gas-pipeline

Als je in je eentje bent in je nieuwswebsite, moet je altijd kiezen waar je over gaat schrijven. Niet alle onderwerpen laten zich combineren immers. Vandaag wilde ik een powerstuk over vrouwen schrijven, maar dat doe ik een volgende keer. De drie gaten in de Nord Stream-pijpleiding gaan even voor!

Dat is namelijk bijzonder, toch? Er zijn twéé pijpleidingen vanuit Noordwest-Rusland via de Oostzee naar Duitsland toe en in beide zaten binnen een dag tijd een paar gaten. Als u op deze link klikt, ziet u een artikel op de website van persbureau Reuters, waar ook na even scrollen een kaartje verschijnt van het rampgebied. Het ligt in de Oostzee tussen Polen en Zweden, vlakbij Denemarken. Sinds gisteren is er onderzoek gedaan door seismologen en anderen en er is geconcludeerd dat de pijpleidingen bewust zijn gesaboteerd. Er kan geen verwaalde walvis tegenaan gezwommen zijn en ook kunnen ze niet veroorzaakt zijn door een anker of iets dergelijks.

 

Eventjes Untold Times steunen en dan verderlezen:

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

De Amerikanen en een onderzeeër!

Ik moest erg lachen om Gonzalo Lira, die inmiddels een baard en snor heeft laten staan en een analyse hield over wie dit gedaan kon hebben. Een land dat onderzeeërs in de Oostzee heeft, zei hij, want het zijn grote gaten en er is zeewater in de pijpleidingen binnengedrongen. Hij concludeert dat de Amerikanen het gedaan moeten hebben, maar ik weet dat helemaal niet zeker. We gaan zometeen kijken of Amerika überhaupt wel onderzeeërs in de Baltische Zee heeft. Hier is Gonzalo eventjes:

 

 

Wie heeft er een onderzeeër in de Oostzee?

Persoonlijk geloof ik daar nog niets van, want wie zegt dat Polen of Litouwen het niet gedaan heeft met hun leger? Of Letland! Die landen zijn fel tegen alles wat Russisch is en aangezien de Duitse regering géén gas meer uit Rusland wil hebben, zou het kunnen zijn dat één van hen gedacht heeft: laten we dan lekker die pijpleiding lek steken. Dan kunnen de Duitsers in de toekomst ook geen Russisch gas meer krijgen en gaat de economie in zowel Duitsland als Rusland naar haar grootje. Of misschien wel alledrie samen of met Estland er nog bij! Of Finland.

Misschien heeft Ursula von der Leyen na een borreltje op wel opdracht gegeven aan de Zweden om de pijpleiding door te knippen. Of Klaus Schwab of een of andere rijke patserd die toch wel z’n energie krijgt, want hij heeft geld zat. Je weet het niet! Maar ik kan me voorstellen dat je zo’n gat in zo’n dikke metalen pijp niet even met een bijl of een hamer slaat. Zeker niet onder water, want het ding ligt dus op de zeebodem. Er is flink wat kracht voor nodig om er een flink gat in te slaan en zeker ook nog drie gaten. Laten we daarom eens opzoeken wie er duikboten in de Oostzee heeft.

Volgens deze blog hier over vloten in de Oostzee uit 2015 hebben de volgende landen onderzeeërs in deze zee:

 

  • Zweden heeft 5 stuks. De lekken bevinden zich eveneens in Zweedse zee.
  • Polen heeft er 5 stuks
  • Duitsland heeft 6 stuks
  • Rusland 2 stuks (in de Wikipedia lijken er géén te zijn, alleen één bij Sint Petersburg)

 

Eén van deze landen zou het dan in principe gedaan kunnen hebben. Finland en de drie Baltische staten Letland, Estland en Litouwen, hebben daar geen onderzeeërs en Finland en Amerika ook niet. Ook de NAVO niet, zoals u hieronder kunt zien. De Russen lijken me geen daders, want waarom zouden die hun dure pijpleiding zelf kapotmaken? Duitsland lijkt me ook niet, want hun regering weet best dat ze ergens in de winter overstag zullen moeten gaan voor Russisch gas en in Zweden is net een conservatieve regering gekozen. Polen haat Rusland enorm en heeft de andere pijpleiding die door hun land ging, ook gesloten, maar een pijpleiding laten lekken? Dat is wel een enorme misdaad.

Nog even verder zoeken levert juweeltjes van informatie op. Zweden heeft net een nieuwe vloot in de Oostzee en dat zou een heel nieuw machtsevenwicht teweeg kunnen brengen, bericht New Atlas. Dit vooral omdat Zweden en Finland bezig zijn zich aan te sluiten bij de NAVO, waardoor naar alle waarschijnlijkheid hun Oostzeevloot vernieuwd en vergroot zal worden. In Zweden is dat zelfs al gebeurd en ze hebben nu vijf onderzeeërs in de Baltische Zee. Het lijkt erop dat de NAVO geen onderzeeërs in deze zee bezit, maar wel mijnenvegers en onderzeeëraanvalschepen. En “gewone” oorlogsschepen.

De Baltische vloot van Rusland is bijvoorbeeld gelegen in Kaliningrad, dat stukje Rusland dat tussen Polen en Litouwen ingeklemd ligt. Misschien hebt u gehoord dat Kaliningrad sinds kort afgesneden is van enige bevoorrading vanuit het moederland Rusland. Polen en Litouwen hebben de toegang tot de stad met ommeland waar ongeveer een miljoen mensen wonen, over land met de trein en over de weg af te sluiten. Ze zijn ook bezig om samen met Finland en Zweden de Oostzee ontoegankelijk te maken voor Russische schepen. Nu kun je je voorstellen dat deze landen Kaliningrad zo moeten hebben, omdat dat het enige punt is waarop je Rusland pijn kunt doen, maar het kán ook zijn dat ze een paar maanden geleden al van plan waren om de Nord Stream-pijpleidingen te saboteren.

 

Conclusie

Het lijkt verstandig om nog even te wachten met allerlei voorbarige conclusies over wie er gaten in die twee Russisch-Duitse pijpleidingen heeft geschoten. Het belangrijkste ervan is dat het heel moeilijk is ze te repareren. Dat wordt een enorme klus, die misschien wel weken of maanden gaat duren. Het kan uiteraard ook nog zijn dat een of andere maffia verantwoordelijk is voor de lekken. We gaan het binnenkort zien! En ook of het bedoeld was om de Europese, de Russische of beide economieën om zeep te helpen. Hou uw hoofd koel en welterusten voor straks! Nog even dit artikel delen, u inschrijven voor de nieuwsbrief en een donatie doen en u bent klaar!

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.