eagle-bearing-kid

Oogklachten en ontstekingen door verstoring in arginase

Eén per ongeluk verkeerde druk op een link op het internet en je vindt het antwoord op een probleem waar je al heel lang mee zat. Jawel het kan gebeuren en vandaag overkwam het ook mij. Ik zocht op de website van Breitbarτ naar nieuws om op Twitter te delen voor de nieuwsgroep #nieuwsinperspectief en klikte per ongeluk op een link. Die leidde naar een oeverloos lange video over hoe je bijziendheid, maar ook glaucoom en nog veel meer oogziektes geneest.

 

Maak kennis met uw enzym Arginase 2

Ik ken dit soort video’s al, dus ik weet dat als ik wil weten wat er ontdekt is over je ogen, ik de hele video een half uur lang moet aanhoren. Balend zat ik te kijken naar het tranentrekkende verhaal van een man wiens vrouw last van haar ogen had en een ongeluk had gehad. Toen is hij zelf op onderzoek uitgegaan om haar probleem te verhelpen, want ze werd er ook depressief van. Lang verhaal kort … iets met een enzym dat arginase 2 heet. Als je daar te veel van hebt, gaat je oogzenuw kapot en ook tast het de wanden van bloedvaten aan, begreep ik. Nou makkelijk, dacht ik grijnzend: eventjes opzoeken wat dat teveel aan arginase 2 veroorzaakt en dan zoek ik op hoe ik kan zorgen dat je brein dat spulletje niet meer in zulke grote hoeveelheden aanmaakt. Eitje.

Mooi niet dus hè. Toen ik het internet optoog om te zien of het verhaal van de man wel klopte in de eerste plaats en om te zien wat er nou precies over ontdekt was, kreeg ik allemaal hogelijk chemische processen voorgeschoteld, waar ik helaas niets van snap. Bovendien helpen die niet om het probleem op te lossen. Het is gemeen, maar ik weet genoeg als ik weet hoe je aan een teveel aan arginase 2 komt. De productie daarvan moet immers stoppen en dan is het oogprobleem ook opgelost, tenzij iemand ook nog trauma’s heeft natuurlijk. Na een heleboel zoekopdrachten, steeds met net een iets andere formulering kwam ik op dit artikel in het Engels van Review of Optometry. Dáár bleek uit dat er niet alleen maar arginase 2 is, maar ook arginase 1 en dat die twee elkaar beïnvloeden, ook al weet de wetenschap nog niet hoe dat dan gebeurt.

 

De combinatie van Arginase 1 en 2

In de oudheid bestond dit oogprobleem nog niet, dus het heeft geen zin om mijn geheugen weer in te duiken om het antwoord op genezing van oogklachten én infecties trouwens ook, in het verleden te vinden. Uit bovenstaand artikel bleek dat als je een tekort aan arginase 1 hebt, je automatisch een teveel aan arginase 2 hebt en dat zorgt voor ontstekingen overal. Plus schade aan je oogzenuw dus, waardoor je niet goed ziet. Het tekort aan arginase 1 wordt veroorzaakt door het gen dat het enzym aanstuurt en dat de naam ARG1-gen draagt. Het zorgt ervoor dat je te veel stikstof in je lijf krijgt, omdat arginase 1 bijdraagt aan het afvoeren daarvan. Die stikstof is dan in de vorm van ammonia en dat is natuurlijk geen goede zaak. Je krijgt er ook mentale retardatie van, zou ik nog bijna vergeten.

Hier is een studie van een Soedanees gezin dat aan deze aandoening lijdt en uit dit artikel en een heleboel meer blijkt dat men nog niet weet hoe je dan weer aan mutaties in het ARG1-gen komt, die zorgen voor een tekort aan arginase 1. Ik heb hier nog iets over arginase 2 in het Nederlands en hier meer over een arginase 1-tekort. Het enige artikel dat de twee soorten arginase met elkaar in verband brengt, is dat eerste van het Review of Optometry hierboven.

 

Mogelijke oorzaak

Costas die met me meelas, denkt dat dat ARG1-gen mutaties vertoont, omdat we meer lezen en onze ogen focussen op telefoons en andere beeldschermen dan gezond is. Dat is dan ook gelijk de reden waarom mensen in vroeger tijden niet zo vaak bijziend waren. Eigenlijk alleen op latere leeftijd door staar of iets dergelijks. Bovendien komen geheugenstoornissen zoals bijvoorbeeld Alzheimer steeds vaker voor in onze moderne tijd. Het kan heel goed zijn dat we minder moeten lezen en ons geheugen meer moeten trainen om deze nare afwijking, die dus ook voor allerlei chronische ontstekingen overal in het lichaam kan zorgen, te voorkomen.

