kokkinisto-beef

Kokkinistó: rundvlees in tomatensaus

Hoe vaak heb ik nu al recepten beloofd? Vaak, laat ik het daar maar op houden. En ik deel er veel te weinig. Weet u waarom? Stom misschien, maar ik denk dan altijd dat het hele internet ervan explodeert, dus waarom moet ik ook nog uitleggen hoe mijn moeder of oma iets maakte of hoe ikzelf – soms met hulp of bemoeienis van Costas – heb ontdekt hoe je een of ander gerecht heel lekker kunt maken. Maar u kunt ieder gerecht op een heleboel manieren maken, net een klein beetje anders. Soms hebt u op een dag echt iets magisch gemaakt en die momenten zal ik met u delen. Ik hou namelijk van koken en nu mijn jongens groot zijn en meer dingen lekker vinden, kan ik weer fijn de keuken in. Zonder chemicaliën, maggiblokjes en andere trucs omdat ze het anders niet eten. 

 

 De recepten die ik deel, zijn in ieder geval mokergezond en op natuurlijke wijze gemaakt. Zonder pakjes, zakjes, blikken en toestanden. Verder hebben ze soms geneeskrachtige eigenschappen. Zo hebt u rundvlees nodig om voldoende ijzer te houden. Dat is nodig om de pure, brute kracht te hebben voor al uw dagelijkse bezigheden. Tomaten ontsmetten en ontgiften uw hele lijf en er is weinig wat gezonder is dan een tomaat. Uien helpen bij koorts en griep en knoflook hebt u nodig als u vlees eet, om uw maagdarmkanaal goed te ontsmetten. Laurier helpt tenslotte om uw schildklier werkend te houden. O ja en zeezout ontsmet ook weer en het helpt om uw vochtbalans op peil te houden.

 

Vandaag dus een Grieks gerecht: κοκκινιστό – kokkinistó, rundvlees in tomatensaus. Eén van de heerlijkste gerechten uit onze keuken. Het heeft iets weg van goulash, maar het is delicater. Ook de Fransen kennen iets wat erop lijkt: bœuf Bourguignon. Uit mijn eerdere artikelen – en wellicht uit de krant – weet u al dat een mediterraan dieet het gezondste is dat er is. Daarmee wordt officieel bedoeld het gemiddelde dieet van een Kretenzer uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het is overigens niet zo dat mediterrane mensen, Grieken of Kretenzers in het bijzonder tegenwoordig dan maar troep eten. Allerminst! De mediterrane mens is verzot op lekker eten en ik ontdekte dat de mensen uit het zuiden van Griekenland meer en betere recepten kennen dan wij in het noorden. Bovendien hou ik niet van regeltjes of geneuzel over wat er nou wél in het mediterrane dieet mag en wat niet.

 

Kokkinistó! Dit hebt u ervoor nodig voor 2 à 3 personen:

 

 • 1/2 kilo rundvlees, van dat vlees dat moet sudderen. Sucadelappen zijn heel goed.
 • 3 à 4 vleestomaten en eventueel aanvullend wat tomatensaus uit blik of gezeefde tomaten uit een fles (voor in de winter).
 • 2 flinke uien
 • naar smaak een paar teentjes knoflook
 • tussen de 3 en 5 aardappelen (het kan ook zonder aardappelen)
 • een paar blaadjes laurier
 • zeezout, zwarte peper, cayennepeper of chillipeper, eventueel paprikapoeder, komijn
 • ongeveer 50 gram echte roomboter
 • een flinke scheut olijfolie
 • een halve liter water
 • een kookpan, soeppan of juspan

 

Bereiding: laat een halve liter water koken, die u over de tomaten giet. Na een paar minuten ontvelt u ze en snijdt u ze in grove stukken. Snij het vlees in blokken van 4-5 cm doorsnee en de aardappelen ook. U kunt dit gerecht ook maken zonder aardappelen. Het is verder hetzelfde, alleen zonder aardappelen. Snij de uien in ringen en de knoflook in niet van die héle kleine stukjes. Besprenkel het vlees met zout en zwarte peper.

zucchini
Lichtgekleurde courgettes zijn in buitenlandse winkels verkrijgbaar en 100x lekkerder dan die harde donkergroene, waar je iemand knock-out mee kunt slaan!

Laat de boter smelten in de pan en voeg de olijfolie er daarna aan toe. Laat het vlees erin bakken met de uien, de knoflook en de rest van de kruiden naar smaak, totdat het dichtgeschroeid is. Blus dan met het water en voeg de gesneden tomaten toe. Voeg de laurierblaadjes toe wanneer het water kookt. Laat het geheel ongeveer een kwartier koken en voeg dan de aardappelblokjes toe. Check dan ook even of u voldoende zout en kruiden in het eten hebt gedaan en voeg eventueel nog wat toe. Na ongeveer 3 kwartier koken is het eten klaar. Laat het dan een half uur tot een uur staan, zodat de smaak er goed in trekt en daarna kunt u het eten!

Dit gerecht gaat samen met goed witbrood, bijvoorbeeld stokbrood of van dat platte brood met sesam en met salades. Daarbij kunt u denken aan tzatziki, een ‘angourodomáta’ (tomaten met komkommer), feta, een gekookte lichtgekleurde courgette als salade met olijfolie en citroen erover of nog iets anders wat u in huis hebt of graag hebt en wat erbij past. Als u er geen aardappelen door hebt gedaan, kunt u er zelfgemaakte frietjes bij doen of aardappelpuree. Of macaroni.

Hier vindt u hoe u binnen 10 minuten een geweldige tzatziki in elkaar tovert. Zonder chemische troep erin, zonder mayonaise en weet ik wat er tegenwoordig allemaal in wordt gedonderd. 🙂

 

 

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.