ukraine-peace

Untold Today: prijsplafond, vrouwen Iran, nucleaire dreiging, inflatie Turkije, Cyprus en plastic, VN

Er is zoveel nieuws deze dagen, dat je er bijna over struikelt. Vandaag gaan we het hebben over prijsplafonds voor gas, de vrouwenstrijd in Iran, de vraag of er een nucleaire dreiging is in Oekraïne, de inflatie in Turkije, plastic dat verboden wordt op Cyprus en de bijeenkomst van de VN in New York deze dagen.

Laten we gelijk beginnen met de jaarlijkse bijeenkomst van de VN in New York, die dan afgelopen dinsdag tot en met gisteren (donderdag) werd gehouden. Alle gebeurtenissen op de wereld tijdens deze dagen werden onder een vergrootglas gezet en uitgebreid besproken. President Erdoǵan van Turkije heeft hard geprobeerd te lobbyen voor steun bij zijn oorlogsidee tegen Griekenland; ook werd de vreselijke economische crisis in zijn eigen land besproken. Het vermeende dreigement van president Poetin aan het adres van Oekraïne en EU plus Amerika dat hij zogenaamd een kernoorlog ging voorbereiden, was onderwerp van gesprek en van afkeuring door de president van de EU, António Guterres.

 

Turkije in vrije val

Hier over de vrije val van de Turkse lira, die dit jaar 18% van zijn waarde is verloren sinds begin dit jaar en dat alles door het wanbeleid van de dictatoriale premier Tayyip Recep Erdoǵan. Dit land is helemaal op de bodem van z’n bestaan aangekomen en nóg wil Erdoǵan per se oorlog met Griekenland om ons land er even bij te pakken. Als hij oorlog start, verliest hij die echter vrijwel zeker aan de strategisch veel beter ontwikkelde Grieken, die bovendien steun van in ieder geval Frankrijk, Italië, Israël, Egypte en mogelijk zowel de VS als Rusland zullen ontvangen.

 

Is een prijsplafond voor gasprijzen een goed idee?

Gisteren las ik op Twitter dat energiebedrijven direct hun prijzen zullen optrekken naar de maximum toelaatbare prijs, als er een prijsplafond wordt ingesteld. Wat vond ik mezelf dom dat ik dat zelf niet had bedacht! Zo te zien is dit inderdaad wat er staat te gebeuren namelijk. De prijzen voor zowel gas als elektriciteit vanaf oktober met bijna de helft omhoog. Hier op RTLNieuws krijgt u een eerste indruk van hoe het ermee zal gaan. Hier is de tweet nog, van Eelco van Hoecke.

Aangezien noch praten met Rusland noch het Groningse gas voor onszelf gebruiken – de enige twee realistische oplossingen voor het probleem – geen optie worden gevonden door onze regering, is een prijsplafond plan C. Voor elektriciteit is er net zo goed een probleem, want die moet immers opgewekt worden en dat kost meestal aardolie. In Nederland is alleen de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele nog open en dat is niet voldoende om het hele land van betaalbare elektriciteit te voorzien. Het is lastig wanneer je met een stel koppige figuren in de regering zit!

 

Nog een gevolg hoge gasprijzen: het MKB stopt ermee

Mensen met een niet al te groot bedrijf rekenen hun toekomst uit aan de hand van de energiekosten, die ze vanaf deze winter moeten betalen om te overleven. Slagers en bakkers gaan als eersten dicht, want zij gebruiken koelingen, die nu onbetaalbaar zijn geworden. Zelfs links Nederland heeft het inmiddels doorgekregen, ook al begrijpen zij nog altijd niet dat Nederland samen met de EU en Amerika dit tekort helemaal zelf in elkaar heeft geknutseld.

 

Cyprus verbiedt eenmalig plastic

Mooi nieuws uit Cyprus! Dit eiland verbiedt gewoon plastic voor eenmalig gebruik vanaf 1 oktober a.s. Klabam in één keer afgelopen met dat probleem. Het recyclen wordt gewoon niet gedaan, hoezeer het ook mogelijk is, dus dan kun je niet veel anders dan het maar verbieden! Wat mij betreft een dikke hoera voor Cyprus!

 

Moedige, moedige vrouwen in Iran!

In Iran hebben veel vrouwen en heel veel jongeren ook het gehad met het strenge islamitische regime. Het is niet meer van deze tijd om vrouwen te dwingen zo’n hijab te dragen, die bijna het hele gezicht bedekt en vrouwen te vermoorden als ze dat onding niet helemaal perfect dragen. Laatst is er een vrouw vermoord door het regime, alleen maar omdat haar hoofddoek niet helemaal goed zat volgens de vrouwvijandige heren van Teheran. Dit is het commentaar van Assita Kanko, Europarlementariër voor België, op de opstanden:

 

In de talkshow Op1 was ook een gesprek erover van Fidan Ekiz met het Belgisch-Iraanse parlementslid (in België) Safai Darya. Ze is bang dat er heel veel repressie van het regime zal komen, want het internet is nu al zo traag gemaakt dat je geen filmpjes meer kunt uploaden om naar het buitenland te sturen voor steun en ter informatie. Laten we hopen dat de moedige Iraanse vrouwen deze keer eindelijk het regime omver zullen kunnen werpen!

