russia-kremlin

Wat hebben Xi Jinping en Vladimir Poetin gisteren eigenlijk besproken? [LIVEBLOG]

 


 

Ook 20:00 uur.

Een paar Russische prankers, Vovan en Lexus, hebben heel brutaal Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, opgebeld en het videogesprek ervan op RuTube gezet. Sommige mensen horen erin dat ze zegt dat die digitale euro, u weel wel die ECBD, inderdaad de mensen zal controleren. Ík hoor haar zeggen dat ze bang is dat een Amerikaans reuzenbedrijf zoals bijvoorbeeld Amazon een of andere digitale munt zal lanceren en ons in Europa dan onze soevereiniteit daarmee afpakt. Daarom moeten we snel zijn en het zelf doen, zegt ze en ze voegt eraan toe dat er wel enige controle zal zijn, maar dat dat is ter bescherming tegen terroristische aanslagen. Afijn, kijkt u zelf maar en beslist u maar wat u erin hoort:

 

 

 


 

20:00 uur.

De Standaard meldt met beelden met Nederlandse ondertiteling van Reuters dat presidenten Xi en Poetin hebben gesproken over vooral de oorlog in Oekraïne (en ook over andere zaken). Xi sluit de dag af met de mededeling dat er documenten zijn ondertekend en er nog meer onderweg zijn en dat hij erop vertrouwt dat het Russische volk Poetin zal blijven steunen. Als u hier klikt, kunt u het filmpje zien.

Persbureau Tass meldt dat de ontmoeting van vandaag 6 uur heeft geduurd, nu ten einde is en dat ze nu aan het dineren zijn. Er zijn documenten ondertekend voor samenwerking tussen Rusland en China. Wat de vrede tussen beide landen betreft. vinden beide landen dat er vrede moet komen door gesprekken tussen Rusland en Oekraïne en dat het internationale volkerenrecht gerespecteerd dient te worden. Oekraïne zelf blijft erbij dat het alléén wil praten met Rusland als dat zich volledig terugtrekt. Dat kan Rusland niet doen, want dan gooien de Oekraïeners een paar flinke bommen op de Donbass. Het is dus niet Rusland, maar Oekraïne die vanaf het begin al weigert te onderhandelen. En dat doet Oekraïne, omdat de VS de oorlog wil verlengen.

 


 

15:14 uur.

Oekraïne zit in de rats met de gesprekken tussen Xi en Poetin. Russia Today meldt dat de Oekraïense onderpremier Irina Vereshchuk bang is dat Xi niet bij hén zal langskomen om ook met hén te praten na de gesprekken in Moskou. Ze stelde dat er alleen over een staakt-het-vuren gepraat kan worden, als het Russische leger onmiddellijk uit Oekraïne verdwijnt. Dat zet alle mogelijkheden voor vrede natuurlijk gelijk op slot en laten we kijken hoe Xi daarmee omgaat!

 


 

PutinXitalks
Hier staat het

15:00 uur

Dit wordt een liveblog! Er is namelijk nieuws van persbureau Tass, hier.

Gisteren bleek er een informele ontmoeting tussen Xi Jinping en Vladimir Poetin te zijn geweest, die viereneenhalf uur heeft geduurd. Vandaag zijn de echte gesprekken begonnen en Tass meldt dat het de bedoeling is dat er ook documenten worden getekend. Dus échte stappen naar vrede worden nu op dit moment genomen!

 

Hier kunt u zien wat voor enorme onzin CNN verspreidt over de plannen voor de wereld van Rusland en China. Wat die twee altijd zeggen, is namelijk dat er meerdere blokken zouden moeten zijn. Niet één groot machtsblok, namelijk de VS, maar dat de landen op ieder contrinent met elkaar samenwerken en een soortement van “machtsblok” vormen. In die zin een machtsblok, dat ze niet hoeven toe te laten dat een ander land hen overheerst. Rusland en China willen juist dat ieder land zich eerst met zichzelf bezighoudt en van daaruit met andere landen in de regio samenwerkt.

