimaat geen probleem vormt. Dat geeft zóveel stress dat het voordeel ervan (de waarheid die uitkomt) er lang niet tegenop weegt. De mensen die in het klimaat geloven, doen dat omdat ze bezorgd zijn over het voortbestaan van het leven an sich. Ontkennen dat dit een probleem is, maakt hen te erg van streek.

Bovendien is het óók heel hard nodig om op het milieu te letten en eens iets te doen tegen de plasticbergen en het belachelijk vele vliegen dat mensen doen. Daarom denk ik dat een oplossing voor bijvoorbeeld de boeren in Nederland kan zijn dat ze blijven waar ze zijn, maar dat de overheid nóg weer een kleine innovatie voor ze betaalt – en niet met een lening! Ik weet even niet meer wat er precies was wat nu weer anders moet, maar dat kunnen de boeren zelf niet meer betalen. Die hébben al zoveel moeten innoveren om de klimaatgelovers ter wille te zijn. Paniek is erg, maar de logica moet toch wel zegevieren. We leven niet meer in de steentijd!

Een andere mogelijkheid is om de discussie intelligent te verleggen van stikstof- en CO2-paniek naar het probleem van te veel vliegverkeer, plastic en nog wat andere dingen die best anders kunnen. Ik denk dat iedereen dan tevreden is en dat de overdreven angsten dan ook over zijn. Dat is voor mijn gevoel beter dan doordrammen dat er geen probleem is of doordrammen dat we per se veganist moeten worden, dat de helft van de boeren weg moet, dat alle fabrieken dicht moeten, we verplicht insecten moeten gaan eten en we zelf het katoen voor onze kleding moeten gaan verbouwen en dat soort dingen meer. Kalm navigeren en compromissen zoeken is naar mijn mening de enige uitweg uit de klimaatimpasse. En stress reduceren doe je dus met magnesium. Dat zit in een pil, maar ook in bananen, ginkgo biloba, volle zuivel, sinaasappels en vlees en vis. Van de stress áfkomen doe je door je af te vragen hoe je aan al die stress komt, erop te concentreren en de oorzaak dan weg te halen uit uw systeem. En niet te vergeten door niet meer zoveel beren op de weg te zien. Ik had er zelf ook last van, maar heb eraan gewerkt en ben nu een stuk kalmer. Het kan!

 

 

donations Untold Times

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.