 

Eventjes Untold Times steunen met een donatie hieronder en dan door naar Rusland en een kernoorlog in Oekraïne.

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Kernoorlog in Oekraïne?

Al maanden daagt Amerikaans president Joe Biden Vladimir Poetin uit om een kernoorlog te beginnen. Ik heb er eergisteren een video over gemaakt, maar omdat het nieuws vólstaat met valse insinuaties over dat “Poetin een kernoorlog zou beginnen tegen het westen”, denk ik dat ik toch nog éven mag bemiddelen. Hieronder eerst nog maar eens Poetins korte toespraak van deze week over het mobiliseren van kernwapens en vrijwilligers voor het Russische leger. Zoals ik al zei, vind ik zijn toespraak niet de meest vreedzame en handige die mogelijk zou zijn, maar hij zegt in ieder geval heel duidelijk níet dat Rusland een kernoorlog gaat starten. Juist niet zelfs! Hij zegt dat Rusland zijn verdediging klaar gaat zetten voor het geval Amerika of Oekraïne met kernwapens gaat smijten.

Mijns inziens was het een stuk diplomatieker geweest als hij iemand die wat gemakkelijker praat dan hijzelf had laten vertellen dat Rusland er niet aan dénkt om een kernoorlog te starten, maar dat het Oekraïense leger wel constant aan het schieten en bombarderen is op de enorme kerncentrale in het Zuid-Oekraïense Zaporizja. Als daar een lek ontstaat, zijn de gevolgen onoverkomelijk voor een heel grote regio en voor vele jaren. Denk maar aan de in 1986 ontplofte kerncentrale in het eveneens Oekraïense Tsjernobyl, dat 36 jaar na dato nog altijd een spookstad is. Ik heb helaas geconstateerd dat de Russen in het algemeen niet zo heel erg handig en wendbaar zijn in PR-aangelegenheden als de Amerikanen. Ze zijn soms wat onhandig in hun uitleg van hun bedoelingen. Ik laat u de video nogmaals zien en dan een paar commentaren uit het nieuws, die ik zorgelijk vind.

 

Wat zei president Poetin nu wel en niet eergisteren in zijn speech?

 

 

Een paar commentaren van Twitter over de zogenaamde nucleaire dreiging in Oekraïne

Deze meneer, Rob de Wijk, is dus hoogleraar internationale relaties! Ik heb wel verteld dat ik zelf ook in dit vak zat, toen ik bedrijfstrainingen in verschillende talen en culturen gaf voor mensen die handel met het buitenland deden. Heb er een hartstikke goed en positief boek over, dat ik toch maar even zal noemen dan: Wereldwijd Zakendoen heet het, geschreven door Eleonore Breukel & Inez van Eijk, eerste druk uit 1999. In dat boek worden 19 landen genoemd, waarover precies verteld wordt hoe je daar het beste zaken mee kunt doen. Al hun gewoontes, grilligheden en eigenaardigheden zonder vooroordeel of niks. Dat is iets heel anders dan Rob de Wijk, die Vladimir Poetin een enorme dictator vindt en zonder enige aanleiding of reden denkt dat deze man een kernoorlog zal beginnen. Hierboven hebt u Poetins eigen woorden gehoord, dus dan kunt u zelf beoordelen of dat waar is of niet.

En hier hebben we dan president Volodimir Zelenski zelf, die eerst opriep tot oorlog met Rusland en nu de Russische bevolking oproept om dienst te weigeren. Als het niet zo serieus was, zou je de man gerust een grapjas willen noemen. Wat ik erg vind – en velen met mij – is dat er zoveel Oekraïners sneuvelen in de totaal ongelijke oorlog en dat Zelenski het doodleuk verrekt om met zijn oosterburen om de tafel te gaan zitten om het probleem op te lossen. Als je de Russische kant van de zaak een beetje begrijpt, word je gelijk een vijand van Oekraïne genoemd, maar mensen die zo denken, zijn júist bezorgd om de mensen in Oekraïne. En ze zijn tegen hun vreselijk corrupte en gemene regime, niet tegen de mensen daar. Juist niet!

 

Als laatste wil ik u het pleidooi bij de VN in New York om nóg meer steun aan Oekraïne door de nieuwe Engelse premier Liz Truss niet onthouden. Als je een land dat nauwelijks een leger heeft, wapens stuurt maar geen militaire hulp, ben je ontzettend hypocriet. Vooral als je bovendien weigert te bemiddelen tussen de twee vijandige partijen. Ze zegt dat niemand Rusland bedreigt en zegt dan dat Rusland zogenaamd wapens voor massadestructie gebruikt om de Oekraïense bevolking te vermoorden. Dat is helemaal niet waar en als Truss éven het internet opduikt om ook eens de Russische kant van het verhaal met bewijzen daarbij op te zoeken, zegt ze zulke dingen echt niet. Dan zou ze wél onbevooroordeeld bemiddelen en de zaak helpen oplossen.

 

Ik stop ermee voor vandaag en hier kunt u nog eventjes doneren, delen en u inschrijven voor de nieuwsbrief van Untold Times. Het is hard nodig allemaal, want Untold Times wordt nóg altijd keihard tegengewerkt van alle kanten en dat heeft zij niet verdiend!

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.