Er zullen wel mensen boos op me zijn vandaag, nadat hun heilige huisjes gesloopt zijn door mij. Maar als je een huisje dat ook nog heilig is, op het zand bouwt, kun je niet veel anders verwachten natuurlijk. Jezus zei het lang geleden al en toen ik klein was, herhaalde de dominee in de kerk het elke maand wel een paar keer. Vergeet u ondertussen niet om even naar buiten te kijken om de werkelijk sprookjesachtig mooie volle maan te bewonderen?
Een controlecomplex
Gewoon heel eerlijk. Amerika en de Europeanen – samen ook wel het westen genoemd – hebben al jaren doodsangst voor het snel economisch groeiende China. Het is wel enigszins te begrijpen, omdat het een groot land is met bijzonder veel inwoners en veel invloed wereldwijd, maar de paniek is toch best paranoïde. Westerse landen gunnen het anderen nu eenmaal nooit dat zij zich ook ontwikkelen tot krachtige, positieve landen met een stevige economie en een billijke regering. Zodra dat gebeurt, gaan ze direct de hele media overal volplempen met berichten over hoe het toch wel een enórme corrupte en ondemocratische bénde is in het druk bezige land. Voorbeelden: Pakistan, Rusland, India, China, Brazilië, Griekenland en vast een heleboel meer, maar deze landen zijn het bekendst.
Werkt dat niet om het land in kwestie gauw weer in het gareel te douwen, dan vallen de Amerikanen even binnen met hun leger. Goede voorbeelden van het laatste: Irak, Libië, Syrië en Afghanistan. Of ze creëren er oorlog door ook weer in de media allerlei onzin uit te kramen, die de mensen in zo’n land verdeelt. Of ze doen dat via “diplomatie”om de mensen binnen een land tegen elkaar op te stoken. Wat dacht u hierbij van Ethiopië, Eritrea, Jemen en Nigeria? Of nog een derde optie: ze creëren er oorlog door de mensen binnen het land zo erg tegen elkaar op te stoken, dat ze burgeroorlog maken en Rusland komt helpen. Dan krijgt Rusland onmiddellijk de schuld. Voorbeeld: Oekraïne.
Vergeet ik nog bijna de vierde optie: de westerse landen mengen zich in de politiek en vooral de verkiezingen van landen die ze beneden zich willen houden. Dat gebeurt veelvuldig in zo ongeveer alle Afrikaanse landen door Frankrijk en het VK en de laatste paar jaar in álle landen waar er een conservatieve – en dus meer nationalistische – regering gekozen dreigt te worden. Voorbeelden: Chili, Pakistan waar premier Khan zelfs met een coup werd afgezet met als gevolg chaos in het land, Brazilië, Frankrijk en ook Nederland en Amerika zelf. Ursula von der Leyen dreigde bovendien in te grijpen in Italië, als daar een conservatieve regering werd gekozen. Nieuwe premier Giorgia Meloni beloofde gauw niet al te anti-Europees te gaan en toen liet ze haar klauwen los. Maar iedereen weet dat als Meloni één pasje dwarszet in Brussel, er heisa volgt in Italië. Daarom is ze hard aan het werk om de economie als eerste op te tuigen. Een rijk land kan immers minder gemakkelijk omvergegooid worden.
Le sabotage et la débauche
De westerse landen met de Amerikanen aan het hoofd hebben dan wel die door anderen felbegeerde stabiele economie, maar die steunt maar al te vaak op onvriendelijke gronden. Zo komen de grootste inkomsten van Amerika uit wapenhandel en stikt het van de internationale handelsmonopolies op de meest onverwachte terreinen, waardoor nieuwkomers op de wereldmarkt er onmogelijk doorheen komen.
Ik heb wel eens verteld dat zélfs de minieme sector van taaltrainingen (taalcursussen op de werkvloer) nog helemaal dichtgepakt zit met contracten. Er zijn meerdere bedrijven geweest, die maar wat graag met mij wilden samenwerken in de tijd dat ik een trainingsbureau had. Ik had een ontzettend goeie naam, omdat ik geweldige resultaten had, redelijke prijzen en een enorm netwerk van keigoeie trainers in heel erg veel talen. Dat kregen ze echter niet allemaal voor elkaar, omdat ze een vast contract met één van de “Grote Jongens”, zoals wij kleintjes de grotere taleninstituten noemden, hadden. Die lieten hun klanten niet zomaar gaan, zelfs niet voor een eenmalig uitstapje met een concurrent.
