Toen ik vandaag wakker werd en de mail bekeek, zat er een stuk tussen over de wereldeconomie door Robert de Witt van EW Magazine. Hij schreef dat het rijke westen nog wel eventjes aan de macht zal blijven, want de BRICS-landen stellen teleur. Van deze landen wordt niet alleen in bovenstaand artikel, maar aan de lopende band gezegd dat ze er economisch niet best aan toe zouden zijn. Ik vraag me af of dat waar is. Zullen we er eens een klein onderzoekje op wagen?
Hier is het artikel en de BRICS-landen, dat zijn de landen met een economie in opkomst: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. We gaan eens kijken of wij ook vinden dat deze landen in economisch opzicht teleurstellen. Op het ogenblik is het al een prestatie als een land überhaupt een stijgende economie heeft en in Europa heeft behalve Hongarije geen enkel land een flinke stijging. De reden daarvoor is de coronapandemie, maar ook de klimaatpaniek en de oorlog in Oekraïne die vele miljarden kosten en de door de VS ingezette wereldwijde voedselcrisis. Ter vergelijking met de cijfers die er aankomen: in Nederland zakte de economie in 2020 vanwege corona 3,8% en steeg ze in 2021 weer met 3%. Dat is minder dan alle BRICS-landen die meteen volgen.
Brazilië
Laten we bij de B van Brazilië beginnen en wel met dit artikel van Trading Economics. Brazilië zat vanaf 2000 tot 2010 lekker economisch in de lift, maar in 2011 stopte de groei abrupt. Behalve wat flauwe excuses heb ik nog geen goede reden hiervoor gevonden, maar de vreselijke crisis duurde tot 2015-2016. Daarna was er weer een kleine groei te zien, maar die bleef onder de 5%. Op Trading Economics staat te lezen dat het BNP, het Bruto Nationaal Product, van Brazilië in het laatste trimester van 2021 steeg met 0,5%, na een klein beetje gezakt te zijn in de twee kwartalen ervoor. De groei was 0,1% hoger dan verwacht, over het hele jaar was die zelfs 4,6%. Hier zou je zeggen: netjes gedaan en dat laten ook de grafiekjes zien. In 2020 ging het even bergafwaarts door corona, maar sindsdien stegen ze weer een klein beetje. Als u nu op déze pagina van Focus-Economy kijkt, ziet u cijfers. Het BNP was in 2016 ongeveer op hetzelfde niveau als in 2019. Daartussen was het iets hoger, want Brazilië was bezig te herstellen van een enorme crisis.
Ik moet over de corona nog iets toevoegen: Jair Bolsonaro gelooft niet in covidrestricties en in vaccins. Hij raadde mensen aan om Ivermectine en HCQ te gebruiken, maar dat deden de meesten niet. Er zijn enorm veel mensen overleden mede daardoor (in India en veel Afrikaanse landen was bijna geen sterfte door de inzet van deze middelen) en dat was in 2021. Hoe komt dat? Niet omdat Bolsonaro de economie en de scholen liet doordraaien, want dat deed bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Florida ook en ook in Zweden waren geen lockdowns. Daar waren niet meer doden dan elders, dus in Brazilië kunnen al die doden niet toegeschreven worden aan corona. Op de video hieronder van CNBC kunt u echter horen dat de Braziliaanse overheid tijdens de pandemie $110 per maand aan de armste mensen uitdeelde. In 2021 was de staatskas leeg en moest er een paar maanden mee gestopt worden. In die tijd zijn er zoveel slachtoffers gevallen, want voor een arme Braziliaan is $110 in de maand heel veel geld. Heel triest, maar dat is de reden voor het hoge dodental en niet Bolsonaro’s desastreuze aanpak van de economie. Toen hij verkozen werd in 2018, zat de economie nog in zo’n groot slop dat het onmogelijk leek om die ooit nog weer aan de praat te krijgen. Dat is Bolsonaro wel gelukt, al sloeg ze niet op hol zoals de mensen gehoopt hadden.
