cleaning-kid

Het milieu is hot op het ogenblik en de mensen weten niet hoe ver ze moeten gaan om het klimaat te redden. CO2-reductie en stikstofuitstoot zijn woorden waar de kranten vol van staan. Zelf geloof ik er niet veel van en heb ik weinig met de paniek, die ermee gepaard gaat. Maar toen ik 16 jaar oud was, zat ik al in het bestuur van Milieudefensie als jongste lid van Nederland, dus ja: ik draag het milieu zeker een warm hart toe. Hier wat ideetjes om je huis en spullen schoon te krijgen, zonder allerlei chemische middelen te hoeven gebruiken. Of deze middelen altijd béter voor het milieu zijn, daar zou ik niet al te zeker van zijn. In de meeste middelen zit namelijk veel natrium en dat komt dan weer in het drinkwater. Maar dat zit in zeep ook. Andere middelen zijn niet handig of duur. Het is niet voor niks dat we tegenwoordig massaal zeep en chloor gebruiken! Maar ik denk dat er wel wat ideetjes tussen zitten, die je wél aardig vindt. Kijk maar. Dit artikel is overigens uit 2015 en is later meermalen bijgewerkt.

Iedereen wil milieubewust schoonmaken. Zeep wordt gemaakt met ingrediënten die niet zo gezond zijn, zoals natriumhydroxide (gootsteenontstopper). Toch blijven er meerdere opties over. Keuze moet er blijven! Het probleem met zeep is dat er natrium in zit. Dat is misschien wel niet direct slecht voor het milieu, maar wel voor jezelf. Natrium is namelijk een gruwelijk gif, dat zich in je voorhoofdsholte opslaat en daar hoofdpijnen veroorzaakt. Verder word je er boos van (woedeaanvallen) en slaat het zich ook op in de cellen van je hele lijf. Daar houdt het zowel vocht als vet vast en ik weet wel zeker dat je niet (langer) dik wilt zijn. Stap 1 daartoe is proberen zo weinig mogelijk zeep te gebruiken en stap 2 is geen keukenzout meer, maar of Himalayazout of zeezout. Daar zit namelijk naast natrium ook kalium in en dat veroorzaakt niet al die vervelende klachten. In wasnoten (zie verderop) zit ook natrium én kalium. In soda en baking soda zit alleen natrium.

 

Diverse middelen

onions
Uien voor de ramen!

Voor je ramen en spiegels:
Dit recept heb ik afgekeken van een paar dames, die jaren geleden op de televisie waren. Ze hadden een schoonmaakbedrijf en kuisten vervuilde huizen. Men neme een emmer warm water en een gepelde en gevierendeelde ui. Die gooie men in het water en daarmee wasse men de ramen. Resultaat: geen strepen, wel schone ramen. En geen vervuild milieu.

Voor je wasmachine:
In wasnoten zit het hele kalium en die zijn dus beter voor milieu en gezondheid. Ik heb ze zelf lange tijd gebruikt en vond dat onze was na een tijd niet meer zo goed schoon werd. Wat je daaraan kunt doen, is toch wat (ecologische) zeep toevoegen, wanneer je erg vuile kleding hebt of af en toe een keer met zeep wassen. Wasnoten zijn in webwinkels verkrijgbaar, in reformwinkels en Aziatische toko’s.

soapnuts
Wasnoten uit India

Stof afnemen:
Kun je doen met een doekje en een bakje warm water met wat uitgeperste citroen erin. Het ruikt ook nog heerlijk! Het kan ook zonder citroen, gewoon met een vochtig vaatdoekje. Dan heb je helemaal niets nodig, nog beter.

 

Soda

Koper:
Dat kun je heel goed schoon krijgen in heet water met soda. Neem dan liefst wél natuursoda. Natuurlijke soda wordt uit plantenstengels, zoals riet en rozen, gewonnen. Chemische wordt op een niet echt schone manier gemaakt, met ontploffingen en alles erbij. Bedenk er wél bij dat soda net als zeep voor een groot deel uit natrium bestaat. Het maakt goed schoon, maar is niet per se béter dan zeep.

 

 

Aanslag, gootsteen en hardnekkig vuil:
Aanslag op theepotten, koffiepotten, borden, glazen enzovoort krijg je ook weg met soda. Ook vuile pannen krijg je daarmee goed schoon. Je dient het daartoe een tijdje in heet water te laten weken. Gaspitten krijg je er eveneens mee schoon en andere dingen waar aanslag of hardnekkig vuil op zit. Tevens voor je gootsteen is soda een goede oplossing om hem te laten glimmen.