Eén zo’n taleninstituut verlaagde zich zelfs door mij te bespioneren om te zien waarom mijn prijzen naar hun idee zo laag waren. Beter hadden ze zich eens kunnen afvragen waarom ze zelf zo stikduur waren én hun trainers bijna niets betaalden, maar enig inzicht in zichzelf ontbrak geheel. Het is zelfs nog erger, want toen de klant in kwestie – die een training of twee à drie per jaar ter waarde van een slordige €6000 aan mij wilde uitbesteden – ondanks de tegenstand besloot toch met mij in zee te gaan, brak er onmiddellijk tot tweemaal toe een flinke brand uit in het bedrijf. Dientengevolge was hun budget voor taaltrainingen in één klap verdampt voor meerdere jaren en had niemand hen meer als klant. Ik geloof niet dat een taleninstituut tot zulke misdaden in staat is, maar het was een groot internationaal bedrijf dat beslist investeerders had. Je weet niet of hun contract met mijn nieuwe klant misschien wel meer omvatte dan alleen die paar taaltrainingen per jaar. Heel eerlijk verdenk ik die investeerders toch wel een beetje van de sabotage. Spannend was het wel in ieder geval.
Stelt u zich in dit licht eens voor hoe vastgeklonken de contracten dan wel niet zijn op het gebied van een internationale miljardensector zoals aardolie, metaal of investeringen. Als een bedrijf of zelfs een heel land probeert onder een handelscontract uit te komen, kan dat rekenen op vette sabotage en wraak. Bedrijven laten hun belangen niet los en vechten hard om te overleven. Uiteraard is dat begrijpelijk, maar de grenzen van het toelaatbare op dit gebied zijn niet altijd even duidelijk, laat ik het zo maar zeggen. Als sommige bedrijven al wraak nemen om een paar duzend euries, hebt u vast wel een idee wat er voorvalt als je een miljardencontract probeert te verbreken. Met deze voorkennis in de zak gaan we eerst eens richting China.
Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou MA, a Greek journalist in the Netherlands who writes meaningful articles about issues that matter. Thank you very much for the donations that are coming in! But do help Anastasía to become even better known, by supporting her work with a monthly or once-only contribution to Untold Times. This is how you donate:
On the international crowdfunding platform Whydonate:
China, de hoogbegaafde leerling in de klas
In China heb je gigantisch veel hogelijk intelligente mensen. Het percentage van hoogbegaafde medemensen staat internationaal op rond de 2%, maar ik heb dat nooit geloofd. Ik ben het zelf ook en vereniging voor hoogbegaafden Mensa bijvoorbeeld zegt dat tussen de 50 en zelfs 80% van de hoogbegaafden geen problemen ervaart met de hoogbegaafdheid. Van deze mensen worden er heel veel dus nooit herkend als hoogbegaafd en we mogen best schatten dat mogelijk wel 5% van de mensen hoogbegaafd is of nog meer. Het onderwijs in China – en in grote delen van Azië eveneens – is ook flink pushy, waardoor kinderen omhooggeduwd worden tot de grenzen van hun kunnen. Hoe dan ook, het hoge percentage van slimme mensen in China is één van de grootste factoren die een rol spelen bij hun rapide ontwikkeling tijdens het laatste decennium.
Als je dan ziet hoe vijandig de westerse landen met aan het roer altijd weer de VS daarop reageren, sta je misschien even stil bij deze vraag: in hoeverre heeft Amerika eigenlijk de macht om China de kop in te drukken? En: waar komt eigenlijk dat communistische regime vandaan? Ook in de Sovjet-Unie, waar stemmen al heel lang fluisteren dat het Joodse families waren, die het communisme er daar doorgepusht hebben. Onder de invloed van Amerika wellicht? Lenin was van Joodse komaf in ieder geval en hij was niet de enige bolsjewiek met Joodse roots. China is vervolgens communistisch geworden, omdat Mao Tse Dung zo’n bewondering voor de Sovjet-Unie had. Misschien ben ik achterdochtig als ik denk dat beide landen eventueel een experiment zouden kunnen zijn (geweest) van die vervelende linkse club, die zoveel macht heeft op de wereld en nu via het World Economic Forum met wisselend succes overál een communistisch regime probeert af te dwingen. Toch blijft het opvallend dat je overal ziet dat het communisme overal waar het opduikt alleen maar ellende en ongeluk brengt – Cuba, Venezuela, El Salvador – maar dat de grootste machten op onze wereld toch blijven pushen voor deze antidemocratische regeringsvorm.
