quran

Salman Rushdie en zijn Satanische Verzen: de humor!

Toen dat boek The Satanic Verses van Salman Rushdie in 1988 uitkwam, woonde ik in Griekenland. Ik heb altijd een hevige blokkade gehad om te lezen en omdat het een beladen onderwerp was, kreeg ik het dan ook niet voor elkaar om veel te begrijpen van waar het gekissebis nou eigenlijk over ging. Bovendien hebben Grieken weinig met de islam, dus na een conclusie à la waarom is iedereen zo boos over dit boek? was de kous af in onze media. Ik zit het boek dan ook nu pas te lezen en mijn eerste indruk is: wat heeft die Rushdie een humor, fooks!

Heel kort wil ik een paar echt heel belangrijke nieuwsitems aanstippen, die vandaag voorbij kwamen, net als nieuws over Rushdie na een aanslag op hem. Een artikel op RTLNieuws naar aanleiding van een onderzoek door Follow The Money over de troostmeisjes in Nederlands-Indië bracht tranen op mijn gezicht. Vooral omdat het Nederlandse Koningshuis miljoenen heeft verdiend aan 70.000 (!) jonge meisjes, die moesten prostitueren voor de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat mij betreft moet het koningshuis het hieraan verdiende geld plus een enorme schadevergoeding daarbij vandaag nog overmaken aan de nabestaanden van deze onfortuinlijke dames.

Ook heb ik iets gezien over een Amerikaanse actrice, die helaas is omgekomen in een auto-ongeluk: Anne Heche. Ik had niet gezien waarom dit nieuws zo belangrijk was, want hoewel ik een stuk beter lezen kan dan eerder, heb ik er nog altijd moeite mee. Deze heldhaftige dame scheen namelijk bezig te zijn met een film genaamd The Girl In Room 13 over die griezel van een Jeffrey Epstein en zijn vuige kornuiten met hun misbruik van in het algemeen vrouwen en in het bijzonder jonge, minderjarige meisjes die zich net als de troostmeisjes hierboven moeten prostitueren. Zijn eeuwige partner-in-crime Ghislaine Maxwell zit inmiddels alweer een tijdje vast, maar hun klanten lopen los rond alsof het niets voorstelt allemaal. Of het waar is van die film, weet ik niet, want het enige dat ik erover kan vinden, is deze tweet hieronder. Maar sowieso is Heche opgegroeid in een gezin waar misbruik plaatsvond (en dat dús satanisch was), waar ze erg mee geworsteld heeft en dat is erg genoeg om even aandacht aan te besteden, vind ik.

 

Verder zijn er in Kenia presidentsverkiezingen geweest en is William Ruto van de partij met de naam United Democratic Alliance met tussen de 51 en 52% de winnaar. De helft van het land die niet op hem gestemd heeft, is boos en in rep en roer, maar het is niet duidelijk waarom precies. Ruto heeft in ieder geval gezegd dat hij met alle leiders in het land wil samenwerken, wat een goed begin lijkt. Ik hoop dat hij dat echt gaat doen en dat er rust komt in Kenia. Dat kan iedereen goed gebruiken in dit land met zoveel verschillende culturen en talen.


Satanische verzen vallen uit de hemel

Toen ik las dat Salman Rushdie was aangevallen met een mes tijdens een bezoek aan New York waar hij een lezing zou houden, wist ik dat het iets was om over te schrijven op Untold Times. Hier schrijf ik immers over alles wat de corrupte macht weer een stukje ten val brengt en daar hoort Rushdie zeker bij. Ik zal eerlijk zijn: ik heb zijn boek niet gelezen en ben dat nu toch online aan het doen. Durf niet te linken naar de website waar dat kan, want ik weet niet of het wel echt mag enzo. Maar zolang mij geen inkomen gegund wordt, zijn dit soort websites eventjes een uitkomst en maak ik er dankbaar gebruik van. En hoe, mensen, want zoooo wat heeft die man een humor! Indiaas, Engels en Amerikaans allemaal door elkaar verweven in één grote bak, waar je van blijft lachen.

