jaknikker

Toen ik vanochtend het zoveelste bericht tegenkwam van iemand die een gigantische nota ontvangen had van zijn energiebedrijf, dacht ik: okee tijd om erover te schrijven! Gisteravond heb ik namelijk een constructie gevonden, waarvan ik zelf denk dat die Nederland in staat zou stellen om meer afstand van Brussel te nemen. Zonder aan contractbreuk te doen of regeltjes te overtreden. Zo zouden we toch nog aan meer gas en olie kunnen komen voor de winter.

Het was een snackbar die eventjes €50.000 aan gas en licht moest betalen voor één maand. De man liet zijn rekening zien in een filmpje, zie hieronder. Er zijn nu blijkbaar energiebedrijven die klanten proberen te winnen voor rekeningen met wisselende tarieven. Dus van 10 uur tot 12 uur betaal je een bepaald bedrag en van 12.01 uur tot 14.00 uur is het tarief hoger of juist lager. Niet echt handig voor een snackbar, maar misschien ook voor particulieren iets om voor uit te kijken. Dat zo’n bedrijf niet opeens de uren verandert en je die informatie net mist, bijvoorbeeld. Dan krijg je wat deze snackbarhouder meemaakt. Het is hoog tijd dat de regering hier inspringt, want als we allemaal echt zes keer zoveel moeten betalen voor gas en licht, staat straks heel Nederland op straat én is er geen bedrijf of winkel meer over. Dan volgt er complete chaos en paniek met wie weet nog een burgeroorlog. Dat moeten we wat mij betreft liefst voorkomen.

 

Hoe zit het met het Europese gas?

Ik heb dus eens zitten denken of er nou ook iets te doen is aan al die Brusselse afspraken, verdragen en contracten die ons zo klem schijnen te zetten, als je het de politici in Den Haag vraagt. Als de regering gewoon zou besluiten om bijvoorbeeld het Groningse gas, dat voor 95% naar Duitsland gaat, vanaf nu voor onszelf in te zetten, zijn we in ieder geval voor komende winter grotendeels gered. Qua gas dan. De EU is bezig met onderhandelingen met Saoedi-Arabië en Algerije voor meer olie, maar die zou dan weer via die inmiddels beruchte dagmarkt verhandeld worden, waar Russisch president Poetin ons maanden geleden al tegen waarschuwde: op die dagmarkt worden per dag gas, olie en nog wel meer producten verhandeld tegen de dagprijs. Dat gaat via kortetermijncontracten en is peperduur. Het verhandelen van gas en olie op deze dagmarkt is de enige reden waarom energie nú zo bizar duur is!

 

Even tijd om Untold Times te steunen!!! De tijden zijn voor mij nog 100 keer zo bar als voor jullie, want jullie hebben nog inkomen, maar ik al anderhalf jaar niet meer en met mijn handicap kan ik ook geen ander werk doen dan dit. Even steunen voor mijn geweldige artikelen dus!!!

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Ik ging dus eens opzoeken waarom het gas uit Groningen niet voor onszelf ingezet kan worden en vond dit informatieve artikel op RTLNieuws. Daar staat kortweg in dat er langetermijnscontracten met vooral Duitsland zijn, die niet kunnen worden verbroken. Daar ben ik het alvast niet mee eens, want er is nood aan de man sinds de EU – met Nederland die eraan meedeed – ruzie heeft gezocht met Rusland. Er staat nu bijna dagelijks overal in de media dat “Poetin de gaskraan dichtgedraaid heeft¨, maar dat heeft Russisch gasbedrijf Gazprom – en niet Poetin – gedaan, nádat de hele EU (behalve Hongarije) ermee instemde om geen gas uit Rusland meer te halen. Sommige landen hebben Gazprom de laatste maanden niet eens betaald en Brussel heeft de Russische bankrekeningen waar nog wél betalingen aan Gazprom staan, doodleuk bevroren om het land failliet te laten gaan. Gelukkig wisten de Russen dat dit eraan zat te komen en hebben ze op tijd nieuwe handelscontracten kunnen afsluiten voor hun gas en andere exportproducten.

Zo hadden Rusland en de EU net die nieuwe pijpleiding, de Nord Stream 2, gebouwd en nu wil de EU opeens niet meer samenwerken. Dat is vanwege de oorlog in Oekraïne, maar als we heel eerlijk zijn, heeft de EU die samen met Amerika via de NAVO uitgelokt en zelfs veroorzaakt. Het is daarmee niet fair om Rusland de schuld te geven van deze vuile oorlog en ook nog zelf de handen thuis te houden. Dat is in ieder geval wat mijn rechtvaardigheidsgevoel erover zegt. Wel, tot zover het Russische gas, maar ook de Russische aardolie, want die kregen we ook uit dit land. Omdat ook deze levering gestopt is, zijn de benzineprijzen als een gek gestegen en kunnen steeds meer mensen niet meer rondkomen. De koopkracht stevent hard richting de 0 en de inflatie is al naar rond de 12% gestegen door deze gebeurtenissen – of eigenlijk wandaden van de Europese Unie. Het zou heel logisch zijn als Nederland daar afstand van zou nemen en meer zijn eigen koers ging varen, maar helaas hebben we een links-liberale regering die daar geen mogelijkheden toe ziet. Tijd om de ogen eens te openen, want ik denk dat het wél kan.