Stel dat we eventjes aannemen dat China inderdaad (mede) onder de invloed van de Amerikanen zo die-hard communistisch is en blijft: dan is het eenvoudig uit te leggen waarom de Amerikanen zo kwaad op de Chinezen zijn, omdat ze nogal intense handelsrelaties met de VS hebben en daardoor ook weer invloed op dit land. In andere woorden: China groeit uit de luiers en krijgt internationaal meer invloed, nu zij zelf ook een economie zijn geworden om rekening mee te houden. Dat is een doorn in het oog van Amerika.
China en de Covidpandemie
En dan die bizar strenge aanpak van de Covid-epidemie in China. Die kunnen we, als we nog even bij de aanname blijven dat Amerika er zo’n dikke vinger in de pap heeft, ook gemakkelijk verklaren. Het coronavirus is eerst met het zogeheten gain-in-function – oftewel genetisch onderzoek ter verrijking van het virus – in de laboratoires van het Center for Disease Control ontwikkeld. Toen de Amerikaanse regering er in 2015 achterkwam dat dit zogenaamde onderzoek wel erg ver ging en het verbood, verhuisde het handeltje naar het Chinese Wuhan. Daar stond een huuuuuge futuristisch lab, onder andere door de Amerikaanse regering gefinancierd en waarin de wetenschappers die er werkzaam waren, ook vette aandelen hadden. En daar ging het onderzoek verder, waarna het – oeps! – per ongeluk ergens in november of zelfs oktober van 2019 de wereld in lekte. Dit gebeuren werd gevolgd door een wereldwijde paniek die drie jaar duurde en nog steeds niet geheel afgelopen is.
Als ik mijn geest op scherp zet, komt de volgende vraag in me op, wanneer ik de bijzonder strenge aanpak van het virus in China vervolgens bezie. Is het mogelijk dat China de kweekgrond is geweest voor een strenge wereldwijde aanpak van virusuitbraken voor de toekomst? Heel eerlijk: in de fora van het WEF wordt aan één stuk door gesproken over meer virusuitbraken in de toekomst en we hebben er al een aantal achter de rug ook. De Chinese regering leek niet in staat om op eigen kracht de coronaregels te versoepelen, omdat ze vreesden dat er dan een dermate grote uitbraak van het virus zou komen, dat weinigen het zouden overleven. Ik volg het Chinese nieuws vanuit China ook een beetje en zie dan dat de overheid daar best de regels wilde versoepelen, maar dat de angst voor een té grote uitbraak hen daar lange tijd van weerhield.
Pas toen China steeds meer relaties met Rusland aanging vorig jaar, begon het klimaat langzamerhand te veranderen. Het kwam de Amerikanen perfect uit dat China twee jaar lang economisch flink platlag, maar in Rusland is de aanpak niet zo streng geweest. Ik denk dan ook dat de Chinese regering met behulp van Russische diplomatie de strenge Covidaanpak heeft durven versoepelen en ook toen pas nádat de mensen het zo zat waren, dat ze de straat opgingen om te demonstreren. Het kan heel goed zijn dat de regering in China helemaal niet graag zo hard communistisch en ondemocratisch wil zijn, maar dat de democratische situatie zo moeilijk kan verbeteren onder druk van Amerika. Mijn indruk werd versterkt, toen ik vandaag las dat ook Iran plotseling na 40 jaar aan versoepeling onderhevig is.
Dit is typisch voor hoe Amerika reageert op China: een per ongeluk afgedreven informatie-opvangballon uit het oosterse land werd uit de lucht geschoten door een boos Amerika. Die hádden het ding ook gewoon kunnen terugsturen en kunnen vragen dat eventuele geheime informatie die de ballon opgevangen had in hun land, gewist werd.
