crimea-swallows-nest
Zwaluwsmestenkasteel op De Krim

Waarom De Krim terug bij Rusland wilde horen

Vandaag leg ik uit waarom allerlei landen en landjes liever bij Rusland willen horen dan onafhankelijk te zijn of bij een ander land te horen. Dat moet iedereen op de wereld dus lezen! Delen, delen, delen en mij steunen!

 

 Untold Times is een onafhankelijke nieuwswebsite, die volledig draait op donaties. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan. Natassa Vassiliou vecht met haar unieke frisse blik en enorme kennis heel hard en uiterst effectief voor een betere wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help Natassa News echter blijven bestaan en steun haar met een eenmalige of beter nog maandelijkse donatie. Zo kunt u doneren:

Via WhyDonate:

 

Hebt u zich geabonneerd, hebt u mijn artikel overal waar u kunt en niet eventjes snel-snel op één plek, gedeeld en hebt u een donatie gedaan? Dan mag u verder.


 

Hoe leuk is het om bij Oekraïne te horen?

Dat ga ik u laten zien. Afgelopen donderdagochtend kwam Volodimir Zelenski langszeilen in het Griekse parlement om dezelfde onzinnige en onware toespraak te houden als hij twee dagen tevoren in Den Haag had gedaan en in nog veel meer Europese parlementen. De man is altijd acteur geweest, dus hij zal het applaus gemist hebben. In Griekenland kwam hij echter aan met een knakker van het nazistische Azovbataljon, die bovendien beweerde “een etnische Griek” te zijn (was hij niet, zelfs zijn naam was niet Grieks). Dát viel in het verkeerde keelgat! Later op dezelfde dag maakte de man nog een blunder bij het doen van z’n verhaal op Cyprus. De op één na grootste partij daar was laaiend en kwam niet opdagen. Nu staat Forum voor Democratie in ieder geval niet meer voor paal, want meer partijen dan zij alleen hebben geen trek in deze hypocriet.

Na afloop van de vertoning was de voorzitter van het parlement (paars haar) bovendien woedend dat Zelenski niets gezegd had over hoe óók Cyprus nóg altijd verdeeld is na de Turkse invasie – ook een invasie immers, ook al was die van een heel andere aard. Zomaar uit het niets werd de verbinding opeens verbroken terwijl ze aan het spreken was. Het is in het Grieks en ik zie geen ondertiteling, maar in Griekenland bespraken ze het schandelijke voorval na met veel humor. Even na het begin doorscrollen naar het einde van de video hieronder. Hier kunt u het ook lezen in het Nederlands – zonder humor.

 

 

Over die Nazi’s heb ik nog weer even dit filmpje van de Oekraïense tv, dat ik al eerder heb laten zien. Daarop vertelt zo’n tiep doodleuk dat hij kinderen gaat vermoorden in Donbass, het russischsprekende deel van het land, want zo roei je een volk uit volgens Adolf Eichmann uit de Tweede Wereldoorlog: Hoe leuk denkt u dat het is voor regio’s als De Krim en Donbass om bij Oekraïne te moeten horen? Een land dat hen gewoon laat verrekken, terwijl het nationale leger genocide op hen pleegt, te beginnen bij hun kinderen:

Dan nog iets, want president Zelenski wil zo wanhopig dat Oekraïne bij de EU hoort, dat hij laatst een aanvraag daartoe heeft gedaan. De afgelopen dagen was Ursula von der Leyen in Kiev en gaf ze hem wéér aanmeldingsformulieren. Beetje vreemd nadat de aanvraag al was ingediend, maar allez vrienden. Het is de EU maar. In dit stuk kunt u lezen hoe de EU-baas van Buitenlandse Zaken Josep Borrell zich heel kras uitspreekt vóór Oekraïne en tegen Rusland, terwijl de meeste EU-lidstaten zich liever op de vlakte houden ‘uit angst voor ergere conflicten met Rusland’. Dat betekent alweer dat de EU-leiding totaal geen voeling houdt met z’n lidstaten. De Russen doen hun uiterste best om er wijs uit te worden, zoals u ziet.