 

Mogelijke oplossing

In bovenstaand artikel van RTLNieuws werd eveneens verteld dat er in het Groningse Zuidbroek een nieuwe fabriek wordt gebouwd om gas te mengen. Je hebt hoogcalorisch en laagcalorisch gas. In laagcalorisch gas zit meer stikstof. Het Nederlandse gas is laagcalorisch, maar gas uit andere landen (Rusland en Noorwegen worden daarmee bedoeld) is hoogcalorisch. Eigenlijk zou je zeggen dat dat beter voor het milieu is, maar je hebt een andere cv-ketel en een ander gasfornuis nodig voor hoogcalorisch gas en die hebben mensen in Nederland niet. De meeste bedrijven ook niet. Dus nu zijn ze een fabriek aan het bouwen in Zuidbroek om stikstof toe te voegen aan het hoogcalorische gas dat Nederland importeert met als doel om het aan Duitsland door te verkopen. Heel logisch allemaal …

Die fabriek schiet echter niet op en daarom moet Nederland nog meer gas oppompen uit Groningen, want het heeft zelf óók gas nodig voor de winter. Er zijn nog wel meer zulke mengstations in Nederland, maar die zijn niet afdoende. Als je het artikel mag geloven, zijn er dus dit hele jaar al hele ondergrondse reservoirs met gas gevuld voor aankomende winter. Dat is in Grijpskerk, dat nog net in Groningen ligt, vlak naast Friesland. Als dit verhaal waar is, is het helemáál onlogisch dat de gasprijzen zo gestegen zijn! De Telegraaf herhaalt in juli het bericht dat Nederland toch echt uit solidariteit gas moet blijven pompen voor Duitsland. Dat we het maar niet vergeten, want je doet het voor een ander!

 

Meer oplossingen

Als je het mij vraagt en een heleboel mensen met mij, dan zeggen wij: “Pomp voorlopig nog gas uit Groningen, vergoed de mensen daar, maar hou het gas wel zelf”. De politiek zegt dan dat dat niet kan, omdat er langdurige contracten met Duitsland zijn. Daar kun je echter tegen inbrengen dat het nu crisis is en we de luxe niet meer hebben om Duitsland van gas te voorzien. Bovendien zijn de Duitsers degenen die zó tegen het gas uit Rusland hebben geprotesteerd, waardoor nu heel Europa zonder energie zit. Voor zo’n land hoeven we echt geen gas te pompen en al helemáál niet met alle schade die dat de Groningers toebrengt. Niemand kan ons daartoe verplichten.

Er is uiteraard nog een andere oplossing: toch gas halen uit Rusland. Individuele gasbedrijven hebben dat geprobeerd, maar toen stak Ursula von der Leyen daar snel een stokje voor. Ze stelde alle handel met Rusland strafbaar binnen de EU en toen, toen stegen de prijzen naar het plafond. Persoonlijk vind ik dat Nederland in dit geval, waarin de Europese Commissie in Brussel de mensen letterlijk en expres in de kou zet, afstand mag nemen van afspraken die daar gemaakt worden en zelfs wetten en verdragen. Europese samenwerking kan heel mooi zijn, maar het is niet nodig om verordeningen te volgen als je land eraan te gronde gaat. Deze klacht ligt er al tientallen jaren over Brussels doen en laten en het is tijd dat de verschillende landen eens gaan reageren op de overdreven regeltjeszucht van Von der Leyen und Freunden.

Mijn voorstel is dan ook om toch weer gas uit Rusland te halen. De bankrekeningen van Gazprom weer ontdooien, in ieder geval in Nederland, en de Russische regering vragen om toch weer gas te leveren. Er is niet zo heel veel gas nodig en er zijn wel een paar mengstations aanwezig om het gas voor onze installaties te mengen met stikstof. Het gas zou dan via één van de pijpleidingen naar Duitsland moeten vloeien, wat mogelijk gekibbel met onze oosterburen zal geven. Maar als zij ons aan gas helpen, kunnen wij toch nog iets uit Groningen aan hen leveren als dank. Wat de zakenrelaties betreft zal het wel lukken, denk ik.