Iran en het hoofddoekenregime
De opstanden in Iran, die vorige zomer begonnen en nog steeds dagelijks doorgaan door de moedige bevolking van dit oeroude schitterende land, zijn niet alleen maar vanwege de hoofddoekendwang voor vrouwen. In Iran is al sinds 1979 een repressief en zeer dictatoriaal regime, dat op alle vlakken de bevolking onderdrukt. Ik kan me de sjah nog herinneren van toen ik een kind was. Die deed al zijn best om het land economisch te versterken en dat begon hem te lukken ook. Het probleem waar hij tegenaan liep, was het platteland in het land dat toen nog Perzië heette: daar waren de meeste mensen strenggelovige moslims. Die waren niet bezig met geld verdienen, maar met het onderdrukken van alles wat vrouwelijk was. Het is een doorgeslagen sekte binnen de islam, die zo bang voor vrouwen is, maar die sekte is wel omvangrijk en bestaat in alle islamitische landen wel. Zelf hing de sjah het geloof van Zaratoestra aan, dat een stuk liberaler is en zich niet of nauwelijks bemoeit met het dagelijkse leven, behalve dan dat het van mensen vraagt dat ze al hun best doen om een goeie mens te zijn.
Er was veel kritiek op de grote rijkdom van de sjah, maar als je je even in hem verdiepte, zag je dat hij en zijn vrouw juist heel erg uitdroegen dat iederéén wat hen betreft zo rijk zou mogen en kunnen zijn. Ze stalen niet grotesk van het volk, maar deden alles wat ze konden om hun hele land rijk te maken. Iran zit vol met aardolie en andere mineralen, dus dat was geen luchtkasteel. Het stak alleen de westerse landen, die de Perzen geen grote rijkdom gunden en zo kwam de eerste doorgeschoten ayatollah, Khomeini, aan de macht met behulp van het westen. Sindsdien is er geen enkele verandering geweest en is dit zo prachtige land helemaal teruggegaan naar de middeleeuwen. Armoede tiert er welig en geen enkele ontwikkeling richting de 21e eeuw is er mogelijk. Wel proberen de ayatolla’s sinds jaar en dag een kernbom te maken in een verwoede poging om aan de Amerikaanse dwang om het hoofd naar beneden te houden, te ontkomen.
Zou het dan misschien kunnen zijn dat zelfs die ayatolla’s niet aan de macht willen blijven, maar dat ze niet weggestemd kunnen worden, omdat de Amerikanen de dienst in Iran uitmaken? Ontwikkelingen liggen altijd ingewikkeld en kennen meerdere perspectieven. We kunnen niet zomaar stellen dat het helemaal de schuld van de VS is, dat zoveel landen, waaronder Iran, totaal geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Altijd zijn er meer schuldigen en meer belanghebbenden bij een chaotische situatie dan alleen maar de Amerikanen met de EU in hun zog. Bovendien zijn er Amerikaanse legerbases in alle Iran omringende landen heen. Dat geeft toch wel bepaalde druk.
En opeens breekt de zon toch door
Toch … is Iran veranderd vanaf het moment dat het land meer zaken ging doen met Rusland tijdens de coronapandemie. Binnen een jaar tijd is die revolutie uitgebroken, waarbij vrouwen én mannen dagelijks de straat opgaan om te protesteren tegen de dictatuur. Eerst reageerde het regime onmenselijk hard en primitief, door welzeker een stuk of honderd mensen bruut te executeren en naar schatting rond de 2000 mensen de gevangenis in te stoppen. Nu opeens vandaag stond in het nieuws dat de Iraanse regering een heleboel gevangenen gaat vrijlaten. Is het dan zo raar om je af te vragen of er Russische diplomatie geweest kan zijn, die hier invloed op gehad heeft? Als Iran weer economische perspectieven heeft, is er immers geen reden meer om zo streng religieus te zijn. Die perspectieven heeft Amerika hun ontnomen en heeft Rusland hun weer aangeboden. Ik stel niet, vraag het me alleen maar af.