We hebben het nog niet eens over de gigantische corruptie en armoede in Oekraïne gehad en kunnen gemakkelijk concluderen dat het geen pretje is om in dat land te moeten wonen, vooral als je russischgezind bent of thuis Russisch hebt geleerd. Het is echt geen juiste voorstelling van zaken dat íedereen in dat land keurig netjes Oekraïens zou spreken, behálve een paar dwarse domoren in het oosten. Er wordt Hongaars gesproken, Pools, Roemeens, Oekraïens-Russisch, Oekraïens en Russisch en verder nog wat niet eens in kaart gebrachte interessante oudere talen van sjamanenvolkeren die ook in Oekraïne wonen. In 1991 toen het land zich afscheidde van Rusland, zou het een federale republiek worden om alle verschillende volkeren gelijkheid te bieden, maar dat is nooit gebeurd. In 2014 ging het wéér niet door, dus een democratisch land is Oekraïne ook al niet te noemen.

 

Hoe leuk is het om bij Georgië te horen?

georgia-ally-us
Georgië is één van de belangrijkste bondgenoten van de VS

Wel, Georgië is een prachtig land met allemaal oude kerken, kloosters, pittoreske stadjes en een prachtige groene natuur met blauwgroene meren en een stuk Zwarte Zee. Maar 19,5% van de bevolking leeft onder het absolute minimum van de armoedegrens en 3% heeft nog geen twee dollar koopkracht per dag. Ook politiek gezien lijkt het er niet echt heel democratisch of eerlijk aan toe te gaan, want twee deelgebieden van het land, Abchazië en Zuid-Ossetië, hebben zichzelf herhaalde malen onafhankelijk verklaard en zijn erkend door een aantal landen. Toch beweert Georgië dat Rusland er met zijn leger zou zitten en is ondertussen zelf degene die de twee gebieden én geen rechten geeft én niet wil loslaten. Min of meer hetzelfde dus als wat er gebeurt in

georgia-poverty
Georgië is een enorm arm land

het oosten van Oekraïne. De stukjes tekst komen van de gelinkte website hierboven. Wat u er ook kunt lezen, is dat de Zuid-Ossetische stad Akarmara in de jaren ’90 volledig is verwoest en nooit meer opgebouwd. Het is een ghosttown geworden en dat wil zeggen dat Georgië niets om Zuid-Ossetië geeft. Anders was de stad toch allang weer opgebouwd. Lijkt het u nog steeds leuk om in Georgië te wonen? Nee hè.

 

Hoe leuk is het dan om bij Rusland te horen?

De hamvraag! Over hoe het economisch gezien in Rusland is, is heel moeilijk goede informatie te vinden. In de westerse media staat dat de Russische economie totaal kapot zou zijn door de oorlog in Oekraïne, maar zij berichten net zo goed dat de Russen eindelijk vrij zijn van handelen in dollars en nu veel betere zaken kunnen doen met landen als India, China, Iran, het Midden-Oosten en zelfs Kazachstan. Dat laatste is ook wat Russisch persbureau Tass bericht. Wat ik zelf denk, is dat Rusland wel degelijk lijdt onder de sancties van de laatste tijd en eerder ook trouwens, want de westerse landen voeren al zolang sancties uit tegen het land. Het geeft hun alleen ook vrijheid om zich helemaal los te weken van het westen en een veel stabielere economie op te bouwen zonder sancties, gedram, gezeur de hele tijd over deals en prijzen en andere koppijn.

russia-surplus
Russische economische cijfers voor dit jaar volgens Tass

Tass zegt hier dit over: Rusland is vorig jaar al begonnen zich voor te bereiden op de komende sancties. En dat is het enige logische, want het land wist al jaren dat de NAVO ondanks de afspraken tóch aan zijn grenzen zou komen te staan en dan vlak aan de grens ladingen vol met raketten en toestanden op zich gericht zou krijgen. Dus hebben ze zich voorbereid op een mogelijke strijd of zelfs oorlog om hun veiligheid. Hier meldt Tass dat het de Amerikanen en Europa mislukt is om hun economie te verslaan. En hier meldt alweer Tass dat Rusland zelfs geld overhoudt in 2022.