Hier is de video, waarop duidelijk door ene Will Ripley, correpondent in Taipei in China, wordt gezegd dat deze twee landen zogenaamd zouden willen dat de hele wereld net zulke “gecontroleerde staten heeft als zijzelf”. Ongelofelijk hoe je zoiets zonder te blozen kunt zeggen! Een nota bene Chinese mevrouw, Yun San van denktank China Stimson Center, beweert later nog dat China alleen maar macht wil opbouwen met die gesprekken in Rusland, maar geen vrede zou willen in Oekraïne.

 

 

Hier heb ik ook nog een video met het begin van een toespraak door Xi aan Russisch premier Mishustin.

 

 

 


 

Gisteren was de Chinese president Xi Jinping op de thee bij Vladimir Poetin. Ze zullen het vast niet over de gelukskoekjes gehad hebben, maar waar gingen de gesprekken wél over? In de Nederlandse kranten vinden we er weinig over, maar de Belgische Standaard vond het wel noemenswaardig. We halen Tass er ook even bij en nog wat andere media om te zien hoever we komen met het gesprek in Moskou gisteren.

Er stond ook een enórm stuk in alle Nederlandse kranten vanochtend over wéér een nieuw alarmerend – jawel – rapport over het klimaat. In één Belgische krant vond ik warempel ook een stukje erover met wat uitleg over stikstof, want dat hele onderwerp speelt totaal niet in het Belgische. Wel alarmeert het artikel in De Morgen gelijk maar even, want dan kunnen ook de Belgen ermee beginnen om hun hele budget naar het “klimaat” te schieten. Het is verder echt een puur Hollands onderwerp en dat wou ik u even meegeven. Als ik meer tijd heb, duik ik er eens in om te zien hoe het nou écht zit met dat klimaat! Dan gaan wij door naar Moskou.

 

 

 Untold Times is de geheel onafhankelijke en dús crowdfunded nieuwswebsite van Anastasía Vassiliou. De site kan alleen in de lucht blijven met uw likes, deelacties, reacties, inschrijving voor de nieuwsbrief en niet te vergeten donaties. Duizendmaal dank voor de donaties die binnenkomen! Maar meer is absoluut nodig. Dat kan eenmalig en ook maandelijks via de drie manieren die hieronder staan:

Buy Me A Coffee

 

Via Whydonate:

 


 

Het Chinese vredesplan voor Oekraïne

Het kan natuurlijk zijn dat het me ontschoten is. Ik zit niet 24 uur per dag de kranten door te kijken, hoewel ik het nieuws wel zoveel mogelijk volg. Maar ik heb niets gezien over het vredesplan, dat de Chinese regering op 24 februari jl. op hun website plaatste en dat in slechts een paar media wél belicht werd. De westerse wereld heeft zichzelf afgesloten van alle landen die het niet met haar eens zijn en meldt gewoon het nieuws uit die landen niet meer. Vooral niet als een dergelijk land een ontzettend vriendelijk vredesplan publiceert, dat voor alle partijen goed is en heel objectief. Hier vindt u het Chinese vredesplan voor Oekraïne in 12 stappen duidelijk, rustig en evenwichtig opgesteld in het Engels.

Aangezien niemand anders op de hele wereld een vredesplan heeft bedacht voor de oorlog in Oekraïne, is het niet meer dan logisch dat juist de Chinese president Xi Jinping gisteren naar Moskou reisde. Dat kunt u echter niet vinden in de Nederlandse, Amerikaanse, Engelse enzovoort media. Soms denk ik dat die jaloers zijn. Het is zo kinderachtig om die oorlog zo per se in stand te willen houden en om er steeds weer voor te zorgen dat het heel moeilijk is voor burgers om aan goede informatie te komen over dit onderwerp en een heleboel andere, die de grootste media tevens verdraaid weergeven. Wat ik wél lees bij Politico, is dat de Amerikaanse regering het Chinese vredesplan dezelfde dag nog verworpen heeft. De Oekraïense regering daarentegen is voorzichtig met kritiek op China, want zij hoopt op een goede zakendeal met het land, zo schrijft hetzelfde Politico vanochtend vroeg. Ook op landen als Hongarije en Duitsland die de banden met Rusland heel voorzichtig weer proberen aan te halen, uit president Volodimir Zelenski geen kritiek.

