magnifying-glass

Nieuws vanuit de wereld!

Op Twitter deel ik sinds een dag of tien nieuws uit de hele wereld, samen met een nieuwsgroep. Hartstikke gezellig en heel lieve mensen allemaal. Ik ben een gelukkig mens. Daarom dacht ik dat ik jullie hier ook nog eens even weer op een paar bijzondere juweeltjes uit verschillende kranten, nieuwswebsites en andere media moet trakteren. Hiermee! Tenslotte was het mijn bedoeling om met mijn nieuwe website opstekers vanuit de hele wereld te delen en de Kritische Theorie, die ten grondslag ligt aan doorgeslagen wokegedachten zoals antiracisme en inclusiviteitsbeleid, maar ook de gevaarlijke ideeën van organisaties als het WEF, de WHO en de Nederlandse demissionaire regering te helpen ontmaskeren. Laten we dat doen!

 

Dichtbij huis

Sinds die sekte me er uitgeflikkerd heeft, heb ik dus geen viezebeesten meer in m’n huis hè? Echt, ik kan gewoon de deuren en ramen open laten, want er komt nog geen spin binnen, niks. Alleen af en toe één bromvlieg, maar dat komt omdat er een roos vlak naast de achterdeur staat. Die staat dan ook vlakbij de badkamer, dus als het raam daar openstaat, wil er wel eens één zo’n gemotoriseerd geval binnendringen. Verder heb ik dus opeens toch weer wat gezelschap, ook ‘offline’ zoals dat heet en komt er zelfs wat hulp op touw. Ook de koelkast doet het weer redelijk, geloof ik. Je weet het pas zeker als hij ook koud blijft wanneer het warm weer wordt, maar het lijkt er wel op. Ik vertelde laatst over een raar elektrisch veld vol spinnen en belladonnagif, dat om ons huis stond: wel, dat is opgeruimd. Er hangt alleen nog een halve walnoot aan een lijntje in onze tuin, met een kat erin. Elektrisch wel, maar het bedreigt je leven toch. Sinds de elektriciteit eraf is, heb ik geen hartaanvallen meer gehad. Het waren er 13 tot nog toe. Ja, dit soort dreigingen zijn net zo erg als fysieke, alleen zien de meeste mensen ze niet. Wifi zie je immers ook niet. Maar je voelt ze wel en ze zijn er ook wel degelijk. Bewezen nu!

 

smyrna
Oude Griekse huizen in Smyrna, Klein-Azië

Grieks nieuws

Gisteren heb ik een video ingesproken over de toestand in Griekenland en de oorzaken van de malaise, die nu al tientallen jaren voortduurt. Vanaf het moment dat het land de EEG binnenging, zette de ondergang ook in. Ik woonde er toen en heb het meegemaakt. Eén van de dingen die ik fout heb geleerd in de buitenlandse boeken over mijn land, is dat Andreas Papandreou, die van 1981 tot 1989 premier was, getekend zou hebben voor Europa. Nee! Het was zijn voorganger Karamanlís die ervoor tekende. Die deed dat zelfs al eerder in 1959, maar in 1967 kwam er een dictatuur die de boel weer in de koelkast zette. Na de bevrijding in 1974 heeft Karamanlís onmiddellijk opnieuw getekend. Zijn opvolger Papandreou heeft het niet meer kunnen tegenhouden. Hier een stukje erover in het Grieks. Hier ook in het Engels van het Ministerie van BuZa zelf.

U moet niet vergeten dat het Europa is – in die tijd de Engelsen en Fransen – die ons land zo even alsof het van hen was, aan de Turken cadeau gaven in 1923 in Genève. De Koerden, Assyriërs en Armeniërs kregen helemaal niets en we moesten ons mond maar houden vanaf toen over de teruggave van ons land aan ons. Dat was belachelijk, onrealistisch en zou nooit gebeuren, zeiden ze. Cyprus moest zichzelf maar zien te redden als klein eilandje en in 1974 – direct na de dictatuur bij ons – kwam Turkije de helft ervan ook nog even bezetten en slopen. Het hele Klein-Azië en trouwens Koerdistan ook is één complete catastrofe van armoe, ellende en vieze ouwe troep in de steden. Zó goed hebben de Turken op ons land gepast, zal ik maar zeggen. Ik ben met Google Maps heel Ikonio dat zij Konya noemen en waar ik vandaan kom, doorgereisd en zat in tranen. Zo’n prachtige stad was het vroeger!

