lions-lviv-ukraine

De laatste paar jaar, sinds de coronauitbraak, is de hele wereld veranderd en niet ten goede. Al decennialang werd die virusuitbraak voorspeld door zogenaamde “complotdenkers”, die het toch maar wel bij het rechte eind hadden. Ook wat zij zeiden over dat de bevolking gereduceerd zou worden via een virus en een vaccin daartegen en dan door gecreëerde voedseltekorten bleek waar te zijn. Het nieuwste is dat meerdere partijen proberen de president in een ander land af te zetten en dan het land op te delen. Het gaat hierbij om Oekraïne, Rusland en …  Turkije. Maar zijn deze verhalen eigenlijk wel waar of zijn het megalomane dromen van een paar journalisten die best eens aan vakantie toe zijn?

 

Oekraïne in vier plakken

ukraine-map
Oekraïne met Lviv in het westen, Charkiv in het oosten en Odessa in het zuiden.

Dat de Polen Oekraïne willen opdelen om zelf een groot stuk in het westen van de stad Lviv tot aan Kiev en Cherson in het zuiden ongeveer te pakken, is geen geheim. Dat stuk land heette vroeger Cilicië en een ander stuk van dit Cilicië ligt in Polen. Dit is de bakermat van het nationaal-socialisme, waar deze barbaarse ideologie al eeuwen bestaat en de Polen willen het maar wat graag in eigen bezit hebben. Zelf zou ik denken: laat maar die Nazi’s, maar de Polen hebben een groot historisch besef en eerlijk gezegd heb ik dat zelf ook. Ik snap ze dus wel en Oekraïne houdt zijn Nazi’s beslist niet goed onder controle. Er is dus wel wat voor te zeggen om dat Cilicië van ze af te nemen, al denk ik dat het bijzonder onverstandig is om Cilicië één geheel te laten zijn met die vreselijke mentaliteit. Beter dat het verdeeld is over meerdere landen, want zo hou je het fascisme meer in de hand.

Ethnolingusitic map of ukraine
Kijkt u maar eens hoeveel talen er gesproken worden in Oekraïne. Oekraïens, Russisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens … Kaartje met dank aan Wikimedia.

De grenzen van de huidige landen zijn veelal in de twintiger jaren van de twintigste eeuw vastgelegd, vaak met het mes op tafel en zo

oneerlijk als het maar gaan kon. Alles in het belang van toenmalige supermacht Groot-Brittanië en de hele wereld kon verder de boom in.

Wat mij betreft is het niet verkeerd om gewoon alle landsgrenzen waar ontevredenheid over is op de hele wereld eens te herzien en eventueel opnieuw te verdelen. Maar misbruik maken van een oorlog om een stuk land af te pakken, behoort tot een heel andere categorie en dat is zeker niet de manier om vrede en geluk op de wereld te creëren. Als je grenzen gaat herzien, zou dat immers het uitgangspunt moeten zijn.

Om een excuus te vinden voor het inpikken van dat Cilicië, bazuinen de Polen rond dat Hongarije óók een stuk land heeft dat bezet is door Oekraïne. Karpathië heet dat en het is een klein strookje land dat tegen Hongarije aanligt. Op het kaartje hiernaast is dat groen. Het deel dat Polen ambieert, behelst een heel stuk van het rode gedeelte op het kaartje. Ook vinden de Polen dat Rusland dan maar het oosten van het land moet ‘nemen’ en zelfs Roemenië mag een stukje grijs helemaal links hebben van de gulle uitdelers. Als we het plaatje dan compleet willen hebben, is er helemaal links in het paarse stuk ook nog een plekje waar Bulgaars gesproken wordt. Dan moet dat naar Bulgarije volgens deze filosofie.

Het is vooral een hele heisa om zo’n land te gaan opdelen. Verder zie ik heel duidelijk dat niet alleen Rusland, maar dus ook Polen vragen heeft bij het souverein-zijn van Oekraïne als land. In feite is het altijd een landstreek geweest, waarvan het westen soms alleen stond (Rus’) en soms bij Polen hoorde. Het oosten was soms Russisch, soms alleenstaand en hoorde ook weer soms bij het westen. Tijdens de Sovjet-Unie-jaren was Oekraïne een nogal zelfstandige landstreek en pas in 1991 werd het definitief een land. Dat wil niet zeggen dat het geen recht heeft om een land te zijn; alleen is het niet de bedoeling dat hun regering de helft van hun bevolking uitroeit, omdat die toevallig Russisch spreekt. Anderen spreken toch ook andere talen, maar die worden níet vermoord?

