dadels

Dadels, een bijzondere exotische vruchtsoort uit de woestijngebieden van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zijn een belangrijk goed. De wijze Tuaregs, die de Sahara als woonplaats hebben, leven er soms wel wekenlang op, tezamen met kamelenmelk, tijdens hun lange reizen door het eindeloze onherbergzame zand. Overdag heet, ‘s nachts ijskoud en met felle zandstormen tussendoor, waardoor je niet meer weet welke kant je nog maar weer op aan het gaan was. Toch weten zij het altijd en daar is een oorzaak voor. 

dadelsHoe weten deze mensen nu toch steeds de weg? Zelfs als de sterren niet meer te zien zijn tijdens zo’n hevige woestijnstorm en zelfs terwijl ze de weg er zo goed kennen? Ja: dadels, beste lezer! Dadels. Ik vertelde al vaker dat er een bijzonder mineraal in die dingen zit, namelijk mangaan. Het is niet zo bekend, maar wel van enorm groot belang! Mangaan is goed voor je rechter hersenhelft en één van de dingen waar die hersenhelft voor zorgt, is dat je een goed richtingsgevoel hebt. Je innerlijke kompas! Ik heb het zelf altijd gehad, maar ergens ben ik het ook weer kwijtgeraakt en sindsdien verdwaal ik zelfs nog in een dorp van niks.

Dus als je net zo’n Miep bent als ik – of een Joop – die altijd overal de weg kwijt weet te raken, probeer dan eens een kuurtje met dadels. Het kan zijn dat je hersenen het signaal oppikken en denken: ja okeeeeeej, nu kunnen we Miep niet langer in het duister laten en moeten we toch wel zorgen dat haar rechter hersenhelft het weer eens gaat doen. Gebeurt dat niet, dan heb je ergens een shockervaring (ongeluk, trauma, val …) gehad, waardoor je je richtingsgevoel verloren bent. Of het zit in je genen en dan heeft ergens iemand van je voorouders zo’n shock gehad. Als je dat opzoekt en op de goede manier verwerkt, gaan je hersenen weer mangaan uit je voeding opnemen, naar je rechter hersenhelft doorsturen en weet jij ook altijd zomaar op gevoel welke kant je op moet. Een handig talent!

Maar het is niet alleen een leuk tooltje of een talent: het is iets wat bij je hoort en wat bij iedereen – ja ook bij jou! – zou moeten werken. Als dat niet het geval is, probeer dan maar eens een flinke bak dadels uit. Ze zijn ook goed voor je artistieke talenten, dus als je daarna opeens kunt tekenen, weet je ook weer wat dát vandaan komt.

De Tuaregs zijn Berbers en zij zijn degenen die door alle moeilijke tijden en dictaturen heen de Berberse taal, cultuur en het prachtige Tifinaghschrift hebben weten te bewaren. Zonder Tuaregs was deze cultuur verdwenen geweest; opgevreten door de Arabische cultuur en de Islam, die Noord-Afrika eeuwenlang is opgedrongen. Hun schrift is net als het Griekse en later ook het Latijnse, afgeleid van het Fenicische schrift. Het lijkt op Grieks, maar je kunt het niet lezen, heel bijzonder. Ook al zijn deze mensen vaak kooplieden, herders of edelsmeden (ik zei het al: dadels werken op je artistieke gaven!), ze hebben een grote innerlijke beschaving en kunnen allemaal deze taal lezen en schrijven. En ze zijn zo handig als wat. Dat komt doordat hun rechter hersenhelft goed werkt. De dadels hebben daar beslist invloed op, want die zitten vast in hun dieet. Daardoor stopt hun rechter hersenhelft er niet zo snel mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.