 

Jawel, tijd om Untold Times te steunen!

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Heb je een donatie gedaan ter overleving van deze supernieuwssite en heb je dit artikel tenminste gedeeld waar je kunt? Dan mag je verder lezen.

 

Het boek begint met een vreselijk ongeluk in een gekaapt vliegtuig, dat van het Indiase Mumbay naar het Engelse Londen vliegt en ontploft. Twee Indiase moslims die ook nog acteur zijn, overleven de ramp op magische wijze en beleven van alles terwijl ze langzaam maar zeker naar beneden donderen. De manier waarop Rushdie dit alles beschrijft, is werkelijk waar geniaal en ik zal nooit meer zeggen dat ik kan schrijven. De ene vallende man is nogal stijf van karakter, maar de ander zit vol vrolijkheid en humor. Hij vraagt zich al vallend dingen af als: zouden engelen vleugels hebben? Hoe zou het met de buurman zijn? En: zou het ook helpen als je met je handen wappert in een poging om te vliegen?

Vervolgens heeft hij een paar dromen, waarvan de eerste dus zogenaamd een probleem zou vormen voor gelovige moslims. Als ik zo over het onderwerp lees en in het boek kijk om te zien waar het nou eigenlijk om gaat, denk ik dat het ontzettende flauwekul is om dit boek beledigend te vinden. Ten eerste is het zo grappig geschreven dat je er sowieso bijna in blijft en ten tweede – nou dat ga ik nu vertellen. De ene Indiase acteur die uit de lucht komt vallen, heeft een droom over profeet Mohammed die de islam aan het stichten was. Mohammed wordt Mahound genoemd en de naam van de stad waar hij de nieuwe monotheïstische religie sticht, is ook veranderd in Jahilia. In de koran stonden ooit drie verzen, waarin Mohammed de mensen van het oude geloof in Medina toestemming gaf om drie van hun oude godinnen te blijven aanbidden, terwijl ze toch moslims werden. Dat was een handreiking aan hen, omdat ze uit een polytheïstische godsdienst kwamen en aardig bedoeld.

 

De duivelse verzen

Passages From Rushdie Book (Published 1989)
Een heel klein stukje uit de droom

De islam is echter een godsdienst met degelijke, strakke regels, want Mohammed wilde natuurlijk niet dat de mensen gingen afdwalen en een janboel gingen maken van zijn prachtige nieuwe leer. Dus een aantal jaren later ging er een aankondiging van hem en zijn medewerkers uit dat hij per ongeluk in die drie verzen de woorden van de duivel voor die van God had aangehoord. Middels een officiële correctie werden ze alsnog geschrapt en klaar was het onderwerp. Maar Gibreel, de in La Manche vallende acteur, had er eeuwen later een droom over. Die bestond uit een fictief verhaal over het wapenfeit en in de droom kwam ook de secretaris van Mohammed – die zelf immers niet kon lezen en schrijven – aan bod. Die veranderde iedere

passage-dream-gibreel-2
En hier vertelt de secretaris dat Mohammed zijn ‘fout’ niet opmerkte.

keer een woord in de teksten die Mohammed hem opdroeg, net zolang totdat hij bijna betrapt werd. Rushdie beschrijft dat met zoveel sarcasme dat je er eigenlijk niet boos om zou moeten worden, maar veel moslims zagen er een belediging in: Mohammed sprak de woorden van God en zijn secretaris schreef gewoon letterlijk op wat de profeet zei. Punt uit. Daar mocht je geen lol over maken. Ook niet terwijl je uit een vliegtuig donderde en een droom kreeg.

Hiernaast zie je een klein stukje uit die eerste droom van Gibreel. De secretaris confronteert zichzelf hier met het feit dat hij de heilige woorden van de profeet, die hem toch maar even werden toevertrouwd, zomaar had veranderd. De profeet had bovendien niets gemerkt en daarom was hij ermee doorgegaan. Hij vindt het aan één kant grappig, aan de andere kant vindt hij het ook blasfemie en hij weet niet goed wat hij met zichzelf aan moet. De worsteling binnenin die secretaris is lichtjes beschreven, met humor, sarcasme en zelfkritiek. Wat mij betreft moet zo’n grapje kunnen. Rushdie komt zelf uit een islamitische familie uit het Indiase Kashmir, dus zelfs daar valt niets op hem aan te merken.