Verder zie ik public debt – staatsschuld – staan met een percentage van 65 in 2016 tot zelfs 75% in 2019 van het BNP. Helemaal onderaan staat ook nog external debt – buitenlandse schuld – met een percentage van 18,6 in 2016 en 17,6 in 2019. De schuld is iets gezakt dus, maar niet veel. De schulden bij elkaar zijn veel hoger dan de economische groei en we kunnen dus wel concluderen dat Brazilië vecht voor zijn economie, maar groei niet erg wil lukken. Robert de Witt stelt dat Brazilië een waardeloze president heeft, die er een potje van maakt. Ik geloof niet dat dat klopt. Daarnaast is de man gewoon democratisch gekozen en durft hij het tegen de Verenigde Staten op te nemen. Die twee zijn in samenwerking met denktank het WEF en de EU-top de hele wereldeconomie naar beneden aan het halen. Als het een staatshoofd ergens op de wereld dus lukt om toch groei te bewerkstelligen, is dat een prestatie. Ik kan nog veel verdergaan en Mercosur, een handelsverbond met een aantal Zuid-Amerikaanse landen erbij halen, maar ik laat het even hierbij vandaag.
Dit is de beloofde video.
Natassa News is een onafhankelijke nieuwswebsite, die volledig draait op crowdfunding. Zonder uw bijdrage kan dit platform geen dag bestaan. Natassa Vassiliou vecht met haar unieke frisse blik en enorme kennis heel hard en uiterst effectief voor een betere wereld. Heel veel dank voor de donaties die binnenkomen. Help Natassa News echter blijven bestaan en steun haar met een eenmalige of beter nog maandelijkse donatie. Zo kunt u doneren:
Via WhyDonate:
De S van South Africa
In Zuid-Afrika houdt het ook niet over wat de economie betreft. Tijdens de coronatijd zakte ze maar liefst 6,4% in 2020 om een jaar later zwakjes terug te komen met 4,9% groei van het BNP. Maar er zijn bijna 2 miljoen meer mensen werkeloos dan voor de pandemie, dus echt goed gaat het ook niet. In 2019 waren er weer problemen met energiebedrijf Eskom, maar iedereen weet wel dat de grootste oorzaak voor de malaise de criminaliteit is. En dat de criminaliteit weer zo hoog is, omdat de economie niet wil. Dat alles komt doordat blanke en zwarte mensen elkaar zo tegenstaan. De overheid doet er niets tegen en de ene na de andere regering maakt de zaken nog erger. In de jaren ’90 leefde 68% van de bevolking van Zuid-Afrika onder de armoedegrens. Dat zakte later naar de 50%, maar sinds 2015 is het alweer 60%. Dat is uiteraard dramatisch, want zo moeilijk is het om in een wereld waar je niet verwelkomd wordt als je economie stijgt, een beter leven te creëren voor je bevolking.
De C van China
In China is de economie sinds het openen voor een vrijere markt in 1979 een paar decennia lang als een gek omhooggeschoten. De groei was gemiddeld wel 9,5% per jaar en liep op naar 14,2% in 2007, echt fenomenaal. Logischerwijze kwam er ook weer een einde aan die expansie, waardoor er meer evenwicht ontstond en dat is vanaf 2018 gebeurd. Rond de 800 miljoen mensen zijn uit de armoede getild door deze ontwikkelingen, zo wordt geschat. Verwacht wordt dat de economie vanaf dit jaar tot en met 2024 5,5% per jaar zal groeien en dat is redelijk normaal. China heeft handelspartners over de hele wereld en iedereen heeft wel een aantal Chinese producten in huis liggen. Al was het maar die Huaweitelefoon of de metalen die erin zitten. De paniek rondom de samenwerking van het land met Rusland is daarom wat mij betreft uit de lucht gegrepen. Laat landen met rust over met wie ze zaken willen doen! Het zijn geen kleine kinderen.
De I van India

Nog zo’n snel groeiende reus is India. Daar groeit de economie ook met percentages van 6 tot 9% per jaar en 41% van de bevolking heeft internet, zei de Wikipedia er nog bij. In 2020 vanwege corona dook de economie gelijk met 8% in, maar hij kwam het jaar daarna al terug met 8,9%. De groei zit er lekker in, zal ik maar zeggen en net als China en Rusland kent ook India een ruimtevaartstation. Iets wat ik dan weer heel cool vind.
Corruptie is een enorm heet hangijzer. In 2005 is er groot onderzoek naar gedaan. Het bleek dat de helft van de onderzochte ambtenaren wel eens steekpenningen had aangenomen of iets anders corrupts gedaan had. Bureaucratie gaat ook lekker in India en dat maakt het tot nog altijd een derdewereldland, ondanks die enorme groei. Verder kent India een gigantische ondergrondse – zwarte – economie.
