mills-kinderdijk
Kinderdijk

Vaderlandsliefde en eigenwaarde versus racisme

Door mijn ontzettend gemene Nederlandse pleegouders en door wat ik door hun schuld allemaal moest meemaken, heb ik heel lang een hekel gehad aan Nederland en aan Nederlanders. Ben ik dan niet de eerste die zou moeten zeggen: “Ja het is hier zo racistisch als de neten en het regent discriminatie?”. Waarom doe ik dat dan toch niet en denk ik genuanceerd? Vandaag vertel ik daarover. En ik heb iets liefs.

amsterdam-old-houses
Amsterdam

Mijn pleegouders waren ook zwaar racistisch. De eerste tegen wie hun racisme ging, was ik en dat konden ze mooi doen, want ik mocht niet weten dat ik buitenlands was. Omdat ik vitiligo heb, een huidziekte waardoor je een heel lichte huid hebt en vlekken, ben ik lichtgekleurd en ziet niet iedereen gelijk dat ik niet Nederlands ben. Als kind had ik ook blond haar, dat steeds donkerder werd met de jaren. Die mensen gingen er altijd prat op dat zij blauwe ogen en blond haar hadden. Ze vonden dat letterlijk beter dan alle andere kleuren en ze vonden zelfs een Limburger, een Belg of een Duitser al helemaal verkeerd en raar. Hoe ze over Grieken dachten, hoef ik dan niet meer te zeggen, denk ik hè? Die mochten niet eens bestáán volgens hen en ze indoctrineerden me dan ook hevig met hun fascistische ideeën over Hollandse en blanke suprematie.

Zodra ik ontdekte dat ik geadopteerd was en een buitenlandse vader had (mijn echte ouders kende ik toen immers niet), begon ik me daar nog heviger tegen te verzetten dan ik eerder al deed. In Griekenland ben ik nooit gediscrimineerd geweest. Mensen vonden me wel blond, maar Costas is lichter gekleurd dan ik en er zijn genoeg mensen nog weer blonder dan hij. Dat gaat tot mensen met een heel donkere huid. Allemaal Grieken en daar wordt geen onderscheid tussen gemaakt. Integendeel zelfs: de meeste Grieken vinden het juist stoer om zo donker mogelijk te zijn. Vervolgens verven ze hun haar blond. 🙂

Toen ik mijn praktijk startte, kreeg ik mensen uit allerlei landen op consult, maar zeker de helft van hen was Nederlands. Op een heel enkele uitzondering na waren dat allemaal heel hartelijke, warme mensen. Ik stond verbaasd én genas van mijn haat tegen Nederland. Daarna ging ik eens kijken naar alle mensen die ik in mijn leven had gekend en wat denk je? Die waren echt niet allemaal vervelend. Ik haalde een heel aantal heel aardige, grappige en lieve mensen naar boven uit mijn verleden en die waren allemaal Nederlands. Wel zijn de mensen uit het zuiden warmer dan de mensen hier. Dat feit blijft staan en dat komt omdat de cultuur hier al sinds de 17e eeuw kapot aan het gaan is. Op een dag wilde ik weten waarom dat zo was en je mag raden wat ik vond! Ik zet het in een nieuwe alinea, dan zie je het niet gelijk staan.

 

 Natassa News is een onafhankelijke mediawebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan en ook niet zonder mensen die ingeschreven zijn voor het nieuws en die het nieuws delen op sociale media en via de e-mail. Natassa News vecht heel hard voor een betere wereld en heeft heeft een unieke frisse, positieve kijk op de wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Heel veel dank voor de donaties die af en toe binnendruppelen. Help ons echter blijven bestaan en steun ons met een eenmalig of beter nog maandelijkse donatie. Anders hebt u straks alleen nog maar de NOS! Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

 

mills-kinderdijk
Kinderdijk: mensen uit de hele wereld komen het bezoeken

 

holland-garden-bridge
Bruggetjes en bloemen …

Toen de mensen hier in Nederland hoorden wat er allemaal in Nederlands Indië werd uitgespookt met de mensen daar en in Ghana, Suriname en de Antillen in verband met slavernij, waren ze geschokt! Zó erg dat ze collectief getraumatiseerd waren en dat heeft gezorgd voor een wond, die alle Nederlanders met zich meedragen: ze vonden het vreselijk en onmenselijk. De schokgolf van onrecht vond plaats in de Gouden Eeuw. Ik weet niet precies hoe en door wie, maar er brak iets in die tijd wat de Gouden Eeuw ook deed afnemen. De tweede schokgolf kwam na het uitkomen van het boek Max Havelaar van Multatuli over Nederlands Indië. Zo objectief was dat boek helemaal niet, want Max zelf was niet zo fortuinlijk daar en schreef toen een boos verhaal over mensen die wél succesvol waren in de tropen. Hij overdreef daarbij schromelijk over zogenaamd onrecht dat de Indiërs aangedaan zou zijn. Als je gelezen hebt dat de mensen hier in Nederland zo geschokt waren over het onrecht helemaal aan de andere kant van de wereld, vind je Nederlanders dan nog steeds racistisch en fascistisch? De hele beschaving heeft een enorme scheur opgelopen in dit prachtige groene land vol bloemen en molens, omdat een klein aantal inwoners zich slecht gedroeg in het buitenland. Dat moet wel een bijzonder volk zijn!

Cultuur maakt sterk

delfts-blue
Delfts blauw én pepernoten!

