atomic-bomb

Het is een enorme ramp, het laten exploderen van beide Nord Stream-pijpleidingen voor gas vanuit Rusland naar Duitsland. De hele Europese economie dondert als een kaartenhuis in elkaar. Verder is het ook een ecologische ramp, want er zat nog wat gas in de leidingen en dat zit nu in de zee. Als militair nou niet echt onderlegd persoon leek het me logisch dat Gonzalo Lira gelijk had: voor zoiets hebt u een onderzeeër nodig. Ik liep echter achter in de technologische ontwikkelingen en Twitter hielp me uit de droom.

Laat ik eerst even duidelijk zijn: er is nog geen officiële verdachte bekend. We kunnen alleen speculeren. Het is een beetje als in dat oude kinderliedje: Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan? Wie heeft dat gedaan, wie heeft dat gedaan? Ik heb het gevoel dat de media echter aan het traineren zijn, want vanochtend staat overal in het ‘nieuws’ dat de Zweden denken dat er sabotage in het spel is. Gisteren wisten ze dat wel zeker. Maar gelijk naar Rusland wijzen als schuldige doen ze dan weer wél. En dit slaat nergens op, want die pijplijnen hebben miljarden gekost en die gaat Rusland echt niet zomaar verpatsen. Zelfs in Oekraïne zie je het Russische leger af en toe kapotte bruggen herstellen. Daarom denk ík dat speculeren nodig is om de dader boven water te krijgen. Laten we de opties eens bijlangs gaan!

 

Hoe maakt u één of zelfs twee gaten in een onderzeese gaspijpleiding?

Awel, dat is eenvoudiger dan ik aanvankelijk dacht. Het geeft ook minder risico om gezien te worden tijdens de daad. U neemt een supermoderne Amerikaanse onderwaterdrone, een onderwaterbom (jawel) en een stuk touw. U bindt de onderwaterbom vast aan de drone, laat die zinken en dan drukt u op de ontploffingsknop. BAM! Daar gaat uw gaspijpleiding. Doet u dit in de ene leiding éénmaal en in de andere tweemaal, dan hedde-gij precies wat er maandag en gisteren gebeurd is met de Nord Stream 1 en 2. Technisch gezien verloopt alles perfect, alleen is het bootje vanwaar u de drone hebt laten zakken wel zichtbaar geweest op de satellietcamera’s. Op zich niet echt erg, want de Oostzee is een drukbevaren water. Het is niet eenvoudig de dader op die manier te vinden.

the-baltic-depth
De Oostzee is wel ietsjes dieper: tussen de 55 en 459m.

Kan iedereen dit dan gedaan hebben? Wel neen, want deze drones zijn spiksplinternieuw en moesten kortgeleden nog getest worden. Ze zijn trouwens wel een groter dan van die vliegdronetjes én ze lijken in de verste verte niet op een drone. Dat kunt u hier zien, want China heeft ze ook. De modernste heten UUV, Unmanned Underwater Vehicle en een heleboel landen, waaronder inderdaad de VS, hebben ze al.

Het is uiteraard geenszins zeker dat deze methode gebruikt is, en de Amerikanen hebben enige tijd geleden een paar ervan aan Oekraïne gegeven. Wat dat betreft zou zelfs Oekraïne het gedaan kunnen hebben. Paar opvouwbare drones, een stuk touw, een paar bommetjes en een opblaasbootje in de kofferbak en rije maar naar de Poolse kust. Maar ís het ook zo gegaan?

 

 

 

 

 

 

 

 

Als u Untold Times hier even steunt, ga ik daarna verder met mijn betoog.

 

 Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou, a handicapped Greek journalist who writes meaningful articles about many issues. The Dutch state has deprived her and her sons without any reason from all medical help, ID papers and income, while preventing her from earning any income herself. The only thing she can still do, is write, but she needs support to spread her work and to be able to continue! Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:

Buy Me A Coffee

 

On the international crowdfunding platform Whydonate:

 


 

Mogelijk scenario

Oekraïne heeft een ontzettend corrupte regering, die woedend is op Rusland, maar ook op de Europese landen. Zoveel miljarden als die opgehoest hebben is het nóg niet genoeg voor hun president Volodimir Zelenski. Die heeft Duitsland al eens eerder gestoken om het te dwingen geld te geven. Ook hebben zij gaspijpleiding Yamal die door hun land gaat, een tijdje geleden stilgezet. Wat criminaliteitsbesef betreft zou Oekraïne pijpleiding Nord Stream aangevallen kunnen hebben.

