cows

Koeien in een voedselbos

Sinds we hier in Friesland wonen en we altijd langs grote weiden vol koeien en schapen rijden om in de stad te komen, heb ik me iets afgevraagd: wáárom staan er geen bomen in de wei? Of een overdekte plek, waar de dieren kunnen schuilen wanneer het regent. Er staan zelfs geen treurwilgen meer tussen verschillende weiden in, zoals vroeger. Koeien in een voedselbos. 

Ik hoorde eens van een rel tussen iemand die een paardenwei had en diens buren. De paardeneigenaar wilde een overdekte plek in de wei neerzetten, maar de buren dienden een klacht in bij de gemeente, omdat ze dan minder mooi uitzicht hadden. Ik dacht dus dat er op het platteland geen beschutte plekken waren, omdat er dan buren gingen zeuren. Nee, het ligt anders: het is beleid. Jawel.

Iemand heeft een keer bedacht dat in een wei alleen maar gras mocht staan en daarop alleen koeien of schapen. Toen gingen alle boeren het op die manier doen, omdat ze waarschijnlijk allerlei subsidies en toestanden kregen, als ze met de mode meegingen. Ze dachten vast ook wel dat het een verbetering zou kunnen zijn. Dieren staan in de stromende regen ‘gewoon’ buiten en dan wordt gezegd dat dat goed voor ze zou zijn. Toch gaan dieren die vrij in de natuur leven, schuilen tegen de regen … en vind ik die arme koeien en schapen er maar zielig en verlopen uitzien, zo helemaal nat. En nee, dat ligt niet aan mij, lees maar eens verder!

Ik heb vorig jaar een abonnement gewonnen op de NRC en daarin stond dit weekend een mooi artikel: “Bomen moeten terug op het land”. Dat is iets wat verandert in de maatschappij en wat op mijn blog mag, dacht ik. Wat blijkt uit onderzoek? Als je op intelligente wijze bomen plant in een koeienwei, heb je nog altijd goed gras én daarnaast fruit of noten van die bomen. Plus dan hebben de dieren beschutting tegen de felle zon. De regen werd er niet genoemd, maar dat doe ik dan nog maar even.

Je moet wat meer moeite doen om het gras altijd goed te houden, maar regenwater verdwijnt in de grond, doordat die poreus wordt door de boomwortels. Nu loopt het weg de sloot in en gaat het gras gelijk dood als het even niet regent. De koeien geven gratis mest en zo is het een mooi idee voor duurzame landbouw. De grond raakt ook veel minder snel uitgeput op deze manier. Bovendien kun je gewassen planten die elkaar beschermen tegen wind en er gewoon iets prachtigs van maken. Dat wordt een voedselbos genoemd: een combinatie van weideland en bos. Het idee komt uit Brazilië.

Er zijn allemaal testboerderijen overal in Europa om deze manier van landbouw bedrijven te testen voor algemeen gebruik. Wat niet in het artikel stond, maar wel gaat gebeuren als deze nieuwe manier van landbouw algemeen wordt, is dat het land er anders uitziet. Boomrijke weiden met daartussen koeien en schapen! En daartussen ook akkers met granen en groentes. Wie weet mogen dan zelfs de varkens weer eens hun stal uit!

Ik denk dat het een prima manier is om op een moderne en efficiënte manier terug naar vroeger te gaan, toen alles natuurlijk was. De bomen verrijken de grond en ook de lucht, de dieren zijn blij en geven daardoor waarschijnlijk betere melk en beter vlees af, plus het ziet er ook mooier uit. Dat is een héél ander idee dan koeien en varkens in stallen van meerdere verdiepingen poten! Het is ook heel anders dan boeren wegjagen, omdat koeien zogenaamd zoveel stikstof zouden uitstoten. In Friesland waar de meeste koeien zijn, is tevens het laagste stikstofgehalte, dus dat is wel enigszins tegenstrijdig. Bovendien scheiden dieren veel minder stikstof uit, als ze lekker gelukkig buiten kunnen zijn in een voedselbos. Iedereen gelukkig!

 

 

contributor  1. Link to the Fundraiser on Whydonate. (iDeal is possible)

 2.

 

 

 4. Normal donation at Whydonate (iDeal is possible)

 

Subscribe to the newsletter, so you will receive new articles in your e-mail:

 

 

Here underneath you can like, share and give a nice reaction!

 

Anastasía Vassiliou, MA

Countess Anastasía Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages and was trained as a political leader by her family, who were the rulers of Anatolia. --- Anastasía ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she discovered how to cure all diseases and healed many patients including herself. While recovering she started news website Insider Times with news directly from political leaders and diplomats.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.