glazen-koets

Mijn leven lang heb ik nooit enige interesse gehad in koningshuizen en het gefriebel eromheen. De tegenwerping als je zoiets zegt, is altijd: “maar een president is zeker net zo duur!”. Ik heb het daarom eens opgezocht en geef daarbij mijn visie op de troonrede van dit jaar, waar ik flink van schrok tijdens het luisteren. We beginnen met de troonrede. U kunt die overigens bekijken en beluisteren in de video in het rechtermenu hier op de site.

 

Mijn visie op de democratie

Ik vind het enorm ondemocratisch om de regeringsplannen voor een heel jaar eerst maandenlang geheim te houden en vervolgens pats-boem door de koning te laten oplezen. De koning heeft het recht om wetten niet te tekenen, als die onterecht zijn, maar koningin Wilhelmina is de laatste die dit ooit heeft gedaan. Het is de gewoonte niet, zo wordt er dan gezegd en: de koning heeft immers al iedere maandagmiddag overleg met de minister-president. Daarin kan hij wetsvoorstellen bekritiseren of zelf een koers aangeven. Dat is echter achterkamertjespolitiek en past eigenlijk niet meer zo in een moderne democratie. Burgers mogen slechts éénmaal per vier jaar stemmen en verder vindt het kabinet kritiek uit den lande alleen maar storend. Dat is niet zoals politiek in onze tijd nog zo zou moeten werken – mijns inziens uiteraard.

Maar wat ik nog veel ondemocratischer vind, dat is dat we in Nederland alleen maar mogen stemmen voor de twee Kamers. Vooral de Tweede Kamer zit daarna vol met leden van dezelfde partijen die ook al in het kabinet zitten en partijen doen aan blokstemmen: ze stemmen allemaal voor of tegen een voorstel. Partijdiscipline noemen ze dat, maar persoonlijk vind ik het heel ondemocratisch. Bij moties stemmen ze zelfs maar één keer, namelijk per partij. Hoe kan de Kamer dan slechte besluiten door het kabinet tegenhouden, als de oppositie altijd minder stemmen heeft dan het kabinet? Dat ondervang je door aparte verkiezingen in te stellen voor de premier. Hetzelfde geldt voor burgemeesters, die ook niet gekozen worden in Nederland. Ik vind dat heel ondemocratisch, vooral omdat de rechtse partijen nooit een burgemeester mogen leveren. Ze hebben wél leden in de Tweede Kamer en bij de gemeente, dus waarom dan geen burgemeesters? Dat is regelrechte discriminatie.

 

De troonrede: Rusland veroordeeld

Voor het eerst in mijn leven, voor zover ik me herinner, heb ik de hele troonrede zitten beluisteren vandaag. Tijdens het doen van de was, want dat moet ook gebeuren en allemaal op de hand. Daarna heb ik erover zitten nadenken tijdens mijn eerste wandelcampagne sinds twee jaar, namelijk naar de slager en bakker in het dorp. Dat is ongeveer 500 meter lopen, dus een kilometer op en neer. Ik heb wel vijf keer moeten rusten onderweg, maar kreeg het toch gedaan en eigenlijk vind ik dat ik nu een medaille verdien. Even zonder gekkigheid: ik schrok enorm van de felheid van de Koning tegen Rusland. In de eerste plaats is het al onredelijk om dit land alle schuld toe te schuiven over de oorlog in Oekraïne, want wie deed er nog maar iets tegen het vermoorden van rond de 15.000 Oekraïners uit de Donbassregio? Jawel: niemand!

Dat Rusland voor die mensen opkomt, betekent niet dat het land zich agressief gedraagt, maar dat het opkomt voor de rechten van hun buren. Als Europa en Amerika eerlijk geweest waren, hadden ze Rusland gesteund en was het moorden allang gestopt. Nu duurt het maar voort en omdat Oekraïne een ontzettend corrupte, maar ook gemene regering heeft, zijn er nu ladingen slachtoffers. Zoals ik al eerder schreef, telt dit vreselijke land zijn burgers niet eens. We hebben geen idee hoeveel mensen er gesneuveld zijn aan Oekraïense zijde in deze oorlog. Iedere mens is er één te veel, dat in ieder geval. De verdraaide berichtgeving, waarin Rusland constant de schuld krijgt van de vele bombardementen op burgerdoelen, is eveneens stuitend. De Russen houden zich juist heel erg aan de internationale oorlogswetten, want ze willen niet schuldig bevonden worden, mocht er een tribunaal komen na afloop van de oorlog.