Vanaf het moment dat Griekenland in de EU zat, kwam er geld ja. O ja dat klopt: we werden in de schulden gedwongen, terwijl we juist daarvoor zo goed aan het gedijen waren. Onze muziek, films en acteurs stonden bovenaan op de hele wereld en iedereen wilde ons land met alle respect bezoeken. Maar niets van dit alles werd goed bevonden door de EEG en alles moest gelijk anders. Toen was het niet zoals nu, dat veel toeristen seks met onze mannen willen en het land kapotmaken aan schulden, omdat het budgettoerisme niets verdient. Daar is mijn land te goed voor en daar zullen we mee stoppen! We zijn de haven van de Piraeus aan het terugkopen van de Chinezen, om de scheepvaart nieuw leven in te blazen. Er was vorig jaar een prachtige documentaire over op de tv. China heeft gepoogd die scheepvaart (zeetransport vooral) van ons af te pakken, maar zij hebben er geen ervaring mee en hebben er een dikke puinzooi van gemaakt. En dus gaan wíj het weer doen. Ieder zijn eigen ding!

Ook gaan we zaken doen met Israël en met rijke Arabische landen en nee, we gaan ons niet druk maken om wat zij doen met mensenrechten. Wij zijn zelf ook moreel in diep verval geraakt door het toerisme en het handje op moeten houden bij Europa, omdat wij voor hen niet goed genoeg waren om eerlijke zaken mee te doen. Wie zijn wij dus om iets over hén te zeggen? De problemen samen oplossen: dat wel, maar niet de ander de les lezen, zoals linkse mensen doen. Dat moet de EU maar doen, die daar zo goed in is. Het komt wel goed met Griekenland, want we hebben een goede regering nu, net als in de jaren ’80 en dus groeit het land weer sinds tientallen jaren. Crises hebben een begin, maar ook een einde! Hier een statement van Kyriakos Mitsotakis tegen woke op onze universiteiten:

 

Israël en de toekomst

Nadat de laatste oorlog met de Palestijnen voorbij was, heropende Israël de poorten naar de Gazastrook voor humanitaire hulp. Moet u eigenlijk nagaan dat dat stuk land aan de zee ligt, maar dat er niet eens een internationale haven is. Ze zijn afhankelijk van het Israëlische Haifa. De Verenigde Staten zijn druk bezig om Iran aan nucleaire wapens te helpen en om er weer terroristische organisaties – wel of niet IS geheten – uit de grond te laten spruiten. Daarom is Israël van plan zelf actie tegen Iran te ondernemen. Dat is nodig ook, want u weet denk ik wel dat Hamas bestaat door bovenal Iraanse hulp en wapens. Aangezien Israël de kans niet kreeg om via oorlog een einde aan Hamas te maken, gaan ze het nu op andere wijze doen. Hoe precies, dat zullen we nog wel horen. Hier een bedanktweet van premier Netanyahu voor de hulp van Amerika.

 

Afrikaans nieuws

ethiopia-blue-nile
Ethiopië, de Blauwe Nijl

In Ethiopië brak maanden geleden weer oorlog uit in de noordelijke deelstaat Tigray. Daar wonen meerdere volkeren en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, vond dat Ethiopië niet genoeg actie had ondernomen om humanitaire hulp te brengen of het conflict op te lossen. Joe Biden heeft een waslijst met maatregelen opgesteld die de Ethiopische regering snel moet uitvoeren. Anders stopt de Amerikaanse financiële hulp niet alleen, maar stopt ook het IMF met investeren in het land. Dat is één kant van de zaak. Nu de Ethiopische krant erbij! Daar staat een mooi artikel, waarin uitgelegd wordt dat Ethiopië een belangrijke rol vervult in de Hoorn van Afrika om vrede en stabiliteit te bewerkstelligen en handhaven. Als Amerika de relaties verbreekt en het land geen financiële hulp meer krijgt, kan het die rol niet meer vervullen.

