Artikel uit 2014, meermalen aangepast.
Al jaren lees je over dat er toch wel een ietsje veel mensen op onze bewoonde bol rondlopen en dat die zich een beetje slecht gedragen, waardoor het klimaat verandert. Dat vind ik bijzonder, want er zijn toch vele verklaringen denkbaar voor veranderingen in klimaat. En ja, een zeker percentage op onze aarde gedraagt zich niet echt heel beleefd en respectvol naar onze gastvrouw de planeet Aarde toe, klopt. Toch zijn erg veel mensen tegenwoordig kritische consumenten, die niet zomaar van alles kopen.
Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat wij zulke dingen hier in Nederland denken, omdat ons eigen land een beetje vol begint te raken. Het is echter internationaal. Hoewel dat vol zijn van ons land wel meevalt, want er zijn nog vele uitgestrekte gebieden die helemaal leeg zijn en er zijn van die superrijke mensen, die er hele hectares grond op na houden, waardoor daar niemand kan wonen of zich bewegen. Een aantal jaar geleden kwam er op Facebook een berichtje uit de Quest voorbij, waarin gesteld werd dat er nog vele miljoenen mensen bij kunnen, voordat ons land het dichtstbevolkte land op aarde is. Je kunt dingen toch van meer kanten bekijken! Dit is een grapje hoor. Ik zie ook wel dat het land vol is.
Trouwens, ik ging daar vandaag eens wat informatie over opzoeken en toen vond ik een zekere Engelse meneer John Stuart Mill uit de 19e eeuw. Die man was filosoof en econoom (bijzonder dat je dat toen al kon zijn, dat wist ik eigenlijk niet) en weet je wat hij voorspelde, gewoon op basis van zijn logica? Dat het consumentisme van de mensen wel een keer zou stoppen, omdat de wereld anders in gevaar zou komen. Mensen houden meestal toch het meeste van zichzelf en dan houden ze wel op, dacht hij. Bovendien dacht hij dat ook de in zijn tijd al begonnen plotselinge en gigantische aanwas van de wereldbevolking op een dag wel weer zou stoppen. Nou, de laatste jaren is het ontzettend in de mode om duurzaam te leven. Mensen die het goed hebben gehad en jarenlang allerlei troep hebben gekocht en net zo hard weer weggegooid, zijn daar dus op een dag weer klaar mee en zo had meneer Mills zeker voor de helft gelijk op dat punt. Het is tegenwoordig niet meer hip of in om jezelf over de kop te kopen. Dan ben je een loser die zichzelf niet onder controle heeft en die niet aan een ander denkt of aan het milieu. De groei van de wereldbevolking is ook weer minder geworden de laatste jaren. Dus het klopt dat ook dat op een dag weer gewoon over is, net als alle trends en gebeurtenissen.
Maar dan dat klimaatverhaal … Je kunt zeggen dat al die mensen ademen en dat dat de lucht verwarmt. Je kunt ook zeggen dat er in een aantal gebieden van onze aarde veel industrie is en dat de CO2-uitstoot daarvan de lucht opwarmt. Dat de ozonlaag, waar een paar kleine openingetjes in zijn, enorme scheuren vertoont. Dan heb je geen gelijk, het spijt me. Mag ik heel eerlijk zijn? Je ziet mensen die het normáál vinden dat zij hun hele meubilair in huis iedere vijf jaar de deur uitdoen om nieuw te kopen bijvoorbeeld of mensen die een klerenkast zo groot als een hele kamer nodig hebben voor alleen al hun schoenen. Maar hoeveel zijn dat er? De meeste mensen die ik ken of waar ik mee te maken krijg en die het een beetje goed lijken te hebben, zitten zwaar aan de hypotheek en hebben helemaal geen geld om gekke dingen te doen. En dan zit je nog in Nederland, één van de rijkste landen op onze planeet.
De elite is niet zo groot hoor! Soms denk je wel, als je op zo’n zaterdagmiddag allemaal mensen in de stad ziet met tassen, waaruit blijkt dat ze net iets gekocht hebben, dat de mensen overconsumeren. Maar ik zeg je dat als je mij met een tas ziet, het geen overbodige zooi is, want ik maal niet om materialistische hebbedingetjes, gadgets, kleding en ik kick niet op schoenen. Plus: ik ben lang niet de enige die zo is! Overdrijven is echt een vak hoor, geloof me maar. Wat je wél ziet, is dat er heel veel zorgen zijn over het milieu. Er is te veel plastic dat overal rondzwerft, vooral in de zeeën en daar gaan heel veel dieren aan dood. Dat heeft niets met het klimaat te maken, want het klimaat is niet in gevaar: de natuur dient beschermd te worden en dat doe je niet door alle belastinggeld uit te geven aan zinloze en peperdure projecten tegen CO2 – een prima substantie mits goed gebruikt – en stikstof. Stikstof hebben we immers ook nodig!