 

Hoe is Rusland qua leven en democratische rechten?

Ik heb laatst een poging gedaan om de staatsopbouw van Rusland te doorgronden. Het is ingewikkeld daar, want er is een aantal deelrepublieken, die ongeveer zoiets zijn als de staten van Amerika. Dat zijn allemaal kleine stukjes land, veelal in de Kaukasus maar ook wel elders. Dan heb je oblasts, provincies, territoria … en die overlappen elkaar uiteraard nogal vaak bovendien. In Canada en Australië is het ook zo ingewikkeld en ik snap niet echt waarom deze landen niet gewoon Amerika nadoen en hun land in een aantal federale staten opdelen. Klaar! Maar in Rusland komt het ingewikkelde doordat er heel veel verschillende etnische minderheden wonen, die allemaal een taal, een cultuur en een hang naar enige onafhankelijkheid hebben. Het zal wel niet zo eenvoudig zijn als het lijkt om dat land even in een aantal stukken te hakken.

In ieder geval is het net als in Amerika het geval dat burgemeesters er gekozen zijn, parlementsleden ook en ze hebben twee parlementen net als in Amerika en Nederland ook (Eerste en Tweede Kamer). De president wordt ook gekozen en ik geloof nog wel meer volksvertegenwoordigers. Het is voor een land als Nederland waar een niet al te betrouwbare regering is, heel lastig te begrijpen dat in Rusland zo’n 80% van de bevolking achter de president staat. Hier is zoiets onmogelijk, ook al omdat er zoveel partijen zijn die steeds meer versplinterd raken. Als we hier een nationalistische regering hadden, die voor tevredenheid onder de bevolking zorgde door de koopkracht hoog te houden en een beetje redelijk beleid te voeren op de meeste gebieden, zouden we Rusland denk ik beter begrijpen. De verhalen dat je er niet zou mogen demonstreren, zijn echt niet waar. Wat niet mag, is opstootjes organiseren, haatzaaien en opruien. Hé het lijkt Nederland wel!

Wat ook sinds kort verboden is, dat is dat je welbewust propaganda voert tegen de militaire operatie in Oekraïne. Het is volgens de Russische regering – en dat is ook wat je ziet als je een beetje zoekt naar wat er in Oekraïne eigenlijk gebeurt – een pertinente leugen dat ze Oekraïne binnengevallen zouden zijn om oorlog te voeren. Nee, ze pakken de Nazi’s op, waar het land vol mee zit en die de russischgezinde bevolking uitmoordt en gruwelijk martelt. In dit artikel kunt u lezen dat deze lieden ook werkelijk afschuwwekkende “wetenschappelijke” proeven met mensen doen (zogenaamde vivisectie), waarbij ze ledematen afsnijden, mensen vervolgens laten bevriezen in de sneeuw en nog veel meer zulke horror. Die lieden van Azov zijn geen gewone militairen, mocht u dat nog denken! En daarom mag je in Rusland geen propaganda voeren om de bevolking op het verkeerde been te zetten aangaande Oekraïne. Ik vind het een harde methode, maar heb er wel enig begrip voor. En trouwens hier in West-Europa mag je helemaal niets zeggen wat de regering niet aanstaat, want dan word je uit de media geweerd, van sociale media gekegeld en heeft je website 0 bereik om toch te overleven. Je maakt zelfs kans om opgepakt te worden. Dde pot verwijt de ketel?