Mensen uit landen waar nog iets van de oorspronkelijke cultuur over is, zijn trots op hun land en hun cultuur. Daardoor hebben ze meer eigenwaarde dan de meeste mensen hier in West-Europa. Dat gebrek aan eigenwaarde uit zich tegenwoordig in enorm zorgwekkende demonstraties tegen racisme in onder andere Amsterdam, waar ik blanke mensen schoenen van zwarte mensen zag kussen. Ik zag ze verontschuldigingen aanbieden voor hun huidskleur en nog meer zeer onterende zaken. Lieve mensen, heb alsjeblieft zelfvertrouwen! Nederlanders zijn hun waardigheid een beetje kwijt, omdat de specifieke Hollandse manier van leven steeds meer ondergesneeuwd wordt ten gunste van de Amerikaanse. Dat gebeurt overal wel een beetje, want het niets rukt op in onze moderne wereld, maar hier gaat het sneller dan waar ook. Zelf vond ik mijn eigenwaarde terug in Griekenland, maar voor een Nederlander is die hier in Holland.

Nederland heeft ook cultuur en is één van de mooiste landen op de wereld. Wij vinden het misschien niet zo exotisch, want we hebben geen bergen, maar heb je er enig idee van hoe ontzettend exotisch een Afrikaan de gouden stranden van Nederland vindt? De uitgestrekte velden met tulpen, de knalgroene weiden met koeien en schapen, de prachtige molens, grachten met oude huizen die helemaal scheeflopen maar toch al eeuwen staan en de kaaswinkeltjes? Die mooie ouderwetse koperen ketels die Nederlanders boven het haardvuur of de kachel hadden hangen! Ik heb er nog één, prachtig! Die gezellige koffiepotten die je op het vuur zette en die dan een paar keer doorliepen. Vervolgens die beschilderde kraantjespotten waar de koffie in bewaard werd. Die schitterende petroleumlampen, het Delfts blauw en de oude scheepsvoorwerpen. De plaggenhutten in Drente met de duizenden jaren oude opgestapelde hunebedden. De natuurgebieden op Flevoland en op de wadden, vol met vogels en paarden. Als dat niet exotisch is??

holland-giethoorn
Sprookjeshuis in Giethoorn

Het meest bijzondere aan Nederland is misschien wel het zogenaamde polderen of normaal doen: het nuchtere, kalme denken van de Nederlanders dat uniek op de wereld is. Iedereen vindt het geweldig behalve de Nederlanders zelf! Net als de woonboten: mensen die écht gewoon op een boot wonen. Exotisch toch? Nederland heeft echt niet alleen maar Ot en Sien als cultuur, maar een heleboel meer. En vergeet niet dat in die tijd van Ot en Sien – begin 20e eeuw – de beschaving al een flinke knauw had gehad! Je moet echt terug naar de 16e eeuw en nog verder naar de middeleeuwen om die weer te vinden en te herstellen. Daar kun je genoeg films en series over vinden of anders wel boeken. Als je naar bijvoorbeeld Amsterdam gaat of een andere oude stad, vind je nog wel oude huizen uit de 15e en 16e eeuw, zoals op de foto hierboven.

 

De slavernij is toch gebeurd?

dutch cheese shop
Schattig kaaswinkeltje! Ziet u het woord ‘lekker’ staan?

Ja, de slavernij heeft plaatsgevonden! Ongeveer 150 jaar heeft het geduurd, tegen 15 eeuwen door de Arabieren. En dat vonden de Nederlanders zo erg dat ze er een collectieve wond aan hebben overgehouden, die maakt dat ze zichzelf terugzoeken in andere culturen in plaats van hun eigen oude unieke Hollandse cultuur. De gezelligheid en knusheid van dit land zijn spreekwoordelijk en geen enkele andere taal kent dat woord ‘gezellig’ zelfs maar. Toen ik in Griekenland Nederlandse les gaf, las ik wel eens korte verhalen met mijn gevorderde cursisten van Simon Carmiggelt. Mijn cursisten vonden dat prachtig. De manier waarop die man schreef! Wat ook zo Hollands is, dat zijn de conférences van de beroemde cabaretiers zoals Youp van ‘t Hek, Jochem Myjer of nog ouder Wim Kan en Wim Sonneveld. Dat zijn stukjes overgeleverde cultuur die we mogen eren en bewaren. De liefde voor de zee ook, want die is veel ouder dan de slavernij.

Over die slavernij trouwens nog even dit! Afrikanen onderling bedreven ook veel slavernij. Noord-Afrikanen waren daar onder andere heel druk mee (Barbarije!), net als met het ontvoeren van Europese vrouwen voor in de harem van Turkse sultans en Berberse rijke heren. Kijken de andere Afrikanen de Marokkanen en Algerijnen daar nu nog op aan? Nee, totaal niet! Ze kijken de Nederlanders en de Portugezen erop aan, niet de mensen uit Afrika zelf. En wat dacht je van slavernij door Saoedi-Arabieren? Dát was pas wreed en ging vanaf de 6e tot in de 20e eeuw aan toe door. Miljoenen Afrikaanse slaven werden allemaal naar het Arabische schiereiland gebracht en naar Noord-Afrika. Ik kan er wel een boek vol over schrijven, maar vind het nu bèst geweest.

 

  Weet je wat Costas over Nederland zegt? “Wij leerden ze stenen bakken (via de Romeinen) en toen gingen ze sprookjeshuizen bouwen, de Nederlanders”.

 

Muziek!

En dan … onvervalste Hollandse muziek! Ik ben heel benieuwd of je dit nog kent. Johnny Jordaan en Willy Alberti zingen het prachtige lied Oh zwarte zigeuner. Dat had nu vast niet meer gemogen met al dat wokegezeur, maar het is mooi, niet? Geschreven door de Tsjechische componist Karel Vacek in 1931. Harry de Groot schreef de Nederlandse tekst en het lied kwam voor het eerst uit in 1974.

 

 

 

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.