ijskoffie

Zelf had ik het deze week ook weer: ik liep met twee enorme klompvoeten rond en was gelijk weer tweeënhalve kilo aangekomen: zwellingen oftewel een oedeem. Helemaal weg is het nog niet, maar wel een heel stuk en het extra gewicht is ook bijna weer verdwenen. Ja, opgezwollen lichaamsdelen wegen! Als je er nu nóg van overtuigd bent dat ál je overgewicht bestaat uit overtollig vet en niet uit vocht, mag je even verder lezen. Bovendien heb ik een duizendmaal betere tip om er weer af te komen dan welke arts of diëtist ook. En: die helpt ook om op een goed gewicht te komen. En om daar te blijven, wat ook wel eens handig wil wezen.

Van zwellingen krijg je gauwer last in de hitte van de zomer. Ze bestaan uit vocht dat door je lymfehaarvaatjes keurig netjes is opgenomen in de gróte lymfevaten. Dat is immers het werk van je lymfestelsel: je vochtbalans goed regelen. Als je overgewicht of ondergewicht hebt, is er grote kans op dat er hier ergens iets niet helemaal goed werkt: je lymfestelsel kan het opgenomen vocht niet meer kwijt. Het hoort bijeen te komen in een groot lymfevat vlakbij je linker sleutelbeen, waar het overstroomt in je arterie, die naar je hart leidt en daarna naar je nieren. Daar wordt het teveel aan vocht uit je bloed naar je urineblaas gestuurd en gaat het naar de uitgang op het toilet. Dat is als alles goed werkt, maar dat is niet altijd zo. Anders zou iedereen mooi slank zijn en gezond! Helaas is dat niet het geval. Als je foto’s wilt zien van je lymfestelsel, dan kun je die hier vinden.

Normaliter als je zwellingen hebt, zal je huisarts tegen je zeggen dat je heel veel water moet drinken. Ik vind dat niet zo verstandig, want in water zit behoorlijk wat natrium en natrium zorgt dat je juist nog méér vocht gaat vasthouden. Daarom zeggen diëtisten altijd dat je zoutloos moet eten, wat mijns inziens een nogal overtrokken paniekreactie is. Veel mensen hebben immers wel zout nodig. Het is dan ook beter om góéd zout te nemen: zeezout dus of himalayazout – tenzij je om bepaalde redenen geen zout mag eten natuurlijk. In zeezout zit namelijk naast natrium ook kalium en naast chloor ook serotonine. Met andere woorden: het is volledig zout en dat is beter voor je nieren en ook voor je lymfestelsel, dat je vochtbalans op peil houdt. Overstappen op zeezout of himalayazout is dus stap 1 naar een beter gewicht en naar minder zwellingen.

frappè
Frappé of ijskoffie

Daarom ben ik van álles gaan proberen om die vervelende zwellingen weg te krijgen. Soms zijn die zo erg dat ik helemaal opzwel en mezelf niet terug ken. Ik probeerde dus van alles met komkommer en bleekselderij, wat helaas niets hielp. Ik dronk vruchtensap in plaats van water en knapte daar erg van op, alleen de zwellingen gingen niet weg. Op een gegeven moment had ik opeens zin in meerdere koppen koffie per dag, wat ik anders nooit doe. En toen … verdwenen de zwellingen! Niet alleen dat: anderen gebruikten het ook en meldden dat het bij hen ook werkte. Ze kregen eveneens lang niet meer zo vaak zwellingen en ook niet meer zulke hevige.

En het klopt, want weer ander onderzoek van mij heeft uitgewezen dat koffie je vochtbalans goed helpt houden. Het is maar een hulpje, maar omdat een koffieplant een helende plant is en koffie dus genezende eigenschappen heeft, worden de zwellingen welzeker minder door het drinken van koffie. Wel dien je dan echt sterke koffie te nemen en geen slootwater! Espresso is geen overbodige luxe, zal ik maar zeggen! Zelf hou ik er niet van, maar ik drink de koffie wel flink sterk. Je voelt het wel, want als je het goed gedaan hebt, zit je waarschijnlijk binnen de kortste keren op het toilet na een bakkie leut. Je zou denken dat het spulletje dan je darmen schoonveegt, maar dat is niet het geval: het zorgt dat je lymfestelsel het vocht uit je darmen goed opneemt en verwerkt. Daardoor gaat ook de rest van je darminhoud sneller naar de uitgang.

Persoonlijk had ik deze dagen totaal geen trek in koffie met die hitte, maar toen ik gisteren met een héle hoop tegenzin toch maar ijskoffie had gemaakt, werden mijn zwellingen binnen een paar uur met driekwart verminderd. Ik moet het nog maar een keer doen, al heb ik er totaal geen zin in. Het recept voor ijskoffie vind je hier in het vorige artikel. Veel succes ermee en het is niet verkeerd om dit ook eens te delen! Veel mensen hebben er wat aan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

By Anastasía Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou, born in Athens, obtained a Master's degree in Greek & French Literature and studied music in Thessaloniki, Greece. She speaks 7+ languages. Natassa ran a successful business in in-company trainings when she suddenly got paralysed. Out of love for her children she found out how to cure all diseases and healed many patients including herself. Nowadays she runs news website Untold Times, where she shares world news and gives fantastic analyses about hot topics.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.