Wat wilt u verder? Het onderwijs in Rusland is prima, de zorg ook, er is veel wetenschappelijk onderzoek en kijk hier eens: ze gaan naar Jupiter om te kijken of daar leven mogelijk is. Het is een doodnormaal land, waar het economisch gezien niet minder goed is dan in Nederland, Amerika, Engeland, België, Duitsland enzovoort. Rusland heeft zijn economie weer helemaal opgebouwd in de afgelopen 30 jaar, terwijl heel Europa en Amerika over het land heen vielen en de Oostbloklanden nog altijd straatarm zijn, na hun keuze om bij de EU te horen. Zo slecht is het er niet en vergeet niet dat het qua natuurschoon een schitterend land is met een heleboel klimaten, variatie en interessante culturen en talen om te ontdekken.

 

Hoe bizar is het dus om bij Rusland te willen horen?

Wel, in Abchazië heeft men afgelopen week gestemd om terug te gaan naar Rusland en was de uitslag ‘nee’. In 2016 wilden ze daar al een referendum houden over de zaak, maar dat ging niet door, omdat het ministaatje toch liever onafhankelijk wilde zijn. Of het waar is, weet ik niet, maar dat wordt erover gezegd. Vorige week las ik dat Abchazië nu wél een referendum erover heeft gehouden, maar dat de uitkomst negatief was, zoals ik net schreef. Nergens een bericht erover in de internationale media … Alleen dit hier dat mijn nieuws bevestigt. In Rusland werd het bericht nonchalant ontvangen en er wordt verder niet over gezeurd. Abchazië mag bij Rusland horen of niet: dat is hun eigen zaak.

Zuid-Ossetië heeft eerst nog presidentiële verkiezingen en die zijn eigenlijk gisteren geweest. Alleen haalde geen van de twee kandidaten de vereiste 50% van de stemmen en dus komt er een tweede ronde. Pas daarna komt er een referendum over Rusland. Ik lees al een tijdje dat het steeds wordt uitgesteld. Durf niet te zeggen dat het westen zich er mogelijk mee bemoeit, maar stiekem acht ik het wel mogelijk. Ik weet het niet zeker. Het verschil tussen de twee dwergstaatjes is dat Noord-Ossetië wél bij Rusland hoort en het landje graag weer bijeen wil zijn. Abchazië heeft geen deel van hun landje dat bij Rusland hoort.

En dan hebben we nog De Krim en de twee Donbassrepublieken Lugansk en Donjetsk. Ik schrijf maar Donjetsk met een -j erin, want zo spreken ze het uit. We hebben al geconstateerd dat Oekraíne geen leuk land is om bij te horen en al helemáál niet als je Russischtalig bent. De mensen op De Krim waren gewoon spuugzat van de constante bombardementen en erger nog: de aanvallen op scholen, waar hun kinderen gevaar lopen vermoord te worden. Rusland is een veel rijker en beter georganiseerd land dan Oekraïne, dus dat is geen moeilijke keuze. De Donbassrepublieken willen in eerste instantie los zijn van Oekraïne om hun leven zeker te zijn en ik denk dat ze nog helemaal niet hebben nagedacht over de vraag of ze zich dan bij Rusland willen aansluiten, samen een klein landje te vormen of twee dwergstaatjes willen zijn.

 

Rusland is zo slecht niet

In ieder geval is nu duidelijk dat De Krim niet het enige gebied is, dat liever bij Rusland wil horen dan elders. Het is niet zo dat Rusland op al die kleine stukjes land aast! Hebt u wel gezien hoe groot Rusland is? Dat land heeft echt geen paar kilometer extra grond nodig. Wel is het zo dat op De Krim het gebiedje Sebastopol ligt, een belangrijke Russische marinebasis. De Donbassrepublieken zitten vol mineralen in de grond, dus dat is ook aardig voor de Russen, maar heel eerlijk hebben ze zonder die republiekjes al meer dan zat mineralen om de hele wereld ermee te overladen. Ook een marinebasis kunnen ze gemakkelijk bij Sochi maken, als ze dat zouden willen. Rusland heeft deze splintergebiedjes niet nodig: zij hebben Rusland nodig om zich economisch te ontwikkelen en veilig te zijn voor oorlog, corrupte en terrorisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.