money-disagreement

Willen we nieuwe verkiezingen of een links kabinet?

Terwijl het nieuws over Afghanistan vanuit álle hoeken bekeken binnensnelt, zitten we hier in Nederland óók met een nieuwe regering die maar niet wil komen. Eerlijk is eerlijk: de Afghanen kunnen dat sneller dan wij hier. Binnen een week was de Taliban de baas en daar kan Rutte met zijn demissionaire kabinet nog wel wat van leren. Polderen is mooi, maar niet handig als je snel resultaten wilt zien.

Hoe dringend de situatie is, geeft deze tweet mooi aan:

 

De prioriteiten van Sigrid Kaag …

 

Een hutspot van tegenstrijdige partijen

Daar zitten we dus in, al sinds 15 januari dit jaar en langer eigenlijk! Kabinet Rutte-III verloor zijn meerderheid in de Eerste Kamer immers al bij de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei 2019. Even een overzichtje van hoeveel zetels iedere partij heeft. Ik deel ze in links en rechts in voor de handigheid.

Links Rechts Aantal zetels
D’66 24
VVD 34
PVV 17
CDA 14
SP 9
PvdA 9
GroenLinks 8
Partij voor de Dieren 6
ChristenUnie 5
Forum voor Democratie 5
Volt 3
JA21 3
SGP 3
DENK 1
Groep van Haga 3
Fractie Den Haan 1
BIJ1 1
BBB 1
Pieter Omtzigt 1

 

Mogelijkheden voor een kabinet

Om een beetje fatsoenlijke rechtse meerderheid te hebben, moet je VVD, PVV, SP (tja, links), FvD, JA21, BBB, SGP, Pieter Omtzigt en Van Haga nemen. Dan heb je precies 76 zetels. En ik denk een héĺeboel ruzie.
Nu links. Dat wordt dan VVD, D’66, PvdA of SP en GroenLinks en dan heb je 75 zetels. De rechtse partijen kunnen dan wel meer winst gemaakt hebben dan de linkse, die meest verloren hebben, maar een beetje rechtse meerderheid is heel lastig bijeen te harken. Negen partijen die zonder dat ze in een coalitie zitten al zo erg ruziën dat ze uit elkaar gaan, redden het nog geen maand in een kabinet. Aan de andere kant is Pieter Omtzigt nog niet terug en weten we niet wat hij gaat doen. Toch is een links kabinet niet waar de mensen op gestemd hebben en zou het niet eerlijk zijn om zo’n regering te formeren. Nog afgezien van de ravage die dat zou brengen voor de economie, voor het welzijn van de mensen (covid) en voor het milieu (klimaatgedoe).

Het CDA kan echt niet regeren op dit moment, de BoerBurgerBeweging zou bij nieuwe verkiezingen zeker een stuk of vijf zetels winnen en voor de rest is alles onduidelijk. Met zo’n grote winst voor de VVD afgelopen maart moet ik heel eerlijk zeggen dat ik wel een klein beetje begin te twijfelen aan de oprechtheid van de verkiezingen. Er wordt zo’n enorme haat gecreëerd tegen rechtse partijen, dat ik me afvraag of stemmen op hen wel eerlijk aan hen toegewezen worden. Je mag dat hier in Nederland niet zeggen, want dat is een heilig huisje, maar ik denk het stiekem wel en ik ben niet de enige. Wat zéker niet democratisch is, dat waren de ellenlange documentaires en de dagelijkse aanbiddingen van Sigrid Kaag op teevee. Net als het framen van Thierry Baudet en het ontwijken van Geert Wilders niet passen in een democratie.

 

De oplossing?

Op zich zijn er wel vaker lange formaties van kabinetten geweest. De langste was echter die om dít nu demissionaire kabinet in het zadel te hijsen en daarom mogen we ons wat mij betreft in ieder geval afvragen of we zulke ellenlange en vervelende formaties trending willen maken. Niemand heeft er wat aan, er komt altijd een polderkabinet uit dat niet veel bewegingsruimte heeft bij gebrek aan een grote meerderheid in de Kamer en iedereen baalt ervan. Een formatietijd van drie maanden lijkt een redelijke tijd en als dat niet lukt, nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Als u het mij vraagt, dan zeg ik: “Als de bliksem nieuwe verkiezingen en Pieter Omtzigt maak je klaar, zodat de mensen weten wat je gaat doen”. Misschien is het wel aardig om alvast een voorzichtige prognose te doen dan van wat ik denk dat eruit zou komen. Ik weet niets zeker, maar zit er wel eens aan te denken hoe het zou zijn, dus hier komt mijn idee even.

 

Links Rechts Zetels
VVD 29
PVV 23
PvdA + GroenLinks 16
SP 13
D’66 10
BBB 9
CDA 8
Pieter Omtzigt 8
SGP 7
PvdD 6
FvD 4
CU 4
DENK 2
JA21 1
Volt 1
BIJ1 1
Een nieuwe partij 3
Ik hou 3 zetels over 3
Totaal 150

 

Zo is het nog steeds moeilijk om een rechtse regering te vormen. Maar links is ook moeilijk en dus moeten er partijen over de brug komen om samen te werken in een kabinet. Het land valt uiteen in ongeveer 50% links slijm en 50% rechtse verdeeldheid. Dat is wat ik denk dat er zo’n beetje zal gebeuren, als er nu nieuwe verkiezingen zouden komen. En wat ik ervan vind, is dat het eindelijk eens 50-50 is in plaats van altijd maar weer 40% rechts en 60% links. Verder nog steeds niet te regeren, maar dat is dan ook één van de redenen waarom ik nooit in de politiek ben gegaan. Ik zou er geen geduld voor hebben.

Als u wilt weten wat ervaren peilers ervan vinden, dan is hier wat Maurice de Hond uit zijn laatste peiling op 25 juli jl. kreeg. Hij vermeldt er nog bij dat bijna niemand Mark Rutte nog als premier terug wil en daar ben ik het wel mee eens. Hier hebt u nog wat Ipsos en nog wat anderen ongeveer denken, maar daar geloof ik om eerlijk te wezen niet zoveel van. Mijn mening uiteraard.

 

Conclusie

In ieder geval denk ik dat het het eerlijkste zou zijn om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Deze keer geen documentaires over politici en dat soort ongein vlak voor de verkiezingen. Ook geen politici framen of ontwijken. We hebben hier een democratisch land en daar heeft iedere partij evenveel recht om te spreken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.