Vloeren:
Zeil en steen krijg je ook schoon met heet water, soda en daaraan toegevoegd wat citroensap. Voor laminaat en houten vloeren kun je het citroensap beter weglaten.

De afwas:
Ja ook de afwas kun je schoon krijgen met heet water, soda en citroensap. Moet je wel zo’n ouderwets Hollands teiltje kopen, dat precies in de wasbak past en de boel er even in laten weken. Eerst naspoelen onder de kraan is dan wel handig. Anders krijg je zo’n plakboel. Zelf vind ik dit ongelofelijk ranzig en was ik gewoon op z’n Grieks af met een sponsje, maar je kunt dit ook eens uitproberen uiteraard.

 

Zuiveringszout

Zilver:
Dat krijg je schoon met natriumbicarbonaat, baking soda of zuiveringszout – allemaal hetzelfde spul. Mét de kanttekening erbij dat je liever niet die Amerikaanse baking soda moet nemen, want die is zo chemisch als wat. Ik heb het allemaal nagevraagd hoor, bij bedrijven die dat spul verkopen en die hebben het me verteld. Je hebt ook natuurlijk zuiveringszout en dat is verkrijgbaar bij de biowinkel. Alleen is dat ontzéttend duur! Dat zou ik liever gebruiken om een cake mee te bakken. Bij Turkse/Marokkaanse en anderszins buitenlandse toko’s heb je vaak wel zo’n pot zuiveringszout van het merk Nazile of nog iets anders.

Toilet en badkamer:
Daarvoor heb ik een receptje voor je, dat nog dateert uit héle oude tijden. Daarmee maakten de mensen in de oudheid al hun sanitair schoon. Ik heb het gemaakt en in een lege fles van w.c.-schoonmaakmiddel gestopt. Het maakt net zo goed schoon en ruikt lekker. Alleen wel een héleboel werk en het blijft nog geen week goed.

En dit is het recept:
Nodig: 1 citroen, een flinke hand zuiveringszout (natriumbicarbonaat), een liter water, een paar takjes munt en een takje rozemarijn.

De helft van het water blijft koud. Daarin pers je de citroen uit. Even zeven, want anders bederft je schoonmaakmiddel heel snel. Daarna voeg je het zuiveringszout toe. Dat gaat gezellig bruisen en zo weet je dan ook weer hoe men vroeger prikdrankjes maakte. De andere helft van het water kook je. Als het kookt, voeg je de munt en rozemarijn toe en kook je het nog 2 tot 3 minuten door. Meng het met het citroenwater. Goed schudden en voilà je hebt een schoonmaakmiddel uit de oudheid. Zo maakten de mensen in het oude Egypte, Griekenland en Rome hun toiletten en badkamers schoon! Het middel is niet zolang houdbaar, dus je moet het wel vaak maken. Dat is lastig, maar als je er een beetje colloïdaal zilver (zilverwater) aan toevoegt, kun je het iets langer bewaren. Probeer het maar eens uit.

 

Zuiveringszout en soda zelf maken

Het zachte, flubberige spul aan de binnenkant van de stelen van veel planten is soda. Het makkelijkste is het vindbaar in dat dikke riet in veel sloten. Snij maar eens een rietstengel in de lengte doormidden en schraap dan dat flubberspul eruit. Laat het drogen en als het goed is, heb je dan soda. Drogen kan in de zon, op de verwarming of in de oven op 50°C.

Als je zuiveringszout wilt, kook je het spul eerst en dán laat je het drogen. Het verschil tussen zuiveringszout en soda is namelijk dat er in het eerste ook waterstof zit. Dat is explosief spul en dat zie je doordat het gaat bruisen, als het in contact komt met een zuur (citroen bijvoorbeeld). De chemische formule voor zuiveringszout is NaHCO3. Soda is Na2CO3.

De laatste tijd ben ik met die twee aan het experimenteren geweest en ik vond wat verschilletjes. Soda lost bijvoorbeeld op, terwijl zuiveringszout agressiever is en schoonbruist. Soda moet je niet innemen, met zuiveringszout schijnt dat wel te kunnen. Het zit in maagzuurtabletten. Maar tegen maagzuur kun je beter druiven eten. Die vegen je maag en darmen helemaal schoon. Zuiveringszout is een deelstofje van serotonine, dus het is beter om zoiets niet als geneesmiddel te nemen. Als gist kun je het wel prima gebruiken.

O ja er wordt beweerd dat zuiveringszout ook zou werken tegen kanker. Dat klopt niet hoor! Tegen verschillende soorten kanker heb je verschillende voeding of kruiden nodig, heel wat healing en ook beslist een dokter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.