new-york-skyline

Wat is de “Emergency” wet in Amerika?

De Verenigde Staten van Amerika is een land met véél en dikke wetboeken. Wij vinden België al enorm ingewikkeld en dat is het ook met z’n vijf regeringen: Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Spa en de federale regering in een landje dat in Amerika één provincie zou zijn. Daar, in Amerika, heb je 50 staten die behoorlijk onafhankelijk zijn en ook niet allemaal precies gelijk in elkaar zitten qua organisatie. Zo heb je in iedere staat een federale rechtbank en heb je parlementariërs en senatoren die een staat vertegenwoordigen en daarnaast in Washington zitten. Ook heb je er die alleen in hun eigen staat werken. En per staat ook nog een grondwet. De wet wordt in Amerika heel ernstig en letterlijk genomen. Vooral Republikeinen hebben een broertje dood aan jurisprudentie – in speciale gevallen afwijken van de officiële wet, want ze vinden dat je dan net zo goed géén wet kunt hebben. Nu is er sprake van een noodwet, die ondertekend zou zijn door president Trump en nu werkzaam zou zijn. Ik zocht het op.

Als je een land hebt met veel wetten, is het best logisch dat ze daar óók meerdere noodwetten hebben. Zo heeft een president executive power om in bepaalde uitzonderlijke gevallen beslissingen te kunnen nemen. Het pardon dat hij de laatste weken heeft toegekend aan mensen, die eerder onterecht beschuldigd waren van verraad, zijn daar een voorbeeld van. Generaal Flynn en George Papadopoulos horen bij de gepardonneerden. Ook is er een wet die de president in bepaalde gevallen wat meer macht geeft. Hier in de Wikipedia staat een waslijst met gevallen, waarin presidenten gebruik van de National Emergency Act uit 1976. Ik zie dat president Trump zeven keer deze wet heeft ondertekend. Dat betekent dat in heel specifieke gevallen de staten extra rechten krijgen of juist de president. Zo konden de staten vanaf 13 maart vorig jaar 50 miljard dollar extra inzetten om het coronavirus te bestrijden.

Daarnaast heb je ook nog de Stafford Act of voluit Robert T. Stafford Disaster Relief and Emergency Assistance Act. Dat is een wet waarmee de president vanuit Washington kan zorgen dat de staten bliksemsnel hulp van het leger krijgen om een ramp te bevechten. Voor het eerst ontdekte ik hoe serieus Amerikanen de wet nemen, toen ik tijdens mijn studie in Griekenland vaak ter ontspanning The bold and the beautiful keek. Op een dag was er een buitenlandse persoon bij de bolds aanwezig, die terug naar haar land van afkomst moest. Een aantal spelers vond dat vreselijk en probeerde de vrouw (ik meen dat het een vrouw was) te verstoppen, maar een andere speelster reageerde er zeer heftig op: “But you are breaking the law!”, deed ze verschrikt – je overtreedt de wet. Mijn vrienden en ik keken elkaar verbijsterd aan bij die opmerking, want in Europa en zeker in Griekenland in de jaren ’90 vonden we de wet niet echt belangrijk ofzo. Maar de Amerikanen wel! Nu is het zo dat best veel mensen denken dat die Stafford Act vanaf eind december weer geldt, nadat hij in 2018 is ondertekend door president Trump. Dat laatste klopt, kijkt u maar hier. Alleen is het enige dat hij met die wet kan doen, zorgen dat de staten die last hebben van een bepaalde ramp, verlichting bezorgen. Die ramp is dan ook nog minutieus beschreven in de uitvaardiging die de Stafford Act actief maakt.

Laatste noodwet is de District of Columbia Emergency Declaration en die heeft president Trump of 11 januari j.l. getekend. Die geldt alleen in Washington D.C., dat een stad is die alleen federaal is en niet bij een staat hoort. Hij geldt van 11 januari tot en met 21 januari a.s. en is bedoeld om alle veiligheidsmaatregelen te nemen die nodig zijn om de transitie naar nieuwe president Joe Biden rustig te laten verlopen. De Democraten eisten dat president Trump deze wet zou ondertekenen, maar dat had hij zelf al gedaan. Als Republikein staat hij immers voor Law & Order en is hij tegen geweld. Deze tweet van de burgemeester van Washington D.C., Muriel Bowser, laat het zien:

Als u leest wat deze wet inhoudt, zult u zien dat hij president Trump geen extra macht geeft om voor zichzelf bepaalde zaken af te dwingen. Bijvoorbeeld dat er op het laatste moment nog criminele feiten van de Democratpartij in het nieuws komen. Er zijn er genoeg die moeten uitkomen, maar helaas kan er niets afgedwongen worden bij de FBI, die de meeste gegevens in bezit heeft en weigert ook maar iets te onderzoeken of eerlijk te vertellen in de media. De FBI is helemaal ingekapseld door de top van de Democraten, die zelfs Republikeinse politici die aan president Trumps kant staan, bedreigt met het vermoorden van hun familie en dergelijke. Het hele land ligt lam door dit onzedelijke clubje en straks krijgen ze ook nog alle macht over beide Kamers, federaal Amerika én ze gaan onmiddellijk de hoogste rechtbank uitbreiden met nog 4 rechters. Nu zijn er daar negen van, maar zes zijn Republikeinen en de Democraten willen per se dat ook die rechtbank aan hun kant staat, zodat ze de democratie op dag één van Bidens presidentschap kunnen afschaffen.

Jammer is het bepaald, maar president Trump zit aan alle kanten vast. Afgezet wordt hij zeer zeker niet, want er zijn precies vier Republikeinse senatoren die daarvoor zullen stemmen morgen (vrijdag). En u weet waarom! Niet omdat ze verraders zijn, maar omdat de Democraten heel simpelweg Antifa of wat voor andere terroristen ook, op ze loslaten om ze te bedreigen. Iedereen houdt hem stevig in de gaten om te zien of hij nog iets kan, maar ik ben bang dat er niets meer aan te doen is. Dat we niets kunnen doen om Amerika uit de handen van een communistisch regime onder leiding van China kunnen redden. De Republikeinse partij krijgt ook bijna geen donaties meer, omdat hun donateurs eveneens bedreigd worden. Dat had president Trump allemaal willen veranderen in zijn tweede ambtstermijn. Hij wilde net zoals hier in Europa vastleggen in de wet dat de staten doorlopend subsidie krijgen voor bepaalde taken en dat de staten op hun beurt bijvoorbeeld het onderwijs goed zouden financieren – en zulke dingen meer. Dan waren die donateurs niet meer nodig geweest en zou het land een heel stuk beter lopen. Maar al die domme mensen hier in Nederland en verder Europa geloven de bezopen kolder van CNN, die Donald Trump dag en nacht zwart zitten te maken. Duimen, bidden, hopen en van u laten horen dat u aan de presidents kant staat, is het enige dat u kunt doen. Doet u dat maar, want u wordt echt gehoord!

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.