swan-painting

Zo verwerk je trauma’s: effectief en iedereen kan het

Het is gewoon van de gekken dat er niet één behoorlijke traumatherapeut rondloopt in dit hele land en hoogstwaarschijnlijk op de hele wereld. Als u een trauma of shock hebt meegemaakt, is het van belang dat je het verwerkt, want anders gaat uw leven eraan. Dus waarom zijn er geen therapeuten die dat op een correcte manier doen? Ja, vanwege het geld natuurlijk, zult u denken, maar EMDR, de meest suffe manier van trauma’s NIET verwerken, kost niet minder dan de goeie manier en werkt bovendien niet. Dat is dus altijd weggegooid geld! Ik heb besloten dat ik ermee ophoud te vertellen hoe het wél komt. Dat is mijn werk niet. Het is een feit dat ik constateer en waarom dat zo is, mag u zelf invullen. Hier is de enige echte oeroude, universele methode om oud zeer te verwerken. U krijgt het van mij en in ruil daarvoor wil ik uw inschrijving voor mijn nieuwsbrief, deelactie en donatie. Deal!

Ik geef geen sessies meer, maar kan wel opschrijven hoe je het doet. Als u dan meewerkt en het deelt op plekken die daar geschikt voor zijn, hebben we een stuk geneeskunde teruggewonnen. U kunt het zelf doen – alleen – of samen met iemand anders. Om een video te maken, heb ik niet voldoende energie, maar ik zal het noteren. Het is niet zo moeilijk. Het enige stuk dat moeilijk is, is om een verloren eigenschap of talent terug te zoeken. Als u dat lastig vindt, kunt u er rustig de tijd voor nemen of het meerdere malen doen, totdat u het geleerd hebt. U kunt dit verhaal op je beeldscherm zetten, printen of overschrijven op een blocnote dat u naast u legt. Als u het een paar keer gedaan hebt, weet u het waarschijnlijk wel uit het hoofd. Hier komt de methode dan.

 

 1. Ga rustig zitten of liggen op de bank, op bed, in uw schommelstoel of ergens anders waar u lekker zit. Neem maar een dekentje mee, want bij dit proces kunt u het opeens heel koud krijgen. Als u dan helemaal moet gaan zoeken naar een deken, bent u uit de concentratie en moet u alles opnieuw doen. Wees maar lief voor uzelf. Neem er bijvoorbeeld een kop (kruiden)thee bij of een glas sap. Misschien ook een doos tissues.
 1. Haal een paar keer diep adem en adem weer diep uit, net zolang totdat u zich ontspannen voelt. Moeite met ontspannen? Geen nood, ik ben er ook zoéén. Ontspan zover als je kunt en dat is helemaal prima. Doe je ogen maar dicht. Val ook weer niet in slaap. Als je tóch in slaap valt, had je dat nodig en doe je de verwerking op een later moment of als je weer wakker wordt. Het állerbelangrijkste van dit hele gebeuren is dat je jezelf respecteert, niet veroordeelt en liefhebt. Lukt dat niet zo goed, maak je dan geen zorgen: dat komt vanzelf. Veel mensen werken hier jaren aan! Zolang hoeft het niet te duren, maar misschien wel een paar sessies.
 1. Nu zoek je het trauma op dat je wilt verwerken. Als je al weet wat dat is, haal het je dan maar voor de geest. Heb je een klacht waar je vanaf wilt, maar weet je de diepste oorzaak niet – meestal een trauma of shock? Vraag dan maar aan jezelf wat de diepste oorzaak voor jouw klacht of aandoening is. Dan krijg je het wel te zien. Dat kan even duren, dus heb maar geduld. Uiteraard kunnen er meerdere oorzaken zijn en ook meerdere nare ervaringen die je nog niet verwerkt hebt. Vooral als je langdurig of erg ziek bent, is het niet zomaar klaar met één traumaverwerking.
 1. Heb je een onverwerkt stuk narigheid voor de geest? Laat dan het filmpje met de gebeurtenis maar afspelen in je herinnering. Kun je het niet zien, dan kun je aan jezelf vragen of je het mag zien. Lukt het dan nog niet, dan doe je het met het gevoel, met woorden of datgene wat je wél ervaart van de herinnering. Als je blackout geweest bent of erg geschrokken, kan het zijn dat je niets ziet. Maak je er maar geen zorgen om! Veel mensen zien het niet en ikzelf zie al jaren heel slecht en toch verwerk ik tonnen met trauma’s.
 1. Misschien heb je emoties bij het zien of voelen van je herinnering. Laat die maar de vrije loop en neem er de tijd voor! Wees lief, lief, lief voor jezelf en schaam je nergens voor. Veel mensen zijn getraumatiseerd, omdat ze denken dat ze iets verkeerd gedaan hebben. Ze voelen zich dan schuldig, maar heel vaak blijkt juist achteraf, wanneer je het aanpakt en het gaat verwerken, dat je het helemaal niet fout gedaan hebt. Of dat je misschien wat onhandig was, maar wel goede intenties had.
 1. Als je het verhaal teruggezien hebt en eventuele emoties weer een beetje tot rust gekomen zijn, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wat had ik nou nodig gehad, waardoor deze nare gebeurtenis niet plaatsgevonden had?”. Had je bijvoorbeeld beter uit je woorden moeten komen? Had je meer kracht of meer zelfvertrouwen nodig gehad om jezelf of iemand anders te kunnen verdedigen? Had je meer ad rem moeten zijn om snel te kunnen reageren? Is het nog iets anders?
  Neem rustig de tijd om een antwoord te krijgen op deze vraag. Het kan best even duren, want je hersenen gaan nu je hele hoofd scannen om te zien wat je nodig had gehad. Heb je het antwoord gevonden?
 1. Vraag jezelf nu maar waar die eigenschap gebleven is. Je zelfvertrouwen, je snelheid van reageren, je kracht, of juist de snelheid om níet te reageren of wat het ook was. Die eigenschap of dat talent had je op dat moment niet, maar wellicht heb je die inmiddels alweer terug. Vraag het maar aan jezelf en ga het bij jezelf na. Neem hier weer rustig de tijd voor, want de herinnering is een trauma geworden, dus alles kan op slot zitten. Het kan zijn dat je hem al terug hebt, hij kan er wel zijn maar niet meer werkend zijn (net als dat het licht uit is) of hij kan weg zijn en waar is hij dan?
 1. Heb je de dader gevonden? Als je hem gewoon al terug had, hoef je nu niets te doen. Anders mag je de eigenschap gaan halen en terugzetten in jezelf. Kijk maar wat er gebeurt als je vraagt om de eigenschap op te halen, zodat hij weer werkt. Neem ook hier de tijd weer voor, want het gaat niet altijd heel snel.
 1. Heb je de eigenschap of het talent terug? Dan mag je het filmpje van de gebeurtenis weer laten draaien. Als de opzet gelukt is, zal de nare gebeurtenis mogelijk niet meer plaatsvinden. In andere gevallen kun je jezelf (of iemand anders) nu verdedigen, waardoor het goed afloopt.