Er zit wel iets in natuurlijk, want toen wij vroeger op school zaten in mijn generatie (geboren jaren ’60 en later ook nog wel), moesten wij van alles uit ons hoofd leren. De generatie daarvoor nog weer meer. Wij vonden dat toen marteling als kinderen, maar nu leren kinderen bijna niets meer uit het hoofd en leren ze alles op te zoeken in boeken of op het internet. De verklaring voor deze verandering in het onderwijs is dat er tegenwoordig zoveel ontdekt zou zijn aan nieuwe informatie, dat je daar geen les meer in kunt geven. Persoonlijk vind ik dat kletskoek, want er zijn toch gewoon een aantal basiszaken die ieder mens zou moeten weten en die weten onze kinderen gewoon niet door deze nieuwe vorm van onderwijs. In plaats van leren maken ze nu werkstukken en hebben ze allerlei projecten waar geen mens wat van kan volgen. En de hele dag achter een beeldschermpie is echt niet goed voor je ogen. Dat weet een kind al, ook al kunnen weinigen dan maar uitleggen hoe het exact in elkaar steekt met die enzymen van arginase.

 

Hoe genees je dat dan?

Minder gaan lezen en je geheugen trainen zal hoogstwaarschijnlijk niet afdoende zijn om de twee soorten arginase weer in balans met elkaar te brengen. Bovendien helpt dat ook niet als je last hebt van chronische ontstekingen en infecties of van het afnemen van je intellectuele vermogens. We moeten zorgen dat het ARG1-gen weer normaal gaat doen! Je DNA genezen doe je door ook weer trauma’s, shocks enzovoort te verwerken, maar ook met vitamine D. Daaraan heeft bijna iedereen tegenwoordig wel een tekort, dus je zou eens kunnen laten testen of je dat hebt.

Ik heb een hekel aan vitaminepillen, want ik gebruik liever voedingsmiddelen om vitamines weer aan te vullen, maar dat kan lang niet altijd. Als je echt een tekort aan vitamine D hebt, is iedere dag een eindje wandelen in de buitenlucht ook niet afdoende. Je zomaar aanraden om een kuur vitamine D te doen, vind ik onverantwoordelijk en bovendien moet je nooit zomaar geneesmiddelen nemen zonder te weten of je ze wel nodig hebt. Een teveel aan vitamine D is immers ook niet goed. Daarom is mijn advies om een bloedtest te doen en als je dan toch bezig bent: doe dan een algemene checkup, zodat alles wat in je bloed gemeten kan worden, meegenomen wordt. En urine mogelijk ook, dan heb je een goed beeld. Als je inderdaad een lage vitamine D-stand hebt, kun je via de huisarts het boeltje aanvullen.

Daarnaast is rood vlees ook een goede bron van vitamine D. Die tendens van de laatste jaren dat je per se veganistisch zou moeten zijn, is echt vette onzin! Niet doen hoor, je hebt vlees en vis nodig om gezond te blijven. Voor ijzer en vitamine D vooral en ook voor koper. Anders moet je iedere dag een kilo vanille eten en is het nog niet genoeg. Trouwens in roomboter en alle andere volle zuivel zit ook veel vitamine D. Geen halfvolle en magere zooi nemen hè! Vet en vitamine D horen namelijk bij elkaar. Verder gewoon rood vlees nemen, voor een kuur zeker twee keer per week een aantal weken lang, lekker naar buiten zoveel als mogelijk is en vitamine D-pillen in overleg met je arts. Sowieso is het denk ik geen slecht idee om een probleem waar arginase aan ten grondslag zou kunnen liggen, met je huisarts te bespreken.

Als laatste: ben je nou al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief, waarmee je op de hoogte blijft van nieuwe artikelen en podcasts op mijn website? Je kunt hem ook zo instellen dat je eens per week of zelfs per maand een mail krijgt, digest heet dat. En een donatie is ook nodig voor mijn harde en eerlijke journalistieke werk, want van de wind kan zelfs een journalist niet leven!

 

 

donations-natassa-news

You can also donate through the well-known Dutch donation platform BackMe.org by clicking here.

OR

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Spread the love:

Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.