Naar aanleiding van een bijeenkomst vandaag van het East Economic Forum in het Russische Wladiwostok heb ik een korte analyse.
De toespraak van Russisch president Vladimir Poetin vandaag in Wladiwostok
President Poetin heeft vandaag – de dag begint immers veel eerder in het oosten van Rusland dan hier – een toespraak gehouden over hoe hij de toekomst van de wereld ziet. Hij vertelde ook over de plannen van de Amerikaanse regering en hun acties, die van de EU en het World Economic Forum. Die willen namelijk een unipolaire wereld, waar de Amerikanen de onomstotelijk de baas zijn en alles kunnen doen wat ze in hun hoofd krijgen. Dat is wat we geopolitiek of globalisme noemen. Maar wat Poetin voorstelt, is iets waar ik het ook niet geheel mee eens ben.
Untold Times is an independent crowdfunded news website by Anastasía Vassiliou. Thank you very much for the donations that are coming in, but do help Anastasía Vassiliou to become finally known after so many years, by supporting her work with a monthly or once-only contribution. This is how you donate:
On the international crowdfunding platform Whydonate:
Vladimir Poetin en zijn streven naar een multipolaire wereld
Vladimir Poetin stelt voor om een multipolaire wereld in te stellen. Daarmee bedoelt hij dat er in ieder continent, in ieder werelddeel dus, een land is dat min of meer de leiding heeft over dat werelddeel. Dus eigenlijk hetzelfde als wat Amerika wil, maar dan heeft Rusland ook een stuk wereld, net als Brazilië, China, Zuid-Afrika en Australië. Rusland wordt in Poetins idee de leider van Oost-Europa en het Midden-Oosten, China van Zuidoost-Azië, Australië van Oceanië, Zuid-Afrika van Afrika en Braziilië van Zuid-Amerika. Poetin staat zeker geen dictatoriale bazen voor, maar ik ben het er desalniettemin niet mee eens en velen met mij.
Als ik zelf nadenk over hoe de wereld wat mij betreft het beste bestuurd zou kunnen worden, dan zie ik groepen landen die met elkaar zouden kunnen samenwerken. Zonder dat één van hen de leider is, want die landen zijn souverein en werken intergouvernementeel samen; niet supranationaal. Geen hiërarchie dus, maar gelijke handelsrelaties en uitwisselingen – dat soort zaken. Voor Nederland zou dat bijvoorbeeld samenwerking met België en het Verenigd Koninkrijk kunnen betekenen. de Scandinavische landen met elkaar, Duitsland met Oostenrijk en Zwitserland, Frankrijk met het Iberische Schiereiland, Griekenland met Servië, Cyprus en Israël en ga zo maar door.
Daarnaast zouden die groepen landen in mijn visie ook weer met andere groepen kunnen samenwerken op het gebied van handel, uitwisseling van bevolking, zoals studenten en toeristen en misschien wel op het gebied van het pakken van boeven. Iedere landengroep is er vrij in om te beslissen op welk gebied ze wel en geen samenwerking willen, want niemand dringt hun iets op. Ze kunnen zelfs samen een groter land vormen, als ze dat willen. Ik denk dat als de wereld ongeveer zo werkt, er ook minder kans is op nieuwe dictaturen. Ook denk ik dat het de burgers overal op de wereld goed van pas zou komen, want niemand speelt meer de baas over een ander of kan zijn macht misbruiken. Zoals dat ze mij ontvoerden en niemand er iets tegen kon doen. Internationale ontvoeringen van kinderen gaan nog altijd door en dat kan niet meer als de ISS die dit doet, geen macht meer heeft.
Hier is zijn toespraak en de toespraken van alle andere politieke leiders op het Eastern Economic Forum te Wladiwostok vandaag: