pantocrator

Mariamni of Martha: de vrouw van Jezus

Terwijl ik mijn vorige verhaal aan het typen was, wilde ik een link zetten naar een artikel over de onzin over dat Maria uit Magdala zogenaamd Jezus’ vrouw geweest zou zijn. Opeens stuitte ik op een artikel uit 2014 dat in meerdere kranten stond en dat jubelde dat deze prostituee toch echt met Jezus getrouwd zou zijn geweest: bewezen en wel. Nadat ik mijn verhaal klaar had, dacht ik: laat ik het even wat beter lezen en toen zag ik het … de vondst én de fout. Er is gewoon bewijs dat Jezus getrouwd was. Alleen met wie? Met dit artikel debunk ik in ieder geval het geloof van de kabbalisten en satanisten. De laatsten zijn degenen die kinderen (ritueel) misbruiken, dus dit is een belangrijk verhaal, beste mensen.

 

Mariamni = Maria Magdalena???

Nee, Maria, prostituee uit het plaatsje Magdala in het noorden van Israël aan het meer van Tiberias, was absoluut niet Jezus’ vrouw. Blijkens dit artikel zou er even buiten Jeruzalem een tombe gevonden zijn met zes ossuaria of bottenkistjes. Namen erbij: Joshua zoon van Jozef, Maria (zijn moeder waarschijnlijk), Yoses, Mattheüs (zonder uitleg), Judah zoon van Jezus. Μariamni’s ossuarium als enige in het Grieks. Daar wordt dan uit geconcludeerd dat Mariamni wel even Maria Magdalena was, maar dat kunnen we toch niet zomaar aannemen. Ik zocht het op, want ik geloof er niets van dat Jezus met haar was getrouwd.

Zo hebben we hier bijvoorbeeld nog iemand met de naam Mariamni: de vrouw van Herodes de Grote uit de eerste eeuw voor Christus. Het is gewoon een naam, misschien wel de voorganger van Marianna. Dan: er wordt meermalen in de bijbel verteld dat Jezus naar “Martha, Lazaros en Maria” ging. In Johannes 11 staat er een heel verhaal over. Wel, die Maria kan heel goed die uit Magdala geweest zijn en Lazaros was de broer van Martha van Bethanië en haar zus Maria. Zij waren Grieks en dat zie je aan de naam Lazaros. Maar ‘martha’ is geen naam! Het is een Aramees woord. De Arameeërs hadden vóór de Romeinen Israël wel eens veroverd en mogelijk hadden de Israëlieten wat woorden uit hun taal overgenomen. Martha betekent ‘meesteres’ of ‘vrouw des huizes’ en zelfs ‘geliefde’. Het Nieuwe Testament is in het Grieks geschreven en pas in de 8e eeuw werden in Alexandrië, de Griekse enclave in Egypte, de kleine letters, de accenten en de spaties tussen woorden uitgevonden. In de tijd van Jezus schreef men alleen hoofdletters en alle woorden aan elkaar vast, dus ‘MARTHA’ (ΜΑΡΘΑ) kan maar zo een titel zijn en geen naam.

Als er dus ergens staat: “Jezus ging naar martha, Lazaros en Maria”, betekent dat dat hij naar het ouderlijk huis van zijn vrouw in Bethanië ging, waar ook Lazaros en Maria waren. Mogelijk waren ‘martha’s’ ouders overleden en had Lazaros het huis geërfd, zoals gewoon was in die tijd. Honderd procent zeker van dat graf kunnen we niet zijn, want als je doorzoekt, blijken er wel meer graven gevonden te zijn, waar mensen in liggen die namen hadden die ook in Jezus’ familie voorkwamen. Op dit graf staat Mariamni en inderdaad is dat het enige ossuarium dat in het Grieks is in de graftombe van Jezus’ familie. Het kan dus best zijn dat ‘martha’ eigenlijk Mariamni heette. Martha werd in de bijbel aangeduid als ‘de vrouw des huizes’ oftewel Jezus’ vrouw. In Noord-Afrika is het gewoon om de vrouw van een vriend met ‘Madame’ aan te spreken, dus in het oude Israël kan dat ook heel goed zo zijn geweest.

Jezus was een groot en beroemd leraar en zijn leerlingen noemden zijn vrouw dan hoogstwaarschijnlijk bij haar titel in plaats van bij haar naam. In het stuk hierboven uit de Huff Post staan nog meer voorbeelden waaruit zou blijken dat Jezus getrouwd was. Bijvoorbeeld dat hij met ‘Rabbi’ werd aangesproken: rabbi’s waren getrouwd. Je moest immers laten zien dat je een gezin kon leiden als je godsdienstig leider wilde worden. En eerlijk is eerlijk: Jezus’ leerlingen vonden het misschien wel lastig dat hun leraar een vrouw en mogelijk zelfs een gezin had, want zo kregen ze minder aandacht. Het kan allemaal. Jammer dat later het celibaat er ingegooid is! In de eerste eeuwen van het christendom waren alle priesters, bisschoppen enzovoort getrouwd.

 

 Natassa News is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa News vecht heel hard voor een betere wereld en heeft heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Heel veel dank voor de donaties die af en toe binnendruppelen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

 

De apostel Paulus en zijn afkomst

In het artikel staat ook nog een interessant verhaal over de apostel Paulus. Die leefde ten eerste ná Jezus en dus kende hij de verhalen over hem alleen uit de tweede hand. Verder was hij joods, want hij heette eerst Saul. Hij heeft grote stukken van het Nieuwe Testament geschreven. Hij kwam uit de Syrische stad Tarsus, waar een god die Attis heette, vereerd werd. Die werd weergegeven als een herder met een schaap op zijn schouder – ziet u de overeenkomst met Jezus? Wij hebben het beeld dat we van hem hebben, vooral van Paulus, iemand die hem niet eens gekend heeft. Attis nu was verliefd op Κυβέλη die in het Nederlands Cybele heet en hij vond het een zeer liefdevol idee om op zijn trouwdag zijn teelballen af te snijden en te offeren aan haar. Niet zo goed voor je huwelijk als je het mij vraagt, maar dat werd een rage totdat de bevolking nogal afnam. Ondanks dat Paulus uit een stad kwam met dit geloof, heeft hij nooit gepleit voor het celibaat – integendeel! – en ook niet voor mannen om zichzelf te castreren. Als Jezus niet getrouwd was, had Paulus met zijn afkomst dat toch als eerste gemeld, zo wordt geredeneerd door wetenschappers en ik moet zeggen dat ik wel vind dat zij een punt hebben.

Ik vind het heel aardig dat ik nu toch gelijk lijk te hebben met mijn vermoedens dat Jezus wel degelijk getrouwd was en ook kinderen had. Dat had immers nagenoeg iedereen in zijn tijd en nergens staat in de bijbel dat hij níet getrouwd was. Maar het bewijs is dunnetjes, dat geef ik toe. Het lichaam van die Magdalena schijnt in de kelder van het Louvre in Parijs te liggen, dus die hoort absoluut niet bij Jezus’ familie. Er zijn in ieder geval geen nakomelingen van Jezus, die bekend zijn. Als hij inderdaad een gezin had, zal dat vlak na zijn dood gevlucht zijn. Er komt nog een vrouw voor in de verhalen van Paulus, die hem in Tarsus helpt door hem in een mand naar boven naar haar appartement takelt. Wie weet was dat de vrouw van Jezus nog.

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.