Verder zijn Russen mensen net als wij en iedereen. Ze maken fouten, maar doen ook goede dingen. Als je je als heel continent zo onterecht tegen één land keert, waardoor je zélf in de problemen komt en je inwoners niet meer kunnen rondkomen omdat jij als regering totaal ondemocratisch besluit geen gas, olie, graan en kunstmest meer uit Rusland te halen vanwege die oorlog die je zelf mede hebt veroorzaakt, ben je echt heel fout bezig. Wat de regering nu gaat doen, is dit jaar helemaal niets. Vanaf januari, als het al te laat is, gaan de lonen opeens 10% omhoog, waarbij er geen rekening wordt gehouden met de werkgevers die die lonen moeten ophoesten. En ook niet met de belasting die de mensen over die loonsverhoging moeten betalen. Daar is wel over gesproken in de Kamer, maar in de troonrede heb ik er geen woord over gehoord. De lonen 10% omhoog betekent nóg iets aan inflatie erbij, want het geld wordt dan immers nogmaals minder waard.

 

Eventjes Untold Times steunen hier:

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Troonrede: de energierekening

Tot mijn verdere verbazing hoorde ik de koning zeggen dat de klimaatdoelen per se gehaald moeten en zullen worden vóór 2030. Dus zelfs het zo redelijke voorstel van Wopke Hoekstra van het CDA om daar toch minimaal 2035 van te maken, heeft het niet gehaald. De stikstof moet gewoon met 50% verminderd worden en dat is dat. Geen discussie over mogelijk en iedereen moet maar zien dat dat gaat lukken. Boeren worden er vooral de dupe van, maar de koning uitte geen woord van sympathie voor hen en ook geen enkele handreiking aan hen. Koud vond ik het.

De energietransitie richting duurzame energie moet en zal gehaald worden vóór 2030 en ik begreep tussen de regels door dat de koning eigenlijk zei dat dat de reden was waarom de regering zo weinig moeite doet om aan voldoende goedgeprijsd gas te komen voor de winter. We moeten er toch vanaf, was de boodschap die hij niet in woorden uitte, maar die je er toch uit opmaakte. En dat terwijl gas een behoorlijk schone energiebron is. Feiten hebben maar weinig plek in de regering van Nederland op dit moment, mag je wel stellen. Kernenergie mag dan weer wel, maar dat is voor elektriciteit. We moeten gas en elektra wel uit elkaar houden, wat het probleem nog ingewikkelder maakt.

Er komt een prijsplafond, dus een maximumprijs voor gas en licht, maar er werd niet gezegd waar dat plafond komt te liggen. Bovendien zien we in het Verenigd Koninkrijk al dat dat best wat problemen oplevert, zo’n prijsplafond. Om een maximumtarief vast te stellen is niet eenvoudig en dan je eraan houden, terwijl de regering niets doet om aan goedkoop gas te komen ook niet. Over het Groningse gas, dat voor 95% aan Duitsland, maar ook aan België en Frankrijk wordt verkocht, werd niet gezegd dat we dat zelf gaan houden. Er wordt gewoon extra gepompt met alle gevolgen vandien voor de historische huizen en gebouwen in het prachtige Groningen (waar ik nog ben opgegroeid en dat me dierbaar is). Niets over compensatie ook. Ik ben bij lange na niet de enige die dit alles geen oplossing voor het probleem vindt.

 

Inflatie en loonstijging

De inflatie is tot en met augustus uitgerekend en bedroeg toen 12,0% aldus het CBS, te zien op inflation.eu. Tussen september 2020 en september 2021 was de inflatie 2,70%, dus zie wat een enorme verhoging. De oorzaak wordt gelijk naar heel Europa doorgetrokken, want de EU heeft sancties ingesteld tegen Rusland, die dermate dom gekozen waren dat heel de EU nu in de kou zit. Ik heb de afgelopen tijd wat zitten lezen en luisteren naar allerlei mensen die hier meer over weten en die zeggen dat je best een verdrag of afspraak van de EU eenzijdig kunt verbreken. Dan trek je je eruit terug als land, wat niet betekent dat je gelijk geen EU-lid meer bent. De regering van ieder land had dit kunnen doen, maar in de praktijk deed alleen Hongarije het. Dat land heeft op het laatste moment nog gas uit Rusland weten te regelen tegen een redelijke prijs en toen dreigde Ursula von der Leyen dat Hongarije dat moest exporteren naar andere landen. Gelukkig voor de Hongaren is die verplichting om je eigen spullen te exporteren er nooit officieel gekomen.

