You are currently viewing Recept voor melomakárona: de allerlekkerste kerstkoekjes

Recept voor melomakárona: de allerlekkerste kerstkoekjes

Het is alweer bijna kerst en dan kun je uiteraard de kerstkoekjes niet zomaar vergeten. In mijn vaderland Griekenland zijn er twee verschillende van: kourabièdes en melomakárona. Kourabiedes zijn die nogal zandachtige koekjes met een héleboel poedersuiker erop. Ik hou er niet echt van, maar melomakárona zijn honingkoekjes met siroop. Daar lust ik wel pap van en ik weet zeker u ook als u ze eenmaal geprobeerd hebt! Hier volgt het recept om ze zelf te maken.

Ik bedenk me opeens iets. Omdat je tegenwoordig dus geen kerst meer schijnt te mogen zeggen van de wokeclub, moet ik maar even het woord winterfeestkoekjes in de tekst manoeuvreren. Je weet nooit of er nog geüpdate lieden naar mijn recepten zoeken. Even alvast een waarschuwing voor de koekjes: als u ze helemaal goed voor elkaar krijgt – en dat kunt u vast! – zijn ze gemeen lekker. Er zit echter ook best veel suiker in en zowel boter als olie, dus u zou misschien de helft ervan nog even kunnen verstoppen. Straks is uw hele familie boos omdat ze allemaal 10 kilo zijn aangekomen door uw koekjes!

 

melomakarona
melomakarona

Ingrediënten:

-1 kilo tarwemeel
-een grote theekop vol roomboter
-een theekop vol olijfolie of yoghurt om het minder zwaar te maken
-1 theekop vol suiker
-een portie yoghurt, ongeveer 125 gram
2 eieren

-1 theelepeltje kaneel
-een half theelepeltje (zelf)gemalen kruidnagelen
-schaafsel van 2 sinaasappelschillen
-2 theelepels bakpoeder
-een theekopje vol grofgemalen walnoten

Voor de siroop:

-5 theekopjes suiker (deels honing kan ook)
-3 theekoppen water
-het sap van een citroen of sinaasappel
-gemalen walnoten en kaneel om over de koekjes te strooien

 

Bereiding:

Maak de boter zacht. Ik warm hem altijd op in een pannetje. Doe hem daarna in een grote mengschaal waar het meel al in zit. Meng daarna de yoghurt of olijfolie erdoorheen en vervolgens de suiker, de kaneel, de geschaafde sinaasappelschil, het bakpoeder en de yoghurt. Nadat u het goed gemengd hebt, doet u de gemalen walnoten erdoor.

Vorm er koekjes van. Ze horen rechthoekig te zijn, maar als ze wat ronder uitvallen, is het uiteraard ook prima. Toen ik een foto zocht om als uigelichte afbeelding te gebruiken boven dit recept, zag ik dat heel veel mensen ze zoals ik maken – een beetje rond. Geen zorgen dus!

 

 The Happy Times is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa Vassiliou vecht heel hard voor een betere wereld en heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

 

Leg de koekjes op een ovenschaal of wat u hebt waar ze op kunnen staan in de oven en laat ze op 180° bakken totdat ze bruinig worden. Leg ze niet al te dicht bij elkaar, want ze zetten nog een beetje uit. Maak de siroop klaar wanneer de koekjes beginnen af te koelen.

 

De siroop!

Laat het water met de suiker 10 minuten koken en doe daarna de honing erbij. Als u geen honing erin doet, laat dan eerst de helft van de suiker koken en voeg na 10 minuten de rest erbij.

Zo doopt u de koekjes in de siroop: doe zoveel koekjes als in de pan passen, in de siroop terwijl die op een zacht vuurtje doorpruttelt. Ze moeten helemaal onder water zijn. Laat ze er 10 minuten in zitten, want anders worden het harde koekjes en dat hoort niet. Melomakárona horen helemaal doordrenkt te zijn van de siroop en helemaal zacht. Daarom zijn ze zo lekker! Ga hier net zolang mee door totdat alle koekjes helemaal zacht zijn van de siroop.

Als alle koekjes gesiroopt zijn, legt u ze op een schaal en giet u de overgebleven siroop eroverheen. Voorzichtig dat die niet overloopt! Bestrooi de koekjes met de kaneel en de gemalen walnoten. en laat ze afkoelen.

 

Καλά Χριστούγεννα! – Fijne kerst!

 

christmas-ornament

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.