Kharkiv-ukraine

Het is opmerkelijk dat heel de westerse wereld van mening is dat Oekraïne een nationalistische staat zou zijn. Een land waar één taal en één cultuur zou bestaan, namelijk de Oekraïense. Dat er alleen een páár dwarsliggers in het uiterste oosten zouden wonen, die het vertikken zich aan te passen. Het is zo’n schril contrast met de werkelijkheid, dat je het land niet eens herkent.

Ethnolingusitic map of ukraine
Met dank aan de Wikimedia – en de Poolssprekende bevolking in het westen van Oekraïne staat nog niet eens op het kaartje vermeld!

Nog vreemder is dat alle westerse landen er heilig van overtuigd zijn, dat ieder ánder land verplicht een mengcultuur moet zijn. Het is een onlogische, onrealistische en oubollige kijk op het Oost-Europese land, dat in werkelijkheid een samenraapsel van verschillende talen en culturen is. Zoals ik al vaker heb uiteengezet, wordt er door ongeveer de helft van de bevolking Russisch als moedertaal gesproken. Verder wordt er Pools, Hongaars, Roemeens en Bulgaars gesproken in een aantal (deel)provincies door etnische Polen, Hongaren, Moldaviërs en Bulgaren. Allemaal inwoners van Oekraïne met een Oekraïens paspoort. Niet eens de helft van hen heeft als moedertaal het Oekraïens. In een dergelijk land kun je niet de Oekraïense taal afdwingen, terwijl je alle andere talen en bijbehorende culturen verbiedt en zelfs uitroeit. Dat dat tot onvrede en zelfs burgeroorlog leidt, begrijpt een kind. Oekraïne heeft de oorlog in zijn land dan ook volledig aan zichzelf te danken.

Vele malen is het land dan ook geadviseerd een federale staat te worden, met in ieder geval een Russische en een Oekraïense deelstaat en respect voor de andere talen. In het westen van Oekraïne viert de fascistische ideologie echter hoogtij en daarbinnen is geen ruimte voor respect jegens anderen. Iedereen in het land moet en zal Oekraïens spreken en wie zich daar niet aan houdt, wordt gevangengezet, gemarteld en zelfs vermoord. In het Hongaarse nieuws staat iedere week wel een bericht over hoe de Karpathen, de inwoners van de Hongaarse enclave in Oekraïne, gediscrimineerd worden. Ze worden gepest met kinderachtigheden zoals het inhouden van subsidies en pensioenen. Het lijkt de Donbass wel.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Altijd in het heden blijven

Hoe leg je echter uit aan een wereldbevolking in westerse landen, aan wie is geleerd dat ze nooit naar het verleden mogen kijken, dat Oekraïne niet eens een nationaal land is? Je hoeft nog geen eeuw terug in de geschiedenis te gaan om dat te zien. Het land heeft iets van 50 keer de oppervlakte van Nederland en zelfs hier hebben we Friezen en Limburgers, die hun eigen taal spreken en vechten om acceptatie door de overheid. Waarom mag dat in Nederland wél en in België ook, maar niet in het reuzenland Oekraïne? Vergeet niet dat partijleider Chroesjtjov in de jaren ’60 in een dronken bui even de Krim en de Donbass aan de Oekraïne schonk, nog voordat dat een apart land werd. Het is in dit licht niet meer dan billijk dat die regio’s aan Rusland teruggegeven worden. Maar nee, de Oekraïense overheid gaat er tekeer om ze met geweld te oekraïniseren. Een verstandig land, nietwaar?

In Oost-Europa zijn nog maar heel recentelijk grenzen gelegd tussen de verschillende landen. In een aantal landen is nog altijd onvrede of erger – bijvoorbeeld in Kosovo, Albanië en Griekenland – over die grenzen. Oekraïne is het vaakst in zijn 1100-jarige bestaan Russisch geweest en heeft een heel aantal gebieden die het eigenlijk niet toebehoren, opgeslokt. Als je dat land in vrede wilt regeren, heb je de keuze: of je geeft iedereen zijn culturele rechten of je geeft de gebieden die afwijken van de Oekraïense nationale idee terug aan de vorige eigenaren.

Doe je dat niet, dan graaf je je eigen graf en dat is nou precies wat dit domme land gedaan heeft. Het heeft helemaal zelf tegen alle goede adviezen in burgeroorlog gecreëerd en de enige boze bewoners zijn echt niet de Russischtalige in de oostelijke Donbassrepublieken. Op hen wordt alleen het hardst geschoten, sinds het hun in 2014 verboden werd om hun eigen taal te spreken. Zelfs de Oekraïense kerk heeft zich afgescheiden van de Russische. Op zich niet zo heel erg, aangezien de orthodoxe kerk in de meeste landen zelfstandig is, maar de fascistische ideeën van de Oekraïeners zijn de kerk binnengedrongen. De Oekraïense kerk doet mee met de oorlog door haar Russische zusterkerk te helpen verbannen en dat is wél erg. Hoe moeten deze twee kerken nog samen in de jaarlijkse synode van orthodoxe kerken in Constantinopel zitten? Hoe gaan ze samen in Jeruzalem pasen vieren straks in april?

 

De oplossing?

Wel, het hooghartige Oekraïne zal bakzeil moeten halen. Zelfs nu Rusland zijn eigen stukken land teruggehaald heeft, is er nog overal onenigheid over de grenzen, de talen en culturen in het land. De wonden in Donbass en Crimea zijn te groot om nog te helen. Oekraïne kan op geen enkele manier deze gebieden nog terugvorderen. Het land heeft te duidelijk laten zien niet om te kunnen gaan met anderstalige bevolkingsgroepen. Zijn regering heeft bovendien een dermate diepe haat naar alles wat Russisch is aan de dag gelegd, dat een scheiding de enige veilige oplossing is. Ook voor andere overwegend Russischtalige provincies – Zaporizja, Cherson en Charkiv bijvoorbeeld – zal goed nagedacht moeten worden om herhaling van de inmiddels alweer 9-jarige bloedige oorlog in Lugansk en Donetsk te voorkomen.

Of het land dan maar in stukken moet worden opgedeeld, dat is de volgende vraag. Voor zover ik kan nagaan, worden de andere etnische groepen in het land niet gehaat. Het zou door de VN afgedwongen kunnen worden om nu wél een federale staat in te stellen. Weigert de Oekraïense regering dat, dan is opdeling misschien toch het enige alternatief.

Er moet hoe dan ook als de bliksem vrede komen, want gisteren hoorde ik de uiterst goed geïnformeerde Amerikaanse kolonel Douglas McGregor vertellen dat nieuwe soldaten in Oekraïne ongeveer vier uur in leven blijven. Ook zijn er volgens hem enorme verliezen aan Russische zijde. De kolonel bevestigde eveneens dat de Amerikaanse regering er niet voor terugdeinst om door te gaan met de oorlog, totdat president Poetin zijn steun in Rusland kwijtraakt en dan het land in meerdere stukken op te delen. Met een pro-westerse regering uiteraard, die zij dan even gaan instellen. Ik zie het niet zo gauw gebeuren om eerlijk te wezen, maar het zou wel het einde van de vrije wereld zijn. Bovendien is vrede altijd beter dan oorlog. Ik stem voor vredesbesprekingen en een onmiddellijke stop op militaire steun aan het in deze oorlog volkomen foute Oekraïne.

 

 

donaties

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.