Het plan beschrijft stappen als het houden van vredesbesprekingen, het stoppen van eenzijdige sancties die niet door de VN worden uitgegeven, het vormen van een graandeal (hetgeen deze dagen gelukt is), de mentaliteit van een Koude Oorlog stoppen, naar elkaar luisteren, een staakt-het-vuren en meer zulke zaken. Het is in mijn ogen in ieder geval een prima plan om mee te beginnen en als iemand er iets op tegen heeft, laat die dan zelf met iets beters komen. Tot nu toe is er geen alternatief, behalve dan dat de Amerikanen dít plan niet zo cool vinden. Dus zit Xi Jinping in Moskou, nu met premier Alexander Mishustin én Vladimir Poetin te praten.

 

Waar gingen de gesprekken over?

Helaas kan ik het stuk uit De Standaard niet lezen. Dan moet je je e-mailadres opgeven, waarna je een mail wordt beloofd waarmee je het stuk toch kunt lezen. Ik kreeg tot driemaal toe echter geen mail, dus dat gaat over. We gaan naar andere nieuwsbronnen! Tass hier, dat het wel heel mooi zegt. Quote van regeringswoordvoerder Dmitry Peskov:

 

 “That they have discussed it [the peace plan], is obvious because they said they would,” the spokesman said. (Dat ze over het vredesplan gesproken hebben, is logisch, want ze zeiden immers dat ze dat zouden doen).

 

Het is in ieder geval als volgt: de gesprekken vinden nog plaats en Xi heeft ook een gesprek gehad met de Russische premier. Omdat de Amerikanen onmiddellijk een wig gaan zetten tussen Rusland en China of tussen China en Oekraïne zodra ze weten wat er besproken is, vertelde Peskov niets over de onderwerpen van de gesprekken.

 

Graandeals

Twee dagen geleden werd de graandeal tussen Turkije, de VN en Oekraïne verlengd met nog eens 60 dagen. Daardoor kunnen graan en nog veel meer exportproducten uit het land worden geëxporteerd naar elders via de Zwarte Zee. Rusland heeft een project gelanceerd, genaamd “Russia-Africa in a Multipolar World,” (Rusland-Afrika in een multipolaire wereld), waardoor Russisch graan gratis naar Afrika vervoerd kan worden. Vladimir Poetin bekritiseerde in het kader hiervan de Oekraïense export van graan, die voor 45% procent naar de rijke Europese landen gaat en veel te weinig aan de arme Afrikaanse landen waar graan niet groeit, levert.

Hij zei dat Rusland door deze graandeal met Oekraïne bovendien wordt belemmerd om zelf Russisch graan te exporteren. De VN reageert dat Rusland vorig jaar net zoveel graan heeft geëxporteerd als andere jaren, maar Rusland heeft afgelopen jaar veel meer graan geproduceerd, ondat het land bang was dat Oekraïne door de oorlog mogelijk minder zou produceren. Rusland wil niet dat de armste ontwikkelingslanden van Afrika zonder graan komen te ziten. Nu is er weer gemuggenzift over de vraag of Rusland inderdaad minder exporteert enzovoort. Maar ze zouden dus méér moeten exporrteren en daar is geen sprake van. Hier staat het op Africa News.

 

Voorlopige conclusie

Vrede is in ontwikkeling, maar u ziet dat het grootste probleem het wantrouwen tussen verschillende landen is. Die moeten elkaar dan maar eens meer gaan vertrouwen, want die oorlog in Oekraïne kan niet langer doorgaan. Het is van het grootste belang dat die stopt, ook al verdient Amerika dan minder geld aan wapenexport. Moeten ze daar hun economie maar niet op bouwen en iets positievers vinden om hun geld mee te verdienen!

 

 

donations Untold Times

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou writes sound and objective analyses about countries that have made the positive decision to develop their economies with the help of Russia, China and each other. *Education: Greek & French Literature. *Career: 4 years music, 25 years education, 13 years finding how to cure all diseases, 3 years journalism. *Loves: kids, μπουγάτσα, coffee, boeren, facts & experts. *No to: Jeugdzorg, egoists, bonkers, whinyfaces & digital ID's. *Orthodox Christian.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.