Wat het kabinet nu gaat doen aan de inflatie, is heel misschien vanaf november enige verlichting. Dat is echter in het geheel niet zeker en ook weet niemand wát die verlichting dan zou inhouden. Vanaf januari komt er verlichting, maar die heeft wel een prijs. Daar waar de koning het had over ondernemers van vooral het MKB, die zo belangrijk zijn voor Nederland, volgde hij die opmerking niet op met een mooie regeling voor hen om de straks verplichte loonstijging van 10% te kunnen ophoesten. Ook heb ik niets gehoord over verlaging van belastingen voor de burgers die straks meer verdienen. Als de belastingen gelijk blijven, zijn ze die 10% kwijt aan de fiscus en dat uit de portemonnee van ondernemers. Mijns inziens niet helemaal eerlijk, maar de koning heeft niet alles in de troonrede gezegd wat er gaat gebeuren. Misschien komt er toch nog hulp aan het MKB en verlaging van belastingen.

Verder hoorde ik dat de studiebeurzen omhoog gaan, maar niet hoeveel. Het is een gave van de overheid, die niet terugbetaald hoeft te worden. Eigenlijk wel redelijk, als u het mij vraagt. Ook wordt kinderopvang vanaf 2023 (bijna) geheel door de toeslagendienst van de belastingen vergoed, omdat er overal personeelstekorten zijn en de regering hoopt dat meer mensen dan meer uren gaan werken. Moeders, wel te verstaan dan in het algemeen. U weet dat ik niet zo erg voor het al te veel werken van moeders ben, maar dat schijnt erg ouderwets te zijn. Dat gezinnen ontwricht raken, doordat er niemand thuis is, mag je tegenwoordig niet eens meer noemen als bezwaar tegen al die niet alleen maar werkende, maar vooral ook carrièremakende moeders. Ik hou mijn mond al!

 

Is een president goedkoper dan een koningshuis?

Wat ik tegen een koningshuis heb, dat is ten eerste de erfopvolging en daarna de poppenkast eromheen. Het kost bommen met geld en ik heb daar nooit veel begrip voor gehad. Ook niet als het in andere landen gedaan wordt: van die enorme pleinen vol met miilitairen en toestanden. Leeg machtsvertoon in mijn ogen. Ik vind dat je het staatshoofd moet kiezen in aparte verkiezingen, naast die van de Eerste en Tweede Kamer. De Eerste Kamer zou wat mij betreft ook wel weg mogen, aangezien die maar zelden een voorgestelde wet afkeurt. Waarom zitten die 75 betaalde leden er dan? Er zijn zoveel wetten die slecht zijn voor iedereen en er komen er steeds meer bij met de jaren. Als je daar niet kritisch op bent, kun je net zo goed niet stemmen.

Daarnaast kost een koningshuis veel geld, maar dat kost een president ook. In dit artikel van Politico, dat allesbehalve fair of zelfs maar feitelijk is naar president Trump toe, kun je wel zo’n beetje afleiden wat het Britse koningshuis het land nou kost. Dat is 82,2 miljoen Britse pond voor de koningin en haar kosten, 43,3 miljoen pond voor de familie die ook onderhouden wordt inclusief kosten voor kastelen enzo en dan een schatting van rond de 128 miljoen pond voor beveiliging van de hele koninklijke familie. Dat schijnt het grote probleem te zijn met deze mensen: ze moeten allemaal beveiligd worden en die kosten lopen uit de klauwen. Bij elkaar genomen kom ik op 253,5 miljoen Britse pond.