Hoe dan ook: een algemene discussie over landsgrenzen in het algemeen op de wereld vind ik volkomen terecht en ook een herverdeling van een heel aantal stukken land overal in alle werelddelen. Maar misbruiken van de zwakke positie van Oekraïne door deze oorlog is gewoon gemeen. Dat zet ook maar weer kwaad bloed, terwijl je, áls je land gaat herverdelen, dat zou moeten doen om vréde te stichten. Gelukkig is geen enkel ander land het met Polen eens over deze opdeling van Oekraïne en denk ik niet dat het land nou echt acuut in gevaar is.

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou MA, a Greek journalist in the Netherlands who writes meaningful articles about issues that matter. Thank you very much for the donations that are coming in! But do help Anastasía to become even better known, by supporting her work with a monthly or once-only contribution to Untold Times. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Rusland in drieën

Volgens dit stuk van The Economist over het opdelen van de Russische Federatie, zoals Rusland officieel heet, is het echt onzin dat de Amerikanen dit zouden willen. Het zou maar liefst paranoia van president Poetin zijn dat de VS zijn land zou willen opdelen. Grappig is dat het hele internet ondertussen bijna ontploft van de paranoïde artikelen door Amerikanen over Rusland. Hier bijvoorbeeld een of andere Oekraïense meneer die zichzelf politicoloog noemt. Die vindt dat Poetin afgezet moet worden en zijn land aan stukken verdeeld door China en de VS. Mensen schrijven de gekste dingen en als die toevallig stroken met wat Amerika wil, krijgen ze alle aandacht op het internet. Dan is het plotseling geen desinformatie meer, ziet u wel. Deze link gaat naar een video van een Amerikaanse opiniemaker, die zegt dat Rusland verdeling zou zaaien in Amerika en zo kunt u hele pagina’s vol met dit soort moerasstukken vinden via een zoektocht met Google.

Het is geen geheim dat Joe Biden minstens eenmaal heeft gezegd dat hij Poetin wil afzetten als president. Dat hij zelfs de oorlog in Oekraïne niet gestopt wil hebben voordat hem dat gelukt is. Dat was vorig jaar maart tijdens een bezoek aan Polen. Hoezeer de diplomaten om hem heen daarna ook poogden zijn woorden af te zwakken, Biden weigerde excuses aan te bieden voor zijn woorden. De Amerikaanse regering heeft al zo vaak politieke leiders afgezet, zoals vorig jaar nog premier Imran Khan van Pakistan die het heel goed deed voor zijn land, dat we eigenlijk niet meer twijfelen aan zijn uitspraak over het afzetten van president Poetin. In de praktijk zit die echter nog vrolijk en wel in zijn Moskouse torentje.

 

 

Turkije in drieën

Costas zegt al een hele tijd tegen me dat ‘ze’ Turkije ook in drieën willen opdelen. Ik dacht dat hij bedoelde dat Griekenland en de Koerden eindelijk hun land terug zouden krijgen en dat de Ottomaanse Turken dan een stuk in het midden kregen, omdat er anders een slordige 20 miljoen mensen op stel en sprong terug naar Mongolië moet en dat ook weer zo’n gedoe is. Het leek me een onmogelijk plan. Maar vrienden van me wisten te vertellen dat er echt plannen schijnen te zijn van alwéér de VS om Turkije echt in drie stukken te hakken. Ik had zelf net bedacht dat het land ook gewoon die Ottomanen, die altijd zo vervelend streng islamitisch en ondemocratisch zijn (en dat is heel zacht uitgedrukt) er eens uit konden werken en dan het land laten regeren door verstandiger mensen die democratie iets normaals vinden en die de verschillende etniciteiten die in het land wonen, eindelijk eens respecteren en hun rechten teruggeven. Dat leek me ook wel een strak plan.