Het zou een gezamenlijke actie van een aantal landen die aan de Oostzee liggen, kunnen zijn. Duitsland, Zweden, Denemarken, Finland, Polen en de Baltische staten. Samen met Amerika dan wel. Ze hebben kortgeleden, in juni, nog een grote oefening gehouden en Zweden heeft nieuw oorlogsmateriaal, waaronder een onderzeeër.

Er is echter één sta-in-de-weg: zowel Joe Biden als Victoria Nuland uit Amerika hebben voor de oorlog al beloofd dat er geen Nord Stream 2 zou komen, als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Zie de video hieronder.

 

Polen en Noorwegen

Wel, een Pools Kamerlid bedankte vandaag de Amerikanen op Twitter. Als u het mij vraagt, wil dat niet gelijk zeggen dat die het ook gedaan hebben. Het stuk zee waarin het ontplofte stuk van de Nord Streamleidingen ligt, hoort deels bij Zweden en Denemarken. Zouden die dan geen toestemming gegeven moeten hebben? De Amerikanen hebben wel het grootste belang bij ontploffing van de pijpleidingen, zoals u zometeen zult zien. Polen ook nog even: dit land draait nu qua energie vooral op steenkool en bruinkool, maar heeft daar niet voldoende van voor de winter. Hoezeer ze de Russen ook haten, ze zijn genoodzaakt de deur voor hen open te houden, want het kan daar ontzettend hard vriezen en waar gaan de mensen anders op koken? Het lijkt me daarom niet al te logisch dat de Polen dit gedaan hebben, ook al hebben ze eerder de Yamal-pijpleiding die door hun land ook naar Duitsland loopt, dichtgedraaid. Vanaf 2020 is er al een resolutie tussen hen en Rusland geweest om de pijpleidingen te beëindigen.

https://twitter.com/radeksikorski/status/1574800653724966915?t=_tlP07NVp8WURRHHQNo5OA&s=19

 

France24 meldde gisteren dat Polen en Noorwegen in de laatste paar maanden tijd een nieuwe ‘buis’ hebben aangelegd, die de afhankelijkheid van Russisch gas moet verminderen. De pijpleiding loopt van Noorwegen naar Polen en werd gisteren feestelijk geopend door de premiers van Denemarken, Polen en Zweden. Ze gaat in 2023 6,5 miljard kuub gas naar Polen brengen. Toch is dat niet veel, want alleen Polen al verbruikte in 2021 23,2 miljard kuub. Hier is de video waarin het wordt verteld, vanaf 1:30 minuut.

 

 

Welke verdachten vallen af?

Wat mij betreft zijn alle anden rond de Baltische of Oostzee nog altijd even verdacht als ik ze gisteren vond. Van mij mag u daar zelfs Noorwegen nog bij optellen. Ze delen een diepe haat tegen Rusland en zijn allemaal dom zat om zichzelf (en Nederland daarbij) de nek om te draaien. Nederland moet immers wel Duitsland van gas voorzien, maar krijgt via zijn oosterburen geen meer uit Rusland daarvoor terug. Ik geloof niet dat ik ooit iets stommers heb gezien! Amerika had het grootste motief om de Nord Stream te saboteren, want Biden wil gewoon gasflessen per schip naar Europa brengen en tegen helse prijzen verkopen. Dus Amerika heeft zeker meegedaan. De Europeanen haten Rusland diep genoeg om daarin te trappen, als het straks koud wordt en mensen op straat gaan plunderen. De Yamal-pijpleiding die via Polen naar Duitsland gaat, is dus dicht en de Soyouz-pijpleiding die door Oekraïne gaat, ook. Niet door Rusland dichtgedraaid, maar door Polen, Duitsers en Oekraïners. Het kan heel goed zijn dat al deze landen, misschien wel met Oekraïne daarbij, tezamen de Nord Stream hebben gesaboteerd. Ik ben benieuwd of we er nog achterkomen!

 

 

donations Untold Times

 

 

Buy Me A Coffee

 


 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.