Toch hebben we nu al een aantal ijstijden gehad, waarvan twee grote. Toen moesten de mensen uit Europa verhuizen naar Noord-Afrika om te overleven. Ik zocht het even op en vond de website van Natuurwetenschappen. Zij zeggen dat vulkanische activiteit en nog een paar andere factoren veel meer invloed op het klimaat hebben dan ons consumeergedrag en dat het weer in cycli verandert. Je moet niet denken in periodes van een paar jaar of van een paar tientallen jaren, maar van duizenden jaren. Alleen dan begrijp je waar we naar toe aan het gaan zijn met het klimaat. Dát is de waarheid: het klimaat kán heel simpelweg niet door ‘s mensen gedrag veranderd worden. Weet u wel hoe gigantisch groot de lucht is? Met de allersmerigste techniek krijg je die nog niet opgewarmd.
Wat er wél moet gebeuren? Er dienen andere economische modellen te komen. Modellen die niet gebaseerd zijn op eeuwige groei, maar op geluk van binnenuit en duurzaamheid. Hét grote probleem voor het milieu en het klimaat ook, dat is naast plastic het bizar hoge aantal vluchten met vliegtuigen iedere dag! Dat moet omlaag en uiteraard moeten we duurzaam leven. Maar de benzine stervensduur maken, mensen 100 laten rijden op de snelweg en de boeren hun varkens en zelfs de hele boerderij afnemen is niet de oplossing. Zo creëer je weer een nieuw probleem, namelijk een voedseltekort. Wie heeft dáár nu zin in? Weet u bovendien wel dat ik nu meer geld aan benzine kwijt ben met dat slakkegangetje en niet minder? Het helpt dus nog niet eens ook, want ik ben vast niet de enige die dit overkomt.
Ik wil u voorstellen om daar zelf alles aan te doen wat u kunt. Bijvoorbeeld om de fiets te nemen als u dat kunt of om meer te lopen dan auto te rijden. Gisteren las ik in de Volkskrant een bericht dat mensen in Nederland niet bereid zijn ver te reizen voor hun werk. Dat het in andere landen niet meer dan ‘normaal’ zou zijn, dat je twee uur reist voordat je er bent en dan nog terug. Toevallig had ik daar in mijn lerarenjaren een artikel over uit de Franse krant en daarin stond te lezen dat veel Fransen het ook helemaal niet leuk vinden om ver van hun werk vandaan te wonen. Veel mensen verhuizen naar een plek dichtbij hun werk en dat gebeurt overal. We moeten niet iedere journalist die in de bekende kranten mag schrijven, gelijk geloven. Veel van hen doen tegenwoordig geen onderzoek meer naar feiten, want dat is niet hip met al dat wokedenken.
Koop niet te veel troep, dat is wel een goeie geloof ik. Maar het is morgen pasen en ik vind eigenlijk dat je dan best mag feesten. Dan mag je best eens iets kopen wat je je anders niet in je hoofd zou durven halen, omdat het gewoon te veel kost. Geef ook maar iets aan een goed doel. Dat is wel een mooie gewoonte, vind ik.

Wat wij gaan eten met pasen? Op eerste paasdag zijn we uitgenodigd bij onze Vietnamese vrienden, die heerlijk kunnen koken. Op Griekse paasdag, een week later, ga ik proberen spareribs te maken, want dat wil mijn jongste zoon graag. Ik maak ze met verse ovenfriet en een salade. Verder zal ik vast wel popcorn moeten maken en die heerlijke Griekse paasbroodjes tsourékia met een roodgeverfd ei erin. Geen dure dingen dus, maar gerechten waar je anders gewoon de tijd niet voor hebt om ze te maken. Fles Fanta erbij, want hoe slecht dat ook voor je gezondheid is, ik vind toch dat het moet kunnen op een feestdag en een biertje voor mijn oudste zoon, die niet rookt en bijna nooit alcohol drinkt.
Ik wens je ontzettend fijne feestdagen toe. Met saamhorigheid in je familie of vriendenkring, met mensen om je heen die van je houden.