Wat ook een probleem is in dit enorme land, is de ongeletterdheid. Het aantal mensen dat geletterd is, is sinds 1992 van 52,2% gestegen naar 74% in 2011. Dat is een mooi resultaat, maar het is nog altijd lager dan het gemiddelde op de wereld – in 2011 84% en in 2019 86,5%.
Vervolgens gaan we naar de verschillende deelstaten, die u hiernaast op het (groene) kaartje ziet – met dank aan de Wikipedia. In 6 van de staten met het laagste BNP is het inkomen uiterst laag en precies daar wonen ook de meeste mensen: 1/3 van de totale bevolking van het land. Zo ziet u dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende deelstaten qua opleidingsniveau, inkomen en leefomstandigheden.
En tenslotte de R van Rusland
In de decennia van de Sovjetunie had dit land niet echt een economie ofzo. Tenminste, zo zie ik dat in een communistisch land: iedereen werkt zich er te pletter, maar blijft altijd arm en alleen een kleine elite van de Partij krijgt alle geld. Vanaf 1991 heeft de Russische Federatie, zoals het land nu heet, een pijlsnelle transitie gemaakt naar een kapitalistisch systeem met vrije markt. Dat ging uiteraard eerst over de spreekwoordelijke banaan heen, want Boris Yeltsin liet de hele economie in één klap los, maar toen kwam Vladimir Poetin om de banaan op te ruimen en het land weer op te bouwen. Er zijn meer dan genoeg natuurlijke hulpbronnen om een goede economie op te bouwen en die zijn dan ook goed gebruikt. Het land is niet rijk, maar wel stabiel. Hier in de Brittanica vindt u een heleboel details.
De nieuwe Russische staat begon ermee vouchers uit te geven aan de bevolking, waarmee ze een aandeel in één van de vele staatsbedrijven konden kopen. De ommezwaai duurde een paar decennia. Irn 1998 ontstond er een acute crisis, waardoor de roebel in waarde gehalveerd moest worden om het land te redden, maar de economie groeide daarna weer gestaag door een verstandig beleid, jawel van de regering-Poetin. Niet alleen gas en olie zijn hun pijlers, maar de Russen zijn ook goed op artistiek gebied, in atletiek en het land heeft één van de grootste en best getrainde legers ter wereld. Er wordt veel graan geëxporteerd, veel pesticiden, veel hout uit de uitgestrekte Siberische wouden, veel grondstoffen en vis.
In 2015 richtte Rusland samen met andere landen de Euraziatische Handelsunie (ETU) op. De andere leden zijn Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan en Kirgizië en zo groeit de economie steeds verder. Sinds de militaire operatie aka invasie in Oekraïne eind februari dit jaar zakte de Russische economie even in, doordat de EU en Amerika hevige sancties instelden. Rusland had zich er echter op voorbereid en wist direct zaken te doen in andere munteenheden dan de dollar met China, India en nog wat meer landen. Rond de 25% van de export van het land gaat naar Europa en de Amerika en er zijn veel landen die graag ook zaken met het land willen doen. Het land is mokerstabiel en daarop hebben de westerse landen zich verkeken.
In de Wikipedia is een mooie tabel te zien met een heleboel economische gegevens, waaronder de groeipercentages per jaar. Die zijn sinds de jaren ’90 altijd zo’n 4 à 5% geweest. In 2020, alweer vanwege corona, ging het even omlaag naar -2%, maar in 2021 was er alweer een groei van bijna 5%.
Conclusie
Uiteraard is dit een mini-onderzoekje, gedaan door iemand die niet veel weet van economie maar wel weet hoe je onderzoek moet doen (ik). Toch is er redelijk duidelijk uitgekomen hoe het ervoor staat in deze opkomende economieën. Met Zuid-Afrika gaat het dan ronduit slecht en met Brazilië zeker niet goed, maar wel met een kleine stijgende lijn. India is er nog lang niet, maar zit wel giga in de lift. China is bijna uit de groeifase en is bezig zich te stabiliseren en Rusland is een niet zo rijke (per hoofd van de bevolking), maar wel enorm stabiele economie die heel wat kan hebben voordat ze instort. Hebben Amerika en de Europese landen dus kapers op de kust? Ik zou zeggen van wel, hoewel geen van de vijf groeilanden de expansiedrift en de passie om de hele wereld te overheersen deelt. Ze zijn dus veel minder gevaarlijk en wat mij betreft een mooie tegenhanger tegen Amerika.