cliff-of-moher-ireland

Gisterochtend had ik geschreven over de nieuwe deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Noord-Ierland hoort immers nog bij het VK, maar de rest van Ierland niet en dat hoort weer bij de EU. Ergens moest een harde grens met controles enzo komen en daar was gekissebis over. Dat is nu opgelost met een snoepje van Ursula, zo las ik vandaag in de Engelse krant. De deel heeft ook een naam gekregen: The Windsor Framework. Leest u maar verder.

 

EU-grens in Noord-Ierland

Dus het zit als volgt: nú is het zo dat als je vanuit het vaste eiland van Groot-Brittanië naar Noord-Ierland reist, er een harde grens met controles is. Net alsof je de EU uitgaat eigenlijk, alleen is dat niet het geval. Er zijn enorme hoofdbrekens over deze grens en die tussen Noord-Ierland en Ierland geweest met hoogoplopende ruzies. Noord-Ierland is namelijk het stuk van het VK dat het meeste uit de EU wilde en zij wilden een harde grens met de rest van Ierland. De politieke partij die daar het grootste is, heet DUP (Democratic Unionist Party en die is heel erg pro-Brits.

Maar in het verleden zijn er juist heel erge schermutselingen en zelfs een langdurige oorlog tussen de Noord-Ieren en de Ieren geweest, omdat daar een harde grens was. De Ieren wilden zo’n harde grens namelijk níet. Zij wilden Noord-Ierland terug hebben en daar was natuurlijk wel wat voor te zeggen. De Engelsen hadden echter vijf eeuwen terug een heleboel Schotse en Engelse boeren laten verhuizen naar Noord-Ierland, zodat de provincie overwegend protestant werd en dus tegen de Ieren ging vechten. Zo gemeen gaat het eraan toe als een land een ander land wil bezitten. Dan zetten ze alles klem en meer dan vijfhonderd jaar later is er nóg steeds oorlog op het Ierse eiland.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Grenscontroles buiten de EU

De Noord-Ieren waren dus boos om de grenscontroles in hun haven, die ook onnodig oponthoud gaven. Het VK had ondertussen ook nog ruzie met de EU over de Brexit en over dit punt in Noord-Ierland, dus oplossen was er niet bij. Maar nu is er dan toch een oplossing gevonden, die hopelijk geen conflicten meer zal geven. Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden, maar het gaat zo: vrachtwagens met producten voor Noord-Ierland gaan over een groene laan op de weg vanuit het schip dat ze gebracht heeft. Vrachtwagens met een lading die ook naar Ierland – of misschien nog wel verder de EU in – gaat, nemen de rode laan. Alleen die worden gecontroleerd en dan is er aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland minder scherpe controle, dus een halfzachte grens. Mijn stuk van gisteren hierover vindt u hier.

De DUP vindt dit plan helemaal niet leuk, want het lost maar gedeeltelijk hun bezwaren op. Er is immers toch wel controle in hun havens, terwijl zij nu juist het gevoel willen hebben van de EU af te zijn en bij Engeland te horen. Dat is nu wéér niet zo. Premier Rishi Sunak heeft beloofd dat er in het parlement nog gestemd zal worden over deze oplossing, hoewel die eigenlijk al besloten is met Ursula von der Leyen er zelf bij in Londen. Hij heeft er niet bij verteld hoe en wanneer er gestemd zal worden, dus niet iedereen is er gerust op dat het zal gebeuren of dat de stemming ook gewicht zal hebben.

 

horizon-eu
Uit de nieuwsbrief van The Independent vandaag

Horizon, een wetenschappelijk project van de EU

Maar nu komt het! De EU heeft een groot wetenschappelijk project, waar €95,5 miljard in omgaat of £80 miljard. Het VK mocht daar niet meer aan meedoen, aangezien ze de EU uit waren. Maar nu de EU dan tevreden is met de grenzen in Ierland, krijgt het eens zo machtige Verenigde Koninkrijk een snoepje van het vrouwtje: ze mogen weer meedoen met Horizon.

Stiekem denk ik natuurlijk gelijk dat de EU de twee grote Engelse universiteiten van Oxford en Cambridge met hun uitstekend opgeleide wetenschappers en enorme kennisbanken niet zal kunnen missen voor hun onderzoek. Waar dat onderzoek over gaat, kunt u wel raden: klimaatverandering, duurzaamheidsontwikkeling (gaap) en vernieuwende energie. Het enige waar westerse landen nog geld aan uitgeven.

 

Twee harde grenzen in Ierland

En daarvoor in ruil heeft Noord-Ierland een hoop sores met feitelijk twéé EU-grenzen gekregen. Ja, er zijn heel wat conflicten geweest tussen Noord-Ierland en Ierland, maar die zijn in de eerste plaats de schuld van de Britten. Ten tweede zou je als logisch mens toch denken: ach jongens geef dat stukje land toch terug aan de Ieren! Allebei een eigen eiland en klaar. Maar de Britten denken in termen van macht en zien niets anders dan dat “hun” sowieso al gestolen empire steeds kleiner wordt.

Een aantal landen van de Commonwealth, een organisatie zogenaamd bedoeld als hulp voor hun voormalige koloniën, heeft inmiddels al bepaald dat zij de King niet meer als staatshoofd willen en hebben een eigen, onafhankelijke regering. Voor zover die onafhankelijk kán zijn uiteraard, want Engelsen en loslaten dat zijn er twee. De soortgelijke Amerikaanse mentaliteit van politieagent willen spelen over de wereld komt dan ook bij de Britten vandaan.

Om deze reden wil het VK Noord-Ierland ab-so-luut niet kwijt en met die Schotse en Engelse bevolking daar is dat ook onmogelijk. Die maken 48% uit van de bevolking en ze zijn protestant, terwijl de Ieren katholiek zijn en 45% van de bevolking uitmaken. Dan zouden de Noord-Ieren een truc moeten verzinnen om die mensen terug naar Schotland en Engeland gestuurd te krijgen. Niet zo eenvoudig om de helft van de bevolking na een half millenium daar weg te krijgen, ook al staat in het Goedevrijdagakkoord dat Noord-Ierland best terug mag naar Ierland, als de meerderheid van de bevolking dat wil. Het is een inhoudsloze kreet met al die importboeren.

 

Ierland vindt het wel best

Wat ik helemaal bijzonder vind, is dat Ierland zich totaal niet met deze kwestie lijkt te bemoeien. Ze laten Brussel het werk opknappen en blijven zelf helemaal apathisch. Dit is een stuk van 21 februari erover, waarin de Ierse premier Leo Varadkar gewoon zegt dat de EU en het VK bezig zijn met een deal. Hier nog een stuk dat het heeft over een deal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. En nog één uit de Irish Times. En hier een stuk waarvoor je abonnee moet zijn om het te lezen, dat zeven punten van de DUP-partij in Noord-Ierland bij langs gaat om te zien welke er wel en niet opgelost zijn met de nieuwe deal van gisterochtend. Ik begrijp niet waarom Ierland er niet meer mee bezig is, want het is toch ook hún grens? Maar het is hoe het is en ik ben heel benieuwd of het probleem nu opgelost is of niet.

 

 

donaties

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.