Meer voorbeelden in andere landen
Ik hou het kort, omdat anders het artikel niet meer te overzien is. Het is algemeen bekend dat de Amerikanen Zuid-Amerika als hun achtertuin zien. Landen daar moeten en zullen een regering hebben, die Amerika welgevallig is of anders wordt een regering wel omvergesmeten. Kijkt u maar naar Brazilië, waar een nota bene wegens corruptie gevangen zittende voormalige president zomaar herkozen werd. Een gevangene mag in Brazilië helemaal niet eens meedoen aan presidentiële verkiezingen! En dan de overweldigende fraude die er vooral in het noordoosten van het land gepleegd is en die glashard in alle toonaarden ontkend wordt in de westerse media. Wéér opvallend: Jaír Bolsonaro was net op het punt aangekomen dat hij de zo verschrikkelijk slechte economie van het land eindelijk een beetje aan het groeien had gekregen.
Precies hetzelfde gebeurde vorig jaar ook in Pakistan, waar premier Imran Khan van de ene dag op de andere afgezet werd. Waarom? Omdat ook hij de altijd maar zo woeste economie in zijn land aan het opkrikken was, door meer handelsrelaties met Rusland aan te knopen. Overal is het hetzelfde liedje: zodra een land zat is van de economische malaise en aan de Amerikanen ontsnapt door zijn economie uit het slop te trekken, neemt Amerika wraak door de regering om te donderen. En maar afgeven op de Russen, die zogenaamd zo dictatoriaal zouden zijn. Nou, ik heb een héleboel interviews gezien met Oekraïense mensen uit de Donbass, die naar Rusland gevlucht waren. Allemaal zonder één uitzondering zeiden die dat je in Rusland gewoon je mening mag hebben, wat die ook is. Er werden ook mensen ondervraagd die voor Oekraïne waren en ook die zeiden hetzelfde. Het enige dat niet mag, is haatzaaien of met een geheim plot de regering omver proberen te werpen. Hé, dat mag in Nederland ook niet! En in Amerika niet en in Frankrijk niet en nergens mag dat. Hoe dictatoriaal is Rusland dan eigenlijk dat dat daar ook niet mag?
En kijkt u hier eens wat de Amerikanen in hun eigen land doen? Ze hebben daar weer iets nieuws, wat ballot adjudication heet. Dat betekent dat de stemmachines het begeven hebben middenin de verkiezingen voor een nieuwe gouverneur in Arizona en dat nu de autoriteiten aan het gissen zijn naar wat de stemmers eigenlijk hadden willen stemmen. Zó democratisch, mensen! Waarom niet gewoon die verkiezing opnieuw houden in dat gebied waar het foutging, Maricopa County? Democratie is niet moeilijk. Verliezen is voor sommigen iets onoverkomelijks, maar dat is eigenlijk een geestelijke ziekte.
Last but not least Palestina! Daar zijn kinderen nu gezellig aan het breakdancen in plaats van altijd maar bezig te zijn met boos zijn op Israël en als kindsoldaat misbruikt te worden. Als je niet meer zo kwaad op elkaar bent, kun je beter praten om problemen eindelijk eens op te lossen en de oorlog te stoppen. Palestijnen en Israëli’s zijn in feite van dezelfde afkomst, zo is meermalen vastgesteld in genetische onderzoeken. Waarom zouden ze dan zo verdeeld zijn en altijd oorlog hebben met elkaar? Goed, Nederlanders en Belgen mogen elkaar ook niet echt ofzo, maar verder dan een stelletje moppen gaat de vijandigheid niet. Waarom zou dat in het Midden-Oosten niet ook kunnen?
https://twitter.com/AJEnglish/status/1622022191088017415
Natassa’s conclusie
Wat denkt u? Zelf denk ik dat ik een goede reden heb om me alles af te vragen wat ik in dit artikel gedaan heb en om er zo het mijne van te denken. En nog eentje: de westerse landen zouden eigenlijk eens in goeie therapie moeten om dat rare bazige complex af te schudden, dat ze naar andere landen toe hebben. Ze mogen hen best eens met rust laten om zichzelf in hun eigen tempo en op hun eigen manier te ontwikkelen. Als dat betekent dat Amerika en West-Europa dan de baas niet meer zijn, tant pis, zo zeggen de Fransen het: hélas Piendakás in het Nederlands.