Of het verhaal waar is van dat opdelen van het land, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar het lijkt me sterk. Wel blijkt uit een peiling uit 2018 dat een meerderheid in Turkije gelooft dat de EU en de VS dit soort plannen hebben. In 2012 bestonden zulke angsten kennelijk al, want dit stuk hier dateert uit dat jaar en vertelt er ook over. Het is uit de Hürriyet, een serieuze krant. Joe Biden zal in zijn megalomane dromen ‘s nachts best wat ideeën hebben om allerlei landen in stukken te knippen, zodat hij er makkelijk de baas kan spelen. Maar als hij wakker wordt, is de realiteit toch net een ietsje anders, laten we het daar maar op houden.

Wel heb ik het gevoel dat er in Turkije net als in Nederland en in de Verenigde Staten een machtig clubje saboteurs zit. Natuurlijk zitten er dat soort clubs in alle landen, maar in deze drie landen hebben ze de macht om ook internationaal de boel vet te saboteren en alles wat goed is te doen stagneren. Wie het zijn in Turkije is een vraag waar ik mee bezig ben om die te beantwoorden, maar ik heb al wel een kandidaat op het oog. Ik vind hun minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, een onsympathieke man. Zijn Griekse tegenpool Nikos Déndias heeft er een hele kluif aan, zo lees ik wel in de Griekse media. Hier op het filmpje maakte hij in Uruguay het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse beweging die vindt dat de Turken maar weer eens moeten gaan plunderen, verkrachten en roven, net als vroeger. Wel is hij zeker 10° ontdooid, sinds Griekenland als eerste heel veel zoekteams en medische hulp naar Turkije stuurde na de aardbeving van vorige week. Misschien is dit gebaar wel nodig geweest om een groepje tegenwerkers in Ankara te kalmeren. Wel vreselijk dat daar zo’n ramp voor nodig is.

 

 

Conclusie

iran-threatens-us
Deze meme geeft goed aan wie wie eigenlijk bedreigt!

We hebben op het moment best wat autocratische politieke leiders rondlopen en heel wat journalisten en andere mensen in de media met Stoute Dromen. In Polen kunnen ze er wat van, in Amerika ook met hun verhalen over hoe Rusland hun land verdeelt, terwijl ze zélf degenen zijn die Rusland aan één stuk door bedreigen. Alle landen die in het westen aan Rusland grenzen, moesten en zouden per se bij de NAVO. Toen Oekraïne aan de beurt was, kwam Rusland eindelijk in actie, maar de VS weigerde te luisteren en beschuldigde Rusland ervan oorlog in Oekraïne te veroorzaken, terwijl ze dat zélf al jaren doen.

Net als ze met Iran doen, bekijk het plaatje maar. De VS heeft overal rondom Iran militaire bases, maar het is Iran die Amerika bedreigt. En dan China. De VS heeft talloze laboratoria waar ze allemaal chemische en biologische wapens in elkaar zitten te knoeien, maar China bedreigt Amerika volgens de Amerikanen. Tja ze mochten toch ook wel een beetje spioneren met die ballon vorige week, als de Amerikanen zoveel geheime operaties in hún land hebben? Wie kaatst, kan de bal verwachten.

En dan Turkije als nieuwe bedreiger. Turkije neemt wat afstand van het westen en zoekt het meer bij de organisatie van Turkse staten, Rusland, de Arabische landen en China. De Amerikanen vinden dat niet tof en balen daarvan, maar het is wel hun eigen schuld. Ze spelen overal maar de baas, maken overal oorlog en zaaien verdeeldheid, armoede en ellende. Iemand moet ze toch ooit eens stoppen? De enige die dat kan, is Rusland in samenwerking met landen als China, India, Turkije, Kazachstan, Iran en Zuid-Afrika.

Met dat drieën- of vierendelen van landen loopt het mijns inziens wel los. De Polen en Amerikanen dromen er misschien van, maar verder dan dromen komen ze niet met hun ideeën en dat is maar goed ook. Zoals ik al zei: een stevige discussie en aanpassing van een aantal landsgrenzen is een prima idee, want daarmee kunnen veel oorlogen en andere ellende voorkomen of gestopt worden. Maar het uitgangspunt ervan moet wel vrede, welvaart en geluk zijn en niet wraak of jaloezie op elkaars grondstoffen. Mijns inziens denken de meeste regeringen op de wereld er net zo over.

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.