Dan gaan ze het hebben over wat president Trump kostte. Ten eerste noemen ze daarbij niet dat deze man zijn hele salaris van $400.000 per jaar aan goede doelen doneerde. Dus die noemen ze erbij. Dan $50.000 voor extra uitgaven, $100.000 voor reiskosten, $19.000 voor ‘entertainment'(wow!), $500.000 voor het personeel van Melania en daarna gaan ze tekeer over hoe ontzettend veel geld de bewaking wel niet kost. Als één van de kinderen van de president ergens naar toe moet, moet er bewaking mee en Trumps familie was nogal reislustig. Aan de andere kant werkten zij ook in het Witte Huis en zou voor een andere medewerker ook bewaking moeten worden betaald, lijkt me. Ik zet de kosten voor bewaking daarom op $130.000, ongeveer net zoveel als het geschatte bedrag voor de Engelse familie en dan kom ik in totaal op $14.069.000 per jaar. Laten we er €15 miljoen van maken als compromis. Dat is voor zo’n groot land éénderde van de kosten van het Nederlandse koningshuis.

Maar daar neem ik geen genoegen mee. Ik wil meer weten, dus hier op Statista.com vindt u precies hoeveel de Franse president het Franse volk in totaal kost. Alleen staan daar geen specificaties, alleen dat het de totale kosten zijn. De kosten zijn sinds 2009 iets gezakt en het meest recente jaar is 2020, waarin de kosten €99,73 miljoen waren. Twee keer zoveel als het Nederlandse koningshuis, dat dit jaar net iets over de €50 miljoen ging, aldus het AD. Daar mag u echter wel €1,7 miljoen aftrekken, want kroonprinses Amalia betaalt haar toelage terug zolang ze studeert. Dan komen we op zo’n €48,3 miljoen. Een hoog bedrag, dat zeker, maar niet in vergelijking tot wat we tot dusver gezien hebben.

 

Voor Italië schrikt u zich wezenloos als u deze website bekijkt en dat gaat bovendien over 2013. Alleen al de president kostte hun een ‘koopje’ vergeleken bij andere jaren, namelijk €228 miljoen. Ze hebben een gigantisch uitgedijde regering daar, waarbij de Eerste Kamer hun een half miljoen kostte en de Tweede Kamer bijna een miljoen. De premier kostte in dat jaar ook bijna een half miljoen. €230 miljoen in totaal, meer dan twee keer zoveel als in Frankrijk. Als u het interessant vindt, staat hier op Vox.com een uitgebreid verslag van een onderzoek uit 2015 naar de kosten van koningshuizen en presidentiële regeringen. Ik ben het niet met alles eens wat erin verteld wordt, maar vind het wel boeiend om te lezen wat verschillende mensen ervan vinden.

Nog twee voorbeelden. Ik vind dit artikel uit 2014 van Jon Worth, toen de kosten van regeringen een hot item waren en iedereen ging zitten rekenen voor z’n eigen land, interessant. Hij vraagt zich af waarom de Deense regering rond de €35 miljoen kost en de Poolse €115 miljoen. Ik denk dat hij in plaats van de kosten voor het Deense koningshuis die voor de premier berekend had, maar hij specificeert dat niet en dus weet ik het niet zeker. En dan de Griekse president: die kostte ook in 2014 €14 miljoen euro. Toch wel eenderde van het Nederlandse koningshuis. In dat bedrag zaten letterlijk álle kosten die een president maar kan maken voor beveiliging, personeel, onderhoud van z’n huis, reiskosten enzovoort. Er was dat jaar €50 miljoen beraamd, kunt u nagaan!

 

Voorzichtige conclusie

Wat kun je hier nu uit concluderen? Verschillende bronnen melden dat een koningshuis goedkoper is dan een presidentieel systeem. Vaak is of de president of de premier een ceremoniële figuur die in het ene land direct gekozen wordt en in het andere land indirect, dus door het parlement net als hier in Nederland. Dat is niet veel verschil met een koningshuis, waar je als gewoon mens ook niet mag kiezen wie de volgende wordt. Royals weten echter al wel vanaf hun geboorte dat ze op een dag koning of koningin zullen zijn en worden uitgebreid op die functie voorbereid. Het voorbeeld van de Griekse president, die ook een ceremoniële figuur is net als de Nederlandse koning, laat echter zien dat ook een president hartstikke goedkoop kan zijn. Het is ook democratischer en transparanter om een president te hebben dan een koning. Ik zou er wel voor voelen, zeker nu koning Willem-Alexander de bevolking van zijn vaderland de grond in laat zakken tijdens deze zo moeilijke tijden. Zowel politiek gezien alsook in verschijningen. Hij zou best vaker een toespraak kunnen houden om de mensen moed in te spreken en kritischer op de regering kunnen zijn.

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.