gas-earth

Seymour Hersh en de Russische paranoia

Soms als ik het nieuws bekijk, kom ik niet meer bij van het lachen. Zo ook zonet toen ik na een mislukte poging om één uiltje te knappen ietwat verveeld het nieuws bekeek en bij Rumble uitkwam. Daar was die beroemde journalist die vertelde hoe de pijplijnen van de Nord Stream 1 en 2 gesaboteerd zijn. U weet wel, Seymour Hersh en hij vertelde nú in een Amerikaanse nieuwsshow – leuk toch niet, dat woord show voor het journaal – waaróm de Amerikanen die pijpen aan flarden gebombardeerd hadden.

En het was zó grappig! De Amerikanen hebben echt een gigantische paranoia voor de Russen en ook deze zo ontzettend beroemde, ervaren en bereisde journalist meneer Hersh is daar geen uitzondering op. Hij denkt gewoon echt, echt, echt dat de Russen hun gas als wapen gebruiken. Eh ja, waarom eigenlijk? Nou eh, om de oorlog in Oekraïne te winnen en om nog méér oorlogen te beginnen. (Eventjes vergeten dat de Russen deze oorlog helemaal niet begonnen zíjn). Want de Russen jongens, die willen heel Europa onderwerpen hè. Pas op voor ze hoor, ze zijn le-vens-ge-vaar-lijk. Bloedje link voor die schattige, goeie Amerikanen die het allemaal zo goed en zo eerlijk menen met de wereld. Ligt u al in een deuk? Ik heb u gewaarschuwd hoor.

Major russian gas pipelines to europe
Met dank aan de Wikipedia.

Hij zegt het gewoon echt en heeft er ook een half uur voor nodig om het te zeggen. Ik kon er nauwelijks naar luisteren, want zowel de presentator van de show, Afshin Rattansi, als Seymour Hersh ouwehoerden er een end op los totdat eindelijk de aap uit de mouw kwam. Niet alleen dat, maar we wisten alláng dat de Amerikanen denken dat de Russen hun gas als wapen gebruiken.

Het lollige is dan weer dat die gasvelden nu eenmaal in Rusland liggen en dat die mensen er helemaal geen misbruik van maken, door ermee te manipuleren of de prijzen veel te hoog te houden. Integendeel. Ze delen het netjes met eenieder die ervan wil snoepen en vragen er eerder te weinig geld voor dan te veel. Het zijn juist de Amerikanen die hun gas weaponizen, door ons te verbieden Russisch gas te kopen en ons te dwingen hún gas voor 10 keer de prijs (en 100 keer zoveel milieuschade door die megaschepen waarmee het vervoerd moet worden) af te nemen, zogenaamd vanwege de oorlog in Oekraïne.

De kranten staan al een jaar vol met kretologieën als “Poetin draait de gaskraan dicht” en aanverwante kletskoek. Ik kan er gemakkelijk over gaan: er zijn vijf pijpleidingen van Rusland richting Europa. De Nord Stream 1 en 2, die gesloten zijn door Duitsland; de Yamal die door Polen en Wit-Rusland heen naar Duitsland loopt en gesloten is door Polen; de Soyuz en de Brotherhood die door Oekraïne heenlopen en door hetzelfde Oekraïne gesloten zijn.

Je hebt dan eigenlijk ook nog Turkstream door de Zwarte Zee naar Istanbul en de South Stream die door Bulgarije en Servië heen naar Oostenrijk moet gaan lopen, maar die nog niet klaar is. Alleen de Turkstream doet het nog en via de Nord Stream 2 zou eventueel nog gas naar Duitsland kunnen reizen.

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Als u zo op het kaartje hierboven kijkt, ziet u misschien wel dat de meeste pijpleidingen door Oekraïne lopen en dan vooral door het zuiden en oosten van het land. Dan zou de gedachte u kunnen bekruipen dat de Russen die delen van Oekraïne óók zo graag in bezit willen hebben om hun gashandel te beschermen. Geef ze eens ongelijk, maar dat is natuurlijk wel landjepik. Ze gebruiken, -als dit zo is en eerlijk gezegd lijkt het me van wel – het gas dan niet als wapen, maar bewapenen hun gasexport wel. Wat mij betreft is het nu we dit hebben gezien nóg meer van belang dat er snel vrede komt tussen Rusland en Oekraïne en dat de Amerikanen zich snel terugtrekken uit dat voor hen zo verre land.

Er wordt enorm moeilijk over gedaan, maar het lijkt er toch op dat de Israëlische premier van vorig jaar, Naftali Bennett, iets aan resultaten had bereikt in maart-april vorig jaar, toen hij bemiddelde tussen Rusland en Oekraïne. Hij laat er niets over los, lacht alleen dat de Russen hem hadden beloofd Zelenski niet de kop af te schieten, maar je weet gewoon dat hij wel iets meer bereikt had. Netanyahu, sinds kort weer premier, laat er ook weinig over los, maar vertelt dat hij indien gevraagd nog wel een keer zou willen bemiddelen tussen de twee. Het probleem met een Israëlische bemiddelaar is alleen dat die iets te dicht op de Amerikanen zit om echt objectief te kunnen zijn.

Toch denk ik dat we allemaal liever één ei in de hand hebben dan tien in de lucht. Vrede is een héleboel waard in deze voortploeterende en tonnen aan slachtoffers kostende oorlog. Straks zijn alle Oekraïense én Russische vrouwen weduwe en alleenstaande moeders. Heel Europa zit in de armoe en de kou en de Amerikanen lachen ons allemaal vierkant uit dat we er ingetrapt zijn. Rusland is gewoon een land net als alle andere. Ze zijn iets beter dan de Amerikanen, maar dat is niet zo moeilijk. Ze zijn in ieder geval zo recht-door-zee als het maar kan en vallen een ander land alleen binnen als het ze gevraagd wordt. Ze gaan echt niet de rest van Europa ook nog even oorlog aandoen, mochten ze winnen in Oekraïne. Het enige dat ze willen, is dat ze met rust gelaten worden en lekker handel kunnen drijven met hun grondstoffen.

Ze lieten een paar jaar geleden toen de Koerden in Rojava het zo moeilijk hadden, die keihard in de steek. Gewoon omdat ze van mening zijn dat je je niet mag bemoeien met wie er een land regeert of wie er een stukje land terug wil hebben, dat hem gestolen is. Ze zijn dus zó niet-imperialistisch dat het soms niet meer leuk is. Hieronder is Seymour Hersh nog even voor u:

 

 

 

 

donaties

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.