Ik weet zeker niet veel over Ethiopië, maar er wonen veel christelijk orthodoxe mensen en zo hoor je af en toe nog wel eens wat. Het is in ieder geval een land met heel oude beschaving en er wonen heel veel volkeren met verschillende ideeën en godsdiensten. Niet zo heel gemakkelijk om over te regeren. Net zoals ik altijd over een land als bijvoorbeeld Syrië zeg, kun je als regering dan niet zoveel vrijheid toestaan als bijvoorbeeld in Europa. Dan vallen mensen elkaar aan en krijg je onrust. Er moet orde heersen en ja, soms is dat streng. Niet leuk, daar ben ik het mee eens, maar het land kent deelstaten, wat mijns inziens een goede oplossing is om verschillende groepen mensen in één land te laten wonen. Het is heus niet zo dat de regering de boel maar laat waaien. Het lukt alleen niet altijd zo goed om het laten floreren.

Verder lees ik in dezelfde krant dat Ethiopië samen met Kenia aan een enorme dam aan het werken is: de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD). Het gaat om een enorme dam over de Blauwe Nijl, die op 45 km afstand van Soedan ligt. Dat is honderden kilometers van Kenia verwijderd, dus wat de logica ervan is dat dit land eraan meewerkt, begrijp ik niet helemaal. Zoeken levert de informatie op dat deze dam al zo’n tien jaar lang een doorn in het oog is van Soedan en Egypte en dat president Trump het idee had opgevat dat Egypte het ding wel kon opblazen. De dam houdt natuurlijk water tegen, dat dan niet naar Soedan en Egypte kan stromen. De frustraties zijn begrijpelijk. Nog grappiger: in de Keniaanse krant wordt er met geen woord over een overeenkomst met Ethiopië gerept. Wel staat op de voorpagina in koeienletters te lezen dat er 3073 Coviddoden in het land gevallen zijn. Ja, Afrika is handig omgegaan met het virus en er zijn op het hele continent maar heel weinig slachtoffers gevallen. Waarschijnlijk zijn er ook geen mensen meegeteld in de dodentallen, die niet aan Covid overleden zijn, zoals hier en in andere landen.

 

durga-temple-kolkata
Tempel gewijd aan de hindoeïstische godin Durga in Kolkata, India

India

De hele krant staat vol met Covidnieuws, want dat moet immers om te mogen meedoen op het wereldtoneel. Het land heeft echter ook problemen met cyclonen op het moment. Eerst één die Tauktae heette en nu alweer een nieuwe die de naam Yaas heeft gekregen. Voor de eerste cycloon waren maar liefst vier oorlogsschepen uitgevaren om zoveel mogelijk mensen te redden van een schip dat er middenin voer. 188 mensen zijn gered en 70 doden gevonden in de zee. De vloot is pas net terug.

De volgende cycloon, Yaas, zal hopelijk Kolkata (het vroegere Calcutta) sparen. Er wordt verwacht dat de storm met een snelheid van 155-165 km per uur (‘matig’ op de schaal van Saffir & Simpson) aan land zal komen in Balasore. Dat ligt een kilometer of 240 ten zuiden van Kolkata in de West-Bengaalse deelstaat Odisha, ook aan de noordoostkust van het land. Als je rekening houdt met dit soort enorme rampen die jaarlijks in het land plaatsvinden, wordt het een stuk begrijpelijker dat India een moeilijk land is om te regeren. Verschillen in godsdienst, cultuur, politieke overtuiging, een enorme lap land dat echt niet overal mooi groen en vruchtbaar is en dan ook nog een hoop rampen die met de zee te maken hebben.

 

Denkt u er nog even aan:

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.