 

Nu juridisch!

rechter ontslaan
Onafhankelijke rechtspraak

Ik ben verre van een jurist met mijn ene vakje dat ik ooit gevolgd heb aan de rechtenfaculteit en dat over de ethiek ging. Toch heb ik een poging gewaagd om levering van gas uit Rusland en uit Groningen voor Nederland mogelijk te maken. Als Nederland stopt met leveren aan Duitsland, zullen er waarschijnlijk rechtszaken volgen en die moet Nederland kunnen winnen. Anders heeft het geen zin om de contracten te stoppen.

wie-staat-boven-ovj
De Minister van Justitie en Veiligheid heeft mogelijkheden.

De Nederlandse rechters staan erom bekend dat ze bijna allemaal D´66 stemmen en dus pro-EU zijn. Nu mogen ze hun politieke mening en persoonlijke overtuigingen niet mee laten wegen in hun oordeel, maar mensen zijn mensen en dat gebeurt dagelijks toch in een heleboel oordelen. Het zit er dus dik in dat een rechter Duitsland gelijk zou geven met alle nare gevolgen voor Nederland. Dus heb ik verder zitten denken en ik kwam warempel op een idee.

KIjk maar eens hier rechts wat ik vond met dank aan Google (met wie ik de ene keer blijer ben dan de andere). Het OM stelt: “De minister van Justitie en Veiligheid is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College van procureurs-generaal de prioriteiten in de opsporing en vervolging”. Dit onduidelijke stukje gaat kennelijk over strafrecht en we hebben het hier eigenlijk over civiel recht, maar ik denk toch dat het bruikbaar is. De minister van Justitie kan de koers van rechtbanken mede bepalen en zij kan die dus opdragen om de belangen van de Nederlandse burgers wat energie betreft zwaarder te laten wegen dan de belangen van Duitsland. Ook al zitten we in de EU en wil die eigenlijk liever dat we eerst aan andere landen denken.

Er is een afspraak binnen de EU om je eigen producten aan andere landen te verkopen en zelf te importeren uit andere landen, maar dat is geen wet of verdrag. Ik kan me nog herinneren dat die afspraak gemaakt werd, zo rond 1994, want we hadden het erover tijdens mijn studie. We vonden het allemaal belachelijk, slecht voor het milieu en oneerlijk dat je je eigen voedsel niet meer zou mogen eten. Op het internet is er echter niets over te vinden en dus is er in ieder geval geen plicht om het Nederlandse gas te exporteren en om zelf buitenlands gas te importeren. Dat kan daarmee geen reden zijn voor Duitsland om het gas uit Groningen op te eisen.

 

Een goede oplossing

Eenvoudig is het inmiddels na zoveel ruzie tussen de EU en Rusland niet meer om het energieprobleem op te lossen, maar het is wel degelijk mogelijk. In de Noordzee zit een vette lading gas én olie die we zouden kunnen aanwenden voor eigen gebruik, maar dat wordt na zoveel jaren dat we weten van de voorraden nog altijd niet opgepompt. Hindernissen zijn in de wetgeving, dat er bijvoorbeeld in een kring van 500 meter rondom zo’n platform niet gevist of gevaren mag worden. Persoonlijk lijkt me dat niet zo’n groot probleem, maar er wordt toch niet gepompt. Energie uit de Noordzee is dus geen oplossing voor déze winter.

Dan hebben we dus het Groningse gas, dat wél veel problemen geeft, namelijk verzakking van de grond die schade aan huizen. Het schiet niets op met de vergoedingen die de staat daarvoor aan Groningers dient te geven. Daarom kan dit gas voor deze winter wel een oplossing zijn, maar niet voor de lange termijn. Daarnaast hebben we iets aan gas uit Noorwegen. Dat kan niet veel vermeerderd worden, want Noorwegen ging ook al aan Finland leveren. Blijft over Rusland! Zowel voor gas als voor olie. Het zijn geen enorme hoeveelheden die we nodig hebben, maar het moet mogelijk zijn toch met de Russen te onderhandelen. Die willen langetermijncontracten van minimaal 15 jaar, maar dat is normaal in de wereld van gas en olie. In de Nederlandse media worden zulke contracten voorgesteld als totaal onredelijk, maar met andere landen heeft Nederland ook dit soort contracten. Waarom dan met Rusland niet? Dát is pas onredelijk.

 



Bronnen:

Gaskwaliteit, de NAM.
Waarom moet Nederland gas pompen voor Duitsland …, RTLNieuws.
Nederland moet rekening houden met gaslevering aan Duitsland, Telegraaf.
Hoe zit het met dat gas uit Rusland? Vladimir Poetin legt het uit, Untold Times.
Nederland kan meer aardgas leveren aan Duitsland, DuitslandInstituut.
Groningengas maken van buitenland gas: hoe doen we dat?, Gasunie.
Onafhankelijke rechtspraak, ProDemos.
De benoeming van rechters in Nederland ... , De Correspondent.
Organisatie van het OM, OM.
Nederlands deel Noordzee heeft meer gas dan gedacht, NOS.
Olie- en gaswinning, Noordzeeloket.

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.