 

Vrouwen gekleed in een gevangenis bij de Religie van de Vrede

Ik vind het dan ook echt niet kunnen dat die Ayatollah Khomeini – toen uit de jaren ’90 in Iran – gewoon zijn hele volk opriep om niet alleen Salman Rushie, maar ook de uitgevers en vertalers van diens boek overal ter wereld huppekee in koelen bloede te vermoorden. Is het leven dan niets waard ofzo? Zo’n oproep heet een fatwa en heeft de zwaarte van een regelrechte vloek. Het feit dat een religieus leider het lef heeft om een schrijver zomaar te vervloeken, terwijl die de hele profeet niet beschimpt of belasterd heeft, vind ik reden om de man voor altijd op te sluiten. Khomeini dan hè.

Die ouwe boef in een jurk, die alle Iraanse vrouwen in huis opsloot en ze alleen toestond naar buiten te gaan, als ze een gevangenis als kleding droegen én een man bij zich hadden. Meisjes mochten onder zijn bewind niet eens naar school of anderszins onderwijs krijgen. Alleen tot 8 jaar, wat een idee! En wat denk je dat er eigenlijk in al die veel te krappe flatjes waar hele gezinnen de hele dag binnen moeten zitten in zo’n best arm en heet land, gebeurt? Aan mishandeling en seksueel misbruik van kindertjes bijvoorbeeld, zeer bekend uit de islam. Maar als een vrouw naar de dokter moet, dan moet dat wel opeens een vrouw zijn. Hoe denk je dat dat mogelijk is als vrouwen niet mogen studeren en werken? Alleen dat al. Wat denkt zo’n vent wel? Vrouwen hebben gewoon het recht om te bestaan en als je als kerel niet een normaal geklede vrouw kunt aanzien zonder haar te bespringen, dan moet je naar een psychiater. Kun je intellectueel niet tegen haar op, dan zoek je een vrouw van je eigen niveau. Zo simpel! Mijn inzicht hoor, dit.

Een volgende regering heeft de fatwa wel weer ingetrokken, maar veel moslims die hun religie wat mij betreft iets aan de zware kant opvatten, zijn van mening dat zo’n ding voor altijd geldig is en nooit meer ingetrokken kan worden. Al helemaal niet na de dood van de uitspreker. En dus gaan de moorden op uitgevers en vertalers van de Satanische Verzen doodleuk door, terwijl er nu zelfs een snotjoch van 24 in New York was, die de mening was toegedaan dat hij Rushdie wel even dood mocht steken. Islam de religie van de vrede? Ik weet het nog zo net niet …

Als je het mij zou vragen, zou ik antwoorden dat deze godsdienst wel eens mag gaan zwemmen in een groot bad vol humor. Dat een aantal passages hoognodig uit dat boek verwijderd dienen te worden, net als die zogenaamde satanische verzen en dat de gelovigen van deze ideologie best eens wat lichter mogen leven. Wat respect voor vrouwen en kinderen kweken zou ze ook niet misstaan. En vooral gewoon af en toe wat grapjes over Mohammed maken. Die hoeven helemaal niet grof te zijn, maar een béétje relativeren maakt een mens een stuk gelukkiger in z’n leven. Als je de fijne humor van Salman Rushdie al niet kunt hebben, is er echt iets goed mis met je!

 


Bronnen:

-Business Insider: Explaining the controversy ….
-New York Times: Passages from Rushdie Book
Wiki over Salman Rushdie
-En nog wat nieuws van vandaag hier en daar op Twitter en in verschillende kranten en nieuwswebsites.


 

 

Nog een keer tijd om Untold Times te steunen en nu gewoon doen hè!

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.