Vindt het nare nog steeds plaats, dan heb je meer hulpmiddelen nodig: meer eigenschappen die je verloren bent, meer talenten of misschien moet je nog verder terug in de geschiedenis om dit trauma te kunnen helen. Vraag jezelf in dat geval maar of je nog meer hulpmiddelen moet gaan halen. Nee? Vraag jezelf dan maar of je mag zien waar nog een diepere basis ligt om dit trauma te genezen. Dan krijg je dat wel te zien of krijg je de herinnering terug. Dan ga je weer naar stap 4 en doe je alle stappen tot 9. opnieuw.

 1. Doe je ogen maar weer open! Als de herinnering geheeld is, zul je merken dat hij in je geheugen verdwijnt en helemaal vanzelf vervaagt. Waarom dat is? Omdat hij dan je leven niet meer beïnvloedt. Trauma’s beïnvloeden je leven negatief, waardoor je PTSS, andere depressies, één en al tegenslagen of lichamelijke ziektes kunt krijgen. Vervaagt de herinnering niet, dan is hij nog niet helemaal verwerkt en is het nodig deze stappen nog eens te nemen. Uiteraard kan dat op een andere dag!

 

Dan: trauma’s verwerken en sowieso innerlijk werken aan jezelf is ontzettend vermoeiend. Er gebeurt dan van alles binnenin je cellen, want dit hierboven is genezen op celniveau! Dat betekent dat je DNA ook heelt, dus dat je vanaf nu de gevolgen van dit trauma niet meer doorgeeft aan je nageslacht. Als je al kinderen hebt, kun je hen ook genezen op deze manier:

 

 1. Ga er maar weer rustig voor zitten, adem een paar keer goed in en uit, sluit je ogen en vraag jezelf dan of je kind ook invloed heeft meegekregen van jouw trauma. Heb je meerdere kinderen, vraag het dan maar voor allemaal apart.
 1. Is het antwoord ergens ja, ga dan naar dat kind en vraag om te zien of te weten wat je kind ervan heeft meegekregen. Heb je het gevonden? Vraag dan of het weg mag en zie of voel het gebeuren. Dit kan een tijdje duren! Als het proces stopt, vraag dan of er nog meer is dat ook weg moet. Vraag dit net zolang totdat het antwoord ‘nee’ is (er is niet meer wat weg moet). doe je ogen maar weer open, rust uit en zorg goed voor jezelf. Het kan zijn dat je het immens koud hebt. Dat is omdat er een stuk negativiteit uit je weg is gegaan. Neem maar iets warms te drinken of eet iets en rust goed uit voordat je weer druk bezig gaat met van alles. Forceer jezelf niet, maar laat de genezing rustig op je inwerken.

 

Op deze video leg ik het uit.

 

 

 

Vergeet niet het artikel DELEN, u in te schrijven voor de nieuwsbrief en een donatie te doen! Bedankt.

 

 

donations

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow the news by Email

 

 

Natassa Vassiliou, MA

Anastasía (Natassa) Vassiliou analyses the news with her unique fresh insight. She studied Greek & French Literature, with minors in law ethics and teaching mother language plus specialisation in media psychology. 25 years in education & business trainings followed. 13 years in traditional medicine research and coaching & 2 years in the media. Natassa loves kids, Greece, coffee & nice people. Also cherries, apes, boeren, cooking & experts. No to Jeugdzorg, egoists, bonkers, dipshits & digital ID's. Proud Greek, Orthodox Christian and Mom of 2 Awesome Big Boys, she is sadly handicapped.

Feel free to give a nice reaction:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.